Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2880 dnia: 24 Grudnia 2023, 12:26:23 »
Czy u Was w Ravce 'trzeszczy' wykładzina na podłodze pod wpływem nacisku w przodzie kierowca, pasażer? ..najlepiej chyba to sprawdzić tam gdzie spoczywa lewa noga kierowcy, naciskając stopą. Doczytałem, że ludzie pisali o tym użytkując inne modele toyoty...

Osobiście nigdy tego nie zauważyłem... Sprawdzę jak będę w aucie

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2881 dnia: 24 Grudnia 2023, 12:33:22 »
Nie zwróciłem uwagi, nic mych uszu tam nie uwiera :) Choć ja też nie mam zbyt dużych wymagań pod względem wyciszenia, jest lepiej bądź porównywalnie z moim poprzednim autem. Nawet przy wysokich prędkościach jest ok wg mnie. Co na pewno mocno słychać to nadkola jak jest śnieg bądź mokro, to faktycznie by mogło być poprawione ale znowu nie jeździ się w Polsce tak często po mokrym. Na tę chwilę z auta jestem bardzo zadowolony, spalanie fajne, przyspieszenie na plus, w środku wygodnie, wycie jak dla mnie jest OK - nawet ostatnio na autostradzie jak go przycisnąłem to żona mówiła, że taki bardzo przyjemny ten dźwięk :) Choć pamiętam jazdę próbną CC i tam faktycznie to było ciężko znieść jak odpaliłem tryb sport i każde muśnięcie gazu to był ryk. 2.5L robi robotę. Troszkę mnie wkurza, że ekran dotykowy nie za każdym razem załapie jak go kliknę ale znowu nie klika się go co chwilę. Powolne otwieranie klapy bagażnika który dla tak wielu jest uciążliwe nie jest dla mnie kłopotem, gdy mogę wcześniej kluczykiem sobie otworzyć klapę i przychodząc do auta już jest otwarta. Klikam zamykanie i nim wsiądę i zapalę auto to już zamknięte. Czasem korzystam też z otwierania nogą, póki co działa, nie ma problemu. Systemy bezpieczeństwa ok, nawet się ostatnio przekonałem do tempomatu adaptacyjnego na autostradzie, działa ok (jedyne co mnie wkurza, że zostawia za duży odstęp nawet na ustawieniu najmniejszej odległości, co dla mnie w mieście go dyskwalifikuje). Co do RCTA, ma ograniczenia, które z resztą są w instrukcji uwzględnione, raz już po detekcji że nadjeżdża samochód i przejechaniu tego samochodu po mojej próbie cofania dał mi po hamulcach, mimo że zagrożenie dawno się skończyło. Monitorowanie w lusterkach (martwe pole) wg mnie działa słabo (zbyt ostrożnie), można spokojnie zjechać na lewy pas mimo że auto sygnalizuje iż nie powinno się tego robić, natomiast jest to coś co mnie mało obchodzi jak działa, do szczęścia mi niepotrzebne. Światła działają dobrze. Mało jeżdżę poza terenem zabudowanym w nocy ale jak zdążyłem potestować to na tę chwilę całkiem ładnie wyłącza mi długie światła samodzielnie i sobie tym steruje. Odmrażanie szyby działa bardzo fajnie. Co więcej, wydaje mi się że jak jakieś 10 lat temu jeździłem z teściem fordem, który też miał te druciki w przedniej szybie to tam dużo bardziej one przeszkadzały wizualnie w jeździe. W Rav4 odkąd w nią wsiadłem (nawet na jeździe próbnej) to ich nie widzę w trakcie jazdy. Tylko jak sobie przypomnę, że takie coś jest to zaczynam je widzieć :) może wzrok inny albo się technologia zmieniła trochę :) Wycieraczka mi zbiera dobrze. Szkoda, że nie ma czegoś do obsuszania/mycia kamerek, bo nie tyle brudne co mokre są często po jeździe. Wiem, że można było u ruskich kupić taki sprzęt, choć teraz chyba trudniej dostępny, natomiast da się bez tego żyć. AA jest przewodowe więc dokupiłem AAW za poleceniem użytkowników forum i się nie zawiodłem. Gniazdo tylnego silnika zakonserwowali mi przy odbiorze w ASO. Także na tę chwilę tylko się cieszyć z jazdy :)

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #2882 dnia: 24 Grudnia 2023, 20:52:35 »
Ja mam 2 1/2 miesiąca i dopiero 3400 km…
Wczoraj minęło 3 miesiące użytkowania , do poprzedniej RAVKI 2,0 manual z 2019 którą  przejechałem prawie 40 tkm , różnica na plus to świetny automat  ,hybryda spalanie w mieście ok. 5 l/100 km , ok. 50 % jazdy na baterii , w trasie po s-kach do 120 km/h spalanie ok. 7,3 l/100 km , nieco lepsze wyciszenie , dużo praktyczniejszy system  multimedialny , nawet ostatnie 700 km na trasie skorzystałem z mapy Toyota , byłem
mile zaskoczony pozytywnie , oznaczone czytelnie najbliższe MOP , bez zgubienia się na trasie . Przejechane 3 500 km.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2883 dnia: 27 Grudnia 2023, 23:01:43 »
Czy u Was w Ravce 'trzeszczy' wykładzina na podłodze pod wpływem nacisku w przodzie kierowca, pasażer? ..najlepiej chyba to sprawdzić tam gdzie spoczywa lewa noga kierowcy, naciskając stopą. Doczytałem, że ludzie pisali o tym użytkując inne modele toyoty...

Osobiście nigdy tego nie zauważyłem... Sprawdzę jak będę w aucie

Jak się bardzo postarałem i ponaciskalem dość mocno w nietypowych miejscach pod lewą nogą, to udało mi się zatrzeszczec, ale w normalnym użytkowaniu nic nie słychać

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2884 dnia: 27 Grudnia 2023, 23:08:12 »
U mnie nie trzeszczy, ale ja mam tą opcjonalną wykładzinę i podstopnicę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2885 dnia: 29 Grudnia 2023, 16:32:23 »
Dziś zostałem tak trochę niemiło zaskoczony tym jak składa tylna kanapa. To, że nie ma rękawa na narty czy nie składa się środek solo to wiedziałem, natomiast nie wiedziałem, iż nie ma możliwości podniesienia w kierunku przednich foteli tej części na której się siedzi by położone oparcie było na wysokości niezłożonych siedzeń. Chciałem złożyć tylko lewą część tak by po prawej mieć fotelik a po środku posadzić żonę. Natomiast robi się bardzo wąskie to miejsce do siedzenia pomiędzy fotelikiem a złożonym lewym oparciem przez to, że nie jest ono na płasko na tej samej wysokości co środkowy fotel. Nie wiem czy dlatego się to nie składa, że pod spodem jest bateria czy po prostu w Ravkach nie ma takiej możliwości ale to bardzo na minus jeśli nie ma możliwości złożenia środkowego siedzenia czy dziury na narty. W poprzednim aucie po prostu podnosiłem siedzisko do pionu a składałem oparcie i było na tej samej wysokości co dawało dużo większe pole dla czwartej osoby. Natomiast na plus spalanie po powrocie z górek 49 km przejechane i spalanie 4.0 przy 4 osobach i osprzęcie narciarskim na pokładzie :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2886 dnia: 29 Grudnia 2023, 16:55:23 »
Też mi się nie podoba brak tunelu... Ktoś tu kiedyś kombinował, żeby wyciąć tam dziurę i zrobić sobie samemu, nie wiem jak to się skończyło, ale chyba zrezygnował... W sumie to niegłupi pomysł, trzebaby rozeznać jak to tam dokładnie wygląda...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2887 dnia: 29 Grudnia 2023, 18:35:59 »
Pod kanapą masz HV. Coś za coś.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2888 dnia: 29 Grudnia 2023, 19:30:07 »
To pytanie do niehybrydowców, też nie ma takiej możliwości by podnieść siedzisko do pionu i położyć w to miejsce oparcie?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2889 dnia: 29 Grudnia 2023, 20:30:03 »
To pytanie do niehybrydowców, też nie ma takiej możliwości by podnieść siedzisko do pionu i położyć w to miejsce oparcie?

Stawiam, że kanapa jest taka sama

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2890 dnia: 29 Grudnia 2023, 21:53:19 »
W samej benzynie jest identyczna kanapa jak w hybrydzie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2891 dnia: 29 Grudnia 2023, 22:29:41 »
W samej benzynie jest identyczna kanapa jak w hybrydzie.
Pod kanapą masz HV. Coś za coś.
Czyli jednak nie coś za coś, tylko beznadziejna kanapa :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2892 dnia: 29 Grudnia 2023, 22:44:34 »
Tak co do nart... Zastanawiam się czemu nie przewozić ich na bagażniku rowerowym na hak. Są teoretycznie bagażniki/dostawki dedykowane do nart z zapięciem identycznym jak przy bagażnikach dachowych, ale to koszt od 1k w górę. Z drugiej strony są dachowe uchwyty magnetyczne, które zapięcia mają tego samego typu, co zapięcie na koła roweru i jakoś to działa

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2893 dnia: 30 Grudnia 2023, 13:20:28 »
Narty można też wozić w boxie dachowym o ile mieszczą się na długość.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2894 dnia: 30 Grudnia 2023, 13:39:35 »
Myślałem o dachowym tylko mam problem taki, że auto z boxem nie wjedzie do garażu podziemnego :/ musiałbym box montować na zewnątrz i tam pakowac narty. Poza tym rzadko jeżdżę, to jakoś przebieduję :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl