Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1365 dnia: 11 Października 2021, 20:31:07 »
To ja we sierpniu 2019 zaplacilem 152k za Hybrid Executive FWD w bialej perle, z hakiem i alarmem Cobra...ale auto wywiozlem do DE i odzyskalem akcyze...Planowalem wczesniej zakup w DE ale wyszlo w PL sporo taniej...juz widze ze tak tanio to nie bedzie
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1366 dnia: 12 Października 2021, 00:25:15 »
a to 152k to po odzyskaniu całej akcyzy?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1367 dnia: 12 Października 2021, 12:19:00 »
tak i po dodaniu niemieckiego podatku.... bo w PL zaplacilem netto a odpowiednik VATu trzeba bylo w DE zaplacic ...tu tez sie zyskalo bo nie 23% a 19%
Pozdrawiam

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1368 dnia: 12 Października 2021, 14:21:37 »
Byłem dzisiaj w ASO wymienić oponki na zimowe w Corollce tzn. koła. 

Przy okazji dowiedziałem się, że sprzedawcy mają już specyfikację RAV4 2022 z cennikiem i przyjmują zamówienia. Mówią, że kto pierwszy ten lepszy. Gdyby teraz zamówić to w lutym albo marcu jak wszystko dobrze pójdzie mogłaby  już być. 

Rozważam wersję Rav4 2,5 AWD rocznik 2022  z kompletem zimowych kół na alumkach, kołem zapasowym, nawigacją,  dywanikami gumowymi, oraz zestaw z fartuchami przeciw błotnymi na koła,  gumową wykładziną bagażnika i siatką bagażnika.  To w tym wypadku po odliczeniu eko bonusu .

Rav4 SELECTION - wyszła by -  186 k,
Rav4 EXECUTIVE -  wyszła by - 198 k.

To ceny bez targowania to może  coś się da jeszcze urwać albo choćby alarm gratis zaadoptować. Koła w tych wersjach to już 19". Zapytałem o multimedia bo podobno maja być w lifcie jakieś nowe, ale dealer nic nie wiedział, a w specyfikacji multimediów nie miał akurat rozpisanych :)

Muszę czekać z zamówieniem do stycznia  i mam nadzieję, że ceny nie poszybują jeszcze bardziej w górę. :(

Swoją drogą to ciekawe, że na stronach internetowych nie ma jeszcze cennika Rav4 rocznika 2022 i specyfikacji a dealerzy już mają i przyjmują zamówienia.

« Ostatnia zmiana: 12 Października 2021, 14:26:05 wysłana przez czp »

Offline Armagedon_PL

• Początkujący
« Odpowiedź #1369 dnia: 12 Października 2021, 14:36:53 »
Byłem dzisiaj w ASO wymienić oponki na zimowe w Corollce tzn. koła. 

Przy okazji dowiedziałem się, że sprzedawcy mają już specyfikację RAV4 2022 z cennikiem i przyjmują zamówienia. Mówią, że kto pierwszy ten lepszy. Gdyby teraz zamówić to w lutym albo marcu jak wszystko dobrze pójdzie mogłaby  już być. 

Rozważam wersję Rav4 2,5 AWD rocznik 2022  z kompletem zimowych kół na alumkach, kołem zapasowym, nawigacją,  dywanikami gumowymi, oraz zestaw z fartuchami przeciw błotnymi na koła,  gumową wykładziną bagażnika i siatką bagażnika.  To w tym wypadku po odliczeniu eko bonusu .

To ceny bez targowania to może  coś się da jeszcze urwać albo choćby alarm gratis zaadoptować. Koła w tych wersjach to już 19". Zapytałem o multimedia bo podobno maja być w lifcie jakieś nowe, ale dealer nic nie wiedział, a w specyfikacji multimediów nie miał akurat rozpisanych :)

Muszę czekać z zamówieniem do stycznia  i mam nadzieję, że ceny nie poszybują jeszcze bardziej w górę. :(

Swoją drogą to ciekawe, że na stronach internetowych nie ma jeszcze cennika Rav4 rocznika 2022 i specyfikacji a dealerzy już mają i przyjmują zamówienia.

No z tym Eko bonusem to też ponoć trzeba uważać, mi się udało akurat kupić teraz jak auto płynęło. I mówili mi w salonie ,że jeśli zamówię a rząd nie przyzna tego na koniec roku to pomimo ceny w tym roku możliwa będzie dopłata jeśli tego nie przedłużą. Z liftem to dadzą to samo radio co jest teraz w yaris cross, szybsze + AA bezprzewodowe, podświetlone przyciski od sterowania szyb, porty usb C  oraz inne światła przednie. Taki lekki lift mi akurat obecna wersja (selection) nie przeszkadzała i jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1370 dnia: 12 Października 2021, 16:27:19 »

z cennika wynika ze w Executive nie ma kola dojazdowego ...

No z tym Eko bonusem to też ponoć trzeba uważać, mi się udało akurat kupić teraz jak auto płynęło. I mówili mi w salonie ,że jeśli zamówię a rząd nie przyzna tego na koniec roku to pomimo ceny w tym roku możliwa będzie dopłata jeśli tego nie przedłużą.

przeciez zawiera sie umowe na konkretna cene...wplaca sie zaliczke....to zamienic zaliczke na zadatek i jak nie beda chcieli sprzedac w takiej cenie jak podpisali umowe to odebrac zadatek w podwojnej wysokosci  :grin: To niepowazne ze przy zakupie ryzyko wzrostu ceny przerzuca sie na klienta. Klient powinien byc zawsze zadowolony.
Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1371 dnia: 12 Października 2021, 16:45:51 »
Wydaje mi się, że to takie "naganianie" by klient już kupił i nie czekał. Co do dopłaty, zawsze trzeba czytać co się podpisuje, mi nigdy taki zapis się nie przydarzył w żadnej firmie. No i zadatek, to podstawa ;) Dwa razy już na tym zyskałem dodatkowy bonus, by nie musieli wypłacać kasy :) Pierwszy raz w 2009 roku, drugi w tamtym, przy kupnie ravki.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1372 dnia: 12 Października 2021, 16:55:05 »
Co do koła dojazdowego to dealer  mówił, że w jednej i drugiej wersji w cenie samochodu może być albo koło dojazdowe albo zestaw naprawczy a jak będzie to się zobaczy.

No naganiają i mówił gościu, że do końca roku może cena wzrosnąć, a od 1 stycznia nie wiadomo czy będzie eko-bonus. Przy mnie dwóch klientów, którzy przyszli na razie tylko poodglądać to po takiej gadce zdecydowali się na złożenie zamówienia już .  :)

Ja czekam jednak z zamówieniem do stycznia i wtedy się okaże i czy czy ile wtopiłem :)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1373 dnia: 12 Października 2021, 17:39:59 »
tak i po dodaniu niemieckiego podatku.... bo w PL zaplacilem netto a odpowiednik VATu trzeba bylo w DE zaplacic ...tu tez sie zyskalo bo nie 23% a 19%

z tego co widzę obecnie taka wersja kosztuje 194900 (z lakierem, bo resztę dodatków można raczej bez problemu dostać za darmo, np nie znam nikogo kto by za cobrę płacił), pełna akcyza to 18,6% - jeśli ją odliczymy, to mamy 158,6k, jeśli odejmiemy jeszcze 4% vatu (w sumie to najpierw vat by było trzeba odjąć a potem akcyzę) to mamy 152,3k; czyli praktycznie to samo - dobrze liczę czy coś przegapiłem?

No z tym Eko bonusem to też ponoć trzeba uważać, mi się udało akurat kupić teraz jak auto płynęło. I mówili mi w salonie ,że jeśli zamówię a rząd nie przyzna tego na koniec roku to pomimo ceny w tym roku możliwa będzie dopłata jeśli tego nie przedłużą. Z liftem to dadzą to samo radio co jest teraz w yaris cross, szybsze + AA bezprzewodowe, podświetlone przyciski od sterowania szyb, porty usb C  oraz inne światła przednie. Taki lekki lift mi akurat obecna wersja (selection) nie przeszkadzała i jestem bardzo zadowolony z zakupu.

wiem, że mamy rząd jaki mamy i w nocy prawo potrafi się zmienić, ale w obecnej ustawie obniżka akcyzy na hybrydy nie jest terminowa (w odróżnieniu od PHEV gdzie wcześniejsza ustawa dawała obniżkę tylko do końca 2020 i była jakaś niepewność), więc nie wiem dlaczego w salonie straszą - chyba, że toyota myśli o zachowaniu obniżki dla siebie...

Co do koła dojazdowego to dealer  mówił, że w jednej i drugiej wersji w cenie samochodu może być albo koło dojazdowe albo zestaw naprawczy a jak będzie to się zobaczy.

No naganiają i mówił gościu, że do końca roku może cena wzrosnąć, a od 1 stycznia nie wiadomo czy będzie eko-bonus. Przy mnie dwóch klientów, którzy przyszli na razie tylko poodglądać to po takiej gadce zdecydowali się na złożenie zamówienia już .  :)

Ja czekam jednak z zamówieniem do stycznia i wtedy się okaże i czy czy ile wtopiłem :)

jeśli exe ma 19 calowe koła to nie mogą sprzedać koła dojazdowego "w pakiecie", trzeba to oddzielnie kupić i za jakieś chore pieniądze (jeśli w ASO) - sprzedawca nie potrafił mi wyjaśnić z czego to wynika czy to tajemnicza homologacja czy też różnica rozmiarów jest zbyt duża, nie wiem; nigdy zapas mi się nie przydał, więc odpuściłem temat

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1374 dnia: 12 Października 2021, 18:21:28 »
dobrze liczę czy coś przegapiłem?
Tak przegapiłeś i to sporo  :-)

Podstawę do akcyzy liczy się całkowicie inaczej a do tego masz jeszcze inną jej stawkę za hybrydę.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1375 dnia: 12 Października 2021, 18:25:29 »
Cytat: strzmiele w Dzisiaj o 12:19:00

Cytat: anyone w Dzisiaj o 00:25:15

z tego co widzę obecnie taka wersja kosztuje 194900 (z lakierem, bo resztę dodatków można raczej bez problemu dostać za darmo, np nie znam nikogo kto by za cobrę płacił), pełna akcyza to 18,6% - jeśli ją odliczymy, to mamy 158,6k, jeśli odejmiemy jeszcze 4% vatu (w sumie to najpierw vat by było trzeba odjąć a potem akcyzę) to mamy 152,3k; czyli praktycznie to samo - dobrze liczę czy coś przegapiłem?

uzyles blednej metody obliczenia...

Cenna_brutto_z_cennika = ((cena_auta_po_sprowadzenu_do kraju + akcyza) + zysk_toyota_motor_polska + zysk_dealer) + VAT

Ciekawe bylo to, ze nie bardzo chciieli mi wydac zaswiadczenia o tym ile wynosila akcyza, bo wtedy widac ile na tym aucie zarobila siec posrednikow....ostatecznie musialem powolac sie na przepisy to zaswiadczenie zostalo wydane przez importera czyli Toyota Motor Polska i taka kwota byla do zwrotu z US w Warszawie gdzie importer odprowadzil akcyze

Jak ja kupowale to akcyza wynosila 18.6% teraz jest to polowa tego.

Nasz "kochany" US zgarnial wtedy na takiej wersji jak podalem ponad 50 tys PLN.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2021, 18:53:12 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1376 dnia: 12 Października 2021, 20:08:52 »

Rozmiar koła jest zawsze taki sam, czy będzie felga 17, 18 czy 19. No prawie taki sam, różnice marginalne  ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2021, 20:12:41 wysłana przez Krisman »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1377 dnia: 12 Października 2021, 20:16:25 »

Rozmiar koła jest zawsze taki sam, czy będzie felga 17, 18 czy 19. No prawie taki sam, różnice marginalne  ;)

No to taki sam czy jednak marginalne różnice?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1378 dnia: 12 Października 2021, 20:23:57 »
Zależy od producenta opony :)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1379 dnia: 12 Października 2021, 22:38:37 »
dobrze liczę czy coś przegapiłem?
Tak przegapiłeś i to sporo  :-)

Podstawę do akcyzy liczy się całkowicie inaczej a do tego masz jeszcze inną jej stawkę za hybrydę.

skoro piszesz o innej stawce to chyba nie zrozumiałeś co było liczone...

uzyles blednej metody obliczenia...

Cenna_brutto_z_cennika = ((cena_auta_po_sprowadzenu_do kraju + akcyza) + zysk_toyota_motor_polska + zysk_dealer) + VAT

zyski dealerów samochodów japońskich są stosunkowo małe, ale z tego co opisałeś to najwięcej zarobiłeś na akcyzie i mniejszym vacie - jeśli od obecnej ceny exe fwd hybrid odejmiemy całą akcyzę i damy mniejszy vat to wychodzi prawie to samo... pomijając moje wyliczenia, znalazłem cennik z września 2019 (czyli miesiąc później; https://cdn.files.smcloud.net/t/spec_nowy_rav4_2020.pdf) i mamy tam cene 174 900 vs 177 000 w obecnym; dokładając do tego jeszcze 1k podwyżki za dodanie carplay w nowszych wersjach to wychodzi, że jednak przez 2 lata cena wzrosła minimalnie (1100 w omawianej wersji) i dlatego nie rozumiem tej całej dyskusji, że samochody kupione kiedyś teraz warte są więcej - coś takiego miałoby może miejsce jeśli rav4 kosztowałaby 2 lata temu 100k a teraz ta sama wersja 150k (ewentualnie gdyby toyota miała takie same problemy jak niemieccy producenci, którzy nie są w stanie dostarczać samochodów, które chcą kupić klienci), więc spokojnie można by sprzedać 2 letnią za więcej niż się kupiło, ale stary cennik pokazuje (czyli pomińmy moje liczenie), że ceny wzrosły minimalnie; a jeśli znajdziecie kogoś kto chce Wam zapłacić za używane auto, więcej niż za salonowe, to biorąc pod uwagę ciągłą dostępność rav4 to ja bym sprzedawał; może Wam starczy na plugina nawet :D (nie wiem jak toyota, ale suzuki accrosa regularnie przerzuca przez port)

no nie, zawsze są różnice i wynika to z matematyki a nie producenta opon; 225/65/17 vs 225/55/19 to 6 mm; jeśli koło dojazdowe ma 155/90/17 to różnica między standardowym 17 cali to -14mm a względem 19 cali to już -20 mm; nie znam się na normach, ale 2 cm to sporo i przy zamienniku 19 cali wyskakuje już info: Różnica w średnicy koła przekracza dopuszczalne wartości.
Zamiennik niezalecany!

tak czy inaczej nie poznałem oficjalnego powodu, dlaczego dealer nie chciał mi sprzedać do kompletu koła dojazdowego, może nie chodzi o rozmiar, może o masę (przy selection z skyview też robią problem) a może o jedno i drugie - nie wiem, ale wiem, że różne rozmiary kół nie będą w 100% identyczne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl