Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794906 razy)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3075 dnia: 16 Stycznia 2024, 16:36:49 »
Fajna i przydatna rzecz ten MBUX. Gratuluję zamiast wylewać żółci że skoro nie mam to po co to komu :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3076 dnia: 16 Stycznia 2024, 17:32:16 »
Nie jadę po żadnym łuku, a przede mną nie było żadnych samochodów poza tym co skręcał w lewo ale z drugiego pasa(  Wcześniej jechał moim pasem, później pasem do skrętu w lewo)
Jest to objaw który się zdarza i nie tylko w u Ciebie. Mają tak również inne marki - Peugeot, VW itd. Nic Ci tu ASO nie pomoże. Miewałem taką sytuację wielokrotnie, że auto, które poruszało się moim pasem, zjeżdżając na pas prawy i zwalniając do zjazdu, hamuje mnie pomimo, iż nie jest już na moim pasie. Jest na to prosty patent - gdy czuję, że tempomat próbuje zwalniać przed autem, które już nie ma przede mną, przytrzymuję chwilę pedał przyspieszenia aż pojazd na drugim pasie znajdzie się obok lub zjedzie zjazdem.  Tyle w temacie, nic z tym nie zrobisz. Są pewne ograniczenia tych asystentów i tyle.

Nie zgodzę się. Przejechałem ravka ponad 30k km i nie kojarzę ani jednej takiej sytuacji. Przecież to stwarza zagrożenie (kolega Matrix nie pisał o lekkim przyhamowaniu, tylko o pełnym odpaleniu PCS!)

Podobnie jak @Emerceen sugeruję sprawdzenie/regulację radaru w ASO

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3077 dnia: 16 Stycznia 2024, 17:35:23 »
U mnie w takiej sytuacji przyhamowuje ale nie awaryjnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3078 dnia: 16 Stycznia 2024, 18:55:38 »
Ja też nie kojarzę takiej gwałtownej reakcji asystenta. Inna sprawa, że jeśli auto przed nami zacznie zwalniać jeszcze przed zmianą pasa, to asystent zacznie hamować i być może z pewnym opóźnieniem odpuści hamulec dopiero gdy uzna, że auto przed nami nie jest już przeszkodą na pasie po którym się poruszamy. No nie działa to błyskawicznie i bez lagów, co tu dużo mówić.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3079 dnia: 16 Stycznia 2024, 19:05:05 »
do usunięcia
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 19:06:42 wysłana przez calzone »

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #3080 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:17:04 »
Ja też nie kojarzę takiej gwałtownej reakcji asystenta. Inna sprawa, że jeśli auto przed nami zacznie zwalniać jeszcze przed zmianą pasa, to asystent zacznie hamować i być może z pewnym opóźnieniem odpuści hamulec dopiero gdy uzna, że auto przed nami nie jest już przeszkodą na pasie po którym się poruszamy. No nie działa to błyskawicznie i bez lagów, co tu dużo mówić.

Prędkość nasza  ok 60- 70/h  , bez zwalniania zjechał z nią  na lewy pas skrętu (bardzo długi pas), po kilku sekundach ostre hamowanie, prawie do całkowitego zatrzymania. Głupiejesz bo nie wiesz co masz robić. A do tego jeszcze kamera na skrzyżowaniem, bo za chwilę tunel.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3081 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:43:13 »

Radar jest ustawiony prawidlowo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #3082 dnia: 16 Stycznia 2024, 20:45:17 »
Z tego co pamiętam 2 kreski na odległości.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3083 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:01:49 »
Inna sprawa, że jeśli auto przed nami zacznie zwalniać jeszcze przed zmianą pasa, to asystent zacznie hamować i być może z pewnym opóźnieniem odpuści hamulec dopiero gdy uzna, że auto przed nami nie jest już przeszkodą na pasie po którym się poruszamy. No nie działa to błyskawicznie i bez lagów, co tu dużo mówić.
Takie sytuacje mam na myśli.

Prędkość nasza  ok 60- 70/h  , bez zwalniania zjechał z nią  na lewy pas skrętu (bardzo długi pas), po kilku sekundach ostre hamowanie, prawie do całkowitego zatrzymania. Głupiejesz bo nie wiesz co masz robić. A do tego jeszcze kamera na skrzyżowaniem, bo za chwilę tunel.
Jeśli robi to aż tak agresywnie, do niemal zatrzymania, to może faktycznie jest do sprawdzenia.
Pozdrawiam,

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3084 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:04:44 »

Radar jest ustawiony prawidlowo

Czemu tak twierdzisz? Przecież to, co opisuje Matrix nie jest normalnym zachowaniem tego systemu

Offline Grzegorz85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3085 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:11:16 »
Dla czego w instrukcji obsługi jest napisane o zakazie stosowania łańcuchów na oponach 235/55 R19 str. 340. (moja Rav to AWD) ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3086 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:12:26 »
Dla czego w instrukcji obsługi jest napisane o zakazie stosowania łańcuchów na oponach 235/55 R19 str. 340. (moja Rav to AWD) ?
Ponieważ jest za mały prześwit między oponą i nadkolem.

Być może takie coś można zastosować. Producent łańcuchów sugeruje je właśnie do RAV4 na 19"
https://www.taurus.info.pl/lancuchy/lancuchy-sniegowe-do-samochodow-terenowych-4x4-suv/koenig-k-summit-xxl-gr-66?chains%5BsearchType%5D=&chains%5BcarBrand%5D=Toyota&chains%5BcarModel%5D=RAV4+Phev+%282021%29&chains%5BcarTireSize%5D=235%2F55-19&chains%5Bsalons%5D%5B%5D=&chains%5BpriceMin%5D=&chains%5BpriceMax%5D=&chains%5Bsort%5D=brand
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2024, 21:30:31 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3087 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:12:40 »

Teoretycznie za duże koła i może coś ocierać, ale jak weźmiesz łańcuchy z małym oczkiem, to podobno jest ok

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3088 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:14:21 »
Radar ma autodiagnostykę ustawienia swojej osi. Nie ten trop.Problem leży wdlg mnie w software systemu Safety i raczej Toyota może uznać to za specyficzne zachowanie w pewnych warunkach. Tak samo jest ujeta lista wyjątków w instrukcji obsługi, gdzie pojazd może wykryć sytuacje awaryjne.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3089 dnia: 16 Stycznia 2024, 21:19:26 »
W moim wypadku przy oponach 225/55/19 tez jest ten zapis. Chodzi o małą przestrzeń pomiędzy kolem (oponą) a elementami zawieszenia. Koła 19" mają trochę mniejsze przesunięcie od 18" i siedzą głębiej w nadkolu. Nie są to jakies wielkie różnice ale dokładając  gumę 235 u Ciebie to robi się już pewnie z 1cm mniej miejsca niż przy 18".  Tyle teoria.
Praktyka jest taka, że jadąc w np. w Alpy łańcuchy musisz mieć i kropka. Policję jak sądzę nie będzie interesować, że nie można. Tak więc ja zakupiłem łańcuchy o średnicy oczka 9mm - standardowe mają bodajże 16mm. Nigdy ich nie zakładałem ale jakbym jednak trafił na takie warunki, że AWD na zimówkach nie da rady to po prostu je założę pilnując dobrego naprężenia.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl