Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794706 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3060 dnia: 16 Stycznia 2024, 13:35:30 »
Miałem fabryczny szyberdach w dwóch autach i sorry ale klimy nie był w stanie zastąpić.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3061 dnia: 16 Stycznia 2024, 13:45:53 »
Miałem fabryczny szyberdach w dwóch autach i sorry ale klimy nie był w stanie zastąpić.
Bo używa się ich jednocześnie. Jedno drugiego nie zastępuje, tylko wspomaga.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #3062 dnia: 16 Stycznia 2024, 13:49:07 »
A jaką masz temperaturę wewnątrz auta jak zostawisz samochód na słońcu bez szyberdachu i z uchylonym szyberdachem?

Nie ma to żadnego znaczenia, sprawna klimatyzacja w kilka minut schłodzi samochód do odpowiedniej temperatury, a materiały wykończeniowe świetnie radzą sobie z wysokimi temperaturami.

Tak samo możesz napisać, po co wentylowane, lub podgrzewane fotele, albo automatyczna klimatyzacja, skoro wystarczy ręczna. Dla wygody i komfortu podróżowania.

Nie, nie mogę tak napisać bo to nieprawda i nie chcę tak napisać, bo doceniam te rozwiązania. Co to w ogóle za argument "Tak samo możesz napisać"? Brzmi jak wkładanie komuś słów do ust aby wzmocnić swoje argumenty, nie bawmy się tak :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3063 dnia: 16 Stycznia 2024, 13:56:51 »
Nie ma to żadnego znaczenia, sprawna klimatyzacja w kilka minut schłodzi samochód do odpowiedniej temperatury,
Ma olbrzymie znaczenie, bo wsiadasz do auta w którym jest niższa temperatura i klimatyzacja szybciej je schłodzi do właściwej temperatury, bez tak dużego szoku termicznego, o właściwej wilgotności powietrza już nie wspominając.
a materiały wykończeniowe świetnie radzą sobie z wysokimi temperaturami.
A widziałeś różnice wnętrza samochodów używanych z krajów południa i północy? Jak myślisz, w których jest bardziej spękana skóra i inne elementy wnętrza. Tak właśnie działa wyższa temperatura, którą możemy obniżyć, uchylając szyberdach na parkingu.
https://dobrymechanik.pl/artykuly/czytaj/405/porady/szyberdach--hit-czy-kit/
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 14:05:45 wysłana przez pireus »

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #3064 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:01:20 »
Tak zakreciles ten opis, że nie wiem, czy poprawnie rozumiem... Chodzi o to, że twoj PCS reaguje na samochód, który hamuje na sąsiednim pasie? Jeśli tak, to nigdy mi się to nie zdarzyło. Teoretycznie taka sytuacja jest możliwa jeśli jedziecie po łuku w prawą stronę
Zgłoś do moderatora �   Zapisane

Cześć Firek. Dopiero zobaczyłem twoją odpowiedź. Nie jadę po żadnym łuku, a przede mną nie było żadnych samochodów poza tym co skręcał w lewo ale z drugiego pasa(  Wcześniej jechał moim pasem, później pasem do skrętu w lewo). Mój samochód prawie stawał dęba przed skrzyżowaniem.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #3065 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:04:00 »
Tak zakreciles ten opis, że nie wiem, czy poprawnie rozumiem... Chodzi o to, że twoj PCS reaguje na samochód, który hamuje na sąsiednim pasie? Jeśli tak, to nigdy mi się to nie zdarzyło. Teoretycznie taka sytuacja jest możliwa jeśli jedziecie po łuku w prawą stronę
Zgłoś do moderatora �   Zapisane

Cześć Firek. Dopiero zobaczyłem twoją odpowiedź. Nie jadę po żadnym łuku, a przede mną nie było żadnych samochodów poza tym co skręcał w lewo ale z drugiego pasa(  Wcześniej jechał moim pasem, później pasem do skrętu w lewo). Mój samochód prawie stawał dęba przed skrzyżowaniem.

Też nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja. Może warto wybrać się na sprawdzenie radaru w ASO?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3066 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:12:17 »
Colin pisał coś o jakiś elektronicznych szczegółach, że coś poprawią bez wiedzy nawet właściciela- ale  dla mnie to czarna magia. Przy zmianie kół trzeba będzie o tym powiedzieć. Jednak w takiej sytuacji na drodze można zgłupieć.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #3067 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:34:05 »
Zakładam, że pytasz bo nie wiesz. A nie po to by wywołać niepotrzebną pyskówkę :)

Dach panoramiczny - zalety
Z pewnością dach panoramiczny oferuje kilka korzyści. Oczywiście nie da się pominąć walorów estetycznych i wpływu na subiektywne odczucia z kabiny. Zapewnia on m.in. lepsze doświetlenie kabiny pojazdu, zwiększa poczucie przestronności oraz oferuje możliwość szybkiej wentylacji kabiny przez otwarcie dachu. Ponadto dach panoramiczny zwiększa także pole widzenia i pozwala np. dostrzec wskazania sygnalizacji świetlnej w sytuacji, gdy podjedziemy zbyt blisko świateł.
Mimo uszczypliwej natury pireusa ja zapytałem zupełnie serio. Argument o zwiększeniu pola widzenia dla sygnalizacji świetlnej do mnie przemawia. Ale tylko ten. Bo w świetle automatycznej klimatyzacji szyba w suficie to jak dla mnie trochę sztucznie marketingowo wykreowany komponent.  Lepsze doświetlenie kabiny? Po co? Gdy równocześnie każdy chce mieć przyciemnione szyby a w upalne lata chowa się do cienia? Szybka wentylacja to tak samo uchylonym oknem lub nawiewem do osiągnięcia. Czy ma sens osłabianie konstrukcji nadwozia i ryzyko przecieków, skrzypienia tylko dla takiej zabawki?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3068 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:41:17 »
Nie jadę po żadnym łuku, a przede mną nie było żadnych samochodów poza tym co skręcał w lewo ale z drugiego pasa(  Wcześniej jechał moim pasem, później pasem do skrętu w lewo)
Jest to objaw który się zdarza i nie tylko w u Ciebie. Mają tak również inne marki - Peugeot, VW itd. Nic Ci tu ASO nie pomoże. Miewałem taką sytuację wielokrotnie, że auto, które poruszało się moim pasem, zjeżdżając na pas prawy i zwalniając do zjazdu, hamuje mnie pomimo, iż nie jest już na moim pasie. Jest na to prosty patent - gdy czuję, że tempomat próbuje zwalniać przed autem, które już nie ma przede mną, przytrzymuję chwilę pedał przyspieszenia aż pojazd na drugim pasie znajdzie się obok lub zjedzie zjazdem.  Tyle w temacie, nic z tym nie zrobisz. Są pewne ograniczenia tych asystentów i tyle.

Pozdrawiam,

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3069 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:48:38 »
Argument o zwiększeniu pola widzenia dla sygnalizacji świetlnej do mnie przemawia.
1. Pole widzenia
2. Poziom naświetlenia (nie, nie w upale, tylko w ładny, słoneczny dzień - gdy nie ma potrzeby chowania się w cieniu).
3. Świeże powietrze bez huku otwartej szyby bocznej i bez przeciągu. Klima off i można wreszcie oddychać, przydatne wśród osób "uczulonych" na klimę.

Trzeba z pojeździć z takim dachem dłużej, niż na jeździe testowej w ASO, żeby zrozumieć te zalety i poczuć dogłębniej.
Niestety ma swoje minusy. Mechanizm otwierania zawsze może się popsuć, uszczelki popękać, odpływy zatykać, a na nierównych drogach skrzypieć lub stukać. Tak już jest i koniec   :grin:
Pozdrawiam,

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3070 dnia: 16 Stycznia 2024, 14:49:48 »
Dzięki KriSSo.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #3071 dnia: 16 Stycznia 2024, 15:51:55 »
Ale tylko ten. Bo w świetle automatycznej klimatyzacji szyba w suficie to jak dla mnie trochę sztucznie marketingowo wykreowany komponent.  Lepsze doświetlenie kabiny? Po co? Gdy równocześnie każdy chce mieć przyciemnione szyby a w upalne lata chowa się do cienia? Szybka wentylacja to tak samo uchylonym oknem lub nawiewem do osiągnięcia. Czy ma sens osłabianie konstrukcji nadwozia i ryzyko przecieków, skrzypienia tylko dla takiej zabawki?

Kto nie korzystał z szyberdachu i jego zalet to nie zrozumie... Tak samo jak ludzie całe życie jeżdzący na ręcznej skrzyni w stosunku do automatycznej, że "lepiej czuję auto etc. etc.", a potem po przesiadce - "ale super ta automatyczna skrzynia.." :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3072 dnia: 16 Stycznia 2024, 16:01:24 »
Argument o zwiększeniu pola widzenia dla sygnalizacji świetlnej do mnie przemawia. Ale tylko ten.
Bardzo interesujący argument dotyczący szyberdachu. Nigdy jednak z tego udogodnienia nie korzystałem. Podobnie jak z tego, że z tyłu odkurzacza wydobywa się powietrze i w związku z tym można go używać  zamiast wachlarza.
Kto nie korzystał z szyberdachu i jego zalet to nie zrozumie..
Tak to jest.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #3073 dnia: 16 Stycznia 2024, 16:16:50 »
Argument o zwiększeniu pola widzenia dla sygnalizacji świetlnej do mnie przemawia. Ale tylko ten.
Bardzo interesujący argument dotyczący szyberdachu. Nigdy jednak z tego udogodnienia nie korzystałem.
A ja i owszem. Skręcając z dwupasmówki w kierunku domu na skrzyżowaniu ze światłami muszę podjechać blisko sygnalizatora, by nie blokować ruchu tym co jadą za mną prosto. Wtedy zmiany świateł nie widzę przez przednią szybę, tylko przez szyberdach. Podobnie jak w poprzednim aucie, do czego się zresztą przyzwyczaiłem.
W zimie nie zasłaniam rolety, jak świeci słońce to potrafi darmowo podgrzać wnętrze.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3074 dnia: 16 Stycznia 2024, 16:28:48 »
Skręcając z dwupasmówki w kierunku domu na skrzyżowaniu ze światłami muszę podjechać blisko sygnalizatora
U mnie ten problem rozwiązuje rozszerzona rzeczywistość MBUX . Sygnalizację świetlną mam wyświetlaną na ekranie nawigacji, dzięki kamerze. Ja cenię sobie w szyberdachu inne jego zalety.
W zimie nie zasłaniam rolety, jak świeci słońce to potrafi darmowo podgrzać wnętrze.
I topi lód i śnieg na dachu
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 16:48:54 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl