Autor Wątek: [E12] Stary samochód, niski przebieg, co z nim począć?  (Przeczytany 1693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
[E12] Stary samochód, niski przebieg, co z nim począć?
« dnia: 30 Sierpnia 2020, 23:25:56 »
Cześć,
od niedawna mam nie lada dylemat co tu dalej począć z moim gruchotem E12 1.4 VVT-I. Wszak wóz niedługo będzie miał 20 lat (produkcja jeszcze 2001 r.), niby dbam o niego jak mogę ale stan daleki od kolekcjonerskiego -  blacharka nieco styrana, poważnie zaczynają rdzewieć progi i mocowania amortyzatorów, jeden próg od dawna wgnieciony. Ogólnie byłoby co przy nim robić a i tak niedawno na grubsze naprawy mechaniczne poszło już pewnie z 1/2 wartości samochodu. Mechanicznie jest całkiem nieźle, jeździ żwawo, nie mam obaw o bezpieczeństwo i niezawodność.
Samochód ma jednak pewien atut - dość niski przebieg jak na swój wiek - w tej chwili 178kkm. Kupiłem go w 2013 r. z przebiegiem 118kkm, nie ma pewności czy nie był kręcony ale z dokumentów wynika, że faktycznie może być legitnie. Sam jeżdżę stosunkowo mało.
Pytanie do szanownych forumowiczów co radzilibyście mi na podstawie własnych doświadczeń zrobić? Czy jeździć aż się rozpadnie, doinwestować i mieć ładny egzemplarz przez jeszcze kilka lat, czy sprzedać póki się da za przyzwoite pieniądze? Domyślam się, że silnik to pewnie ze trzy budy by przeżył.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: [E12] Stary samochód, niski przebieg, co z nim począć?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2020, 07:51:18 »
Ale pytania, chcesz kupić nowszy samochód to kup a z tym zrób to na co sytuacja finansowa ci pozwoli, sprzedaj lub zostaw i doprowadź do stanu lepszego jak teraz. Nie masz na nowy/nowszy to w miarę możliwości naprawiaj i jeździj dalej. 1.4 kolekcjonerski to raczej nigdy nie zostanie, no chyba że masz jakiś unikatowy egzemplarz. Jak nie masz za dużo pieniędzy do wydania a samochód jeździ bezawaryjnie to rozłóż te niezbędne wydatki na niego w czasie, parę lat jeszcze pojeździsz nim bezawaryjnie czego nie można powiedzieć o jego nowszym  następcy, niezależnie od marki.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2020, 09:15:16 »
Jeśli mechanicznie jest sprawny (zakładam, że jest w dobrych rękach  :-) ) to zrób mu renowację blacharską, wyspawaj podwozie, nałóż bitumy czy tam inne środki antykorozyjne, ogarnij tanim kosztem blacharkę zewnętrzną i ciesz się autem przez kolejne 5 lat! Będzie to kosztować 3-5 tys zł, a za te pieniądze nie kupisz nic dobrego do jazdy.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2020, 09:41:20 »
Fakt że wydatek 3-5 tys to dużo i tak jest mając samochód tyle samo warty, ale wydanie na kolejny używany samochód kilkunastu/kilkudziesięciu tysięcy PLN z dużym prawdopodobieństwem może skończyć się większymi nakładami finansowymi na bieżące naprawy i tym podobne wydatki w porównywalnym okresie czasu. Tu nie mam dobrych rad, sam wiesz co masz, jak oleju nie pali tyle co benzyny to silnik przelata jeszcze lekko kolejne 300 tys km bez napraw.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2020, 09:44:13 »
Racja eref Sam niedawno kupiłem auto za 20 tys i na dzień dobry włożyłem 5. Polatam z 5 lat spokojnie.

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2020, 21:48:42 »
Wielkie dzięki za odpowiedzi. No właśnie niespecjalnie spieszy mi się do kupna nowego samochodu, a już na pewno nie mam parcia na zakup tylko po to, żeby mieć nowszy model, więc to co napisał eref jest szczególnie przydatne, bo wcześniej myślałem, że ewentualna zmiana to właśnie szłaby w stronę zakupu Aurisa I.
Co do unikatowości - może ewentualnie to, że chyba jest to sam początek produkcji o ile dobrze wyczytałem ;).

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2020, 09:49:57 »
Jak Auris I to tylko po FL - za dużo problemów z nowymi konstrukcjami.

Tylko że to E12 też masz przed FL, ale wszystkie wady powinny były już wyjść - a było ich sporo
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2020, 19:23:28 »
@ Lucas-pl - zacznij od wyceny tej blacharki, którą widać i której nie widać też - przy dokładnych oględzinach na podnośniku sporo wychodzi. Jeśli znajdziesz kogoś, kto będzie chciał się tym zająć i to w rozsądnych wg Ciebie pieniądzach, a mechanikę masz już ogarniętą, to można zaryzykować zrobienie blacharki. Policz to mając w ręku konkretne kwoty.
Klasyka z corolli nie będzie, chyba że byłby to egzemplarz w stanie katalogowym i z 1/4 Twojego przebiegu, ale wtedy to pod kocyk i nie jeździmy ;) Niestety zazwyczaj, pomału takie samochodu stają się po prostu rupieciem.
Powodzenia!  :-)
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Roomack

• Początkujący
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2020, 19:09:52 »
Witam serdecznie. Zaciekawił mnie ten wątek, bo właśnie z identycznym modelem zrobiłem coś konkretnego.
Moje autko ma obecnie przebieg 106tys i 16 lat.
W moim posiadaniu jest od 10 lat i przebiegu 20tys. Przedtem był własnością siostry mojej mamy od nowości ale chciała mniejszy więc mi go odsprzedała. Głupotą by było nie brać auta które jest od początku w rodzinie, że znaną historią, garażowane, serwisowane w ASO. Tego że używane przez kobietę nie uważam za atut akurat. U mnie jeździło jako daily, trochę we własnej działalności i stanąłem przed wyborem albo kupić jakąś używkę do 50tys suva, albo robić to z założeniem użytku jeszcze przez jakieś 4 lata. Oceniłem stan techniczny oraz blacharski i wraz z kilkoma fajnymi dodatkami wyszła mi do włożenia kwota ok 10tys. Gdybym kupił z drugiej ręki auto, to za taką kwotę miałbym prawdopodobnie jakąś niespodziankę po kilku miesiącach, dlatego wolałem te pieniądze włożyć w swój znany dobrze i dość bezawaryjny samochód.

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2020, 00:13:57 »
I w sumie z podobnego założenia wychodzę, mimo iż mój egzemplarz nie jest "od początku w rodzinie";). Natomiast takie doświadczenie miałem z Oplem Astrą F, kupionym przez rodziców w salonie w 1999. Dobrze o niego bali, później jeździłem nim ja i mój brat, później już tylko brat kiedy założył rodzinę, i tak samochód przejechał ponad 300kkm i poszedł na żyletki - mechanicznie wszystko było w porządku, silnik przejechałby pewnie drugie tyle ale co z tego, skoro karoseria i podwozie zaczęły tak rdzewieć, że nie było już czego łatać.
Dlatego właśnie założyłem ten temat, żeby poznać doświadczenia innych użytkowników E12 i dowiedzieć się czy przypadkiem nie pakuję się w podobną sytuację gdy kluczowy będzie wiek a nie przebieg.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2020, 13:37:39 »
Ja mam taką filozofię. Jeżdżę do pewnego momentu i jak chce zmienić auto to mam dwie ścieżki do wyboru - albo nowy z salonu, albo od pierwszego właściciela z udokumentowanym serwisem i przebiegiem. Jak mnie nie stać na żadne z tych rozwiązań, to jeżdżę dalej starym autem aż do zajeżdżenia lub spełnienia któregoś z powyższych warunków.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl