Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1380 dnia: 12 Października 2021, 22:48:13 »
Zewnętrzna średnica koła / opony niezależnie od rozmiaru felgi musi być stała (różnice są ale minimalne).
W przeciwnym razie licznik i prędkościomierz pokazywały by zupełne głupoty.
Na portalach oponiarskich są kalkulatory wyliczające średnicę koła - można sprawdzić dla dopuszczalnych kombinacji felg i opon  - czy średnica jest ta sama.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1381 dnia: 12 Października 2021, 22:55:46 »
Pisałem o "normalnych " kołach,  a te mają bardzo ściśle określone parametry odstępstw. Od +1.5% do -2%
Dojazdowe to inne ograniczenia i przepisy.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1382 dnia: 12 Października 2021, 23:20:06 »
zyski dealerów samochodów japońskich są stosunkowo małe, ale z tego co opisałeś to najwięcej zarobiłeś na akcyzie i mniejszym vacie - jeśli od obecnej ceny exe fwd hybrid odejmiemy całą akcyzę i damy mniejszy vat to wychodzi prawie to samo... pomijając moje wyliczenia, znalazłem cennik z września 2019 (czyli miesiąc później; https://cdn.files.smcloud.net/t/spec_nowy_rav4_2020.pdf) i mamy tam cene 174 900 vs 177 000 w obecnym; dokładając do tego jeszcze 1k podwyżki za dodanie carplay w nowszych wersjach to wychodzi, że jednak przez 2 lata cena wzrosła minimalnie (1100 w omawianej wersji)

no to powiem dokladniej .... w PL zaplacilem netto kolo 144k w tym akcyza 19k.. Jeli akcyza jest liczona tak jak napisalem to auto przy wjezdzie do PL kosttowalo kolo 100k (akcyza 18.6% wychodzi wiec 19k) do tego zysk sprzedawcy i importera kolo 25k (to ponad 20% -czy to malo?) czyli razem 144k netto + 23%vat razem jest to 177k.... przy zalozeniu ze akcyza zmalala o polowe a cena jest prawie ta sama to o czym to swiadczy ... to ze 10k z akcyzy gdzies indziej poszlo... jesli samochod zostaje w kraju to dla klienta koncowego, jak napisales, wzrost ceny jest niewielki (kolo 3k)...jesli eksportujesz to juz robi sie z tego roznica kolo 13k czyli 10k wiecej niz 2 lata temu...wiec "prawie to samo" jak napisales to jest roznica 10k - czy to malo ?

A carplay/AA wgralem sam - 20min roboty  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2021, 23:32:11 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1383 dnia: 16 Października 2021, 16:41:26 »
Przy okazji dowiedziałem się, że sprzedawcy mają już specyfikację RAV4 2022 z cennikiem i przyjmują zamówienia. Mówią, że kto pierwszy ten lepszy. Gdyby teraz zamówić to w lutym albo marcu jak wszystko dobrze pójdzie mogłaby�  już być.�
Ja także dzisiaj odwiedziłem dealera, żeby dowiedzieć się gdzie wśród obecnych wersji będzie się plasować Adventure. W mojej ocenie ta wersja to taki dziwny składak. Coś jak Selection, z kilkoma systemami Executive (stąd droższa o 10tys), ale nadal pozbawiona pewnych systemów i rozwiązań, chyba żeby nei konkurować z Executive. Ceny jakie podał mi dealer to: Executive (lakier metalic) - 190.988 zł, Adventure (dwukolorowy Urban Khaki i Dynamic Grey na dachu)- 187.161 zł.
Za cenę zbliżoną do Executive otrzymujesz w stosunku to Exec. jedynie dwukolorowe malowanie ale tylko w kompletnie niepopularnym kolorze Urban Khaki z dachem Dynamic  Grey. Dealer nie ma nawet próbki tego koloru więc zakup kompletnie w ciemno wg. zdjęcia z katalogu 2021 lub internetu. Koloru Blue z jasnym (czytaj szarym) dachem jak w US i Kanadzie nie będzie.
Pomimo zbliżonych cen Executive i Adventure, ta druga:
- nie ma wentylacji przednich siedzeń mimo skórzanej i perforowanej tapicerki (dostępne tylko w Executive),
- nie ma elektrycznej regulacji fotela pasażera (dostępna chyba tylko w wersji Executive),
- ma tylko tylne czujniki parkowania, brak w niej systemu bezpieczeństwa gdy wyjeżdżam z parkingu tyłem (na specyfikacji go nie znalazłem).
Czyli Toyota posłuchała klientów i dodała w ramach faceliftingu kilka drobiazgów ale wyłącznie w najdroższej wersji.

Wniosek: za cenę zbliżoną do Executive dostajemy uboższą wersję, w której zamiast wielu przydatnych funkcjonalności dostajemy nowy zderzak przedni i inny grill. Księgowi Toyoty musieli nieźle zabalować podczas planowania produkcji Adventure w wersji hybrydowej.

I jeszcze jedno. Mnie też dealer nakłaniał tekstem, że Eko Bonus jest pewny ale tylko w tym roku. Jak stwierdziłem, że jeśli to bonus od Toyoty to w czym problem ? Przecież Toyota wie czy go utrzyma w przyszłym roku. Chyba, że ustawowe zmniejszenie akcyzy Toyota chytrze ubrała w Eko-Bonus i stąd niepewność dealerów i TMP. "Straszenie" mnie utratą zniżek skończyło się gdy dealer pojął, że znam "Tajemnicę Bonusu Toyoty".

Moja decyzja jest taka: czekam do oficjalnego pojawienia się cennika 2022. W ofercie wydrukowanej przez dealera na wersję Adventure nie ma nawet info o wymiarach samochodu, jego prześwicie, czy nawet max. prędkości, że o normach spalin nie wspomnę. Dosłownie nic. Tak jakby nadal nie było wiadomo co tak naprawdę Toyota wyprodukuje w grudniu i zacznie sprzedawać jako Adventure Hybrid.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2021, 17:46:24 wysłana przez pi-ro »

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1384 dnia: 16 Października 2021, 19:02:21 »
Cytuj (zaznaczone)
I jeszcze jedno. Mnie też dealer nakłaniał tekstem, że Eko Bonus jest pewny ale tylko w tym roku. Jak stwierdziłem, że jeśli to bonus od Toyoty to w czym problem ? Przecież Toyota wie czy go utrzyma w przyszłym roku. Chyba, że ustawowe zmniejszenie akcyzy Toyota chytrze ubrała w Eko-Bonus i stąd niepewność dealerów i TMP. "Straszenie" mnie utratą zniżek skończyło się gdy dealer pojął, że znam "Tajemnicę Bonusu Toyoty".

Tak właśnie, ten "bonus" to nie jest żaden rodzaj rabatu od Toyoty, tylko część podatku, którego się nie płaci ze względu na obniżoną czasowo akcyzę na auta z tego rodzaju jednostkami napędowymi jak hybrydy. Innymi słowy, producent pokazując obniżoną cenę nie jest w żaden sposób stratny.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1385 dnia: 16 Października 2021, 20:23:57 »
Cytuj (zaznaczone)

Tak właśnie, ten "bonus" to nie jest żaden rodzaj rabatu od Toyoty, tylko część podatku, którego się nie płaci ze względu na obniżoną czasowo akcyzę na auta z tego rodzaju jednostkami napędowymi jak hybrydy. Innymi słowy, producent pokazując obniżoną cenę nie jest w żaden sposób stratny.

na zwykłe hybrydy obniżka nie jest czasowa - w ustawie nic nie ma na ten temat, więc aby to się zmieniło potrzebna jest kolejna ustawa, ale tak na to patrząc to wszystko jest czasowe (vat, akcyza itd)

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1386 dnia: 16 Października 2021, 21:52:59 »
Racja, dzięki za sprostowanie - rzeczywiście ramy czasowe w ustawie były tylko dla hybryd typu plug-in.

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1387 dnia: 17 Października 2021, 08:09:03 »
Wniosek: za cenę zbliżoną do Executive dostajemy uboższą wersję, w której zamiast wielu przydatnych funkcjonalności dostajemy nowy zderzak przedni i inny grill. Księgowi Toyoty musieli nieźle zabalować podczas planowania produkcji Adventure w wersji hybrydowej.
Dopiero dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną funkcjonalność w Executive, której także nie będzie w wersji Adventure.
Cyt:"... Inteligentny przedni system automatycznego parkowania z funkcją automatycznego hamowania".
Czy nie jest to czasami automatyczne parkowanie jak w CH-R ?

Kto zatem ma być w Europie odbiorcą kosztownej i dziwnej wersji - Adventure ? W US i Australii jest to czysty benzyniak ze wzmocnionymi podzespołami w tym standardowym ("nie elektronicznym") AWD i paroma drobiazgami przydatnymi w terenie. Można go także kupić w limitowanej serii TRD z większą liczbą dostosowań do jazdy terenowej.
W PL jest to po prostu trochę odmieniona hybrydowa RAV4, bogatsza od Selection ale uboższa od Executive. Ot taki stwór będący dziełem samochodowego Wiktora Frankensteina, który (stwór) z trudem będzie musiał się odnaleźć na europejskim (a zwłaszcza polskim) rynku motoryzacji.

PS: w tym wszystkim najbardziej zaskoczyło mnie to, że dealer nie był w stanie przekonać mnie jakąkolwiek cechą (funkcjonalnością) RAV4 Adventure Hybrid żebym zdecydował się na nią a nie np. Executive. Przypominam że ceny mają zbliżone pomimo znacznych różnic w wyposażeniu, na niekorzyść Adventure. Wertował swoje kartki i przeglądał strony i nie znalazł nic. Dosłownie nic. Handlowiec stwierdził, że nikt nie zmusza mnie do kupna tej akurat wersji.
Nie wiem czy to stwierdzenie wynikało z jego niewiedzy na temat samochodów oferowanych przez salon, w którym pracuje, czy też z chęci spławienia klienta, który choć ma pieniądze na zakup, co gorsza wie czego oczekuje i może się spodziewać do upatrzonego przez siebie samochodu. A może na moją niekorzyść zadziałało inne słowo, które usłyszał proponując rozmowę o źródłach finansowania: zakup za gotówkę.
Z tego typu "zachętą" ze strony handlowca spotkałem się pierwszy raz. Może tak właśnie Toyota "walczy" o klienta, mieszając mu głowie rzekomymi upustami oraz strasząc zmianami ustaw w PL.

Reasumując: na kolejną wizytę u innego dealera muszę się lepiej przygotować. Udawać zakręconego klienta  :shock:, liczącego na pomoc ze strony profesjonalnych handlowców, oczarowanego niesamowitością proponowanego samochodu oraz bezinteresownością TMP, która dzieli się z klientem swoimi zyskami
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2021, 08:59:07 wysłana przez pi-ro »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1388 dnia: 17 Października 2021, 08:51:16 »
Za dużo filozofii - dealer ma za zadanie jedynie sprzedać cokolwiek by to nie było ( nawet taczki z napisem Toyota), a że te akurat same się sprzedają, to nie musi się nawet wysilać.

Dealer  Toyoty nawet udaje ( i nie wie) i robi wielkie oczy, że silniki hybryd mają problem z produkcją oleju, zresztą nigdy o żadnej usterce nie słyszał. No, a siedzi trzy metry obok  stoiska serwisu gdzie się te usterki zgłasza :)  - no to taka wyższa szkoła zakłamania.

Tu sami musimy sobie zdecydować, czy auto chcemy i jakie i dlaczego, a wspomniany dealer ma za zadanie jedynie nas popchnąć w tym kierunku co chcemy abyśmy zostawili swoje pieniążki w tej właśnie firmie.

Offline pi-ro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1389 dnia: 17 Października 2021, 09:02:41 »
wspomniany dealer ma za zadanie jedynie nas popchnąć w tym kierunku co chcemy abyśmy zostawili swoje pieniążki w tej właśnie firmie.
Niestety w moim przypadku ten mechanizm całkowicie nie zadziałał. Nie było ani pomocy w wyborze, ani zachęty. Wniosek: wizyta u innego dealera.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1390 dnia: 17 Października 2021, 09:56:55 »
nie martwiłbym się o adventure - znajdą się chętni, którzy chcą się wyróżnić; można to porównać do wersji selection, która kosztuje więcej niż comfort i ma bajery (głownie w zakresie wykończenia), których nie ma executive; mi w selection podoba się dwukolorowe malowanie i chciałbym mieć taka opcję w exe, ale to tyle; comfort kosztuje 19k mniej, dokładając pakiet style mamy 16k różnicy (choć można pakiet wyrwać w lepszej cenie niż w cenniku) i jedyną istotną różnicą wg mnie są światła (kiedyś powiedziałbym jeszcze podgrzewana kierownica i szyba, ale widząc jak to działa to nie zwracałbym teraz na to uwagi), więc w zasadzie wybierałem między C+S i exe, bo niecałe 10k dopłaty do exe (względem selection) wg mnie praktycznie nie wymaga zastanawiania się i to dla mnie oczywistość, biorąc pod uwagę, że dostajemy kamery 360, ics, rcta z hamowaniem, bsm, wentylowane fotele, pamięć fotela i podgrzewane tylne fotele

jak widzisz na forum i ulicach - dużo osób jednak ma wersję selection, choć z mojego punktu widzenia jest nielogiczna; podejrzewam, że tak samo się zdziwisz z wersją adventure - znajdą się chętni, choć wg Ciebie przy zimnej kalkulacji ta wersja nie ma sensu

ktoś pisał o kolorze - urbhan khaki jest całkiem ciekawy i rozważałem ten kolor (jakoś dziwnym trafem takie kolory stały się ostatnio bardzo popularne i często je widzę na skodach, audi i innych autach grupy vw), niestety rav4 w tym kolorze zobaczyłem na żywo dopiero po odbiorze swojej a w ciemno nie chciałem brać (+ jednak nie planuje rav4 jeździć aż się rozpadnie a wiadomo jak jest z odsprzedażą i kolorami)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1391 dnia: 17 Października 2021, 09:58:04 »
A nie lepiej kupic biala Rav4 i oblepic za 2k dach na czarno?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1392 dnia: 17 Października 2021, 11:20:14 »
Heh - też mi ten pomysł przyszedł do głowy.

Ja wybieram samochód i 97% będzie to wersja Exe... a żonie pozwoliłem wybrać kolor - no i masz babo placek bo jej się podoba  perła z czarnym dachem ( lub biały z czarnym dachem) a w tej wersji takiego nie ma, to trzeba by dach kleić - a ja wolałbym raczej jakiś  1G3 Royal Grey i po sprawie :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1393 dnia: 17 Października 2021, 11:36:14 »
Adventure / TRD zapewne znajdzie chętnych z uwagi na bardziej zadziorny "terenowy" wygląd.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1394 dnia: 17 Października 2021, 13:53:29 »
A ja na weekend mam rav4 plug-in. Ale ma kopa  :grin:  :grin:
Wyciszenie lepsze, zawiesenie też (trochę twardsze), fotele też. Wersja selection z vip
Baaaardzo miło zaskoczony
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl