ii bierzesz za 191k ? coś dodali nowego w porównaniu do MY21 ?
Ja akurat czekam na oficjalną specyfikację Adventure. Ta wersja mi się podoba. O wycenę Executive poprosiłem żeby mieć odniesienie. Executive choć jest droższa od Adventure tylko o 3000 zł (cena wyjściowa) to ma więcej użytecznych (i droższych niż 3000 zł) funkcji: ma elektrycznie regulowany fotel pasażera, ma RCTA z automatycznym hamowaniem (Adventure ma bez hamowania), ma wentylowanie przednich foteli, podgrzewanie tylnej kanapy, ma ICS (Adventure podobno tego nie ma). W Executive jest jeszcze: inteligentny przedni system automatycznego parkowania z funkcją automatycznego hamowania. Handlowiec podejrzewa, że chodzi o ICS a nie parkowanie automatyczne jak w CH-R. Dlatego, że w specyfikacji Executive nie ma wymienionych przednich i tylnych czujników parkowania. O multimedia nie pytałem.
Handlowiec poinformował mnie, że trwają jeszcze negocjacje TMP w producentem dotyczące finalnej konfiguracji wersji RAV4 na rynek polski. Dwukolorowy Adventure będzie tylko Urban Khaki (niebieskiego brak), tapicerka tylko czarna bez pomarańczowych półek w stylu Adventure w USA. Wszystko jest tak planowane, żeby żadna wersja nie stanowiła konkurencji dla Executive.
Być może Adventure zastąpi JBL Black Edition. Trzeba jeszcze poczekać na finalny katalog.
A w kwestii wzrostu cen RAV4 to nie jest to nic nowego. Jak kupowałem Hondę Civic w 2008 roku za 69tys zł to w kolejnych latach drożała średnio o 5-6tys zł na rok. Mimo, że nie było wtedy COVIDa. Czyli relatywnie dla RAV4 za ponad 160tys zł i wzroście cen o około 20tys przez 2 lata wychodzi na to samo.