Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794697 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3525 dnia: 16 Października 2024, 21:53:03 »
Insignia 2.0d to tak tylko, że już dawno nie produkują.
Ostatnio miałem przyjemność przejechac prawie 900km Mercem E220d. Co prawda nie z gazem w podlodze tylko max 70mph (112km/h) , bo to w UK było. Spalanie wyszło 5.1.W aucie cisza, spokój, komfort. Do pożerania autostrad - bajka. No trochę nie wiem co z tym lekim terenem, bo fura dość niska. Troszkę droższy od Rav4 - to fakt ;)   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3526 dnia: 16 Października 2024, 23:53:31 »
Obecnie w cenie RAC4 C+S można kupić Q5 (zaczęły się wyprzedaże), zdaje sobie sprawę ze wyposażenie tej Q5 nie będzie imponujące, ale RAV4 C+S też nie ma wodotrysków. Gdybym stał przed wyborem, Q5 bezdyskusyjnie jest lepszym wyborem niż RAV4. Obecnie mając 200k na auto można już wybierać, bez później konieczności poprawiania fabryki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3527 dnia: 17 Października 2024, 07:33:54 »
Obecnie w cenie RAC4 C+S można kupić Q5 (zaczęły się wyprzedaże), zdaje sobie sprawę ze wyposażenie tej Q5 nie będzie imponujące, ale RAV4 C+S też nie ma wodotrysków. Gdybym stał przed wyborem, Q5 bezdyskusyjnie jest lepszym wyborem niż RAV4. Obecnie mając 200k na auto można już wybierać, bez później konieczności poprawiania fabryki.
Nie jest bezdyskusyjnie lepszym wyborem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #3528 dnia: 17 Października 2024, 08:36:04 »
Nie jest bezdyskusyjnie lepszym wyborem.

rozwin

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #3529 dnia: 17 Października 2024, 08:40:11 »
@tookie biorąc rav4 do takiego użytkowania to faktycznie nie wiem cos sobie "myślałeś", ja brałem bo wiem, że 80% czasu będę tym autem jeździł po mieście i w okolicy miasta, jak jade nim w trasę to pierwsze pół godziny oswajam się z akustyką :), do 120 km/h nie ma tragedii , ale do autostradowego butowania to auto się nie nadaje, kiedyś musiałem szybko do Berlina dojechać to wsadziłem słuchawki z ANC dobrym , było jak w S klasie :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3530 dnia: 17 Października 2024, 09:20:18 »
rozwin
Wypadałoby chociaż „proszę” napisać…

Każdy ma swoje preferencje. Ja stawiam na wygodę, niezawodność i ekonomię. O ile w kwestii wygody znajdzie się sporo samochodów nie ustępujących RAV4, co do ekonomii już mniej. To w kwestii niezawodności Toyota jest wymagającym zawodnikiem a HSD chyba najbardziej dopracowanym napędem.

Przy moim trybie użytkowania - przewaga eksploatacji miejsko-podmiejskiej - mam dużo możliwości korzystania z zalet HSD.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2024, 09:25:59 wysłana przez topoll »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3531 dnia: 17 Października 2024, 09:38:58 »
cd.. Co więcej, najpoważniejszy zarzut stawiany RAV4 czyli hałas, nie mam problemów by rozmawiać z pasażerami. Tu może być kwestia, że w poprzednim samochodzie powyżej 120km/h był już spory hałas od opon a i generalnie był głośniejszy od Toyoty.
Inna możliwość, iż jestem przygłuchy… nie kwestionuję, iż wyciszenie polepsza komfort akustyczny ale nie widzę jego potrzeby. Odczucia co do „jakości premium”. Znowu uznaniowe i niezbyt obiektywne kryterium. Toyota marką premium nie jest.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3532 dnia: 17 Października 2024, 09:40:08 »
cd.. Toyota marką premium nie jest, to oczywiste. Ergo nie oczekuję tapicerki z napletka płetwala błękitnego z obszyciami z jedwabiu. Materiały są solidne i porządne. Czego więcej oczekiwać? Stylistyka może i nie jest porywająca ale jest praktyczna - i tego się spodziewam po normalnym samochodzie nie będącym premium. Solidności, niezawodności.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #3533 dnia: 17 Października 2024, 09:50:22 »
Wypadałoby chociaż „proszę” napisać…
Prosze Cie....

Na upartego zawsze znajdziesz atrybut (np brak zoltego lakieru) przemawiajacy za jednym czy drugim wyborem. Jesli porownamy dwa produkty wieloplaszczyznowo i zgodnie uzmamy, ze jeden jest lepszy w 8 z 10 kryteriow porownawczych, to w mojej skromnej opinii uznalbym produkt A za bezdyskusyjnie lepszy. Albo po prostu duzo lepszy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3534 dnia: 17 Października 2024, 09:51:39 »
cd.. wybierając Toyotę, jak w każdym zresztą samochodzie, idzie się na pewne kompromisy. Mi nie zależy na awangardowej stylistyce, „poczuciu Premium” itp. Jak napisałem wcześniej wygoda, niezawodność i ekonomia.
Oczywiście, jeżeli ktoś zazwyczaj jeździ z prędkościami autostradowymi to RAV4 (jak każdy SUV) nie jest najlepszym wyborem. Praktycznie nie mamy korzyści z HSD, ekonomia jest na poziomie benzyniaka czyli diesel będzie ekonomiczniejszy. Ale wtedy A4 czy V60 będą lepszym wyborem niż Q5 czy XC60.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #3535 dnia: 17 Października 2024, 09:53:51 »
Przy moim trybie użytkowania - przewaga eksploatacji miejsko-podmiejskiej - mam dużo możliwości korzystania z zalet HSD.
Witam , poprzednio jeździłem RAV 4 2,0 z 2019 r , niewiele poza miastem , więc nie zwracałem uwagi na hałas , po zakupie HEV z 23 r  . wyciszyłem  nadkola , drzwi i wrzuciłem pod koło zapasowe gąbkę profilowaną , w autku zrobiło się znacznie ciszej a radyjko gra super . Koszt niewielki a efekt znacząco poprawiający komfort jazdy , szczególnie przy prędkościach ponad 100 km/h.
Polecam  , warto to wyciszenie zrobić przynajmniej w tak minimalnym zakresie .
pozdrawiam 
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3536 dnia: 17 Października 2024, 10:04:25 »

Dziękuje :)

Być może lepszy dla Ciebie. Wtedy „bezdyskusyjnie lepszy dla mnie” ale nie „bezdyskusyjnie lepszy”. Dla MNIE bezdyskusyjnie lepsza jest Toyota RAV4 niż Audi Q5, Mercedes GLC, Kia Sportage, Hyundai Tucson czy Volvo XC60. Przed RAV4 zamówiłem Mazdę MX-30 - ale jednak zrezygnowałem przez ograniczoną prędkość ładowania przy małym zasięgu.  Była jeszcze na tapecie Tesla Y ale skończyło się na RAV4.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3537 dnia: 17 Października 2024, 10:09:58 »

Polecam  , warto to wyciszenie zrobić przynajmniej w tak minimalnym zakresie .
pozdrawiam
Leszku, „przez Ciebie” OMC nie zrobiłem, jednak nadal nie czuję jego potrzeby. Zwłaszcza przy braku dyskomfortu z tego powodu. Że względów estetycznych włożyłem wykładzinę pod koło zapasowe i faktycznie coś tam dało. Ale jako efekt uboczny.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3538 dnia: 17 Października 2024, 18:03:44 »
Topoll, ja nie mowę że RAV4 jest zły autem, ale zdecydowanie za drogim. Problem polega na tym że wydając 200k na RAV4 i na Q5 poczujesz / zobaczysz ogromną różnicę na korzyść Q5. A co do bezawaryjności Toyoty to już nie jest to co było kiedyś. Audi też jest bezawaryjne jak i inne wcześniej wymieniane auta. A wydając 200k na produkt czegoś oczekujesz. Pewnie że np. można auto wyciszać, tylko po co…OEM powinien to zrobić….placisz za to 200k.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3539 dnia: 17 Października 2024, 21:00:15 »
Bezawaryjność i Premium Audi widzę po Audi Q8 kolegi… 4 lata 55 tysiące przebiegu i kolejny alternatororozrusznik do wymiany, amortyzatory 3 komplet. Skrzypiąca tapicerka. Podłokietnik wymieniany pół roku, lagująca skrzynia biegów, odcinanie mocy w losowych momentach, zawieszanie się BCM… a samochód nie kosztował 200 tylko ponad 600 tysięcy…
Także ja za premium Audi podziękuję, postoję.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl