Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 403166 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1290 dnia: 19 Czerwca 2021, 14:37:57 »
Taki widok:

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline raffter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1291 dnia: 19 Czerwca 2021, 15:00:19 »
Tak robiłem i dla mojej wersji / nr VIN nie zwraca żadnych wyników.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1292 dnia: 19 Czerwca 2021, 15:13:04 »
No to bardzo dziwne.

Wysłane z mojego J23v  przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1293 dnia: 19 Czerwca 2021, 18:11:17 »
Z ciekawości sprawdziłem, u mnie też nic nie wyświetla po wpisaniu VIN.
Tak na przeglądarce jak i na smartfonie.
Jest ikona TYRE ale gdy się w nią klika nic się nie pokazuje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1294 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:11:17 »
Z ciekawości sprawdziłem, u mnie też nic nie wyświetla po wpisaniu VIN.
Tak na przeglądarce jak i na smartfonie.
Jest ikona TYRE ale gdy się w nią klika nic się nie pokazuje.
Nie klikasz w ikonę, tylko w pasek u góry "szukaj", wyżej napisałem krok po kroku.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1295 dnia: 20 Czerwca 2021, 00:12:41 »
Rzeczywiście wyświetla - nie powiem ścieżka dostępu nadzwyczaj intuicyjna ;) :

Kryteria wyszukiwania : RAV4, AXAH52, A25A-FXS, TYRE                                                     Znalezione wyniki: 2.

D-Alenz
225/60R18 102H
Bridgestone
OE
Front/Rear
AXAH52,AXAH54,MXAA52,MXAA54
LHD/RHD

Grandtrek PT30
225/60R18 100H
Dunlop
OE
Front/Rear
AXAH52,AXAH54,MXAA52,MXAA54
LHD/RHD

U mnie są Dunlopy
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2021, 00:14:22 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1296 dnia: 20 Czerwca 2021, 13:58:52 »
Na marginesie, te dunlopy też są inne w EU (jako wielosezonowe) niż te letnie produkcji Japońskiej (Dunlop Japan nie jest częścią GoodYear jak to jest w EU)

Offline Rothgnaar

• Początkujący
« Odpowiedź #1297 dnia: 01 Lipca 2021, 09:47:55 »
Czesc,
wlasnie odebralem moja Ravke w wersji Black by JBL :) i... jestem zachwycony.
Toyka ma swoje wady - jest nieco glosna, w porownaniu do mojego poprzedniego auta (BMW E61) ale nie tak, zeby bylo to jakos bardzo meczace. Moze w przyszlosci poeksperymentuje z matami butylowymi w czesci bagaznika, podobno daje to niezly efekt jesli chodzi o szumy z tylnych kol. Zaskoczylo mnie tez to, ze fotel pasazera nie ma regulacji wysokosci. Co do podswietlenia przyciskow, to faktycznie go brak, ale w sumie to w poprzednim aucie nie mialem potrzeby patrzec na przyciskie zeby opuscic szybe, robilem to instynktownie, wiec to chyba nie problem. Jedynie schowek moglby byc podswietlony, tu juz faktycznie Toyota dala ciala (pewnie poprawia to w facelifcie :)).

Poki co nie za dlugo nia pojezdzilem, bo poszla na ceramike, ale po tych paru kilometrach jestem naprawde zadowolony, nie przeszkadzaja mi wspomniane wady.

Musze tutaj tez pochwalic mojego dilera, bo zaoferowali mi na te kilka dni kiedy moje auto poszlo na ceramike samochod zastepczy, czym mnie bardzo pozytywnie zaskoczyli. Przed zakupem auta bylem w kilku innych salonach, innych marek, ale tylko Toyota naprawde postarala sie jesli chodzi o oferte i podejscie do klienta :)

Offline aro23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1298 dnia: 01 Lipca 2021, 23:27:39 »
Gratulacje
Dobry wybór :good:
Ale ze Toyota jeszcze nie poprawiła (do dnia dzisiejszego) tego oświetlenia w sensie : brak go w schowku, i przyciski szyb itd ????
Masakra
Tyle dilerów odbierało sygnały od nas kupuj?cych, juz nawet od posiadaczy że brak tych oświetleń i zadna zmiana po dzien dzisiejszy ?
Dopiero po facelifcie hmmm
Czy oni nie zagl?daj? tu na nasze Forum ? Nie wierze ze nie
Polityka Toyoty jest trochę nie na miejscu  :o

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1299 dnia: 02 Lipca 2021, 08:04:58 »
Jak się góra aut im sprzedaje, to szkoda inwestować kasę w rozwiązanie drobnego marudzenia na małym forum :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1300 dnia: 02 Lipca 2021, 15:01:43 »
Globalnie dla Toyoty jesteśmy kropelką, to nie Mazda, że co roku zmienia jakieś detale i usprawnia.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1301 dnia: 02 Lipca 2021, 16:16:45 »
Za 2020 globalna sprzedaż Toyoty to ok 9 mln samochodów, w tym np. USA ok 2 mln, cała Europa ok 1 mln, Polska ok 60 tys.
Tak to wygląda. Choć w Europie nie jesteśmy na samym końcu, największa sprzedaż jest w UK i jest tylko niecałe 2x wyższa niż w Polsce.
Za to u nas T.. jest nr 1.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1302 dnia: 02 Lipca 2021, 22:18:03 »
Sprawa jest prosta, powiedzmy ze takie podświetlenie (wszystkie przyciski do sterowania szybami) kosztuje 2 dolary Amerykańskie 2x9 milionów samochodów to 18 milionów dolarów straty w roku x 8 lat produkcji i kwota powala na kolana. W automotiv nawet 1 cent ma znaczenie bo to masówka i tam najłatwiej stracić / zarobić kasę??taka rzeczywistość. Zajrzyjcie pod fotel kierowcy i zobaczycie ze rama jest niemalowana??pedał hamulca malowany tylko do połowy??wszędzie jest kasa?..tylko trzeba umieć jej poszukać??a jak widać Japonce są w tym dobrzy

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1303 dnia: 07 Lipca 2021, 12:13:46 »
Witam

Po 2 miesiącach i przejechanych 3.5k km postanowiłem podzielność się swoimi pierwszymi wrażeniami z użytkowania Ravki.

Plusy:
- spalanie. Cały czas jestem pod dużym wrażeniem jak mało to auto pali. Ci którzy jeżdżą na codzień w krakowskich korkach wiedzą że spalanie na poziomie 10-12 litrów, nawet przy małym silniku spalinowym bądź 2 litrowym dieslu, nie jest niczym nadzwyczajnym. Ravka pali w granicach 5-6l na 100km, przy czym mediana spalania jest na poziomie ~5.3l. Auto równie dobrze spisuje się na lokalnych małopolskich drogach gdzie przy przepisowej jeździe spala w okolicach 4.5l/100km. Gorzej sytuacja wygląda na autostradzie gdzie spalanie przy prędkości ok 100-110 wynosi ok 6.2l/100km. Dramatu nie ma ale do ekonomii diesla trochę brakuje. Jak dla mnie nie jest to większy problem bo auto żądło będzie odwiedzało autostrady. Nie jest ono również zaprojektowane na autostrady o czym będzie poniżej
- System audio - po przeczytaniu paru postów na tym forum myślałem ze to będzie dramat ale jak dla mnie dźwięk wydobywający się z głośników jest naprawdę poprawny. Jak dla mnie jeśli ktoś nie jest audiofilem to nie ma potrzeby wymiany głośników.
- Zawieszenie - zawieszenie jest komfortowe i w większości przypadków sprawuje się bardzo dobrze. Problem jest w przypadku szybko pokonywanych zakrętów, wtedy auto nie daje poczucia bezpieczeństwa. Nie mniej jednak podczas codziennego użytkowania auta oraz jazdy przepisowej nie jest to problem.
- Przestrzeń - auto jak na swoje gabaryty jest naprawdę przestronne zarówno w kabinie jak o w bagażniku.
- Poręczność - auto naprawdę super do miasta. Zwinne zwrotne i komfortowe
- System kamer 360 - pomimo tragicznej rozdzielczości, bardzo fajną opcją jest to że kamery włączają się automatycznie przy zwalnianiu bądź tez podjeżdżaniu do przeszkody - fajna opcja zarówno w korach jak i przy parkowaniu
- Moc - za cenę Ravki ciężko znaleść auto o podobnej mocy. Auto jest dosyć żwawe i dynamiczne. Jeśli komuś nie przeszkadza wyjącą skrzynia cvt autem można dosyć sprawnie się poruszać.
- Aktywny tempomat, utrzymywanie auta w pasie ruchu - przy włączonej opcji, auto samo trzyma się swojego pasa. Co prawda od czasu do czasu trzeba położyć ręce na kierownicy ale system działa tak sprawnie ze można przejechać setki km (autostrada) praktycznie nie prowadząc (gdy się odpowiednio położy rękę na kierownicy system będzie ciagle aktywny i  nie będzie  przypominać o chwytaniu kierownicy)

Minusy:
- Hałas - myśle ze nie będzie to dla nikogo zaskoczeniem gdy napiszę, że największą wadą auta jest słabe wyciszenie. Auto jest na tyle głośne że jazda powyżej 110 km/h praktycznie nie wchodzi w grę (zwłaszcza z boksem na dachu). Jeśli ktoś pokonuje tysiące kilometrów rocznie po autostradach to powinen poszukać jakiejś alternatywy. Dla wszystkich innych auto powinno buć ok gdyż do prędkości 90km/h jest naprawdę ok.
- Skrzynia biegów - po przesiadce z dwu sprzęgłowej skrzyni biegów z BMW nadal ciężko mi się przyzwyczaić do pracy/wycia skrzyni cvt.  Nie mniej jednak, przy jeździe miejskiej i podmiejskiej nie stanowi to większego problemu (okazjonalne wycie - hybryda)
- Jakość wykończenia - jakość wykończenia jest słaba. Najgorzej wyglada sprawa z wykończeniem podłogi oraz bagażnika. Po naciśnięciu wykładziny podłogi pojawiają się szpary między nią a plastikami tylnej kanapy! Tunel środkowy nie jest obity z boku na wysokości kolan
- Lakier - rysuje się od patrzenia. Po 2 miesiącach użytkowania mam już rysy które wymagają polerki/lakierowania. Nie miałem czasu na ceramikę ale nie wiem czy nie będzie to pozycja obowiązkowa
- Roleta zasłaniająca sky view -  bardzo słaba jakość owej roletki - prawdopodobnie przyczynia się do wzmożonego hałasu gdy boks jest zamontowany na dachu. W porównaniu do BMW bardzo słabo. Pomimo tego dla mnie sky view to opcja ?must have? wiec trzeba będzie się do tego przyzwyczaić.

Podsumowanie
Pomimo wszystkich wad wymienionych powyżej, z auta jest bardzo zadowolony. Przy moim użytkowaniu, jego zalety są znacznie istotniejsze niż wady. 

Pozdrawiam

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1304 dnia: 07 Lipca 2021, 13:59:28 »
Ja mam teraz 13 kkm z czego ostatnie 2 pokonane w wakacyjnej podróży do/po Toskanii. Dzieliłem się już wrażeniami w tym wątku, ale myślę, że teraz mam lepszy obraz.
Jeśli chodzi o hałas, to dla mnie jest on znośny do 130. Później robi się kiepsko ze spalaniem i do pasażerów z tyłu trzeba mówić głośniej. Sporo zależy też od rodzaju nawierzchni, po której się jedzie.
Auto jest pojemne, ale bez przesady. Przed wyjazdem dokupiłem kratkę (taką dla psów), żeby móc zapakować wyżej niż tylko do poziomu siedzeń i żeby nic nie wpadało do kabiny - nie wiem czemu Toyota nie oferuje fabrycznej rolety, żenada, szczególnie, że w wyższych wersjach jest to bajeranckie lusterko wsteczne, którego można używać jak jest załadowane bagażu po dach... Tylko kto tak robi jak nie ma rolety?
Przyciski - brak podświetlenia nadal mi nie przeszkadza, natomiast zmieniłbym układ klawiszy na kierownicy żeby radio móc obsługiwać z jednego kciuka.
Kolejność wyświetlanych informacji na ekranie zegarów. Szkoda, że nie można tego zmieniać, bo informacje o trasie, tj. spalanie, czas i kilometry są wyświetlane oddzielnie, w dodatku rozdzielone jakimś innym menu. Poza tym powinna być możliwość wyłączenia nieaktywnych funkcji. Jest też podsumowanie po wyłączeniu silnika - czasami wyświetla się 0,5 sekundy więc nawet nie można go przeczytać. Ogólnie ten system wydaje się nieco niedopracowany.
Klimatyzacja jakoś sobie radzi, ale w trybie auto nie schładza dobrze wnętrza w mocno upalnie dni. Dopiero ustawienie szyba + nogi powoduje, że w całej kabinie zaczyna panować odpowiednią temperatura.

Było trochę narzekania, to teraz dobre strony:
Aktywny tempomat, na który trochę narzekałem na początku - jak dla mnie robi robotę, bardzo doceniłem go podczas wakacyjnej podróży.
Spalanie - jestem bardzo zadowolony. Mam średnie od odbioru 6,5, co uważam za dobry wynik w ciężkim aucie. Na trasie z Krakowa do Wenecji 6,9 z dwójką dorosłych, dwójką dzieci i pełnym bagażnikiem - jazda raczej przepisowa. Nie jest to diesel, ale na 2.5 litrową benzynę to naprawdę dobrze. Pamiętam jeszcze czasy kompaktów 1.6, które na autostradzie zadowalały się spalaniem 10/100...
Komfort - jest wygodnie i zawieszenie dobrze sobie radzi z gorszymi drogami. Nie jest to samochód do agresywnej jazdy. Poza tym nie ma problemu z krawężnikami i większymi dziurami.
Jakość wykończenia - niektórzy piszą, że słaba - wg mnie ok, nic nie trzeszczy, dobrze spasowane wnętrze, bagażnik mógłby mieć więcej praktycznych rozwiązań, ale do wożenia bagażów, psów, rowerka, gratów z plaży jest ok (akcesoryjna gumowa mata to must have).

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl