Witajcie,
jako nowy uzytkownik na wstepie chcialbym wszystkich powitac.
Jako, że moje autko dobiega juz 10 lat postanowilem rozejrzeć sie za czymś nowym - tym razem salonowym.
Rozważałem Tuscona 1.6t-GDI Style, Tiguana 1.5TSI Life i jako opcja pojawila sie RAV4 hybryda (przez cennik wyprzedazowy

).
Odbylem jazdy wszystkimi i niestety Tuscon odpadl przez spalanie - przy ruszeniu z zimnego startu i przejechaniu prawie 20 km (jazda miejska 3 pasmowki + troche pobocznych) zszedl dopiero do troche ponad 9l - jechalem dosyc spokojnie. Wiekszosc jazd mam do 5-6km.
Tiguan 11km bo miescie, z zimnego startu spalanie ok 9l, ale spadalo szybciej jak w Tusconie. Niestety przez nowe normy emisji straszne opoznienie przy ruszaniu. Jezdizlem automatem, w manualu podobno robia sie niezle kangurki.
RAV4 ok 20km, troche Ski (120-140), troche poza miastem, troche miasta. Nie przekroczyla 7 litrow.
Komfort jazdy w kazdym z nich odczuwalem podobny. Moze w VW ergofotele byly lepsze.
Jakosc wykonania jakos nie roznila sie szczegolnie.
No i oczekiwalem na nowego Tuscona i cenniki.
Niestety troche sie zawiodlem na poziomach wyposazenia - LEDy przod tylko w 2 najwyzszych wersjach wyposazenia, podobnie jak i klapa elektryczna (2300, w najwyzszej w standardzie).
Wspominany asystent martwego pola tylko w najwyzszej wersji.
Inteligentny tempomat tez tylko w dwoch najwyzszych wersjach.
Oswietlenie LED w srodku tez widze ze tylko w dwoch najwyzszych wersjach (w pakietach za 4900 lub 2300).
Ceny mam wrazenie, ze wychodza wyzsze jak w RAV4. (Hybryda 2WD 160k PLN (przedostatnia wersja ) + dodatki, najwyzsza 170k PLN + dodatki).
Pytanie jeszcze jak to jezdzi i jak z realnym spalaniem.
Sam szukam wersji COMFORT MY21 + Style w dobrej cenie (zakup prywatny), ale niestety nigdzie nie wychodzi taniej niż 140k PLN.(standardowa cena z cennika)
Jak probowalem negocjowac cos (ubezpieczenie/opony/kola), to jedna Pani stwierdzila, ze oni juz partycypuja w tym cenniku i nie maja z czego zejsc... Jedyne co moga dać to jakis alarm w cenie (1200 niby kosztuje).
Ale trzeba przyznać, że odpowiedź na zapytania ofertowe otrzymalem od wszystkich salonów do ktorych wysłałem.
Jezeli chodzi o wybor Nowy Tuscon/RAV4 to niestety, ale TUSCON wyglada, ze ma mniej w tej samej cenie.
Musze sie wybrać porozmawiać w 4 oczy

.
Miłego dnia