Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1185 dnia: 08 Maja 2021, 23:24:16 »
Czyli jak dla kogoś to istotne to trzeba kupić 2019+?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1186 dnia: 08 Maja 2021, 23:24:49 »
Czyli jak dla kogoś to istotne to trzeba kupić 2019+?
Albo zrobic aktualizacje w ASO.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1187 dnia: 09 Maja 2021, 07:11:05 »
Samemu też można zrobić aktualizację, zero problemu.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1188 dnia: 09 Maja 2021, 07:12:36 »
O tym jeszcze nie czytałem :D cos więcej? Prowadzi to do uszkodzenia jakkolwiek czegokolwiek ?
Nie, jak na razie powoduje tylko "gównoburzę" na forum.
Nikt dotąd nie sygnalizował żadnych kłopotów.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1189 dnia: 09 Maja 2021, 09:52:16 »
Ok :) czyli 17 musi mieć aktualizacje a od 18+ standard
Ok czyli dla mnie nie ma problemu :D
Coś jeszcze ma za uszami RAV4 poza bagnetem i wyciszeniem ?

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #1190 dnia: 09 Maja 2021, 10:09:47 »
Coś jeszcze ma za uszami RAV4 poza bagnetem i wyciszeniem ?

Wkleję Ci tylko kilka drobiazgów, które kiedyś zebrałem z forum i fb:

- Brak możliwości otwierania samego bagażnika,
- Brak podświetlenia przycisków lampek w suficie (żeby chociaż funkcję przycisku pełniły same lampki, bo te są spore) i w drzwiach,
- Brak możliwości włączenia świateł z pilota ( np. leje deszcz, auto zaparkowane w terenie z kałużami, ciemno a dojść jakoś trzeba). Nie każdy używa auta tylko w "przyjaznych" warunkach ????
- Brak haczyków na zakupy w bagażniku,
- Brak regulacji zagłówków w dwóch płaszczyznach,
- Brak uchwytu rolety bagażnika,
- Lusterka przymocowane do cienkiej blachy drzwi, przez co niektórzy narzekają na ich "chwiejność" i drgania, szumy przy +100km/h,
- w niższych wersjach brak pełnego oświetlenie LED,
- w suficie zwykłe żarówy, brak LEDów,
- różne dziwne dźwięki w kabinie, ze słupków, od tacki ładowania indukcyjnego itp.,
- "smużące" wycieraczki,
- niektórzy zgłaszali problemy z zamarzaniem przednich lamp od środka,
- czasem zacinają się czujniki parkowania z przodu.

Jeśli to mogą być dla Ciebie pierdoły - bierz RAV4, a jeśli czujesz, że czasem możesz sobie w myślach przeklnąć, że w aucie za 150 tys. dostajesz to wszystko w gratisie - sprawdź CR-V ;)

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1191 dnia: 09 Maja 2021, 10:23:38 »
Jedynie te dźwięki mnie niepokoją :) też o tym czytałem z 2-3 posty ze jakieś dziwne dźwięki ze słupka A, a to tacka od indukcji coś trzeszczy i gdzieś z okolicy skrzyni biegów itp. ogólnie od RAV odpycha mnie głównie wygłuszenie a raczej jego brak

Co do CRV to podobno skrzynia tam wyje niemiłosiernie ... :D aczkolwiek jest chyba nowa od 2020? Albo na pewno inna gałka zmiany biegów.
Outlander muł fajna wersja PHEV ale tam silnik spalinowy ma 121 koni ... Muł muł muł
Kuga fajna, ale żeby mieć automat trzeba dorzucić 30k PLN do hybrydy jeśli porównujemy te same wersje wyposażenia
Koleos brak auto hold nie wiem jak ta benzyna bo w nim to nowość od 2020
C5 aircross ciasny i brak autohold
5008 brak autohold tutaj jeszcze pójdę na jazdę testowa, albo spytam sąsiadki o możliwość bo ma 3008 a to to samo tylko z mniejszym bagażnikiem
Sorento piękny, wygodny tylko unzdurałem sobie XL a to 200k PLN.
Grupa VW nic mi się podoba, może Tiguan R Linę ale to 150k PLN  i nie mam przekonania do ich benzyn

Tak z grubsza o samochodach które mnie interesują. Ciężko o ideal najbliżej Kudze żeby był ten automat w benzynie, ale to tylko w USA bo normy spalin no i Sorento tylko ta cena trochę ponad budżet ...
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 10:27:13 wysłana przez martingg »

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #1192 dnia: 09 Maja 2021, 10:37:18 »
Ja Ci mogę tylko coś więcej powiedzieć o CR-V, bo akurat posiadam hybrydę z 2020. CR-V jest cichsza od RAV4 i nie wiem gdzie przeczytałeś o niemiłosiernym wyciu :) Akurat tutaj wyje o niebo mniej od RAV4. Ponadto w Hondzie masz system aktywnej redukcji hałasu, którego zadaniem podczas przyspieszania jest dostarczanie naturalnego dźwięku wchodzącego na obroty silnika poprzez generowanie dźwięków w przeciwfazie (system ANC).
Gałki zmiany biegów nie ma wcale. Do wyboru trybów jazdy służą przyciski. Przyzwyczaić się można bardzo szybko :)

Ja akurat wybierałem tylko pomiędzy Toyotą i Hondą, francuska motoryzacja mi w ogóle nie pasuje, nad Kugą myślałem intensywnie, bo wcześniej używałem od nowości Focusa Mk3 bez ani jednej awarii, ale początkiem 2020r. nie było jeszcze w ofercie normalnej Kugi Hybrid. Poza tym Kuga za bardzo przypomina mi jednak zwykłe kombi, prześwit sporo mniejszy, taki trochę większy Focus.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 10:42:00 wysłana przez marmanik »

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1193 dnia: 09 Maja 2021, 10:51:38 »
Bo ta sama podłoga co focus ten sam środek itd :) kuga jechałem titanium X ma wszystko co potrzeba akustyczne szyby z przodu boczne i czołowa, wygodna, fakt prześwit tylko 15 cm vs 20 rav4 to spora różnica, ale raczej wystarcza no i taka fajna wersja 115 tys no i dla mnie czerwona Kuga wygląda obłędnie ;) zdecydowanie najładniejszy dla mnie samochód ze wszystkich które biorę pod uwage ~~ tylko ten brak automatu ... Mi hybryda nie jest niezbędna z ekonomicznego punktu nadal się nie opłaca lub zwrot nastąpi po 100-150 tys kilometrów albo i lepiej ;)
No to możliwe bo czytakem o CRV gdzie był drążek do automatu i właśnie zdaje się iż w 2020 wyszła nowa wersja CRV właśnie z przyciskami jeśli chodzi o automat. Możliwe że ten problem został w niej już wyeliminowany
 Ci do CRV sam nie wiem czy mi się podoba czy nie :D

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1194 dnia: 09 Maja 2021, 10:56:51 »
Przecież chcesz kupic Ravke a nie Highlander

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1195 dnia: 09 Maja 2021, 11:07:32 »
Przecież chcesz kupic Ravke a nie

Rozważam kilka samochodów :) Highlander piękny no ale 230 tys :D ja po prostu lubię duże/wyższe samochody pod uwagę biorę kilka modeli na razie miałem czas przejechać się c5 i Kuga została RAV4 i Sorento na pewno, a przed jazdami chce się do nich przygotować żeby wiedzieć na co zwrócić uwagę, a wymiana spostrzeżeń z innymi użytkownikami czy też ich spostrzeżenia przy ich wyborach to tylko wartość dodatnia w końcu nie codzien się wydaje 100-150 tys na samochód

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1196 dnia: 09 Maja 2021, 11:23:16 »
Podjedzie jeszcze do Volvo, XC60 2.0 mild hybrid automat w podstawowej wersji w kolorze białym powinien wyjść około 166k (jeśli to mieści sie w Twoim budrzecie) dają około 13% rabatu od ceny katalogowej. Nie wiem jak sie przedstawia kwestia XC60 ?bieda edition? vs tego co cię interesuje. Tylko spalanie będzie conajmniej 2x większe niż w RAV i pewnie koszty utrzymania, bo to PREMIUM.
Tig VW moje i fajny ale bez R line wyglada trochę ogorowato, z R line i 2.0 TSI cena robi sie  na tyle wysoka ze można mieć doposażony XC60 lub coś innego.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 11:35:23 wysłana przez Skonek1976 »

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1197 dnia: 09 Maja 2021, 12:12:33 »
Doposażone xc60 (inscription + kilka pakietów) to katalogowo 250-260k. Jeżeli chcemy 4x4 to 275-280k. Rożnica w wykonaniu Volvo - Toyota to jednak przepaść na korzyść "chińczyka".

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1198 dnia: 09 Maja 2021, 12:21:21 »
Ja Ci mogę tylko coś więcej powiedzieć o CR-V, bo akurat posiadam hybrydę z 2020. CR-V jest cichsza od RAV4 i nie wiem gdzie przeczytałeś o niemiłosiernym wyciu :) Akurat tutaj wyje o niebo mniej od RAV4. Ponadto w Hondzie masz system aktywnej redukcji hałasu, którego zadaniem podczas przyspieszania jest dostarczanie naturalnego dźwięku wchodzącego na obroty silnika poprzez generowanie dźwięków w przeciwfazie (system ANC).

mimo, że CR-V jest lepiej wyciszony, to przy maksymalnym przyśpieszeniu silnik wchodzi na mega nieprzyjemny (żeby nie było - miałem 2 hondy i często jeździłem do odcięcia) zakres dźwięków (wyższy) niż rav4 i całe to wyciszenie i redukcja hałasu nie pomagają; zatem jeśli ktoś ma cięższą nogę to raczej nie doceni wyciszenia cr-v (jak ja); z drugiej strony jak ktoś chce jeździć szybko to raczej weźmie mocniejszą rav4...

generalnie ja też wybierałem głównie między rav4 a cr-v (choć patrzyłem też na tucsona i kugę) i jednak trochę tendencyjnie pojechałeś z tymi plusami cr-v (np ten jeden składany haczyk wciśnięty w kąt, który jest znacznie mniej użyteczny niż to co było w cr-v 4 gen); ja szedłem w mega detale typu - honda cr-v lepiej wykończony bagażnik (bo ten plastik w rav4 obiektywnie patrzeć to lipa jak na samochodu za tyle pieniędzy w 2021 roku), ale jednak mniejszy (no i brak opcji zapasu), lepiej wyciszona, ale nieprzyjemny dźwięk przyśpieszania, zrywniejsza, ale przy prędkościach autostradowych już mułowata) itd. do tego (patrzyłem tylko na wersje executive w obu markach) cr-v widać, że jest starszą konstrukcją (jeszcze mniejszy wyświetlacz systemu infotainment, bardziej zamulający) i chyba tylko head's up'a ma, którego nie dostanie się w non plugin rav4 (choć może zmieni się po lifcie, gdzie cr-v dostało tylko indukcyjną ładowarką) oraz napinacz pasów. W zamian nie oferuje systemów, które same wyhamują w przypadku wykrycia ruchu poprzecznego z tyłu, z przodu itd

generalnie wiadomo, że każdy ma inne potrzeby i np do jeżdżenia po mieście (gdzie nie przyśpieszamy mocno czy nie robimy tego przy dużych prędkościach) cr-v może być fajniejsze; ja jednak uznałem (przy mojej całej sympatii do Hondy), że cr-v musiałby kosztować 20k mniej niż rav4, żebym wybaczył mu te braki (bo jeśli ktoś ma manię podświetlenia to sobie wymieni panel sterowania szybami w rav4, ale wycisnąć jeszcze 30 koni będzie ciężko); w chwili obecnej cr-v kosztuje 10k więcej niż rav4 w topowej wersji, więc wg mnie nieopłacalny interes

obecnie znowu bym wybrał rav4 i myślę, że zmieni się to dopiero kiedy x-trail hybrid wejdzie do sprzedaży w EU

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1199 dnia: 09 Maja 2021, 12:33:07 »
Doposażone xc60 (inscription + kilka pakietów) to katalogowo 250-260k. Jeżeli chcemy 4x4 to 275-280k. Rożnica w wykonaniu Volvo - Toyota to jednak przepaść na korzyść "chińczyka".
Podjedzie jeszcze do Volvo, XC60 2.0 mild hybrid automat w podstawowej wersji w kolorze białym powinien wyjść około 166k (jeśli to mieści sie w Twoim budrzecie) dają około 13% rabatu od ceny katalogowej. Nie wiem jak sie przedstawia kwestia XC60 ?bieda edition? vs tego co cię interesuje. Tylko spalanie będzie conajmniej 2x większe niż w RAV i pewnie koszty utrzymania, bo to PREMIUM.
Tig VW moje i fajny ale bez R line wyglada trochę ogorowato, z R line i 2.0 TSI cena robi sie  na tyle wysoka ze można mieć doposażony XC60 lub coś innego.

Znajomego siostra robi w centrali Volvo kupił rocznego XC60 ( poprzednia buda parę lat temu )po jakimś dyrektorku z przebiegiem 10k km za 120k PLN z katalogowego 200 jakoś więc jest to jakieś wyjście. Oczywiście Volvo brałem pod uwagę nawet 3-5 letnie XC90 bo to dla mnie najpiękniejszy SUV jaki może być :D ale ... Skóra się odbarwia, plastiki trzeszczą no i wisienka na torcie w XC90 i chyba s90? Powyżej 130-140 km /h drży kierownica mocno i jest to podobno bardzo uciążliwe, jest o tym cały wątek na forum Volvo także ten premium odpuściłem ;)

No właśnie Tiguan R Linę 2.0 to jest już cena fajnego Sorento ...w dodatku wyższe spalanie no i jak pisałem jakoś te olejozerme benzyny mnie nie przekonują chyba że jest już ok.
Rakiety nie potrzebuje ale te 8s-9s do 100km/h byłoby miło mieć.
Jeszcze biorę pod uwagę q5 ale też 3 letnie jakoś koniecznie z pneumatyka tylko tutaj trochę spalanie boli bo mieście to jest 10-11l. Trochę duzo ;)

Nie potrzebuję mieć miliona bajerów tak naprawdę wygoda, komfort, cisza no i keyless, ledy z przodu, auto światła, chromatyczne lusterko, jakby było fajne audio to plus i elektryczna klapa, o klimatroniku i pełnej elektryce nie pisze  :D aktywny tempomat, HUD, wirtualne zegary, martwe pole, trzymanie w pasach ruchu  tak naprawdę mi zbędne. Także reasumując nie mam wielkich wymagań co do wyposażenia bardziej komfort i cisza
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 12:42:33 wysłana przez martingg »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl