Autor Wątek: Auris II - przejście przez przegrodę do akumulatora  (Przeczytany 1835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szaraban

• Prawie Toyot
Auris II - przejście przez przegrodę do akumulatora
« dnia: 13 Września 2020, 12:18:55 »
Witajcie, zamontowałem hak do Aurisa II, jedyne czego mi brak to zasilanie (+) z akumulatora.

W oryginalnej instrukcji na toyota-tech przejście przez przegrodę robi się za schowkiem po prawej stronie, po czym przewód wędruje przez komorę silnika na lewą stronę do akumulatora. Nie korzystam z oryginalnej wiązki i dla mnie te rozwiązanie jest trochę bez sensu, ponieważ praktycznie wszystkie przewody do modułu przyczepy bierze się z lewej strony i ze względu na długości przewodów sam moduł umieszczam z lewej strony. Na prawą stronę wędruje tylko jeden przewód do kierunkowskazu.

Czy ktoś poratuje jakimś zdjęciem przegrody silnika i wskaże miejsce gdzie można przewodem przejść do akumulatora w okolicach drzwi kierowcy? Czy jest tam miejsce na przeciągnięcie przewodu?

PS. Przy okazji przed montażem polecam zaopatrzyć się w gwintownik. Z lewej strony w dwa otwory jest przykręcony fabryczny uchwyt do holowania a trzeci jest chroniony przez plastikową osłonę podwozia. Z prawej strony otwory znajdują się nad tłumikiem i nie są niczym osłonięte. Wpada tam woda i błoto. Papier ścierny, WD40 nic nie daje. Kilka ruchów gwintownikiem i wszystko pasuje.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Auris II - przejście przez przegrodę do akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września 2020, 13:15:31 »
Po pierwsze nie trzeba ciągnąć się do akumulatora - w module nadwozia przeważnie jest wolne zasilanie na grubym pinie.

Ale jak chcesz to w wiązce nad pedalem gazu jest wolne przejście - taka mini prezerwatywa.

Offline szaraban

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2020, 14:13:17 »
w module nadwozia przeważnie jest wolne zasilanie na grubym pinie.

poratujesz gdzie go można znaleźć? do tyłu też jest wyciągnięte na stałe? (zgodnie z instrukcją do oryginalnej wiązki przewód trzeba dociągnąć do akumulatora)

za cynk o przejściu nad pedałem gazu bardzo dziękuję!

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2020, 14:15:31 »
Popatrz na moduł - na samym.srodku jest gruby pin.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2020, 14:19:43 »
Montowałem ostatnio sam hak u siebie miałem wiązkę dedykowana i tam w instrukcji było pokazane że stały plus należy wpiac w gróby biały kabel pod deską   tzn usunąć trochę izolacji i wlutowac ,wystarczyło zdjąć klapkę z boku deski i  kabel był łatwo dostępny
Alarm też był tam wpiety
Z tym wkreceniem śrub też się nieźle namordowałem mogli to czymś zaslepić w fabryce
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2020, 14:23:58 wysłana przez browar320iii »

Offline szaraban

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2020, 18:15:38 »
Z tym wkreceniem śrub też się nieźle namordowałem mogli to czymś zaslepić w fabryce

Patent z gwintownikiem zdradził mi sympatyczny sprzedawca haków z Marek. Wykręciłem śrubę od fabrycznego uchwytu do holowania, zawiozłem do sklepu metalowego by dobrali mi gwintownik. Wystarczyło wkręcić pierwszy, zgrubny i poszło jak po maśle.

Offline szaraban

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2020, 18:26:33 »
u siebie miałem wiązkę dedykowana i tam w instrukcji było pokazane że stały plus należy wpiac w gróby biały kabel pod deską

Na technecie w dedykowanej wiązce ciągną przewód do akumulatora:

W mojej wiązce również kazali ciągnąć do akumulatora.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2020, 19:47:25 »
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2020, 19:49:52 wysłana przez browar320iii »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl