Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3105 dnia: 26 Stycznia 2024, 21:10:40 »
Jakby się to chciało przetłumaczyć na język VAG, to by było gdzieś ze 3 turbosprężarki, 2 remonty silnika, 2 wymiany wtrysków i z dwa DPFy później
... i ze 2 wymiany skrzyni DSG.

Plus pewnie że 3 komplety sprzęgieł wielopłytkowych na wejściu do skrzyni i pewnie że 2-3 dwumasy. Generalnie napęd hybrydowy jest pancernym rozwiązaniem (ja to określam jako błąd konstrukcyjny Japońców).
Zapomniałem o SCR, pewnie ze 3 wtryskiwacze AdBlue  :grin:

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3106 dnia: 29 Stycznia 2024, 12:32:46 »
Co do obrotomierza to nikt go nie znalazł,

A sprawdzałeś "ustawienia wyświetlacza" na zegarach -> typ tarczy?

No właśnie w Rav4 typu tarczy nie ma, tak jak jest to bodajże w CC czy CH-R. Specjalnie to sprawdzałem jakieś 2-3 miesiące temu. Chyba że pojawiła się jakaś aktualizacja ostatnio i dodali taką opcję (sprawdzę jutro). A to jest z Rav4 fotka?

Precyzując:
 - w ustawieniu dwie tarcze: Nieaktywna opcja "Typ tarczy"
 - w ustawieniu jedna tarcza: Opcja "Typ tarczy" pozwala wybrać pomiędzy prędkościomierzem a wskaźnikiem układu hybrydowego

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3107 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:27:28 »

No właśnie w Rav4 typu tarczy nie ma, tak jak jest to bodajże w CC czy CH-R. Specjalnie to sprawdzałem jakieś 2-3 miesiące temu. Chyba że pojawiła się jakaś aktualizacja ostatnio i dodali taką opcję (sprawdzę jutro). A to jest z Rav4 fotka?

Precyzując:
 - w ustawieniu jedna tarcza: Opcja "Typ tarczy" pozwala wybrać pomiędzy prędkościomierzem a wskaźnikiem układu hybrydowego

I dokładnie tam widziałem na filmie z CH-R, że właśnie typ tarczy się dało wybrać dla pojedynczej tarczy i u mnie takiej opcji się wybrać nie dało. Tu BTW patrząc po zdjęciu to wygląda na ustawienie na dwie tarcze. Zapomniałem sprawdzić u siebie... ale to nadrobię i dam znać :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3108 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:28:34 »

Precyzując:

I dokładnie tam widziałem na filmie z CH-R, że właśnie typ tarczy się dało wybrać dla pojedynczej tarczy i u mnie takiej opcji się wybrać nie dało. Tu BTW patrząc po zdjęciu to wygląda na ustawienie na dwie tarcze. Zapomniałem sprawdzić u siebie... ale to nadrobię i dam znać :)
Dzisiaj werowałem, nie ma obrotomierza.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3109 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:31:08 »
A jakie znaczenie ma dla Was obrotomierz, przy tej skrzyni biegów ?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3110 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:43:36 »
A jakie znaczenie ma dla Was obrotomierz, przy tej skrzyni biegów ?
Pewnie za wiele nie ma, jednak jest wypisany w specyfikacji, więc jeśli coś powinieneś mieć to powinno to być dostępne. Tak jak z tym, że realnie pewnie dla mnie dużego znaczenia nie ma czy mam drugą pastylkę BLE, bo i tak leży w domu. Może jak mi się tamta rozładuje akurat w domu to przyda się druga, natomiast powinienem ją mieć a nie dostałem, więc zawalczyłem i mam. Tak samo w CC było, że miał być bagażnik otwierany na kopa a później nagle zniknęło to z katalogu a w specyfikacji generowanej na stronie zostało i z tego co mi mówili w ASO to musieliby to mi dołożyć za free (ja akurat zrezygnowałem z CC).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3111 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:51:52 »
 Druga pastylka bardziej się przyda niż obrotomierz. Dobrze, że ją dostałeś. Tymi ustawieniami zegarów to pobawisz się na początku, a potem i tak z tego nie korzystasz.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2024, 15:54:25 wysłana przez pireus »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3112 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:56:44 »
Zgadzam się, jednak jak ktoś firmą sprzedającą tyle egzemplarzy aut to powinien mieć świadomość tego co sprzedaje i w cenniku/katalogu uwzględniać to co realnie może mi dać a nie wrzucać, że coś mam mieć a później tego nie mam już abstrahując od użyteczności danego gadżetu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3113 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:58:16 »
Masz rację.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3114 dnia: 29 Stycznia 2024, 16:09:14 »
Z ciekawostek to Corolla ma fizyczny obrotomierz w miejscu gdzie w ravkach do 22 roku jest wskażnik Eco. Nieźle się zdziwiłem jak to zobaczyłem u kumpla, bo w miejsce czegoś dość istotnego dali coś praktycznie zbędne.

W jednym wypadku obrotomierz ma sens. Gdy ktoś chce sobie w trybie "S" pośmigać ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3115 dnia: 29 Stycznia 2024, 17:22:07 »
W corolli jest obrotomierz macie ten sam typ zegarow wiec musicie mieć ...
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3116 dnia: 29 Stycznia 2024, 17:24:49 »
W corolli jest obrotomierz macie ten sam typ zegarow wiec musicie mieć ...
Nie musimy. Tak samo jak nie mamy ciśnienia w oponach a w CC jest. W nowym CH-R też jest chyba możliwość wyboru koloru motywów tam na zegarach o ile dobrze pamiętam a u nas tego nie ma.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3117 dnia: 30 Stycznia 2024, 08:28:16 »
Dla mnie się wydaje się, że wskaźnik ciśnienia widziałem... Jeszcze postaram się po południu sprawdzić.

Obrotomierz jest niezbędny do zaspokojenia ciekawości na wiedzę bezużyteczną, której brak zwyczajnie irytuje.
np. na jakich obrotach chodzi silnik gdy podczas postoju doładowuje baterię.
O ile różnią się obroty silnika podczas jazdy z tą samą prędkością w zależności od tego czy tylko napędza, czy też ładuje ewentualnie się dogrzewa.
Generalnie - pierwszy raz w życiu mam hybrydę i też pierwszy raz w życiu CVT, więc w naturalny sposób ciekawi mnie jak to w praktyce funkcjonuje. Pewnie po jakichś dwóch miesiącach oglądania wyłączyłbym jego widok, ale przez te dwa miesiące chciałbym mieć.

Z ogólnych obserwacji po miesiącu użytkowania -  przydałby się (i to już do jazdy, a nie do zaspokajania ciekawości) wskaźnik uruchomienia hamulców. Tzn żebym wiedział do którego momentu zwalniam wyłącznie generatorem, a kiedy do gry wchodzą klocki.
Chyba, że wskaźnik charge ma tą funkcję - tzn póki nie spadnie na sam dół, to zaciski są luźne? Ktoś coś wie na ten temat?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3118 dnia: 30 Stycznia 2024, 16:38:39 »

Precyzując:

Sprawdzałem dziś. Mam opcję typ tarczy aktywną na pojedynczym zegarze ale jak w nią wejdę to do wyboru mam prędkościomierz albo wskaźnik eco czyli ta hybrydowa tarcza. W niektórych modelach toyoty jest tam do wyboru obrotomierz u mnie tego nie ma. JaKubus a u Ciebie jest ten obrotomierz do wyboru tam? Jak tak to będę się upominał w aso przy okazji chyba że zdalnie mi to mogą zaktualizować.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3119 dnia: 30 Stycznia 2024, 16:39:27 »
U mnie nie ma obrotomierza.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl