Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #285 dnia: 29 Października 2020, 14:23:54 »
Miło mi wszystkich powitać.
Ja oczekuję właśnie na moją pierwszą Toyotę. Przesiadam się z Alfa Romeo na Rav4 Selection. Biała perła 4x4.
Pytanie. Skąd wiecie, że zbliża się już do Belgii, to śledzenie na Moja Toyota chyba nie daje takich szczegółowych danych?
Po drugie. Kiedy następuje podpisanie umowy kredytowej? W którym momencie można się szczegółowo zapoznać z samochodem?
I trzecie. Czy cena katalogowa na wersje hybrydowe już uwzględnia trn Eco rabat?

Ja jeździłem do zeszłego roku AR159. Jakby ją produkowali do dziś to poważnie rozważyłbym zakup :)

Jeśli chodzi o śledzenie statku to:
- strona Toyoty pokazuje statusy dość losowo - jednym pokazuje dobrze, innym źle, a niektórym w ogóle nie pokazuje, także loteria;
- jeśli jednak powyższa strona coś pokazuje można pokusić się o śledzenie i typowanie statków, którymi płyną samochody - wypływają z portu w Nagoya i docelowo płyną do Zeebrugge w Belgii - w innych wątkach na forum koledzy podawali kilka potencjalnych samochodowców.

Umowa kredytowa:
To zależy jaki kredyt bierzesz - jeśli gotówkowy, no to możesz sobie iść wziąć w każdej chwili, nawet dziś. Jeśli to jest kredyt stricte na samochód (z cesją na bank itp.) i temat ogarnia dealer, to będziesz pewnie podpisywał dokument w okolicach terminu odbioru samochodu. Dealer musi mieć samochód już samochód kupiony od importera żeby móc go sprzedać i załatwić formalności z bankiem.

Ekobonus:
Sprawdź tu: https://pdf.sites.toyota.pl/spec_rav4_my21_wyprzedaz.pdf jest napisane, że ceny go już zawierają.

Na szczegółowe zapoznanie się z samochodem powinienneś mieć czas przy odbiorze, przed podpisaniem protokołu odbioru i koledzy tutaj przestrzegają, że jeżeli masz jakiekolwiek zastrzeżenia, to go nie podpisuj.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #286 dnia: 29 Października 2020, 14:28:46 »
Czesc all,

Udalo mi sie uzyskac VIN sposobem opisanym tutaj na forum. Pyt co ja mam z nim teraz zrobic ?Do czego on jest przydatny oprocz sciagniecia manuala ? Choc to jeszcze mi nie dziala...

Wg strony toyoty statek jest kolo Egiptu ale wiem ze ktos go wysledzil i mial dobijac jakos 29 do Belgii ale strona jeszcze nie miala updatea, ktos cos wie ?

Juz nie moge sie doczekac.

Pozdro

Możesz sobie od razu dodać auto do apki MyT, ale cudów tam nie ma bez auta fizycznie. Tak poza tym, to to wyciąganie VINu jest bardziej dla sztuki/rozrywki, bo nie ma jakichś wielkich korzyści z tego. Można się handlowcowi w Toyocie pochwalić, że Ty już znasz a on nie ;) Ja jeszcze do wyliczenia propozycji ubezpieczenia go użyłem.

Jeśli chodzi o statek, to ten który obserwowałem wczoraj zawinął do Belgii, ale na chwilę obecną nie jestem w stanie stwierdzić na 100%, że moje auto tam jest. Chyba kolega nessip pisał, że mu połączyli apkę tak, że zanim auto odebrał, to już widział jak na placach przestawiają auto i jego lokalizację, ale ja u siebie tego póki co nie widzę i sądzę, że nie zobaczę.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #287 dnia: 29 Października 2020, 17:08:02 »
Byliśmy wczoraj z żonką po autko, a że Pani miała klienta mieliśmy chwile żeby go dokładnie oglądnąć.
No i.... Znaleźliśmy milimetrowy odprysk na karoserii. Na początku Pani w ASO bagatelizowała, że to pewnie niedoczyszczone, zawołała kolege i po dłuższej naradzie przyznali racje.
Koniec końców obiecali że zrobią tak, żeby tego nie było widać... Dzisiaj ide znowu po odbiór....
I w zasadzie takie pytanie co można w zamian od nich negocjować?

Pomijam już fakt tej ''mikro ryski'' ale ale ..jak Ty ją zauważyłeś ?? :D

Ja dziś byłem obejrzeć...akurat pogoda jako taka i niby w garażu podziemnym stoji,ale ukurzona była (szyby też,ale nr-y na nich sprawdzilem) .. więc nic konkretnego nie zauważyłem na lakierze... - może im powiedzieć by ogarneli auto,albo jak w nast. czwartek zarejestruje - to wtedy może bedzie już ''wypucowane'' - to wtedy obejrzec jeszcze raz całe auto i wtedy podpisać Protokoł Odbioru ?
Dziś przejrzałem  je w środku powierzchownie, Apple Car działa, szkalny dach działa.

Auto stało za bliko innego auta i nogą nie dało sie otworzyc - przynajmniej tak mi powiedział - koleś jak już auto ''kupione'' to taki dziwny już dziś - chyba sie nie spodziewał,ze je bede tak oglądał..

Opony zimowe mam założone - data produkcji 44/19 czyli tak jakby koniec roku 2019 --> pytalem go o to,ale cisza... moze w tym roku nie robili jeszce ?  :grin:

Letnie byly w workach w bagażniku - ale uwierzyłem mu na słowo,że to są te już moje - sprawdze nast razem przed odbiorem..

Chyba nie za bardzo sie czepiam co  :grin: :grin:

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #288 dnia: 29 Października 2020, 17:42:24 »
Ja tej ryski w życiu bym nie wypatrzył :D Żonka wypatrzyła:)
Auto jak będziesz odbierał to wtedy powinno był wypucowane i wtedy sobie pooglądaj z zewnątrz.
A tak z ciekawości chcialbym sie dowiedzieć.... jak będziesz odbierał to zapytaj jak masz ustawiony kluczyk/pilot. Czy jak przytrzymasz przycisk zamykania auta kilka (nie pamiętam ile dokładnie - jest to w instrukcji) sekund to czy zamkną się szyby.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #289 dnia: 29 Października 2020, 17:50:24 »
To jest ustawiane przez OBD2, standardowo jest wyłączone zawsze, pewnie by wyrwać później trochę grosza od klienta.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 29 Października 2020, 18:57:14 »
Jaki jest teraz czas oczekiwania na auto do produkcji?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #291 dnia: 29 Października 2020, 19:36:07 »
Ja tej ryski w życiu bym nie wypatrzył :D Żonka wypatrzyła:)
Auto jak będziesz odbierał to wtedy powinno był wypucowane i wtedy sobie pooglądaj z zewnątrz.
A tak z ciekawości chcialbym sie dowiedzieć.... jak będziesz odbierał to zapytaj jak masz ustawiony kluczyk/pilot. Czy jak przytrzymasz przycisk zamykania auta kilka (nie pamiętam ile dokładnie - jest to w instrukcji) sekund to czy zamkną się szyby.

Żona właśnie nie chciała ze mną podjechać  :grin:
Dziś im właśnie przelew zrobiłem,to może w pon jak zaksięgują,to podjade po papiery, ale wlasnie wtedy jeszcze raz na spokojnie posprawdzam sobie kilka rzeczy - o których dzis już nie myślałem :o

Domykanie szyb pytałem - 250 pln chcą za podpięcie tego (ale na dniach kupuje wlasnie ten interfejs OBD2 - to sam sobie to ustawie,ai na wiosne zakoduje czujniki TPMS - do letnich kół).

Zapytalem tez o ''otwieranie nogą klapy'' podczas gdy auto zazbrojone (dzis wlasnie tego juz zapomnialem sprawdzic,tylko przy biurku o tym rozmawialismy) - gościu sie zarzekał, że jak podejdziesz i otworzysz nogą - to sie odblokuje auto i sie klapa otworzy  :shock:     ...ale ale...ktos tu na grupie pisal, że to tez wlasnie opcjonalne płatne jest (że podobno fabrycznie trzeba najpierw odblokować immo,potem przycisk klapy - albo nogą) --> sprawdze to nastepnym razem ..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #292 dnia: 29 Października 2020, 20:49:27 »
No, właśnie o to chodzi, że jak otworzysz nogą to się wszystko otwiera A powinna otworzyć się sama klapa.

Podchodzisz do auta zamkniętego i chcesz otworzyć tylko bagażnik, tu się otwiera wszystko :) Z przycisku w klapie też 
Za to z kluczyka odwrotnie, żeby otworzyć klapę,  najpierw musisz otworzyć auto
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2020, 20:54:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: 29 Października 2020, 22:13:36 »
   ...ale ale...ktos tu na grupie pisal, że to tez wlasnie opcjonalne płatne jest (że podobno fabrycznie trzeba najpierw odblokować immo,potem przycisk klapy - albo nogą) --> sprawdze to nastepnym razem ..

https://youtu.be/cmY4qF_OsxQ?t=137

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #294 dnia: 30 Października 2020, 07:37:53 »
Jaki jest teraz czas oczekiwania na auto do produkcji?
Podpytaj w salonie .
Ja zamawialem 3.09 (to po 2-3 dniach byl już na statku) ii od wczoraj już w salonie (na papierze mialem termin max do 30.11)
Gdybym zamówil kilka dni pozniej, to nastepny transport zapowiadali na Grudzień - tak, że trzeba pytać
U mnie bylo tak,ze Selection + skyview byl akurat 'od ręki' w fabryce,bo w 2óch salonach sprawdzalem i takie info dostalem,ze mogą go z koszyka wybrać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: 30 Października 2020, 07:58:37 »
Zamawiałem dokładnie 01.10
Od wczoraj czeka już w salonie

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 30 Października 2020, 09:00:28 »
Dzięki panowie, to nawet szybko. Gdzieś czytałem, że trzeba nawet 5 miesięcy czekać ;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #297 dnia: 30 Października 2020, 09:33:47 »
Zapytalem tez o ''otwieranie nogą klapy'' podczas gdy auto zazbrojone (dzis wlasnie tego juz zapomnialem sprawdzic,tylko przy biurku o tym rozmawialismy) - gościu sie zarzekał, że jak podejdziesz i otworzysz nogą - to sie odblokuje auto i sie klapa otworzy       ...ale ale...ktos tu na grupie pisal, że to tez wlasnie opcjonalne płatne jest (że podobno fabrycznie trzeba najpierw odblokować immo,potem przycisk klapy - albo nogą) --> sprawdze to nastepnym razem ..

Czy płatne czy nie w ASO nie wiedzieli jak to zrobić, pokazałem im maila z TMP to byli zdziwieni. Czeka mnie czwarta wizyta od zakupu bo mi napisali, że muszą dostać procedurę od TMP, że pierwszy raz ktoś od nich chce takie ustawienie. Gdzieś wyżej cytowałem tę odpowiedź TMP.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 30 Października 2020, 11:49:37 »
Zamawiałem dokładnie 01.10
Od wczoraj czeka już w salonie

No to mega szybko ja zamawialem 17.09 i jeszcze do belgii nie doplynal wg trakera a samochod byl juz na statku 3 dni po zamowieniu.

Offline Yanky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #299 dnia: 30 Października 2020, 12:13:37 »
U mnie chyba było trochę inaczej.

Firma przez którą brałem ma umowy z kilkoma salonami na śląsku, zamawiają wcześniej i w moim przypadku jak się zdecydowałem to auto było już w drodze.....

..dlatego musze jechać 500km po odbiór, na Podlasiu nie dali takiej ceny :-)   dają voucher 200PLN na paliwo żebym mógł wrócić  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl