Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402742 razy)

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #510 dnia: 25 Listopada 2020, 16:56:01 »
U mnie też doposażanie dopiero PO rejestracji a rejestracja dziś. Tymczasem... auta nie ma nawet jeszcze u dealera.

@Czereśnia - nie wiem czy pytałem już - montują Ci ten hak od razu czy musisz to na później odłożyć (brak wiązek elektrycznych do haka)?

Tak no wlasnie chyba musza zalatwic wiazke elektryczna do haka, moj juz u dealera od tyg, nie ma rejestracji niby 2 dni zajmuje w urzedzie i nie wiem dlaczego nie robia tego rownolegle do jakiegokolwiek montazu...widac date 15.12 biora na powaznie.... sprzedawca mial mi dzisiaj potwierdzic co i jak ale przed koncem jego pracy montazysci nie wrocili z odpowiedzia....watpie zeby bylo gotowe w tym tyg. Ale za obsuwe biore na siebie bo jak juz auto bylo na miejscu zazyczylem sobie hak i pakiet protect.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #511 dnia: 25 Listopada 2020, 17:10:00 »
nie ma nigdzie w Warszawie 4x2 hybrid do jazdy próbnej
To weź AWD i umów się z kimś z forum kto ma FWD - pogadacie, porównacie. Przyjemne z pożytecznym ;-)

Tak no wlasnie chyba musza zalatwic wiazke elektryczna do haka, moj juz u dealera od tyg, nie ma rejestracji niby 2 dni zajmuje w urzedzie i nie wiem dlaczego nie robia tego rownolegle do jakiegokolwiek montazu...widac date 15.12 biora na powaznie.... sprzedawca mial mi dzisiaj potwierdzic co i jak ale przed koncem jego pracy montazysci nie wrocili z odpowiedzia....watpie zeby bylo gotowe w tym tyg. Ale za obsuwe biore na siebie bo jak juz auto bylo na miejscu zazyczylem sobie hak i pakiet protect.

To może będą ją haratać z jakiegoś rozbitka :D A tak na serio, to jeśli ją załatwią, to daj mi numer do Twojego handlowca, bo mój mówi, że nie ma w Polsce w ogóle. Aha no i cena - 2 K PLN Ci powiedzieli za demontowany hak? To jest cena brutto?

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #512 dnia: 25 Listopada 2020, 17:26:54 »
Panowie,

ostatnio obiegła świat informacja o nowym Tucsonie Hybrid (Plug-in od 2021 r.)
Obczajam temat pod kątem kupna RAV4. Oczywiście Toyota jest zdecydowanie dla mnie faworytem, jednak z każdym kolejnym dniem biorę też pod uwagę Tucsona (oczekując również na KIE Sportage Hybrid).

Co myślicie o tej propozycji od Koreańczyków na ten moment? Wiem, testy wiele wyjaśnią, jednak może ktoś z Was również rozważa ten model, albo śledzi temat?

Póki co doszedłem do wniosku, że na + dla Hyundaia na pewno będzie wykończenie, systemy wsparcia i ochrony oraz system multimedialny.
Na plus dla Toyoty (najważniejszy aspekt wg mnie) to napęd hybrydowy, który Toyota doskonali od wielu lat.
W Tucsonie mamy Benzyniaka 1.6 T-GDI, co wg mnie jest słabym rozwiązaniem.

Jest już katalog z cenami (wychodzi nawet taniej niż RAV4).

https://www.hyundai.pl/Samochod/Rekreacyjne/Tucson_Nowej_Generacji/

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: 25 Listopada 2020, 17:39:04 »
Mi w comfort+style najbardziej brakuje tego systemu do wykrywania pojazdów w martwym polu (nie pamiętam jaki skrót używa Toyota) i elektrycznego fotela z pamięcią - oba są tylko w exe, więc selection ze swoimi lakierowanymi w połysk plastikami całkowicie odpadł. Zdaję sobie sprawę jaka jest polityka marki w kwestii wyposażenia, ale te ostrzegawcze kontrolki w lusterkach mogliby chociaż za dopłatą dawać w każdej wersji.
mam dokładnie to samo spostrzeżenie. system monitorowania matrwego pola to jedyna rzecz której mi tak na prawdę brakuje.
nie ma nigdzie w Warszawie 4x2 hybrid do jazdy próbnej :( dzwoniłem do wszystkich miejsc...

Jest bo jeździłem w Carolina Toyota Warszawa Wola. Biała perła z czarnym dachem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #514 dnia: 25 Listopada 2020, 18:09:56 »
Panowie,

Obczajam temat pod kątem kupna RAV4. Oczywiście Toyota jest zdecydowanie dla mnie faworytem, jednak z każdym kolejnym dniem biorę też pod uwagę Tucsona (oczekując również na KIE Sportage Hybrid).

Co myślicie o tej propozycji od Koreańczyków na ten moment? Wiem, testy wiele wyjaśnią, jednak może ktoś z Was również rozważa ten model, albo śledzi temat?

Póki co doszedłem do wniosku, że na + dla Hyundaia na pewno będzie wykończenie, systemy wsparcia i ochrony oraz system multimedialny.
Na plus dla Toyoty (najważniejszy aspekt wg mnie) to napęd hybrydowy, który Toyota doskonali od wielu lat.

Miałem poprzedniego Tucsona i Ci powiem, że toyota nawet prz mojej wersji Tucsa STYLE z 2016r wypada blado, jeśli nie powiedzieć...prymitywnie pod względem wielu udogodnień, za to na pewno ma lepsze materiały wykończenia. Ale jak przeglądałem wczoraj katalog nowego tucsona to myślę, że będzie o wiele lepiej pod tym względem. Wyciszenie i spasowanie hyundaia było super (Zachar na YT stwierdził, że tylko lexus był odrobinę lepszy) 1.6 t-gdi ten w nowym modelu to zupełnie inna jednostka niż ta w poprzedniku, więc trudno powiedzieć jaka będzie, ale wcześniejsza świetnie sobie dawała radę.
Co do napędu hybrydowego dają 7 lat gwarancji bez żadnych udziwnień, wcześniej było też bez limitu kilometrów (jak jest teraz nie sprawdzałem) Awaryjność przez 3,5 roku miałem praktycznie zerową (wymienione na gwarancji wadliwe tarcze hamulcowe- biły i 3 światło stopu- duża akcja.
Czekałem na nowy model i toyotę w zasadzie kupiłem bo miałem już dość czekania (opóźniła się premiera przez pandemię)
Poczekaj na możliwość jazdy próbnej i wtedy zdecyduj, ja nie doczekałem. 
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #515 dnia: 25 Listopada 2020, 18:41:17 »
Panowie,

A sprawdzałeś Honde CR-V ?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #516 dnia: 25 Listopada 2020, 18:50:51 »
Panowie,

Obczajam temat pod kątem kupna RAV4. Oczywiście Toyota jest zdecydowanie dla mnie faworytem, jednak z każdym kolejnym dniem biorę też pod uwagę Tucsona (oczekując również na KIE hybrid..

Ja z żona od marca sie rozgladalem najpierw .. za Sportage,ale mi przeszło (choć w rodzinie wlasnie gt line sie pojawila w manualu)

Nowy Tusek .. dla mnie porażka w środku wszystko dotykowe - ii probuj coś wklikać podczas jazdy../jak sie ekran dotykowy wysypie to nawet klimy/ciepła nie odpalisz..(to zasłyszane z kanałów moto na YT)

Honda CRV - juz nie zdazylem na jazde próbn? ale..te przyciski zmiany biegów
Za to ma kilka bajerów świetlnych - ktore teraz dokupuje do Selection

Ravka ma pokrętła i przyciski - akurat to jest git podczas jazdy .. bo patrzysz przed siebie ii tylko macasz przyciski
Mamy  od 5.11, wiec na świerzo takie moje spostrzeżenia.. mam 37lat .. wiec wiadomo..troche inaczej patrze na pewne aspekty

No ale jak chcesz to czekaj do luty/marzec '21 to moze Tucson juz bedzie to bierz na jazde

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #517 dnia: 25 Listopada 2020, 20:12:39 »
To może będą ją haratać z jakiegoś rozbitka :D A tak na serio, to jeśli ją załatwią, to daj mi numer do Twojego handlowca, bo mój mówi, że nie ma w Polsce w ogóle. Aha no i cena - 2 K PLN Ci powiedzieli za demontowany hak? To jest cena brutto?
Hehehe moze...w sumie to w moich rozmowach z dealerem duzo sie musze domyslac :) wspomnial cos o wiazce ale nie wchodzil za bardzo w szczegoly (wiec nie wiem czy rzeczywiscie nigdzie nie jest dostepna)... moze dla mojego dobra :) tak z tego co mi sie wydaje to chowany...i sie usmiechnal ze juz chyba sie nie montuje normalnych wystajacych do tak fajnych samochodow, jakby moje pyt bylo nie na miejscu :D

2K brutto - to malo, duzo ?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #518 dnia: 25 Listopada 2020, 20:59:24 »
Hehehe moze...w sumie to w moich rozmowach z dealerem duzo sie musze domyslac :) wspomnial cos o wiazce ale nie wchodzil za bardzo w szczegoly (wiec nie wiem czy rzeczywiscie nigdzie nie jest dostepna)... moze dla mojego dobra :) tak z tego co mi sie wydaje to chowany...i sie usmiechnal ze juz chyba sie nie montuje normalnych wystajacych do tak fajnych samochodow, jakby moje pyt bylo nie na miejscu :D

2K brutto - to malo, duzo ?
To dobra cena. U mnie życzą sobie 2,5. A u kolegi jarus oferta na kilka różnych haków od 1,8 do 4 k...

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline jarus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #519 dnia: 25 Listopada 2020, 21:34:12 »
Jest bo jeździłem w Carolina Toyota Warszawa Wola. Biała perła z czarnym dachem.
dzwoniłem w tamtym tygodniu i mi ziomek powiedział że nie mają. no nie ważne. udało się znaleźć jutro się przejadę i zobaczę jaka różnica

Hehehe moze...w sumie to w moich rozmowach z dealerem duzo sie musze domyslac  wspomnial cos o wiazce ale nie wchodzil za bardzo w szczegoly (wiec nie wiem czy rzeczywiscie nigdzie nie jest dostepna)... moze dla mojego dobra  tak z tego co mi sie wydaje to chowany...i sie usmiechnal ze juz chyba sie nie montuje normalnych wystajacych do tak fajnych samochodow, jakby moje pyt bylo nie na miejscu :D

a będzie działał bagażnik otwierany z buta ?
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 22:01:40 wysłana przez jarus »

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #520 dnia: 25 Listopada 2020, 22:37:47 »
dzwoniłem w tamtym tygodniu i mi ziomek powiedział że nie mają. no nie ważne. udało się znaleźć jutro się przejadę i zobaczę jaka różnica

Hehehe moze...w sumie to w moich rozmowach z dealerem duzo sie musze domyslac  wspomnial cos o wiazce ale nie wchodzil za bardzo w szczegoly (wiec nie wiem czy rzeczywiscie nigdzie nie jest dostepna)... moze dla mojego dobra  tak z tego co mi sie wydaje to chowany...i sie usmiechnal ze juz chyba sie nie montuje normalnych wystajacych do tak fajnych samochodow, jakby moje pyt bylo nie na miejscu :D

a będzie działał bagażnik otwierany z buta ?

no mysle ze tak, jaki sens jest uulepsszac cos psujac cos innego...podobno moze byc przesuniety mam nadzieje ze to zrobia

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #521 dnia: 26 Listopada 2020, 10:30:23 »
Witajcie,
jako nowy uzytkownik na wstepie chcialbym wszystkich powitac.

Jako, że moje autko dobiega juz 10 lat postanowilem rozejrzeć sie za czymś nowym - tym razem salonowym.
Rozważałem Tuscona 1.6t-GDI Style, Tiguana 1.5TSI Life i jako opcja pojawila sie RAV4 hybryda (przez cennik wyprzedazowy :) ).
Odbylem jazdy wszystkimi i niestety Tuscon odpadl przez spalanie - przy ruszeniu z zimnego startu i przejechaniu prawie 20 km (jazda miejska 3 pasmowki + troche pobocznych) zszedl dopiero do troche ponad 9l - jechalem dosyc spokojnie. Wiekszosc jazd mam do 5-6km.
Tiguan 11km bo miescie, z zimnego startu spalanie ok 9l, ale spadalo szybciej jak w Tusconie. Niestety przez nowe normy emisji straszne opoznienie przy ruszaniu. Jezdizlem automatem, w manualu podobno robia sie niezle kangurki.
RAV4 ok 20km, troche Ski (120-140), troche poza miastem, troche miasta. Nie przekroczyla 7 litrow.

Komfort jazdy w kazdym z nich odczuwalem podobny. Moze w VW ergofotele byly lepsze.

Jakosc wykonania jakos nie roznila sie szczegolnie.

No i oczekiwalem na nowego Tuscona i cenniki.
Niestety troche sie zawiodlem na poziomach wyposazenia - LEDy przod tylko w 2 najwyzszych wersjach wyposazenia, podobnie jak i klapa elektryczna (2300, w najwyzszej w standardzie).
Wspominany asystent martwego pola tylko w najwyzszej wersji.
Inteligentny tempomat tez tylko w dwoch najwyzszych wersjach.
Oswietlenie LED w srodku tez widze ze tylko w dwoch najwyzszych wersjach (w pakietach za 4900 lub 2300).
Ceny mam wrazenie, ze wychodza wyzsze jak w RAV4. (Hybryda 2WD 160k PLN (przedostatnia wersja ) + dodatki, najwyzsza 170k PLN + dodatki).
Pytanie jeszcze jak to jezdzi i jak z realnym spalaniem.

Sam szukam wersji COMFORT MY21 + Style w dobrej cenie (zakup prywatny), ale niestety nigdzie nie wychodzi taniej niż 140k PLN.(standardowa cena z cennika)
Jak probowalem negocjowac cos (ubezpieczenie/opony/kola), to jedna Pani stwierdzila, ze oni juz partycypuja w tym cenniku i nie maja z czego zejsc... Jedyne co moga dać to jakis alarm w cenie (1200 niby kosztuje).
Ale trzeba przyznać, że odpowiedź na zapytania ofertowe otrzymalem od wszystkich salonów do ktorych wysłałem.

Jezeli chodzi o wybor Nowy Tuscon/RAV4 to niestety, ale TUSCON wyglada, ze ma mniej w tej samej cenie.
Musze sie wybrać porozmawiać w 4 oczy :).

Miłego dnia

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #522 dnia: 26 Listopada 2020, 10:49:16 »
140k PLN

Spróbuj zagadać do FleetAgency.pl i AutoFinance. Stamtąd dostałem najlepsze oferty.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #523 dnia: 26 Listopada 2020, 10:56:15 »
Mój znajomy  tak się łamał nad Tucsonem, ewentualnie Ravka i Tiguanem. No i po wielkim bólu głowy kupił z wyprzedaży Tiguana 1,5  150 km w jakiejś  bogatszej wersji. Ściągali mu go z Niemiec i jak dobrze pójdzie to jutro będzie go miał na placu. Wersja w manualu i jak ustalił nie ma już tzw.  kangurowania bo zostało to wyeliminowanie jakąś poprawką  oprogramowania. Najbardziej przypadł mu do gustu full fotel kierowcy :)

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #524 dnia: 26 Listopada 2020, 12:03:19 »
Powiem Wam, że mimo wszystko ten Tucson namieszał na wstępie i namiesza niedługo na rynku.

Zdecydowanie nie podoba mi się fakt, że wszystko wewnątrz jest dotykowe, tak jak pisał Crystian09. Panel sterowania poprzez tablet w konsoli centralnej, przed oczami kolejny tablet z wyświetlanymi zegarami.
1.6 benzyna z turbo - IMO jeżeli ktoś szuka prostej budowy samochodu bez żadnych turbin, alternatorów i innych osprzętów to Toyota ma ogromnego plusa pod tym względem. Ja mam pewne obawy co do tej "bezawaryjności" samochodów innych niż Toyota (zwłaszcza jeśli chodzi o napęd hybrydowy).
Obecnie brak danych jeśli chodzi o średnie spalanie Tucsona, jednak na YT są już najnowsze anglojęzyczne testy tego modelu. Polecam. Tak samo dla zainteresowanych poniżej wrzucam link do PDF wyposażenia i cen Tucsona.

Dla mnie Toyota faworytem, mimo, iż trzeba czasami przełknąć niedociągnięcia i samemu co nieco poprawić, zmodyfikować - wnioskując po dziale "nasze modyfikacje", jest to satysfakcjonująca zabawa ;)

https://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_Nowy_Tucson_Hybrid_PY2020.pdf

PS. 5 lat gwarancji bez limitu kilometrów  :song:

PS2. Czy ktoś z Was może rozważał kupno np. 2/3 letniego Lexusa NX 300h zamiast RAVki?
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2020, 12:12:53 wysłana przez SanderG »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl