Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2985 dnia: 06 Stycznia 2024, 23:33:22 »
znaczy masz LEDy za soczewką. i kierunkowskaz LED. Wydaje mi się, iż świecą trochę lepiej.
Coś takiego.
https://a.allegroimg.com/original/1eda53/dd1d44de4aad8c1360467ecee7c3

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2986 dnia: 07 Stycznia 2024, 00:06:03 »
znaczy masz LEDy za soczewką. i kierunkowskaz LED. Wydaje mi się, iż świecą trochę lepiej.
Coś takiego.

w pre-FL tak
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2987 dnia: 07 Stycznia 2024, 11:54:23 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2988 dnia: 07 Stycznia 2024, 11:57:30 »
Coś takiego mam.
w pre-FL tak
A takie ktoś ma, może mocniej świecą.
https://autolamps.pl/wp-content/uploads/2023/01/prod_6151601_0_946cc1c30_large.jpg
Przepraszam, źle napisałem. Poprzednie to basicLED pre-FL, teraz pokazałeś FullLED pre-FL.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2989 dnia: 07 Stycznia 2024, 12:24:59 »
Przepraszam, źle napisałem. Poprzednie to basicLED pre-FL, teraz pokazałeś FullLED pre-FL.
Czyli mam jakąś uboższą wersję tych lamp.
Spotkałem takie, LED Top (Full LED), LED Mid, LED Basic.

Doczytałem tu na forum, że wszyscy mają światła za nisko ustawione, więc zacznę może od tego.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2990 dnia: 07 Stycznia 2024, 14:01:08 »
Jedź na stację kontroli pojazdów i niech Ci wyregulują. U mnie pracownik podniósł maksymalnie jak mógł i jest znaczna poprawa w zasięgu światła i widoczności, a mam basic led.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2991 dnia: 07 Stycznia 2024, 14:03:07 »
Czyli mam jakąś uboższą wersję tych lamp.
Spotkałem takie, LED Top (Full LED), LED Mid, LED Basic.

Doczytałem tu na forum, że wszyscy mają światła za nisko ustawione, więc zacznę może od tego.
W RAV4 XA50 były i są BasicLED i FullLED. Nie było MidLED. Nienei jak w innych modelach.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2992 dnia: 07 Stycznia 2024, 17:36:46 »
Gdzie w Wawie zaloze hak do RAV4 poza ASO? Kolega pyta.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2993 dnia: 08 Stycznia 2024, 13:57:19 »
Czy w Rav4 model 2024 jest już nowa  5 generacja napędu hybrydowego Toyoty ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2994 dnia: 08 Stycznia 2024, 13:58:11 »
Nie. Najprawdopodobniej będzie w VI generacji.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2995 dnia: 08 Stycznia 2024, 15:33:31 »
Dzień dobry,

na wstępie chciałem się ze wszystkimi tyleż przejmie co serdecznie przywitać.

Teraz czas na kilka spostrzeżeń- pisane bardzo na gorąco, bo autem przejechałem niecałe 800 km.
Toyota RAV4, exe, hybryda, 4x2.
Zamówiona 27 listopada i odebrana 29 grudnia. Czyli ominęła mnie epopeja z rocznym czekaniem na samochód - na stock'u mieli taką, w której pasowało mi wszystko poza kolorem. A kolorem nie jeżdżę.

Kontekst spostrzeżeń - Leon III Kombi, 1.4TSI 125 KM. Z niego się przesiadłem i głównie do niego będę się porównywał. Ale też trochę do moich jeszcze wcześniejszych aut i do analogicznej RAVki, którą jeździłem u dealera.

1. Tu chyba wszystkich zaskoczę. Sam się w każdym razie zaskoczyłem. Auto jest ciche. A nawet powiedziałbym CICHE. Od razu drobne sprostowanie - jeszcze nie jeździłem powyżej 120 km/h. A i te 120 tylko chwilę. Za to podczas jazdy po mieście: zawieszenia nie słyszę. Tłuczenia opon na nierównościach nie słyszę (przy czym opony jeszcze u dealera wymieniłem na całoroczne Michelin). Silnika prawie nie słyszę, a jak już słyszę to brzmi to znacznie przyjemniej niż 1.4 w Leonie. W trasie przy około 100 - 110km/h - nie mam zastrzeżeń. Wycieraczki - bezszelestne. Opuszczanie szyb - bezszelestne. Co ciekawe - podczas jazdy próbnej u dealera nie miałem takiego wrażenia. Nie wiem, czy to kwestia zajechania egzemplarza testowego, czy coś poprawili w wyciszeniu przy okazji liftingu.
2. Zawieszenie - super. Mięciutko, płynnie, bujająco. Nie jest to może poziom hydro w C5, ale jakbym miał porównywać, to właśnie do niego. I tu ponownie - po jeździe testowej tego tak nie odebrałem. Tzn. było spoko, ale bez szału.
3. Napęd. Spostrzeżenia niekontrowersyjne, bo pewnie takie jak u wszystkich. Więc się nie rozpisuję.
4. Multimedia: tu mam największy problem. Po pierwsze dość nieintuicyjne, ale z czasem (niezbyt długim) da się przyzwyczaić. Są natomiast niedoróbki.
    - nie działają ulubione. Ani kontakty, ani stacje radiowe. Albo tak głupi jestem, że nie umiem tego ogarnąć. Tzn. stację radiową jestem w stanie dodać do ulubionych, ale nie widzę opcji wyświetlenia tych ulubionych stacji, żeby się między nimi przełączać. Kontaktu nie jestem w stanie dodać, za to widzę zakładkę "Ulubione" gdzie pewnie po dodaniu by się taki kontakt znalazł. Przy czym po kliknięciu w tę zakładkę miła Pani mówi mi, że "Ta funkcja pomocy jest... ". I nie wyświetla się nic.
    - nie widzę możliwości ustawienia średniego spalania tak, aby zerowało się przy tankowaniu, ani nawet powiązania średniego spalania na sztywno z trasą (czyli żeby pokazywał mi średnie spalanie i dystans od wyzerowania liczników). Tzn mogę to zrobić niezależnie - zerując w tym samym momencie np. Trip A i średnie łączne. Ale to już dwie czynności do wykonania, w tym jedna bardziej złożona niż przytrzymanie jednego guzika. Czyli na stacji benzynowej będą trąbić :-)
    - nie mogę znaleźć obrotomierza, a w specyfikacji którą dostałem od dealera oraz na stronie Toyoty jest.
    - widgetów nie można włączyć w układzie zegarów z dwoma tarczami - a szkoda.
    Za to na plus: radio gra w zupełności wystarczająco. Nawigacja jak na fabryczną jest świetna. Android auto łączy się błyskawicznie (bez porównania z Leonem). Bardzo dobra jakość połączeń telefonicznych.
5. Kamera 360. Tego wcześniej nie miałem, więc nie porównam. Ale jest to świetne urządzenie. Jedyne co bym zmienił, to żeby podczas manewrów nie wygaszała się od razu po zmianie z R na D. Przy korekcie też fajnie by było widzieć, czy przodem już wystaję poza linię, czy jeszcze nie.
6. Asystenci.
    - Asystent Pasa prowadzi po autostradzie tak samo skutecznie jak w Leonie, za to jest mniej irytujący w mieście (w Leonie odruch wyłączania miałem od razu, tutaj zdarza mi się przejechać 20km z włączonym i nie mam z tym problemu). Za to nie bardzo wiem po co on jest, bo jak uzna że nie trzymam rąk na kierownicy to po prostu się wyłącza. W Leonie w takiej sytuacji najpierw dwukrotnie (trzykrotnie) ostrzegał dźwiękiem, potem szarpaniem hamulcami, a w przypadku braku reakcji - włączał światła awaryjne i powoli zatrzymywał auto. Czyli w przypadku zasłabnięcia za kierownicą - Rav4 leci do rowu, a Leon dawał szansę uniknięcia tego.
    - Aktywny tempomat. Tak samo skuteczny jak w Leonie, ale mniej irytujący (wcześniej i łagodniej zwalnia).
    - Rozpoznawanie znaków. Działa jak działa. Szkoda, że można zrobić tylko on/off, a nie można tak, aby pokazywał znaki ale nie wydawał z siebie dźwięków.
7. Światła. Widziałem tu na forum że wiele osób narzeka. W porównaniu z Leonem (też ledy) w RAVce świecą lepiej.
8. Fotele. Mogłyby trochę mocniej grzać. A pamięć ustawienia mogłaby obejmować też lusterka. A jakby jeszcze obejmowała ustawienia zegarów, to już byłaby bajka. Poza tym - wygodne i ładnie wyglądają. Fajnie, że regulacja obejmuje "kołyskę".

Ogólna konkluzja: polubiliśmy się z Toyotą i to bardzo. Auto jest świetne, a wymienione wyżej drobne niedoskonałości nie są w stanie tego zmienić.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2996 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:03:14 »
Czy w Rav4 model 2024 jest już nowa  5 generacja napędu hybrydowego Toyoty ?
W takim CC już jest i jeździłem z AWD-I.
https://youtu.be/mP5OvVk-kuM
Co mi się podobało, do obsługa tempomatu, bardziej intuicyjna, taki malutki jakby joystick w kierownicy.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 17:07:54 wysłana przez animuss »

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2997 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:05:53 »
Nie. Najprawdopodobniej będzie w VI generacji.
Znaczy w następnej generacji RAV4 - XA60 zapewni włożą hybrydę 5 generacji.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 17:08:03 wysłana przez topoll »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2998 dnia: 08 Stycznia 2024, 17:26:01 »
4. Multimedia: tu mam największy problem. Po pierwsze dość nieintuicyjne, ale z czasem (niezbyt długim) da się przyzwyczaić. Są natomiast niedoróbki.
    - nie działają ulubione. Ani kontakty, ani stacje radiowe. Albo tak głupi jestem, że nie umiem tego ogarnąć. Tzn. stację radiową jestem w stanie dodać do ulubionych, ale nie widzę opcji wyświetlenia tych ulubionych stacji, żeby się między nimi przełączać. Kontaktu nie jestem w stanie dodać, za to widzę zakładkę "Ulubione" gdzie pewnie po dodaniu by się taki kontakt znalazł. Przy czym po kliknięciu w tę zakładkę miła Pani mówi mi, że "Ta funkcja pomocy jest... ". I nie wyświetla się nic.
    - nie widzę możliwości ustawienia średniego spalania tak, aby zerowało się przy tankowaniu, ani nawet powiązania średniego spalania na sztywno z trasą (czyli żeby pokazywał mi średnie spalanie i dystans od wyzerowania liczników). Tzn mogę to zrobić niezależnie - zerując w tym samym momencie np. Trip A i średnie łączne. Ale to już dwie czynności do wykonania, w tym jedna bardziej złożona niż przytrzymanie jednego guzika. Czyli na stacji benzynowej będą trąbić :-)
    - nie mogę znaleźć obrotomierza, a w specyfikacji którą dostałem od dealera oraz na stronie Toyoty jest.
    - widgetów nie można włączyć w układzie zegarów z dwoma tarczami - a szkoda.
    Za to na plus: radio gra w zupełności wystarczająco. Nawigacja jak na fabryczną jest świetna. Android auto łączy się błyskawicznie (bez porównania z Leonem). Bardzo dobra jakość połączeń telefonicznych.
5. Kamera 360. Tego wcześniej nie miałem, więc nie porównam. Ale jest to świetne urządzenie. Jedyne co bym zmienił, to żeby podczas manewrów nie wygaszała się od razu po zmianie z R na D. Przy korekcie też fajnie by było widzieć, czy przodem już wystaję poza linię, czy jeszcze nie.

Co do 5, no niestety tak jest, też tego nie lubię. Jak chcesz pomanewrować więcej, to możesz najpierw kliknąć sobie z lewej strony przycisk view, ten do manualnego uruchomienia kamery. Wtedy po zmianie na R i później na D i znów na R ona się nie będzie wyłączać :)

Co do 4: z kontaktów nie korzystam a w radiu też na początku miałem problem z tymi stacjami ale ogarnąłem to dodanie, jak będę w aucie to spojrzę jak to dodawałem (o ile pamiętam) natomiast też mi się to wydało wtedy nieintuicyjne i zamiast przenosić się pomiędzy stacjami to chyba wciąż szukało mi nowych.
Czym są wg Ciebie widgety? Raczej wszystko co jest do wyboru w widoku pojedynczej tarczy da się też wpakować do podwójnej, trzeba poklikać tylko trochę.
Co do obrotomierza to nikt go nie znalazł, ale toyota central poleciła mi by przy okazji wizyty w ASO spytać o to mechanika i on wyjaśni mi gdzie jest obrotomierz.
Co do spalania to chętnie sam się dowiem. Wkurza mnie, że mogę mieć albo średnie spalanie z całości albo od odpalenia do zgaszenia silnika, chyba że czegoś nie umiem ustawić. Natomiast wolałbym mieć te informacje osobno.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2999 dnia: 08 Stycznia 2024, 19:34:26 »
Co do 4: z kontaktów nie korzystam a w radiu też na początku miałem problem z tymi stacjami ale ogarnąłem to dodanie, jak będę w aucie to spojrzę jak to dodawałem (o ile pamiętam) natomiast też mi się to wydało wtedy nieintuicyjne i zamiast przenosić się pomiędzy stacjami to chyba wciąż szukało mi nowych.

Dziękuję uprzejmie, będę zobowiązany. Przy czym jak pisałem - dodawanie stacji też ogarnąłem. Nie ogarnąłem za to jak skorzystać z faktu, że mam dodane. Czyli nie umiem wyświetlić listy ulubionych. Jedyna lista jaką mam, to wszystkie wyszukanie i jak z niej sobie wybiorę stację to dopiero widzę czy serduszko przy niej jest pokolorowane, czy nie. A skoro i tak już ją sobie sam znalazłem, to średnio mi ta wiedza potrzebna :-).
Na szczęście (o czym zapomniałem w pierwszym poście napisać) bardzo fajnie działa wybieranie głosowe. Mówię nazwę stacji i mi przełącza.

Czym są wg Ciebie widgety? Raczej wszystko co jest do wyboru w widoku pojedynczej tarczy da się też wpakować do podwójnej, trzeba poklikać tylko trochę.

Jak wybierasz widok zegarów inny niż z podwójną tarczą, to w następnym kroku pyta Cię czy włączyć widget czy nie.
Jeśli włączysz to masz dwa dodatkowe wskazania, niezależne od tego co sobie wybierzesz po prawej i lewej stronie. Po lewej - średnie spalanie od uruchomienia, a po prawej - info co Ci akurat gra w głośnikach.
Przy zegarach z dwoma tarczami tego nie ma. No chyba, że znowu nie umiem czegoś włączyć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl