Ja mam teraz 13 kkm z czego ostatnie 2 pokonane w wakacyjnej podróży do/po Toskanii. Dzieliłem się już wrażeniami w tym wątku, ale myślę, że teraz mam lepszy obraz.
Jeśli chodzi o hałas, to dla mnie jest on znośny do 130. Później robi się kiepsko ze spalaniem i do pasażerów z tyłu trzeba mówić głośniej. Sporo zależy też od rodzaju nawierzchni, po której się jedzie.
Auto jest pojemne, ale bez przesady. Przed wyjazdem dokupiłem kratkę (taką dla psów), żeby móc zapakować wyżej niż tylko do poziomu siedzeń i żeby nic nie wpadało do kabiny - nie wiem czemu Toyota nie oferuje fabrycznej rolety, żenada, szczególnie, że w wyższych wersjach jest to bajeranckie lusterko wsteczne, którego można używać jak jest załadowane bagażu po dach... Tylko kto tak robi jak nie ma rolety?
Przyciski - brak podświetlenia nadal mi nie przeszkadza, natomiast zmieniłbym układ klawiszy na kierownicy żeby radio móc obsługiwać z jednego kciuka.
Kolejność wyświetlanych informacji na ekranie zegarów. Szkoda, że nie można tego zmieniać, bo informacje o trasie, tj. spalanie, czas i kilometry są wyświetlane oddzielnie, w dodatku rozdzielone jakimś innym menu. Poza tym powinna być możliwość wyłączenia nieaktywnych funkcji. Jest też podsumowanie po wyłączeniu silnika - czasami wyświetla się 0,5 sekundy więc nawet nie można go przeczytać. Ogólnie ten system wydaje się nieco niedopracowany.
Klimatyzacja jakoś sobie radzi, ale w trybie auto nie schładza dobrze wnętrza w mocno upalnie dni. Dopiero ustawienie szyba + nogi powoduje, że w całej kabinie zaczyna panować odpowiednią temperatura.
Było trochę narzekania, to teraz dobre strony:
Aktywny tempomat, na który trochę narzekałem na początku - jak dla mnie robi robotę, bardzo doceniłem go podczas wakacyjnej podróży.
Spalanie - jestem bardzo zadowolony. Mam średnie od odbioru 6,5, co uważam za dobry wynik w ciężkim aucie. Na trasie z Krakowa do Wenecji 6,9 z dwójką dorosłych, dwójką dzieci i pełnym bagażnikiem - jazda raczej przepisowa. Nie jest to diesel, ale na 2.5 litrową benzynę to naprawdę dobrze. Pamiętam jeszcze czasy kompaktów 1.6, które na autostradzie zadowalały się spalaniem 10/100...
Komfort - jest wygodnie i zawieszenie dobrze sobie radzi z gorszymi drogami. Nie jest to samochód do agresywnej jazdy. Poza tym nie ma problemu z krawężnikami i większymi dziurami.
Jakość wykończenia - niektórzy piszą, że słaba - wg mnie ok, nic nie trzeszczy, dobrze spasowane wnętrze, bagażnik mógłby mieć więcej praktycznych rozwiązań, ale do wożenia bagażów, psów, rowerka, gratów z plaży jest ok (akcesoryjna gumowa mata to must have).
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka