Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3285 dnia: 16 Maja 2024, 22:12:46 »
Podobno Toyota daje teraz jakieś fajne rabaty….to może rynek zaczął już to weryfikować.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3286 dnia: 16 Maja 2024, 22:27:39 »
Podobno Toyota daje teraz jakieś fajne rabaty….to może rynek zaczął już to weryfikować.
Nie wiem, nie śledzę, ale jeśli tak jest, to nazwałbym to co najwyżej powolną normalizacją. Blisko rok czekania na auto, jak było jeszcze niedawno, jasno pokazywało, że cena według rynku jest zbyt niska. Prawdziwe promocje zaczną się, jak auta będą stały na placach u dealerów

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3287 dnia: 16 Maja 2024, 22:58:26 »
Spider1919: czy ty w ogóle widziałeś rav4 przed zakupem? Z tego posta wygląda, że w tym samochodzie nie pasuje Ci chyba absolutnie nic, totalnie nie rozumiem wyboru...

Jak dla mnie kluczowe jest to zdanie:
Znajomy odbierał ostatnio nowego Passata B9 i nagrał mi film z odbioru - Passat ma piękną prezentację na tylnej klapie po otwarciu samochodu, dynamiczne kierunkowskazy z przodu i z tyłu, robi to spore wrażenie i ma się świadomość obcowania z samochodem nowoczesnym

Tak - jeśli jesteś tym typem osoby, na ktorej animacje kierunkowskazów robią wrażenie, to toyota zdecydowanie nie jest dla ciebie. Nie jesteś jej targetem, celują w inny typ klienta.
Jakby nowe wcielenie wychodźcy, n’est pas?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3288 dnia: 16 Maja 2024, 23:20:57 »

Jakby nowe wcielenie wychodźcy, n’est pas?

Tak jakby, ale jednak chyba nie - wychodźca rejestrował się na forum w styczniu br., a ten o wiele dawniej.
Ale 100% pewności mieć nie można 
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2024, 00:20:20 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #3289 dnia: 17 Maja 2024, 07:45:51 »
Spider1919: czy ty w ogóle widziałeś rav4 przed zakupem? Z tego posta wygląda, że w tym samochodzie nie pasuje Ci chyba absolutnie nic, totalnie nie rozumiem wyboru...

Tak jak pisałem - z przyczyn biznesowych musiała być Toyota. A RAV4 jako jedyna w moim budżecie nadaje się do względnie wygodnego wożenia po mieście dwójki malutkich dzieci.

Tak - jeśli jesteś tym typem osoby, na ktorej animacje kierunkowskazów robią wrażenie, to toyota zdecydowanie nie jest dla ciebie. Nie jesteś jej targetem, celują w inny typ klienta.

Coś w tym jest, bo z moich obserwacji wynika, że na RAV4 decydują się osoby najczęściej w wieku 50+ a mi bliżej do połowy tej wartości. Więc tak, bajery robią na mnie wrażenie, a tych w RAV4 nie ma, przynajmniej na zewnątrz. W środku wirtualny kokpit i przyzwoitej jakości wyświetlacz główny już jako-tako dają radę, ale multimedia pod względem rozdzielczości Golf z 2017r. miał lepsze.

Możliwe, że nie jestem targetem Toyoty. Ale jeśli jej targetem są osoby, które bezrefleksyjnie zgadzają się na jazdę samochodem niskiej jakości, przyoszczędzonym, niedopracowanym, pozbawionym mądrych rozwiązań (nawet w porównaniu do innej pospolitej marki popularnej) to bardzo dobrze, że nim nie jestem.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #3290 dnia: 17 Maja 2024, 08:43:29 »
ale multimedia pod względem rozdzielczości Golf z 2017r. miał lepsze [...] Ale jeśli jej targetem są osoby, które bezrefleksyjnie zgadzają się na jazdę samochodem niskiej jakości, przyoszczędzonym, niedopracowanym, pozbawionym mądrych rozwiązań

Zaczynam Ci współczuć... to musi być naprawdę przykre jeździć samochodem, którego aż tak bardzo się nie lubi. To trochę takie błędne koło: nie lubisz tego samochodu więc wyolbrzymiasz wszystkie wady a minimalizujesz zalety. To sprawia, że jeszcze bardziej nie lubisz tego samochodu. A to znowu sprawia, że jeszcze bardziej wyolbrzymiasz wady i przestajesz dostrzegać jakiekolwiek zalety. A to znowu sprawia, że jeszcze bardziej tego auta nie lubisz. A to sprawia, że...

Tak zwyczajnie po ludzku życzę Ci, żebyś mógł możliwie szybko zmienić auto na takie, które będziesz lubił, lub chociaż akceptował, bo najwidoczniej w Twoim przypadku RAVka to był bardzo nietrafiony zakup.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #3291 dnia: 17 Maja 2024, 09:24:13 »
ale multimedia pod względem rozdzielczości Golf z 2017r. miał lepsze [...] Ale jeśli jej targetem są osoby, które bezrefleksyjnie zgadzają się na jazdę samochodem niskiej jakości, przyoszczędzonym, niedopracowanym, pozbawionym mądrych rozwiązań

Zaczynam Ci współczuć... to musi być naprawdę przykre jeździć samochodem, którego aż tak bardzo się nie lubi. To trochę takie błędne koło: nie lubisz tego samochodu więc wyolbrzymiasz wszystkie wady a minimalizujesz zalety. To sprawia, że jeszcze bardziej nie lubisz tego samochodu. A to znowu sprawia, że jeszcze bardziej wyolbrzymiasz wady i przestajesz dostrzegać jakiekolwiek zalety. A to znowu sprawia, że jeszcze bardziej tego auta nie lubisz. A to sprawia, że...

Tak zwyczajnie po ludzku życzę Ci, żebyś mógł możliwie szybko zmienić auto na takie, które będziesz lubił, lub chociaż akceptował, bo najwidoczniej w Twoim przypadku RAVka to był bardzo nietrafiony zakup.

Jak w powiedzeniu - nie cieszył się jak kupował , będzie bardzo zadowolony jak będzie
sprzedawał .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3292 dnia: 17 Maja 2024, 09:44:19 »
bezrefleksyjnie zgadzają się na jazdę samochodem niskiej jakości
Zbyt śmiały wniosek, ale tak, mam 50+.
Jeździlem niedawno T-Crossem - na pewno nowszym niż 2017 - raczej bardziej 2022 ale dokladnie nie wiem bo był z wypozyczalni, a marka VW nigdy mnie nie interesowała. No i bliżej mu do RAV4 niż Golfowi. No i niczym specjalnym mnie nie zaskoczył. Terkoczący trzycylindrowy silniczek, tragicznie mułowata skrzynia DSG. Dobrze ze miała shiftpady, bo po górach nie dałoby sie tym jeździć. Materiały.... nie wiem może i były lepsze niż w Rav ale jakos mi się to w oczy nie rzuciło. Multimedia - tak, nowocześniejsze niż w RAV z 2021. 
Rok wcześniej Skoda Karoq też blisko RAV. Lepiej niż ten T-Cross bo silnik miał cztery cylindry na ropę. Skrzynia DSG - tak samo do d.... ale były te dynamiczne kierunkowskazy. Kumpel mi o tym po tygodniu powiedział bo z pozycji kierowcy słabo je widać.
Po powrocie do kraju, ulga, wreszcie auto reaguje na gaz od razu, a nie po sekundzie.

Nie ogarniam tej biznesowej zalezności kupna za blisko 200 tyś prywatnego auta ale nie wnikam. Nie mój biznes, a o gustach i priorytetach sie nie dyskutuje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3293 dnia: 17 Maja 2024, 10:18:06 »

Nie ogarniam tej biznesowej zalezności kupna za blisko 200 tyś prywatnego auta ale nie wnikam. Nie mój biznes, a o gustach i priorytetach sie nie dyskutuje.

A może teść jest dealerem Toyoty i młody żonkoś (napisał, że mu bliżej połowy z 50+) nie miał wyjścia, bo ... * ?
*wstawić dowolną szykanę ze strony teścia/teściowe/żony

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3294 dnia: 17 Maja 2024, 10:55:18 »
Chłopak napisał "głośno" to, co niestety w dużym stopniu jest prawdą jeśli chodzi o Toyotę. W salonach konkurencji (a trochę ich w tym roku odwiedziłem) śmieją się, że nowa promocja do aut Toyoty polega na tym, ze klient dostaje woucher na wyciszenie auta w firmie zewnątrznej w pakiecie z autem.
Braki wielu fajnych i podstawowych funkcji ułatwiających użytkowanie i wiele innych braków.
Toyota zaspała i taka jest prawda, a jedzie na "wyrobionej marce".
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3295 dnia: 17 Maja 2024, 11:27:28 »
Nie no, spoko. Ja nie oceniam czy nie miał racji, bo w dużej części ma. Uderza w tym wszystkim to, że z jakiś enigmatycznych powodów pomimo wszystko kupił to auto, oraz że traktuje innych, którzy kupili Toyotę jako bezrefleksyjnych dziadków 50+. Ja akurat byłem świadom pewnych braków tego auta np. brak chłodzonego schowka, niepodświetlone przyciski czy trochę siermiężne multimedia. Inna sprawa, że te multimedia są pierwszymi, których używam. W miedzyczasie miałem do czynienia z róznymi nowocześniejszymi w wynajmowanych za granicą autach i w wielu przypadkach pomimo wypasionego wyglądu wygoda ich obslugi czy intuicyjność była umiarkowana. Pewnie jakbym dłużej z nimi pojeździł to bym sie przyzwyczaił ale odczucie po kilku dniach używania było takie sobie....
Zawodem po zakupie na pewno była jakość audio. Wyciszenie.... no jakoś mi się w uszy nie rzuciło ale faktycznie jest głośniej niż np/ w Qashqaiu.
Nie mam żadnego porównania do aut z grupy premium - żeby było jasne. Na RAV byłem lekko napalony głównie z powodu napędu. Wcześniej miałem Focusa Corollę i Tucsona. Focus psuł sie cały czas - myślałem że to normalne że auto z ponad 100kkm się czasami psuje. Corolla spowodowała ze zmieniłem to zdanie. Teraz ma ok 270kkm jest pełnoletnia i praktycznie bez awarii - w kazdym razie istotnych. Troche ruda zaczyna ją wcinać. Tucson miał wymieniane wtryski które powodowały zapychanie DPFa, zatykało się jakieś sitko w baku, padły tuleje amorków i łożysko z przodu. Więc nie było zgody w rodzinie na zakup kolejnego. Jak padnie legenda bezawaryjnej RAV to rozważę inne kiedyś.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #3296 dnia: 17 Maja 2024, 11:41:59 »
Chłopak napisał "głośno" to, co niestety w dużym stopniu jest prawdą jeśli chodzi o Toyotę.

Każdy samochód ma swoje wady i każdy ma zalety. Osobiście nie czepiam się tego, że coś mu się w Toyocie nie podoba, ale raczej tonu wypowiedzi który sugeruje, że Toyota to dno i metr mułu a inne samochody (jak np. VW) to pachnąca zieloniutka łączka w cieplutki wiosenny dzień.
Nie jest to prawda. Toyota ma swoje poważne braki, ale ma też swoje mocne strony. VW ma swoje mocne strony, ale ma też poważne braki. Zależnie od tego jakie kryteria uznasz za istotne możesz wykazywać że jeden samochód jest lepszy/gorszy od innego.

salonach konkurencji (a trochę ich w tym roku odwiedziłem) śmieją się, że nowa promocja do aut Toyoty polega na tym, ze klient dostaje woucher na wyciszenie auta w firmie zewnątrznej w pakiecie z autem.

A co mają mówić - "Nie no... wie pan... te Toyoty są naprawdę dobre, ale kup pan u nas"? Toyoty są głośne - to żadna tajemnica - a że konkurencja to wykorzystuje, żeby podkreślać jakąś swoją przewagę - to chyba nic dziwnego?

Toyota zaspała i taka jest prawda, a jedzie na "wyrobionej marce"

No zaspała - ale czy wystarczający powód, żeby widzieć w samochodach Toyoty wyłącznie wady i sugerować, że zalet nie ma? Dla mnie to jest bez sensu.
a) Nie podoba się - nie kupuj.
b) Jeśli już musisz kupić bo "whatever" to nie rób sobie mentalnej krzywdy nakręcaniem się "jakim to fatalnym autem jeździsz" bo sam siebie unieszczęśliwisz.
c) Masz Toyotę ale widzisz, że inni producenci robią teraz mega fajne samochody? To zmień na ten mega fajny samochód.
d) Nie możesz zmienić na mega fajny samochód? No to idź do punktu "b".

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3297 dnia: 17 Maja 2024, 12:07:34 »
No zaspała - ale czy wystarczający powód, żeby widzieć w samochodach Toyoty wyłącznie wady i sugerować, że zalet nie ma? Dla mnie to jest bez sensu.
a) Nie podoba się - nie kupuj.
b) Jeśli już musisz kupić bo "whatever" to nie rób sobie mentalnej krzywdy nakręcaniem się "jakim to fatalnym autem jeździsz" bo sam siebie unieszczęśliwisz.
c) Masz Toyotę ale widzisz, że inni producenci robią teraz mega fajne samochody? To zmień na ten mega fajny samochód.
d) Nie możesz zmienić na mega fajny samochód? No to idź do punktu "b".
Idealnie w punkt!  :-)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #3298 dnia: 17 Maja 2024, 12:41:31 »
Byłem dzisiaj RAV4 w serwisie, po 2 latach... Miło, przyjemnie, szybko. Za dużo kupujących nie było, ale przed 10:00 już odjeżdżałem...
W drodze powrotnej stoję na światłach i coś mnie zaskoczyło.
Przede mną Bentley Bentayga, a obok Porsche 911. No i mamy SUVa i drugiego na autostradę. Pod różnymi względami oba lepsze i od RAV4 i innych tu dyskutowanych.
Przeglądając ten wątek właśnie sobie to przypomniałem.
Tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia, który samochód z "naszej" półki kupimy.
Dla niektórych ważne są świecidełka, nawet jak nie są to diamenty. Dla innych 4x4, kolor lub szklany dach... OK tego dachu mi brakowało przez tydzień po zmianie samochodu....
Kupując RAV4 kierowałem się różnymi kryteriami.
Podstawową przewagą nad Lexusem NX (ltóry był moim alternatywnym wyborem) jest plastik na drzwiach w RAV4. Mój pies zawsze to uślini, a RAV4 łatwiej wyczyszczę niż Lexusa....

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3299 dnia: 17 Maja 2024, 12:45:16 »
Ja należę do grupy dziadków 40+ i przerobiłem samochody niemieckie, włoskie, francuskie, japońskie i zgadzam się z niektórymi punktami, szczególnie z tymi dotyczącymi ogólnie mówiąc "polotu", którego Toyota nigdy nie miała jeśli chodzi o bajery i ergonomię. Z drugiej strony uważam go za solidny samochód - technologia hybrydowa w Toyocie ma się świetnie - dogorywujące na taxi priusy jedynki są tego doskonałym dowodem. To jest samochód typu "wsiadam i jadę". Do oglądania, zabawy, lansu i czego tam jeszcze mam kabrioleta ;-)
Czy jako następne auto kupię Toyotę? Nie wiem, może tym razem padnie na coś amerykańskiego (taki Ford Explorer albo Expedition to by mi robił), a może będę jeździł RAV4 dopóki nie wyzionie ducha... ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl