Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020  (Przeczytany 402922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: Zakup nowej RAV4 Hybrid 2020
« Odpowiedź #1560 dnia: 10 Grudnia 2021, 12:14:17 »
wie ktoś może, ile czasu mija od zamówienia do momentu, aż zamówienie pojawi się na koncie "Moja Toyota"??
Ja zamówiłem 28 sierpnia a pierwszą wiadomość o przetwarzaniu zamówienia dostałem dopiero 22 paź - więc to chyba jest różnie, zależy jak trafisz.
Możliwe - szkoda tylko, że handlowiec już ma na mnie wywalone - na maile albo odpowiada w połowie, albo nie odpowiada w ogóle 30.11 wysłałem do niego kilka pytań i do tej pory nie odpowiedział. Zamówienie złożone, zaliczka wpłacona to można olać :|

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1561 dnia: 10 Grudnia 2021, 12:22:04 »
O to ciekawe co piszesz. Wg stronki ze statusem transportMethod: "Rail", ale może nie jest to aktualna informacja - wiadomo jak to jest, może być po prostu wpisane na sztywno.

możliwe też, że Twój samochód jedzie jeszcze koleją - te transporty wciąż się odbywają, tylko rzadziej

PS: daty w jsonie też mam cały czas takie same. ten 17.01, o którym pisałem to info z ASO

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1562 dnia: 10 Grudnia 2021, 12:22:21 »
Ja w moje zamówienia mam numer zamówienia i status: przetwarzanie zamówienia. Z tym, że mnie się nie spieszy i odbiór mam maj/czerwiec. Mam nadzieję, że nie wcześniej :-).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1563 dnia: 10 Grudnia 2021, 12:27:19 »
No to napiszę całą historię:

- 28.08 złożenie zamówienia u dealera
- 06.09 mail powitalny od Toyota More
- 22.09 dziękujemy za złożenie zamówienia
- 22.10 przetwarzanie zamówienia
- 31.10 produkcja w toku
- 05.11 pojazd opuścił fabrykę
- 08.12 w transporcie

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #1564 dnia: 10 Grudnia 2021, 12:53:14 »
No to napiszę całą historię:

- 28.08 złożenie zamówienia u dealera
- 06.09 mail powitalny od Toyota More
- 22.09 dziękujemy za złożenie zamówienia
- 22.10 przetwarzanie zamówienia
- 31.10 produkcja w toku
- 05.11 pojazd opuścił fabrykę
- 08.12 w transporcie
- 10.11 - zamówienie
- 12.11 - podziękowanie za złożenie zamówienia (z salonu)
- 08.12 - mail powitalny od Toyota More

Ja w moje zamówienia mam numer zamówienia i status: przetwarzanie zamówienia. Z tym, że mnie się nie spieszy i odbiór mam maj/czerwiec. Mam nadzieję, że nie wcześniej :-).
Też do odbioru mam dużo czasu - ale jak będę widział zamówienie w systemie to będę spokojniejszy.

Dzwonił do mnie handlowiec - zamówienie jest ręcznie "dopinane" do konta w Moja Toyota (dzisiaj jakiś gościu z salonu ma to zrobić i najpóźniej jutro będzie widoczne).

Offline rooney301

• Początkujący
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #1565 dnia: 12 Grudnia 2021, 18:31:17 »
Cześć,

Ile wasze egzemplarze spędzały na produkcji. U mnie trwa ona już dosłownie 8 dni i się zastanawiam czy to coś nie tak ze statusami w apce i na stronie, czy o co chodzi. Według jsona na stronie opuściła ona fabrykę 6 grudnia. Dodatkowo diler potwierdził odbiór na koniec stycznia. Co przy czasach płynięcia z Japonii by oznaczało, ze mniej więcej teraz powinna ona być ładowana na prom.

U mnie to wygląda tak:
- 27.10 Złożenie zamówienia
- 27.10 Dziękujemy za złożenie zamówienia
- 22.11 Przetwarzanie zamówienia
- 04.12 Produkcja w toku

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1566 dnia: 12 Grudnia 2021, 19:04:17 »
Po prostu była już produkowana w momencie zamówienia

Offline Token

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 Black Edi
« Odpowiedź #1567 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:21:21 »
Witajcie, jestem tutaj nowy choć forum przeglądam już od sierpnia kiedy złożyłem zamówienie na BE JBL AWD w salonie w Tarnowie, data odbioru grudzień :))), początkowo miałem dostać 3 grudnia następnie dostałem wiadomość że do 15, tak więc do jutra i słabo to widzę niestety...
Jeżeli ktoś ma na zbyciu kupon "ambasadora" (?) na 500zł. to bardzo chętnie przyjmę dopóki jestem przed wystawieniem faktury a jak zdążyłem wyczytać osoba darująca kupon dostaje zwrot 200zł. na MT. Ja sam się zrewanżuję podobnie, korzyść dla dwóch stron szkoda żeby przepadło...
Może dla nowych zamawiających, za wspomnianą BE JBL AWD wraz z nakrętkami na koła 173400 (prywatnie) za pakiet protection z kuponu bonusowego i dwa tygodnie temu dowiedziałem się że będzie jeszcze jakiś kupon na 1000zł.
Pozdrawiam

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1568 dnia: 14 Grudnia 2021, 23:39:46 »
Witajcie

Więc i ja zadebiutuję tu na forum. Polski ład mocno przyspieszył moją decyzję o zmianie auta. Aktualna wersja Rav4 od premiery bardzo mi sie podobała więc poszedłem do salonu skorzystać z wyprzedaży 2021 :grin: Juz na wejściu sie dowiedziałem, że wyprzedaż oznacza mniej więcej tyle że auta się wyprzedały i mogę se zamówić na maj 2022. Ech... Mowa była o C+S, na pytanie o Selection i Executive pan "sprzedawca" nawet nie sprawdził tylko stwierdził, że droooooogie i też nie ma. Wydrukował mi ofertę na MY2022 C+S plus raty kredytu Kinto i poszedłem.
Kinto to jakaś kpina no chyba że ktoś faktycznie całym kapitałem zarabia dużo więcej niż oprocentowanie Kinto to nie opłaca mu się zamrażać go w aucie.
Przejrzałem wyposażenie C+S i w wielu miejscach było sporo braków wobec mojego obecnego Tucsona więc się zniechęciłem i pojechałem do innego salonu. Tam potwierdziło się, że C+S na maj natomiast Sele i Exe jak najbardziej na styczeń by były.... Nooo.... od razu lepiej. Zamówiłem Exe AWD. Dostałem ekstra 4 koła zimowe 19" za 4 koła czyli po taniości i czekam na drugą połowę stycznia na odbiór. Oczywiście Leasing, a nie Kinto.  :laugh:

Moje auto w momencie zamówienia było w tranzycie. Sprzedawca twierdzi, że nie zna VIN'u. Czy aktualnie można go jakoś wyczarować z numeru zamówienia czy muszę poczekać aż dotrze do Mszczonowa? Tak twierdzi sprzedawca ale wielu z was zna VINy swoich przyszłych autek więc na wszelki wypadek zapytam.

Kolejne pytania już konkretnie o Exe.
- nieszczęsny brak podświetlenia przycisków... Exe ma niby ten cały ambient light. Czy to oświetla trochę przyciski czy faktycznie jest tak jak na filmikach na YT, że po ciemku nie da się lustrek ustawić (niejaki Pertyn miał z tym problem) - w sumie kuriozalne. Nie chce mi się od razu dokladać do auta za prawie 200 koła. Wszystkie moje auta od 2000 roku, które mialy elektryczne szyby miały podświetlenie przycisków.... W Focusie nawet tylne gasły gdy kierowca zablokował możliwośc otwierania (dzieci), a tu.... lipa.
- czy ten chiński moduł do wyświetlania ciśnienia w każdym kole obsługuje dwa zestawy kół? Zakładam, że jak dostanę fabryczne felgi to nie będą klonowane czujniki tylko drugi zestaw
(wiem że jest dział o modyfikacjach ale ma ponad 100 stron.... a ja chcę tylko odpowiedzi TAK/NIE)

Tak porównuję wyposażenie do Tucsona i stracę:
- chłodzony schowek,
- informację o ciśnieniach we wszystkich kołach, również w zimowych bez jakiegoś kombinowania przy zmianie opon :shock:
- podświetlane przyciski

Ale też dużo więcej zyskam i się cieszę  :cheesy: 

Pozdr.
Marek
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1569 dnia: 15 Grudnia 2021, 06:58:36 »
Nie odpowiem na pytania, bo nie mam Exe oraz nie mam modułu (nie potrzebny mi jest do szczęścia, jeżdżę na całorocznych, więc jak bieżnik zero -> wymieniam:P).

Zauważyłem, że modyfikacji nie chce Ci się czytać - szczerze - radzę przeczytać te 100 stron, zbierzesz inspiracji co zmienić można lub co można ulepszyć :).

Offline Token

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 Black Edi
« Odpowiedź #1570 dnia: 15 Grudnia 2021, 07:21:37 »
Mam pytanie, czy ktoś zamawiał Rav 4 koniec sierpnia lub we wrześniu i już odebrał?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1571 dnia: 15 Grudnia 2021, 08:46:51 »
- nieszczęsny brak podświetlenia przycisków... Exe ma niby ten cały ambient light. Czy to oświetla trochę przyciski czy faktycznie jest tak jak na filmikach na YT, że po ciemku nie da się lustrek ustawić (niejaki Pertyn miał z tym problem) - w sumie kuriozalne. Nie chce mi się od razu dokladać do auta za prawie 200 koła. Wszystkie moje auta od 2000 roku, które mialy elektryczne szyby miały podświetlenie przycisków.... W Focusie nawet tylne gasły gdy kierowca zablokował możliwośc otwierania (dzieci), a tu.... lipa.
- czy ten chiński moduł do wyświetlania ciśnienia w każdym kole obsługuje dwa zestawy kół? Zakładam, że jak dostanę fabryczne felgi to nie będą klonowane czujniki tylko drugi zestaw
(wiem że jest dział o modyfikacjach ale ma ponad 100 stron.... a ja chcę tylko odpowiedzi TAK/NIE)

Wymiana panelu sterowania szybami to 10 minut z śrubokrętem i łyżeczką do herbaty (na oryginalny Toyoty z CHR). Chyba, że masz dwie lewe ręce, wtedy 15 minut. Nie stracisz gwarancji, a jakby co w 10minut wymienisz na oryginał. Koszt używki to 100-200PLN.
Chiński moduł to lekki bezsens - mam go, mogę zdjąć i odsprzedać. Można zaprogramować dwa komplety, ale tylko przed montażem modułu. Wtedy juz po montażu modułu będziesz mógł sobie zmieniać pomiędzy kompletem zimowym i letnim. Ale nawet Twój samochód nie wie gdzie jest które koło, wiec jak zamienisz je miejscami (a może już masz zamienione, albo zamienią Ci w Mszczonowie/w salonie przy zakładaniu zimówek), to wyświetlanie ciśnienia przy kole traci sens.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1572 dnia: 15 Grudnia 2021, 10:35:30 »
Ja w ogóle nie rozumiem tego ciśnienia na pokazywanie w którym kole jest problem... Jakby było w standardzie- ok, ale jak nie ma, to jaki jest sens dokładania? I tak trzeba się zatrzymać, dopompowac... I tak będąc już na kompresorze sprawdzilbym prewencyjnie wszystkie. Taki trochę zbędny bajer...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1573 dnia: 15 Grudnia 2021, 11:11:58 »
- nieszczęsny brak podświetlenia przycisków...
Wg mnie EXE ma wszystkie przyciski podświetlane, niezależnie od ambient light. Ambient light oświetla przestrzenie pod nogami.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1574 dnia: 15 Grudnia 2021, 12:17:34 »
Ja w ogóle nie rozumiem tego ciśnienia na pokazywanie w którym kole jest problem... Jakby było w standardzie- ok, ale jak nie ma, to jaki jest sens dokładania? I tak trzeba się zatrzymać, dopompowac... I tak będąc już na kompresorze sprawdzilbym prewencyjnie wszystkie. Taki trochę zbędny bajer...
Zgadzam się, że bajer. Ale przydatny. Mam to w Tucsonie i ze dwa razy w czasie jazdy mi się zapalila informacja o niskim ciśnieniu. Primo - wiedziałem czy jest to szybki ubytek czy powolne schodzenie ciśnienia. Secundo - wiedziałem w którym kole. Miałem małą dziurkę i w sumie to widziałem już wcześniej, że w trzech kołach mam 2.4 a w jednym 2.2, po tygodniu 2.0...  Mogłem zareagować wcześniej i podjechać do wulkanizatora. Może wskazanie, w którym kole spadło jest mniej ważne ale wskazanie numeryczne ciśnienia jest istotne. Przykładowo. Zapala mi się na autostradzie kontrolka i teraz nie wiem czy schodzi mi szybko i trzeba jak najszybciej zareagować szukając zatoczki awaryjnej czy szerokiego pobocza żeby zmienić koło czy jest to 1,9 i spokojnie dojadę na stację czy parking.

Wg mnie EXE ma wszystkie przyciski podświetlane, niezależnie od ambient light. Ambient light oświetla przestrzenie pod nogami.
Ktoś to może potwierdzić? Będę spał spokojniej ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl