Ja widząc to zestawienie niebieskiego i białego ponad rok temu zdecydowałem się na zakup niebieskiej by okleić dach w ten deseńnień (u nas nie wiadomo czemu, nie można tak zestawić koloru) . Dość miałem szarych, czarnych, białych i srebrnych...no i mam taką niebieską a dach do tej pory czeka

Jedno jest pewne, rzuca się w oczy na parkingach
"Nowoczesne lakiery i kolory na rynku. Co jest teraz modne""Na pewno zauważyliście, że w ostatnich kilkunastu latach nasze ulice zrobiły się bardzo monochromatyczne. Ponad 80% nowych samochodów produkowanych było w kolorach białych, srebrnych, grafitowych i czarnych, a jakiekolwiek ciekawe, żywe, intensywne barwy były rzadko wybierane przez klientów. Przyczyny tego stanu rzeczy są dość proste i łatwe do wyjaśnienia. Zdecydowana większość nowych aut (nie tylko w Polsce) kupowana jest przez firmy, a raczej trudno znaleźć bardziej zachowawczych klientów (jeśli chodzi o wybór koloru) niż zarządcy flot. Każdy z nich bierze pod uwagę koszty utrzymania auta, łatwość odsprzedaży i wybiera zazwyczaj kolor najbardziej neutralny z możliwych. Nieco odważniejsi są klienci indywidualni, chociaż wielu z nich też nie wybiera barwy, która najbardziej im odpowiada. Albo nie chcą się wyróżniać z tłumu, kłuć w oczy sąsiadów nowym autem, albo też czytują poradniki „jaki kolor auta najłatwiej będzie sprzedać za 5 lat”.
Na szczęście już od kilku lat wśród producentów i designerów samochodowych widać było chęć zmiany tej sytuacji. Po ok. 10 latach bardzo intensywnego promowania koloru białego (bardzo skutecznego, jak widać), w ostatnich latach w Genewie czy Frankfurcie w halach zrobiło się dużo bardziej kolorowo. Statystyki sprzedaży też pokazują, że wyraźnie rośnie sprzedaż przede wszystkim dwóch kolorów: czerwonego i niebieskiego. Oglądając internetowe premiery czy reklamy nowych modeli, również zauważymy, że zazwyczaj nie są one białe czy srebrne, ale zaczynają przykuwać uwagę efektowną barwą nadwozia."
https://warsztat.pl/artykuly/nowoczesne-lakiery-i-kolory-na-rynku-co-jest-teraz-modne,72935,bm9uZSE3MjkzNSEhbm93b2N6ZXNueXdhcnN6dGF0LnBsL2FydHlrdWx5L29zdGF0bmkvbmFyemVkemlhLXctd2Fyc3p0YWNpZQ