Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3000 dnia: 08 Stycznia 2024, 19:42:37 »
Czym są wg Ciebie widgety? Raczej wszystko co jest do wyboru w widoku pojedynczej tarczy da się też wpakować do podwójnej, trzeba poklikać tylko trochę.

Jak wybierasz widok zegarów inny niż z podwójną tarczą, to w następnym kroku pyta Cię czy włączyć widget czy nie.
Jeśli włączysz to masz dwa dodatkowe wskazania, niezależne od tego co sobie wybierzesz po prawej i lewej stronie. Po lewej - średnie spalanie od uruchomienia, a po prawej - info co Ci akurat gra w głośnikach.
Przy zegarach z dwoma tarczami tego nie ma. No chyba, że znowu nie umiem czegoś włączyć.

Możesz sobiue wybierać jakie chcesz widgety także na podwójnej tarczy. Znajdziesz to dokładnie opisane co kliknąć w instrukcji. Większość na stronie 127. Najlepiej to ustawiać na postoju, bo w trakcie jazdy nie wszystko da się zrobić bo jest zablokowane. Tylko pamiętaj by mieć tryb READY w aucie, żeby akumulatora nie rozładować :) Czyli wcisnąć Start z naciśniętym hamulcem.

« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 19:44:28 wysłana przez kenny »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3001 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:09:24 »
OK, a co do radia, to już wiem czemu było to dla mnie nieintuicyjne. Są tam do wyboru możliwości takie jak np. lista stacji. Ta lista stacji to nie jest to czego szukasz. Musisz zamiast tego, jak już tę listę sobie ustalisz wrócić niejako wyżej do takiego wyboru jak poniżej o kliknąć gotowe ustawienia.

Wtedy otrzymasz taki widok jak poniżej i po kliknięciu na daną stację będzie się odtwarzać.

Ja nie bardzo to pamiętałem, bo mam AA odpalone od razu po wejściu do auta i jak słucham radia to na kierownicy tylko sobie zmieniam stację. Żeby dźwięk z AA przełączyć na radio możesz użyć przycisku mode. Dodatkowo jak sobie ustalisz listę stacji, to na kierownicy możesz się przełączać między stacjami tymi przyciskami. Mam nadzieję, że trochę naprowadziłem :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3002 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:21:20 »
RAV4 - XA60

Byle tylko w nowej RAV4 VI generacji nie włożyli silniczka turbo 1,5 litrowego 3 cylindrowego zamiast zacnego obecnego 2,5 litra - bo to byłby koniec pewnej epoki :(

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3003 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:45:29 »
Może być gorzej. Nowa RAVka (o ile się będzie tak nazywać) będzie już tylko na baterie. Mam nadzieję, że to się nie stanie ale zapowiedzi Toyoty są dość niejasne.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3004 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:59:02 »
Raczej trzymać się będą rozróżnienia linii hybryd i elektryków. I takie twierdzenia wpadły mi w oczy jak czytałem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3005 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:25:20 »
Na EU może być problem z wersją hybrydową.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3006 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:29:52 »
Na EU może być problem z wersją hybrydową.
Czemu?
Póki co to chyba jeszcze z zapasem spełnia normę EURO6 a do EURO7 jeszcze chwila. I 5 generacja hybrydy chyba ma jeszcze większy zapas?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3007 dnia: 09 Stycznia 2024, 00:26:51 »
Miejmy nadzieję.

Offline Enki

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 S AWDi
« Odpowiedź #3008 dnia: 09 Stycznia 2024, 08:31:56 »
Witam Was wszystkich jako świeżo upieczony użytkownik nowej RAV 4 2023. Z fury ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale po przejściu ustawień ekranów itp. nie mogę jeszcze poradzić sobie z jedną rzeczą. Czy jest coś w stylu "home" w systemie multimedialnym który umożliwiałby mi wyjście z Android Auto do głównego menu ??

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3009 dnia: 09 Stycznia 2024, 08:51:16 »
Dzień dobry. Czy ktoś z posiadaczy pakietu Sky View mogły się podzielić opinią - czy ta panorama jest warta grzechu? Zalety są oczywiste, kwestia raczej potencjalnych problemów - zablokowane odpływy, uszkodzenia mechanizmu otwierania, hałas podczas jazdy (np trzeszczenie dachu) itd? Wiadomo, póki nowe, działa super. Po 3-4 latach coś niepokojącego się pojawia? Czy nie ma się czego obawiać? Przypadku VAG'a całość stanowi jeden element. W RAV4 jest widzę belka pośrednia, pomiędzy przednią i tylną szybą panoramy, może ten element pozwala zachować większą sztywność całości konstrukcji i uniknąć problemów pojawiających się w grupie VAG - trzaski w czasie jazdy po nierównościach z otwartym dachem itd...

Jaka jest Wasza opinia?
Pozdrawiam,

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3010 dnia: 09 Stycznia 2024, 09:00:26 »
Musisz zamiast tego, jak już tę listę sobie ustalisz wrócić niejako wyżej

Dzięki! W życiu bym nie wpadł na to, że tam da się kliknąć "wstecz".

Co do widgetów (Toyota nazywa to widżetami) to chodzi mi o to, co przed chwilą ładnie obfotografowałem, ale nie wkleję zdjęć bo nie umiem.
Więc musisz je sobie wyobrazić :-)
W instrukcji to jest pkt. G na stronie 55 i pkt J na stronie 56.
Jak pójdziesz z instrukcją dalej- czyli dolna połowa 56 i lewą stroną 57, gdzie jest opis typu 3 zegarów (dwie tarcze) to tego już nie ma.
Ustaw sobie będąc w samochodzie układ 1 lub dwa (bez zegara lub z jednym centralnym) - od razu wyskoczy Ci okno z możliwością włączenia/wyłączenia tego. Jak ustawisz typ 3 (dwa zegary) - nie wyskoczy.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3011 dnia: 09 Stycznia 2024, 09:04:44 »
Czy jest coś w stylu "home" w systemie multimedialnym który umożliwiałby mi wyjście z Android Auto do głównego menu ??

W samym AA na ekranie z ikonami aplikacji pierwszą "aplikacją" powinno być "Wróć do Toyota".

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3012 dnia: 09 Stycznia 2024, 09:48:03 »
Dzień dobry. Czy ktoś z posiadaczy pakietu Sky View mogły się podzielić opinią - czy ta panorama jest warta grzechu? Zalety są oczywiste, kwestia raczej potencjalnych problemów - zablokowane odpływy, uszkodzenia mechanizmu otwierania, hałas podczas jazdy (np trzeszczenie dachu) itd? Wiadomo, póki nowe, działa super. Po 3-4 latach coś niepokojącego się pojawia? Czy nie ma się czego obawiać? Przypadku VAG'a całość stanowi jeden element. W RAV4 jest widzę belka pośrednia, pomiędzy przednią i tylną szybą panoramy, może ten element pozwala zachować większą sztywność całości konstrukcji i uniknąć problemów pojawiających się w grupie VAG - trzaski w czasie jazdy po nierównościach z otwartym dachem itd...

Jaka jest Wasza opinia?

Mam już prawie 1,5 roku i na razie nic się nie dzieje. Trzeszczenia dachu jeszcze nie było. Przy nierównościach nie jechałem jeszcze z otwartym dachem. Zależy jeszcze co dla Ciebie znaczą nierówności. Dla mnie zawsze przy nierównościach zwalniam nawet do 20 km/h. Hałas przy otwartym SkyView podczas jazdy występuje tak powyżej 65 km/h. Ja tak do 50 km/h staram się mieć otwarty dach oczywiście jak jest pogoda ku temu.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3013 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:01:25 »

Jaka jest Wasza opinia?

mogę tylko polecić. To mój 3 szklany dach, po Corolli i Auris. Po 4 latach użytkowania w każdym z tych aut zero problemów. Bierz, nie pożałujesz.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #3014 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:23:20 »

Jaka jest Wasza opinia?

Jak dobrze kojarzę to przy Sky View nie ma schowka na okulary, ale mogę się mylić. Może ktoś z posiadaczy potwierdzi/zdementuje.
Recenzenci narzekają też zawsze, że jest mniej miejsca nad głową.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl