Witam wszystkich!
Przymierzam się do zakupu/zamówienia RAV4, przebrnąłem przez sporo tematów i bardzo pomocnych komentarzy na forum, poniżej podsumowuję swoje wnioski i przemyślenia
jeśli ktoś jest w stanie coś potwierdzić, sprostować lub dodać własną opinię z doświadczenia - będę wdzięczny.
1. Po dłuższej analizie planuję wybrać wersję Selection Hybrid 4x4 - wyposażenie wydaje mi się być optymalne, w Comfort brakowałoby mi przednich czujników, grzanej przedniej szyby, świateł Led (nie-basic, patrz niżej).
2. Wg otomoto cena wydaje się zaczynać od ok. 160.000 bez pakietów, czy to mniej więcej zgadza się z tym co można rzeczywiście uzyskać w salonie?
3. Największym sprzedawcą na otomoto jest toyota superauto.pl. Polecacie? Odradzacie?
4. Pakiet JBL - warto? W jednej z zagranicznych recenzji usłyszałem, że JBL najbardziej robi różnicę jeśli słuchasz mzuzyki głośno. Przy mniejszej głośności nie czuć wyższości zestawu nad standardowymi, nienajlepszymi głośnikami
5. Pakiet ?Protection? - warto?
6. Vodafone Cobra Pro - warto? A może trzeba, do lepszej oferty ubezpieczeniowej?
7. Kolejny plus Selection w mojej ocenie to czarna felga - kolor lakieru również planuję czarny lub najciemniejszy szary, bardzo podoba mi się takie zestawienie z czarną felgą. Czy ma ktoś może taką konfigurację i podzieliłby się zdjęciami? 
8. Światła Led vs. Basic Led - nie mogę znaleźć w sieci klarowanego opisu czym te oba się różnią? Czy ktoś porównał i pomoże z oceną czy i w czym Basic Led są gorsze?
9. ?Piano Black? w wersji Selection na lusterkach, progach, zderzakach, nadkolach, dyfuzorze, dachu - czy ten lakier jest bardziej błyszczący i łatwy do zarysowania niż standardowe lakierowanie w tych miejsach w innych wersjach?
10. Czytałem dział o przeróbkach, pierwszą i najważniejszą wydaje się być wymiana panelu w drzwiach kierowcy na ten z CH-R z podświetlanymy przyciskami otwierania szyb. Czy mógłby ktoś podesłać link allegro do takiego, który będzie pasował?
11. Wyciszenie auta - czy ktoś poleci sprawdzone miejsce w okolicach Warszawy?
12. Ceramika/oklejenie - czy ktoś poleci sprawdzone miejsce w okolicach Warszawy?
13. Jakie ASO w Warszawie lub okolicach polecacie do zakupu i/lub późniejszej obsługi auta?
14. Jakie finansowanie (leasing) polecacie do zakupu w Toyota?
Z góry dzięki za pomoc, każdy komentarz jest dla mnie pomocny 
1. Bierz Black edition!

2. Cena w katalogu zabija, ale spokojnie możesz ją dostać za 165000. Brutto.
3. Superauto jest w porządku, pmgmoto również, ale chyba z salonem najlepiej się dogadywać (warto jednak mieć oferty od w/w firm, jest karta przetargowa :P).
4. JBL - w BE standard, sprawdzałem przy użyczonym aucie bez i z - kosmiczna różnica.
5. Jest w promocji, bierz.
6. Ubezpieczenie również ładnie utargujesz w salonie, z ponad 6000 brutto dostałem 4400.
7. Zobacz tę wersję limitowaną, są zdjecia i filmy, wygląda bajecznie

.
8. Tu już masz odpowiedzi, więc ja przemilczę.
9. Jak zrobisz sobie folię PF i ceramikę to będzie bezpiecznie.
10. Tez się nad tym zastanawiam, jak dostanę, pojeżdżę - podejmę decyzję. Ciekawe jak wtedy z gwarancją... Ale myślę, że można dogadać to z ASO (u mnie wiele rzeczy można dogadać, na przykład rozprowadzenie przewodów z zasilaniem niezależnym do wideorejestratora tak, by była pewność, że gwarancji nie stracę, a kabelki będą ukryte pięknie).
11. Przy jazdach próbnych nie narzekałem na hałas, ale zobaczę w dalszej perspektywie.
12. Sprawdź Gtechniq. Drogo, ale prekursorzy tych usług w Polsce, dają na folie i ceramikę 9 lat gwarancji.
13. nie polecę, nie znam.
14. Ja wziąłem kredo, więc również nie pomogę.
Btw, oczekiwanie na BE to kilkanaście/kilkadziesiąt dni - jeśli się pospieszysz. Są właśnie ściągane wersje na expo, więc można jeszcze zaklepać. Np.: u mnie, w Bydgoszczy, jeszcze w piątek jedna była w drodze, najpóźniej 15.10 na miejscu.