Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794693 razy)

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3660 dnia: 07 Kwietnia 2025, 12:48:00 »
Panowie potrzebny jakiś "knif".  Gumowy dywanik pasażera z przodu nie ma żadnych zatrzasków i się ciągle przesuwa. Na poczekaniu podkleiłem go rzepem - owszem rzep się trzyma wykładziny podłogi ale ciągle odkleja się od dywanika. Uff  ???

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3661 dnia: 07 Kwietnia 2025, 12:52:27 »
Mam dywaniki Rezaw Plast i dywanik pasażera jest tak szczelnie dopasowany do wnęki, że nic się nie przesuwa i nie ma żadnego mocowania.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3662 dnia: 07 Kwietnia 2025, 13:45:00 »
Moje dywaniki dostałem z ASO przy odbiorze Toyoty to szkoda ich jeszcze wyrzucać bo nowe. Niby są dobrze dopasowane ale takie mało sztywne do może dlatego tak się przesuwają do przodu.  Tak patrzę to są dywaniki ' Made in Czech Republic GUMARNY ZUBRI" z napisem TOYOTA RAV4.

Hmm chyba, że ten rzep przykleję do spodu dywanika jakimś mocniejszym klejem :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3663 dnia: 07 Kwietnia 2025, 15:28:52 »
Kiedy ja odbierałem samochód w czerwcu 2022 był jakiś problem z oryginalnymi dywanikami i najpierw dostałem telefon od dealera, że wydadzą mi z dywanikami welurowymi, a gumowe kurierem doślą potem. Ale jak zajechałem po odbiór, w bagażniku były dywaniki z Rezaw Plast dedykowane do Rav4. I takie właśnie dostałem. Jeżeli chcesz zostać przy tych dywanikach, które masz, musisz dokupić zestaw mocowań wkręcany plastikowymi śrubami w oryginalną wykładzinę Toyoty i wyciąć w gumie 2 otwory, oraz zamontować oczka z kompletu. https://www.youtube.com/watch?v=g70mNXNlUvA

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3664 dnia: 07 Kwietnia 2025, 15:37:50 »
Dywaniki robili w ruSSji. Dlatego ich zabrakło po agresji na Ukrainę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3665 dnia: 07 Kwietnia 2025, 17:22:28 »
No tak chyba tylko te stopery mi pozostaną  do wrzucenia  :-)

Offline adam18

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3666 dnia: 08 Kwietnia 2025, 22:38:38 »
Moje pierwsze wrażenie z jazdy jest bardzo pozytywne. Miałem wcześniej yaris crossa i po pierwszym dniu miałem już go dość a moje nastawienie nie zmieniło się na lepsze przez cały okres jeżdżenia nim.
W ravce na razie nic mi się nie rzuciło w oczy irytującego. Jest super cicho, prawie nie słychać jak silnik pracuje, na razie jest idealnie a do tego to spalanie :)
Jeden dźwięk mnie tylko zastanowił, oczywiście jak włączyłem nagrywanie to ucichł. Przez chwile podczas jazdy zacząłem słyszeć takie buczenie urządzenia elektrycznego. Głównie przy hamowaniu ale utrzymywało się też na postoju. Nie był to dźwięk hamowania silnikiem, raczej takie „pyrkanie” elektryczne i po dłuższej chwili ucichło. Sprawdzałem i nie podchodziło to z nawiewu, chociaż trochę brzmiało jakby coś wpadło w wiatraczek. Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał ale nie przebrnąłem jeszcze przez wszystkie wątki. Wiecie co to mogło być?

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #3667 dnia: 09 Kwietnia 2025, 08:48:28 »
Moje pierwsze wrażenie z jazdy jest bardzo pozytywne. Miałem wcześniej yaris crossa i po pierwszym dniu miałem już go dość a moje nastawienie nie zmieniło się na lepsze przez cały okres jeżdżenia nim.
W ravce na razie nic mi się nie rzuciło w oczy irytującego. Jest super cicho, prawie nie słychać jak silnik pracuje, na razie jest idealnie a do tego to spalanie :)
Jeden dźwięk mnie tylko zastanowił, oczywiście jak włączyłem nagrywanie to ucichł. Przez chwile podczas jazdy zacząłem słyszeć takie buczenie urządzenia elektrycznego. Głównie przy hamowaniu ale utrzymywało się też na postoju. Nie był to dźwięk hamowania silnikiem, raczej takie „pyrkanie” elektryczne i po dłuższej chwili ucichło. Sprawdzałem i nie podchodziło to z nawiewu, chociaż trochę brzmiało jakby coś wpadło w wiatraczek. Przepraszam jeśli ktoś już o to pytał ale nie przebrnąłem jeszcze przez wszystkie wątki. Wiecie co to mogło być?

nie wiem czy to jest ten sam problem, ale u mnie w RAV-ce często jest dziwny odgłos przy przy powolnym naciskaniu pedału hamulca lub nawet bez naciskania. Pojechałem do serwisu i dostałem opinie że może się załączac pompa podciśnienia i to jest ten odgłos. A że jest podobno aż pięciu dostawców tych pomp podciśnienia to w niektórych RAV jest głośniej a w niektórych ciszej.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #3668 dnia: 13 Maja 2025, 10:41:53 »
Podzielę się z zdarzeniem z dziś (systemy bezpieczeństwa): dziś rano wyskoczył mi zza ekranów akustycznych rowerzysta. Koniec końców, nie wjechał na jezdnię, ale pędził tak, że aż położył rower na chodniku, żeby nie wjechać mi pod koła (miał czerwone światło, ja zielone). Samochód włączył sygnał dźwiękowy, napis hamuj i nawet zaczął hamować (po ułamku sekundy przestał, bo jednaj jezdnia była "wolna"). Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem systemu, bo na pewno bym nie zdążył zareagować. Gdyby wjechał na jezdnię raczej bym go skosił.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3669 dnia: 13 Maja 2025, 13:16:50 »
Działają te systemy i to  gwałtownie w zero-jedynjowych sytuacjach.
Na rondzie gość wiechał mi prosto pod maskę, gdy zjeżdżał z lewego pasa,  przeciął mój by zjechać z ronda. Moje auto dosłownie stanęło dęba!
Jednocześnie sygnał, drżenie kierownicy i czerwony napis HAMUJ!
Całe szczęście, że nikt za mną nie jechał.
Teraz zmniejszyłem czułość tego systemu na "hamuj później", bo serce już nie młode.
Inne co prawda auto, ale faktycznie system daje czadu.
W rav4 2019/20 gdy ją miałem, to łagodniej działało, góra z trzy razy wyświetlał się tylko monit i sygnał dźwiękowy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #3670 dnia: 13 Maja 2025, 23:10:03 »
Podzielę się z zdarzeniem z dziś (systemy bezpieczeństwa): dziś rano wyskoczył mi zza ekranów akustycznych rowerzysta. Koniec końców, nie wjechał na jezdnię, ale pędził tak, że aż położył rower na chodniku, żeby nie wjechać mi pod koła (miał czerwone światło, ja zielone). Samochód włączył sygnał dźwiękowy, napis hamuj i nawet zaczął hamować (po ułamku sekundy przestał, bo jednaj jezdnia była "wolna"). Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem systemu, bo na pewno bym nie zdążył zareagować. Gdyby wjechał na jezdnię raczej bym go skosił.

Systemy bezpieczeństwa działają świetnie. Pod blokiem czasem parkuję na centymetry i auto samo zatrzymuje się, także nie trzeba się bać że się uderzy w kogoś, dzięki czemu można się w naprawdę ciasne miejsca wbić równolegle. Co do hamowania awaryjnego, raz późnym wieczorem jadąc zmęczonym zagapiłem się i bym ładnie zaparkował w bagażniku samochodu przede mną. Auto pokazało komunikat hamuj na wyświetlaczach, zahamowało ostro i co ciekawe, zahamowało mocno silnikiem zwiększając nagle obroty (przynajmniej tak mi się wydawało). Sytuacja ta zbudowała we mnie duże zaufanie do samochodu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3671 dnia: 13 Maja 2025, 23:15:40 »
Auto powinno jeszcze chlasnąć Ci z liścia, żebyś na przyszłość był bardziej uważny (zmęczenie nie jest wytłumaczeniem). Oczywiście będzie odwrotnie bo nabrałeś zaufania do systemów bezpieczeństwa auta, które w razie czego uratują Twoje cztery litery. No chyba że systemy z jakiegoś powodu nie zadziałają.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3672 dnia: 14 Maja 2025, 00:40:47 »
No więc tak dla otrzeźwienia, Miałem kiedys sytuację, że wlazło mi przed auto dziecko. Jechałem może 40km/h albo mniej. Dzieciaka nie widziałem bo stał za jakims słupem jak go zobaczyłem to patrzył na mnie po czym wlazł na ulicę. Szczęściem nic z przeciwka nie jechało i z wbitym w podłogę hamulcem odbiłem na srodek. Zatrzymałem się tak że dzieciak był na wysokości przedniego koła. Ominął auto i poszedł jakby nigdy nic.

Żaden system w każdym razie nie zadziałał. Może byłem szybszy - nie wiem - ale samo hamowanie, by nic tu nie pomogło. Potrąciłbym gnoja jak nic.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #3673 dnia: 14 Maja 2025, 12:53:51 »
Właśnie nie wiem, czy tam nie ma 2 systemów - jeden drogowy (powyżej jakiejś prędkości), a drugi "manewrowy" (poniżej) i nie wiem czy miedzy nimi nie ma "dziury". Chyba tylko tempomat w korku korzysta z obu na raz.
A tak przy okazji, to zauważyłem też taki "problem": jeśli za wcześnie (wg. systemów bezpieczeństwa) włączę się do ruchu (rondo, wyjazd z bocznej drogi) i radar wykryje samochód przejeżdżający prostopadle i blisko przede mną, to ma taki jakby "miękki pedał gazu" i samochód włącza się do ruchu o wiele wolniej niż zwykle i przez chwilę prawie w ogóle nie przyśpiesza.
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2025, 12:57:56 wysłana przez grubar »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3674 dnia: 14 Maja 2025, 14:13:49 »
"miękki pedał gazu" i samochód włącza się do ruchu o wiele wolniej niż zwykle i przez chwilę prawie w ogóle nie przyśpiesza.
Tak to działa, i tu się nie popisali. Wyjeżdżasz potem na drogę i blokujesz ruch innym, zanim auto "ożyje". Zauważyłem, że działa to tylko przy pojazdach wielkogabarytowych, jak autobusy czy ciężarówki. Wyjazd z pracy mam przed zatoką autobusową na drogę trzypasmową. Już kilka razy wyjeżdżając stałem jak ślimak na środkowym pasie. Trzeba uważać, żeby za blisko nie podjechać, wtedy system nie reaguje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl