Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3675 dnia: 14 Maja 2025, 14:29:13 »
wykryje samochód przejeżdżający prostopadle i blisko przede mną, to ma taki jakby "miękki pedał gazu" i samochód włącza się do ruchu o wiele wolniej niż zwykle i przez chwilę prawie w ogóle nie przyśpiesza.

Klienci to zgłaszają im od co najmniej 2022 roku jako usterkę, do tej pory nie ogarnięta poprawka softowa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3676 dnia: 14 Maja 2025, 14:32:24 »
Klienci to zgłaszają im od co najmniej 2022 roku jako usterkę, do tej pory nie ogarnięta poprawka softowa
Myślę, że trzeba zgłaszać masowo przez formularz kontaktowy do TCE. Ja zgłosiłem. Zobaczę co odpowiedzą. Ale myślę, że przy jednym zgłoszeniu oleją to. Chyba, że pójdzie wiecej.

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #3677 dnia: 14 Maja 2025, 21:41:34 »
Auto powinno jeszcze chlasnąć Ci z liścia, żebyś na przyszłość był bardziej uważny (zmęczenie nie jest wytłumaczeniem). Oczywiście będzie odwrotnie bo nabrałeś zaufania do systemów bezpieczeństwa auta, które w razie czego uratują Twoje cztery litery. No chyba że systemy z jakiegoś powodu nie zadziałają.
Czy ja powiedziałem, że nie będę uważał podczas jazdy? Napisałem tylko, że jest to samochód bezpieczny, który potrafi nieźle sam zareagować, jeżeli kierowca coś przeoczy. Jako przykład opisałem swój błąd, który ravka wyratowała. Po co atak na osobę od razu? Przecież forum jest o samochodach, nie ich kierowcach.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3678 dnia: 15 Maja 2025, 01:16:55 »
"miękki pedał gazu" i samochód włącza się do ruchu o wiele wolniej niż zwykle i przez chwilę prawie w ogóle nie przyśpiesza.
Tak to działa, i tu się nie popisali. Wyjeżdżasz potem na drogę i blokujesz ruch innym, zanim auto "ożyje". Zauważyłem, że działa to tylko przy pojazdach wielkogabarytowych, jak autobusy czy ciężarówki. Wyjazd z pracy mam przed zatoką autobusową na drogę trzypasmową. Już kilka razy wyjeżdżając stałem jak ślimak na środkowym pasie. Trzeba uważać, żeby za blisko nie podjechać, wtedy system nie reaguje.
Raz się zdziwiłem gdy na rondo chciałem szybko wjechać. System ograniczył bardzo moc i bym nie zdążył przed nadjeżdżającym autem gdyby nie zwolnił. Głupio mi się zrobiło, przeprosiłem i zmieszany dochodziłem co się stało. Rav4 rusza natychmiast w porównaniu do octavii diesel z DSG gdzie procedura startu trwa 3 miesiące (firmowe auto).
Ten system ograniczenia mocy ma zapobiegać kolizjom podczas manewrów parkingowych. Teraz wiem jak rusza rav4 i czym to grozi

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2025, 01:18:50 wysłana przez Walianders »

Offline adam18

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3679 dnia: 15 Maja 2025, 08:48:22 »
Miałem już „przyjemność” odkryć ten system również w yaris cross. Dodał mi sporo adrenaliny jak miałem wyliczone włączenie się przed szybko jadącego tira na styk…

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3680 dnia: 15 Maja 2025, 09:09:30 »
No, czytam z zaciekawieniem. 3,5 roku, 60kkm i nie zaobserwowałem. Najwyraźniej nie wbijam na styk nigdzie :) Z faktami nie dyskutuję. Pewnie mam inny styl jazdy i tak sie nie spieszę. "Hamuj" widzę tylko przy manewrach parkingowych i kilka razy gdy podjeżdżałem blisko auta, które skręcało w prawo i wiedziałem, że za chwilę zniknie ale oprócz komunikatu auto nie hamowało ani mocy silnika nie traciło.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #3681 dnia: 15 Maja 2025, 09:31:20 »
Polecam zmniejszyć czułość układu PCS na najniższą, zdecydowanie pomaga.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3682 dnia: 15 Maja 2025, 10:27:40 »
kilka razy gdy podjeżdżałem blisko auta, które skręcało w prawo
To jest inna sytuacja. Stoisz na skrzyżowaniu wyjeżdżając np. zza ekranu lub zaparkowanego samochodu i przed Twoim zderzakiem poprzecznie przejeżdża autobus w odległości ok 1 m od zderzaka. Autobus przejechał, ty próbujesz ruszyć, a gaz nie odpowiada. Toczysz się ledwo na środek ulicy. I nie ma żadnego komunikatu na desce.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3683 dnia: 15 Maja 2025, 11:25:21 »
To czegoś takiego nie zaobserwowałem nigdy. Moze to kwestia czy w momencie gdy ten autobus przejeżdża to trzymamy auto na hamulcu czy się juz toczymy?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3684 dnia: 15 Maja 2025, 11:37:13 »
Na hamulcu. Po prostu automatycznie w obawie przed zderzeniem system odcina gaz.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3685 dnia: 16 Maja 2025, 12:06:18 »
I taki system bezpieczeństwa - zaskakując kierowcę - niestety może prowadzić do kolizji.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3686 dnia: 18 Maja 2025, 21:27:41 »
To
wykryje samochód przejeżdżający prostopadle i blisko przede mną, to ma taki jakby "miękki pedał gazu" i samochód włącza się do ruchu o wiele wolniej niż zwykle i przez chwilę prawie w ogóle nie przyśpiesza.

To dobrze że mam 2021r bo mogę przyśpieszać żwawo zawsze , żaden system mnie nie blokuje. Ale z kolei sytuacji awaryjnego hamowania był sygnał dźwiękowy, czerwony napis HAMUJ ale to ja ostatecznie nacisnąłem pedał hamulca, chyba nie będę ryzykował i sprawdzał czekając czy auto samo zacznie hamować.

Offline RST

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3687 dnia: 19 Maja 2025, 07:58:45 »
To

To dobrze że mam 2021r bo mogę przyśpieszać żwawo zawsze , żaden system mnie nie blokuje. Ale z kolei sytuacji awaryjnego hamowania był sygnał dźwiękowy, czerwony napis HAMUJ ale to ja ostatecznie nacisnąłem pedał hamulca, chyba nie będę ryzykował i sprawdzał czekając czy auto samo zacznie hamować.
Ja mam 2021 i system blokuje

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3688 dnia: 20 Maja 2025, 22:05:29 »
To

Ja mam 2021 i system blokuje
A jaką masz ustawioną czułość układu PCS?

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3689 dnia: 20 Maja 2025, 22:09:32 »
Polecam zmniejszyć czułość układu PCS na najniższą, zdecydowanie pomaga.
Polecasz zmniejszyć czułość układu PCS na najniższą żeby hamował czy żeby opóźnić hamowanie automatyczne czy może żeby nie blokował gdy chcemy przyspieszyć a coś nas ogranicza?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl