Autor Wątek: Android Auto Wireless  (Przeczytany 82036 razy)

Offline wobo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto Wireless
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Września 2020, 23:21:53 »
Dziękuję Fenio za rozjaśnienie tematu.

Troszkę poczytałem na stronie projektu a Twój post zmienia moje postrzeganie tematu. Czyli jak rozumiem, w uproszczeniu, cała główna praca zespołu polega na stworzeniu softu, który na gotowym hardware będzie swoistym translatorem protokołu z USB na AA wireless? Zapewne z użyciem Linuxa Natomiast Apka z Google Play będzie stanowić interfejs do obsługi parowania oraz uruchamiania flaszowania OTA?

Odnośnie problemów po aktualizacji, o których wspomniałem, to nie chodziło mi o blokowanie przez Google, ale raczej porzucenie projektu przez team, bo np skończą się fundusze i będzie trzeba zrobić nową zbiórkę np na rozwiązanie problemu. Chyba że planujecie płatny update przez Google Play? Albo subskrypcję?

Ale jak mniemam, jeśli projekt faktycznie uda się dopracować, oraz zastąpienie Rock chipa czymś mniejszym, nie "kostką"ale czymś o bardziej nowoczesnym wzornictwie, dodatkowo, jak czytałem zasilanie jest przez USB, urządzenie raczej nie spotka się z problemem braku aktualizacji, z powodu ogromnej popularności.

Czego wam szczerze życzę

I wtedy chętnie kupię

Wysłane z mojego H8166 przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Września 2020, 11:59:30 »
Myślę, że będzie to coś takiego jak Carlinkit dla IOS. Wygląd nie ma specjalnego znaczenia, byle  małe, bo i tak gdzieś to ukryjesz pod deską rozdzielczą albo okolicznymi plastikami. A aktualizacje będą dostępne przez smartfon.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2020, 12:01:02 wysłana przez pireus »

Offline wobo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Września 2020, 13:13:33 »
Myślę, że będzie to coś takiego jak Carlinkit dla IOS. Wygląd nie ma specjalnego znaczenia, byle  małe, bo i tak gdzieś to ukryjesz pod deską rozdzielczą albo okolicznymi plastikami. A aktualizacje będą dostępne przez smartfon.

Owszem, istotne jest aby było małe ale i bez ostrych kantów (dla bezpieczeństwa pasażera) W przypadku Corolli TNGA urządzenie będzie korzystać z interfejsu USB, niefortunnie zaprojektowanego nad lewym kolanem pasażera, to nie łatwo będzie je ukryć bez większej ingerencji w auto, chyba, że nie przeszkadza nam wiszący kabelek i trytytki wchodzące od dołu pod deskę.

Wspomniany przez Ciebie Carlinkit dla IOS był by ok ale z punktu widzenia bezpieczeństwa mógłby mieć bardziej zaokrąglone kształty, bo w razie wypadku może nieźle rozharatać kolano.

Moim ideałem było by coś kształtem przypominającego wyglądem Google Chromecast, czyli cylindryczna, płaska obudowa z wbudowanym krótkim kabelkiem USB. Taki element można by po prostu przymocować np. za pomocą rzepa, taśmy dwustronnej itp., obok gniazda.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Września 2020, 14:47:16 »
Wspomniany przez Ciebie Carlinkit dla IOS był by ok ale z punktu widzenia bezpieczeństwa mógłby mieć bardziej zaokrąglone kształty, bo w razie wypadku może nieźle rozharatać kolano.
Nowy Carlinkit 2,0 przecież ma zaokrąglone kształty i jest niewielki. U mnie nawet nie widać że coś takiego zamontowałem. Ale mam fajnie zamontowane  gnizado USB.

Offline wobo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Września 2020, 11:06:14 »
Czy masz na myśli ten produkt 1 ze strony carlinkit.com ? Czy ten 2?

Bo jeśli chodzi o kształt 1 , to mi pasuje. 2 nie za bardzo.
1: 2:

Dużym plusem jest też praca 1 w paśmie 5,8GHz, znacznie mniej zapchanym niż 2,4GHz.
Według mnie mała ilość kanałów w paśmie 2,4GHz może powodować problemy np. w korku, w przypadku adaptera z naszego wątku.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2020, 11:35:37 wysłana przez wobo »

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Września 2020, 13:43:22 »
Wobo chodzi o ten pierwszy produkt - to jest wersja 2.0 właśnie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Września 2020, 14:01:39 »
Czy masz na myśli ten produkt 1 ze strony carlinkit.com ? Czy ten 2?
O ten pierwszy, to jest nowa wersja pasująca praktycznie do wszystkich samochodów. Z drugą nie było tak dobrze i jej działanie pozostawiało dużo do życzenia.

Offline wobo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Września 2020, 14:04:32 »
Spodziewałem się, 2.0 jest ok.
Rozumiem, że technicznie ciężko jest zrobić w warunkach nie przemysłowych jakiś inny kształt obudowy niż prostopadłościan, bez projektu obwodu i PCB.
Prościej i taniej użyć gotowe moduły.

No i wierzę, że Twórcy wezmą pod uwagę zakres temperatur a samochodzie min. -20...+80

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Grudnia 2020, 06:46:44 »
Przy okazji jak się używa AAWireless to można trochę pogmerać w ustawieniach DPI i trochę wyglądem zamieszać: https://photos.app.goo.gl/jYPsroh2pZKLLYXu8

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Grudnia 2020, 21:39:59 »
Przy okazji jak się używa AAWireless to można trochę pogmerać w ustawieniach DPI i trochę wyglądem zamieszać: https://photos.app.goo.gl/jYPsroh2pZKLLYXu8

a rozdzielczość obrazu dalej ta sama jest ?
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Grudnia 2020, 08:48:25 »

a rozdzielczość obrazu dalej ta sama jest ?
Rozdzielczość się nie zmienia. Natomiast wizutalnie wygląda jakby się zmieniła, bo jest trochę ciaśniej wszystko ;)
I dowiedziałem się, że w sumie nie trzeba do tej zmiany AAWireless. Można to ponoć po kablu osiągnąć apką OBD2 for Android Auto.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Grudnia 2020, 17:28:16 »
no tak - ale to wtedy root potrzebny :)

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Grudnia 2020, 10:26:38 »
No cóż. To pozostaje jedynie czekać na dongla z AAWireless. Za niedługo powinni zacząć rozsyłać ;)

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Grudnia 2020, 12:08:45 »
W jak działa AAWireless z wieloma telefonami?

zawsze dobrze będzie mieć pod ręgą dodatkowy tel. z root i na nim odpalać dodatkowe funkcje wymagające roota ale do tego potrzeba aby AAWireless w wygodny sposób umożliwiał współpracę z dwoma tel.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Stycznia 2021, 08:43:30 »
Coś nowego w temacie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl