Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3045 dnia: 15 Stycznia 2024, 13:57:20 »
Co do głośności, to przy wyciszeniu nadkoli i drzwi pomimo skyview jest zauważalna różnica i można normalnie rozmawiać, słuchać radia i jest o wiele przyjemniej niż "w standardzie", gdzie powyżej 100 już było mniej komfortowo, a powyżej 120 mogło męczyć.
Ok, czy bagażnik też wygłuszałeś, czy tylko to, co wymieniłeś powyżej (drzwi i nadkola)?
Pozdrawiam,

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3046 dnia: 15 Stycznia 2024, 22:33:37 »
Bez bagażnika.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3047 dnia: 15 Stycznia 2024, 22:52:50 »
Miałem już dawno temu zapytać się Szanownych Forumowiczów. Czy mieliście coś takiego? Jadąc na tempomacie aktywnym porusza się  przede mną na tym samym pasie auto. Nagle zmienia pas na lewy do skrętu. Ja zostaję na swoim. Jedzie przez chwilę obok bardziej nawet po przekątnej  i zaczyna hamować. U mnie nagle czerwona lampka na wyświetlaczu i ostre, automatyczne hamowanie przed światłami. Miałem szczęście , że nic nie było za mną. Dwa czy trzy  razy to miałem. Będę wdzięczny za odpowiedzi, gdyż nie wiem czy ja coś źle robię, czy jest jakiś błąd. Zapomniałem o to zapytać się na ostatnim przeglądzie.

Tak zakreciles ten opis, że nie wiem, czy poprawnie rozumiem... Chodzi o to, że twoj PCS reaguje na samochód, który hamuje na sąsiednim pasie? Jeśli tak, to nigdy mi się to nie zdarzyło. Teoretycznie taka sytuacja jest możliwa jeśli jedziecie po łuku w prawą stronę

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3048 dnia: 16 Stycznia 2024, 08:46:36 »
Zapytam. Na cholerę wam ten szklany dach? Coś to do czegoś potrzebne? Czy tylko żeby dobrze widać was było siedzących w aucie?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #3049 dnia: 16 Stycznia 2024, 08:59:12 »
Zakładam, że pytasz bo nie wiesz. A nie po to by wywołać niepotrzebną pyskówkę :)

Dach panoramiczny - zalety
Z pewnością dach panoramiczny oferuje kilka korzyści. Oczywiście nie da się pominąć walorów estetycznych i wpływu na subiektywne odczucia z kabiny. Zapewnia on m.in. lepsze doświetlenie kabiny pojazdu, zwiększa poczucie przestronności oraz oferuje możliwość szybkiej wentylacji kabiny przez otwarcie dachu. Ponadto dach panoramiczny zwiększa także pole widzenia i pozwala np. dostrzec wskazania sygnalizacji świetlnej w sytuacji, gdy podjedziemy zbyt blisko świateł.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3050 dnia: 16 Stycznia 2024, 09:02:06 »
Zapytam. Na cholerę wam ten szklany dach?
Spytaj syna, pisałeś , że jest bystry  :grin:

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3051 dnia: 16 Stycznia 2024, 09:02:27 »
Zapytam. Na cholerę wam ten szklany dach? Coś to do czegoś potrzebne? Czy tylko żeby dobrze widać was było siedzących w aucie?
Więcej światła, świeżego powietrza, przyjemności, ale generalnie tak, to zbędny gadżet jeśli do tego zmierzałeś. Potencjalne problemy prędzej lub później się pojawią, auto jest niepotrzebnie cięższe itd. Dlatego po 2 samochodach, które użytkowałem z panoramą, tym razem byłem skłonny zrezygnować z tego dla świętego spokoju, ale dzieciaki i żona marudzili, że chcą, no to będzie.
Pozdrawiam,

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #3052 dnia: 16 Stycznia 2024, 10:24:49 »
Naprawdę otwieracie dach/szyby w samochodach z klimatyzacją? Przycisku do uchylania szyb używam chyba tylko wtedy gdy raz na kilka miesięcy zdarza mi się być w McDrive :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3053 dnia: 16 Stycznia 2024, 10:37:28 »
Naprawdę otwieracie dach/szyby w samochodach z klimatyzacją?
Szyberdach uchylam lub otwieram bardzo często. A roletę mam odsłoniętą cały czas. Latem na parkingu szyberdach jest cały cas uchylony. W razie deszczu zamyka się automatycznie.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 10:40:45 wysłana przez pireus »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3054 dnia: 16 Stycznia 2024, 10:59:41 »
Bo mnie stać..., a poza tym miałem taki kaprys, a dzieci chciały mieć szklany dach. Teraz gdy wsiadają do innego samochodu bez takiego dachu, to pytają dlaczego takowego nie ma. Jest jaśniej i przyjemniej. Tak samo różne inne bajery w wersji executive, które nie są przydatne do jazdy ale są i czasami podwyższają komfort.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 11:02:55 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3055 dnia: 16 Stycznia 2024, 11:12:30 »
Naprawdę otwieracie dach/szyby w samochodach z klimatyzacją? Przycisku do uchylania szyb używam chyba tylko wtedy gdy raz na kilka miesięcy zdarza mi się być w McDrive :)
Nie wyobrażam sobie atmosfery w Twoim aucie...

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #3056 dnia: 16 Stycznia 2024, 11:37:50 »
Przecież klimatyzacja i wentylacja zapewniają wyższą wydajność wymiany powietrza niż uchylone szyby  :grin:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3057 dnia: 16 Stycznia 2024, 12:34:18 »
Przecież klimatyzacja i wentylacja zapewniają wyższą wydajność wymiany powietrza niż uchylone szyby  :grin:
A miałeś kiedyś szyberdach? Wiesz że klimatyzacja wysusza powietrze, a otwieranie szyb powoduje przeciąg w czasie jazdy ? I właśnie dlatego wymyślono szyberdach, żeby nie mieć przeciągu i odpowiednią wilgotność powietrza i komfort. A jaką masz temperaturę wewnątrz auta jak zostawisz samochód na słońcu bez szyberdachu i z uchylonym szyberdachem? Tak samo możesz napisać, po co wentylowane, lub podgrzewane fotele, albo automatyczna klimatyzacja, skoro wystarczy ręczna. Dla wygody i komfortu podróżowania.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 12:40:29 wysłana przez pireus »

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3058 dnia: 16 Stycznia 2024, 12:43:50 »
Zgadza się, natomiast trzeba uważać stając na światłach, zwłaszcza gdy w pobliżu są drzewa, bo może gołąb narobić "bigosu" na głowę  :grin:
Pozdrawiam,

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #3059 dnia: 16 Stycznia 2024, 13:33:05 »
Nie wiem czy mam chwalić, czy ganić okno w dachu, ale Toyota nie daje wyboru w PlugIn Style.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl