Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402739 razy)

Offline Beder

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1110 dnia: 08 Kwietnia 2021, 23:31:54 »
Co człowiek to opinia. Mija miesiąc odkąd odebrałem Exe fwd. Wydając za nią jak dla mnie czapkę pieniędzy. Dotychczas jeździłem Hondą crv 120 km fwd, która bardzo cenię. Zero jakichkolwiek awarii i dość skąpe wyposażenie. Jeździłem również nową CRV hybryd i również przypadła mi do gustu.

Potrzebowałem jednak odmiany, innego wnętrza i innych doznań. Takie zapewnia mi od miesiąca Ravka.

Po miesiącu robiłem sobie małe  podsumowanie. Na plus:  nowoczesne wnętrze i bryła samochodu, jakość wykonania, mnogość gadżetów w środku.
Na minus : wyciszenie auta i audio.
Jeżdżę zazwyczaj przelotowo 120-140. W Toyocie zmniejszyłem ten zakres do 125-130 ze względu na względnie jeszcze mały szum w kabinie  i spalanie, które znacząco wzrasta powyżej 140. Przy tych prędkościach jedzie mi się komfortowo i bezpiecznie. Poza tym kilka minut na trasie krócej versus znacząco wzrastające przy tym ryzyko śmierci wyleczyło mnie z przechwałek nt. czasu przejazdu.

Jak każde auto ma swoje wady i zalety. Ja z tego wyboru jestem bardzo zadowolony, a rozważania o wydanej kwocie versus co za to otrzymujemy jest dyskusją czysto filozoficzną.

Offline szeryf P Justice

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 JBL black
« Odpowiedź #1111 dnia: 09 Kwietnia 2021, 00:11:54 »
A może pochwalicie się zdjęciami waszych Ravek.  chętnie zobaczę jak.sie prezentują po odebraniu albo jakimś czasie uzytkowania. coś wie szybko niszczy? jak z lakierem?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1112 dnia: 09 Kwietnia 2021, 00:55:41 »
A może pochwalicie się zdjęciami waszych Ravek.  chętnie zobaczę jak.sie prezentują po odebraniu albo jakimś czasie uzytkowania. coś wie szybko niszczy? jak z lakierem?

# Selection 4x4 ze szklanym dachem.
góra - zimówki (5.11.20 - 25.03.21 przejechane 7,5k km)
dół - letnie ... 800km na chwile obecnä
przez pandemie to od roku zdalnie z domu pracuje/auto w garażu, jedynie by nie zwariować,to żone do jej pracy zawoże + wypady w góry itd

# pod maske nie patrze na ten głupi bagnet

# lakier - no ja od poczätku to sam położyłem wosk twardy, szyby - powłoka, felgi - ceramika, środek skóra - powłoka.

## Jedynie to jeszcze na dniach chce kupić boczne stopnie - ale szukam takie by miały wycięcie na podnośnik (sä na allegro - ale pełne,wiec może ktoś tu doradzi?)

# odnośnie 'audio' to pisalem w innym dziś poście,ze bez JBL i bez wymiany tych fabrycznych głośników - jest wg mnie Elegancko bo .. przez Apple Car puszczam lokalne radia z aplikacji albo z Youtube i gra o wiele lepiej jakościowo - niż stacje radiowe z anteny ten normalnej + wyświetlacz też spoko bo i można z google maps wyświetlać - by sie nie nudziło (nie bralem fabrycznego Navi za 3k pln)

# na baku robie przeważnie 750-780km, czasami bylo 800,w lecie moze bedzie podobnie.

# podświetlane przyciski do szyb, podświetlenie klamek i dynamiczne kierunkowskazy w lusterkach - wymienione

..mogli zrobić dynamiczne przód/tył lampy a nie zwykłe żaröwki (Tarraco 2021 oglädalem dziś - ma takie dynamiczne!)

# Gdybym przez zime parkowal pod biurem - to pewnie by wyszło mniej km, bo jak pisalem - całä zime w garażu prawie trzymałem. Jedynie mi deski na tarasie skrzypiały w zimie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2021, 01:27:40 wysłana przez crystian09 »

Offline szeryf P Justice

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 JBL black
« Odpowiedź #1113 dnia: 09 Kwietnia 2021, 07:57:24 »
biała z czarnymi felgami zawsze lux. nie wiem czy nie lepiej się prezentuje w zimę niż w lato hehe.
za dobre woskowanie i ochronę lakieru jaki koszt mniej wiecej?
szkoda że nie dają opcji tych 19' co są w BE

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1114 dnia: 09 Kwietnia 2021, 08:17:48 »
biała z czarnymi felgami zawsze lux. nie wiem czy nie lepiej się prezentuje w zimę niż w lato hehe.
za dobre woskowanie i ochronę lakieru jaki koszt mniej wiecej?
szkoda że nie dają opcji tych 19' co są w BE
ano wlasnie zobacze przez lato jak bedzie na tych felgach - bo te zimowe byly non stop upierd*
wiec lepiej chyba bedzie na nich w ciepłym sezonie..

caly detailing - robilem sam mam całe pudło tych gadżetów (nawet dressing na opone) - nawet temat o tym zrobilem-wrzucilem wszystkie rzeczy jakie mam- poszukaj tu,bo admin poprzenosil tematy do nowej grupy TNGA
dalem za to ok 1100 pln, za tydz bede robil poprawke na lato .. wiec caly dzie? na spokojnie bedzie zabawy.

koszty w jakimś serwisie detailingu to z tego co czytalem to miedzy 2-3k pln jednorazowo (moze i wiecej..) + potem płatne ?konserwacje?
..ale to wiadomo - kwestia czy sie komuś chce w to bawić czy ma w d* i jezdzi tylko na zwykłä myjke

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1115 dnia: 09 Kwietnia 2021, 15:05:47 »
Ostatnio nawet po zimie udało mi się o dziwo zrobić mycie+glinka+suszenie+wosk+docieranie (wszystko hand-made, bez polerki)+czernienie opon w 4h...
Potem tylko dressing na plastiki.

Kół nie chciało mi się woskować (felg), bo potem jest kłopot z dotarciem...

Polerując odkrywa się ile jest już rysek na aucie ;).

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1116 dnia: 09 Kwietnia 2021, 15:56:06 »
A ja nic nie robiłem poza laniem benzyny, płynu do spryskiwaczy i myjnią automatyczna jak b. brudna
i jak mawia proboszcz z Torunia protoplasta tzw "wyludzen na wnuczka" "alleluja i do przodu"

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1117 dnia: 09 Kwietnia 2021, 16:15:46 »
Co człowiek to opinia. Mija miesiąc odkąd odebrałem Exe fwd. Wydając za nią jak dla mnie czapkę pieniędzy. Dotychczas jeździłem Hondą crv 120 km fwd, która bardzo cenię. Zero jakichkolwiek awarii i dość skąpe wyposażenie. Jeździłem również nową CRV hybryd i również przypadła mi do gustu.

Potrzebowałem jednak odmiany, innego wnętrza i innych doznań. Takie zapewnia mi od miesiąca Ravka.

Po miesiącu robiłem sobie małe  podsumowanie. Na plus:  nowoczesne wnętrze i bryła samochodu, jakość wykonania, mnogość gadżetów w środku.
Na minus : wyciszenie auta i audio.
Jeżdżę zazwyczaj przelotowo 120-140. W Toyocie zmniejszyłem ten zakres do 125-130 ze względu na względnie jeszcze mały szum w kabinie  i spalanie, które znacząco wzrasta powyżej 140. Przy tych prędkościach jedzie mi się komfortowo i bezpiecznie. Poza tym kilka minut na trasie krócej versus znacząco wzrastające przy tym ryzyko śmierci wyleczyło mnie z przechwałek nt. czasu przejazdu.

Jak każde auto ma swoje wady i zalety. Ja z tego wyboru jestem bardzo zadowolony, a rozważania o wydanej kwocie versus co za to otrzymujemy jest dyskusją czysto filozoficzną.

a co myślisz o hałasie względem cr-v? bo ja w sumie miałem cr-v 2.0 (i nikt mnie nie przekona, że do suv'a tej wielkości można mieć rozsądny silnik poniżej 2 litrów... może w czasach zanim ekologia zabiła F20C i inne super silniki, byłoby to możliwe, ale nie teraz) i wg mnie samochód miał 2 wady - za słaby silnik i zbyt nisko unosząca się klapa (dużo razy obiłem głowę zanim się przyczaiłem); jakiś strasznie cichy cr-v nie był przy prędkościach autostradowych i wydaje mi się, że w rav4 jest podobnie, może minimalnie głośniej, ale nie jakoś znacząco (choć wspomnienia już się zacierają); dlatego nie traktuje hałasu jako jakąś wielką wadę i wg mnie rav4 ma 3 wady: poziom oleju (wolałem dolewać w hondzie niż mieć więcej - nie jestem do tego przyzwyczajony i jakoś optymistycznie mnie to nie nastawia na przyszłość), słaba wentylacja (zimą często trzeba włączać klimę i dedykowany nawiew na szybę, żeby nie było żadnej pary), dziwne zachowanie wycieraczki (czasem maże, ale musi trochę popracować - chyba zaczyna zostawiać lekką smugę jak już dużo śmieci się zbierze z lewej strony; może gdyby wycieraczka zatrzymywała się nieco dalej [powyżej kąta 90 st] to by pomogło - tak jakby wszystko spływa w linii prawie pionowej i załapuje się na kolejny cykl wycieraczek), ale generalnie jest ok (tak jak ktoś pisał - nie ma dużego wyboru i w sumie oprócz cr-v jest średnio; w przyszłości liczę na x-traila, chyba jedyna alternatywa; może za pół roku będzie trzeba się pokręcić po wawie, gdzie często toyoty giną  :-P)

Offline Beder

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1118 dnia: 09 Kwietnia 2021, 23:00:22 »
Porównuję RAV hybryda fwd 218 km do crv 1,6 (120 km). W crv było ciszej. Nie mam ucha dyrygenta, ale było trochę ciszej 10% przy prędkościach 130-140.
W RAV jest ciszej przy niskich prędkościach do 130.

Dla jaj sprawdziłem olej jest Ok 8 mm ponad max. Jakoś się specjalnie tym nie przejmuję.

RAV jeździ inaczej niż crv. To podobne  gabarytami ale jednak inne auta.

Wycieraczki trochę smużą. Dzisiaj potraktowałem szybę niewidzialną wycieraczką za 8 zł. może będzie lepiej.  Nie ma auta bez wad. Nawet jeżeli 165 k to czapka pieniędzy nie szukam świetego graala.

Ogólnie w mieście jeździ super, na trasie 120-130 jest super. Masa fajnych działających systemów, nowoczesny wygląd. Bardzo się cieszę z auta. CRV jest również świetnym samochodem ale działa inaczej, wyglada inaczej od RAV. Trochę jednak inne auto.

Dodam, że nie jestem samochodziarzem, nie mam czapki pieniędzy i nie mam podejścia, że wydałem x,y,z i nie mam tego, tamtego, owego. Jak cię stać kup sobie klasę premium i nie narzekaj :)

Howgh !

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1119 dnia: 14 Kwietnia 2021, 09:15:59 »
Nie wiem czy to dobry dział, ale właśnie dostałem BON dla ambasadora - jeśli ktoś kupuję nową Toyotę to można obniżyć cenę o 500 zł (ja dostaję chyba 200 w programie toyota more).
Jak kupowałem auto to też wziąłem taki bon od kogoś z forum i przed samym wystawieniem faktury udało się obniżyć cenę. Jak ktoś chętny to priv.

Offline robau

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1120 dnia: 16 Kwietnia 2021, 15:09:05 »
Nie wiem czy to dobry dział, ale właśnie dostałem BON dla ambasadora - jeśli ktoś kupuję nową Toyotę to można obniżyć cenę o 500 zł (ja dostaję chyba 200 w programie toyota more).
Jak kupowałem auto to też wziąłem taki bon od kogoś z forum i przed samym wystawieniem faktury udało się obniżyć cenę. Jak ktoś chętny to priv.

Moglbym prosic? Odbieram swoja ravke w przyszlym tygodniu.

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1121 dnia: 16 Kwietnia 2021, 17:28:28 »

Niestety kod już poszedł.

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1122 dnia: 18 Kwietnia 2021, 10:10:21 »

Ja mam bon 500 złotych jeśli chcesz.  Napisz na priv.

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1123 dnia: 18 Kwietnia 2021, 11:45:15 »
Jak ktoś potrzebuję, to też mam wolny kod oczywiście za free.

Offline any1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1124 dnia: 18 Kwietnia 2021, 15:48:20 »
Również chętnie przekażę Bon Premiowy o wartości 500 zł, który obniża cenę zakupu nowego samochodu. Proszę o wiadomość prywatną osobę zainteresowaną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl