Autor Wątek: AURIS 1 FL 1.6 LPG czy też tak macie  (Przeczytany 7249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: AURIS 1 FL 1.6 LPG czy też tak macie
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Października 2020, 10:15:46 »
Znajomy montuje w cenia 2400zł......

No i dobrze niech montuje nawet za 1000 zł. Cóż mnie to obchodzi? Mam jeździć do Twojego znajomego przez cały kraj bo Ty uważasz, że jest OK?

W moim mieście za tą instalację najtaniej wychodziło 3100. Więc dla mnie dołożyć 300 zł żeby mieć dobrze zrobione to nie problem.

Co ty taki nerwowy jesteś ? Napisałem dla przykładu.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Października 2020, 10:22:28 »
Ależ jaki nerwowy. Trzymajmy się po prostu tematu a nie komentujmy cen.

Wywołałeś akurat moją cenę mimo, że wszyscy płacą w okolicach 3 tyś to się trochę obruszyłem.

Offline robini6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Października 2020, 17:50:06 »
Nie drapac sie, PAX miedzy chrzescijany. Na pewno nie powinien szarpac na gazie ot co.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Października 2020, 20:07:07 »
Ja mam aurisa ts i u mnie szarpie w granicach 2,5-3 tys obrotów przy przyspieszaniu. Będę próbował zamienić cewki zapłonowe z aurisa kolegi. u którego na lpg nie ma problemów. Podejrzewam, że któraś może niedomagać, na pb jest ok, a na lpg już nie
[/quote]

a jakie świece są założone?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Października 2020, 17:28:50 »

Wywołałeś akurat moją cenę mimo, że wszyscy płacą w okolicach 3 tyś to się trochę obruszyłem.

I dobrze, że się obruszyłeś bo zwyczajnie przepłaciłeś. Ja osobiście z chęcią bym zobaczył zdjęcia spod maski - jeśli jest taka możliwość.
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Października 2020, 17:29:52 »
Ja mam aurisa ts i u mnie szarpie w granicach 2,5-3 tys obrotów przy przyspieszaniu. Będę próbował zamienić cewki zapłonowe z aurisa kolegi. u którego na lpg nie ma problemów. Podejrzewam, że któraś może niedomagać, na pb jest ok, a na lpg już nie

[/quote]

Wrzuć tu zdjęcia spod maski. Napisz jakie masz komponenty instalacji, jak była strojona ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Października 2020, 07:48:45 »
Cytat: mlac w 02-10-2020, 10:22:28

Cytat: yunior81 w 02-10-2020, 10:15:46

I dobrze, że się obruszyłeś bo zwyczajnie przepłaciłeś. Ja osobiście z chęcią bym zobaczył zdjęcia spod maski - jeśli jest taka możliwość.

Tak przepłaciłem bo chciałem. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem?

Koszt 3400 zł (można było taniej ale uparłem się na konkretny warsztat i na razie nie żałuje).

Zdjęcia spod maski widziało już kilku znających się na rzeczy ludzi i wszyscy mówili, że "fachowa robota". Wybacz ale Twoja opinia mnie mało interesuje.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Października 2020, 08:47:02 »
Tym bardziej wklej zdjęcia z montażu. Nich zainteresowane osoby zobaczą twój montaż. Może ktoś będzie z twojej okolicy i skorzysta z tego samego zakładu.
Bo na razie poza konkretami to twoje ego wali po oczach.
Toyota Corolla SD 2018

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Października 2020, 10:57:18 »

Tym bardziej wklej zdjęcia z montażu. Nich zainteresowane osoby zobaczą twój montaż. Może ktoś będzie z twojej okolicy i skorzysta z tego samego zakładu.
Bo na razie poza konkretami to twoje ego wali po oczach.

Nie umiesz odpuścić...

Offline steveblade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Października 2020, 22:03:56 »

Wrzuć tu zdjęcia spod maski. Napisz jakie masz komponenty instalacji, jak była strojona ?
[/quote]

świece DENSO IXEH20TT 4711 - świeżo zmieniane po montażu instalacji
Zmieniłem dziś cewki i było to samo, a u kolegi na BRC samochód nie ma takich objawów. Dodatkowo mogę napisać, że nie dzieje się to zaraz po przełączeniu na LPG, tylko po jakimś czasie, jak się bardziej rozgrzeje silnik. Podłączyłem OBD - nie rejestruje żadnych błędów.
Na strojeniu instalacji byłem w końcu AG Centrum w Radomiu - nic to nie dało, dalej jest tak samo.
Komponenty w linku poniżej. Foty spod maski wrzucę jutro
https://zapodaj.net/89cbdfc41a60b.jpg.html

Offline steveblade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Października 2020, 22:06:15 »
Gazownik ustawił trochę instalację. Ogólnie lepiej się prowadzi. Szarpanie w przedziale niskich obrotów zostało, to jest to ma razie nierozwiązane ale występuje tylko po odpuszczeniu nogi z gazu i po chwili ponownym dodaniu.

u mnie po dostrajaniach po kilkuset km pojawiał się błąd zbyt bogatej lub zbyt ubogiej mieszanki. Miałem też tak, że po którymś strojeniu nie chciał schodzić z obrotów po wciśnięciu sprzęgła.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Października 2020, 07:51:21 »

świece DENSO IXEH20TT 4711 - świeżo zmieniane po montażu instalacji
Zmieniłem dziś cewki i było to samo, a u kolegi na BRC samochód nie ma takich objawów. Dodatkowo mogę napisać, że nie dzieje się to zaraz po przełączeniu na LPG, tylko po jakimś czasie, jak się bardziej rozgrzeje silnik. Podłączyłem OBD - nie rejestruje żadnych błędów.
Na strojeniu instalacji byłem w końcu AG Centrum w Radomiu - nic to nie dało, dalej jest tak samo.
Komponenty w linku poniżej. Foty spod maski wrzucę jutro
https://zapodaj.net/89cbdfc41a60b.jpg.html
[/quote]

Jeśli auto na benzynie śmiga bez problemów, to problem ewidentnie tkwi w montażu instalacji i jej prawidłowym wystrojeniu. Polecam ci wejść na www.lpg-forum.pl i tam wkleić zdjęcia komponentów instalacji i tego jak jest zamontowana. Dostaniesz szybko odpowiedź gdzie i do kogo podjechać na ewentualne poprawki.
Toyota Corolla SD 2018

Offline steveblade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Października 2020, 22:30:22 »

[/quote]

Wrzucam foty spod maski. Niestety nie widać dobrze kolektora
https://zapodaj.net/cd881a4a50d61.jpg.html
https://zapodaj.net/797ba257fdba5.jpg.html
https://zapodaj.net/0e1c752609bee.jpg.html
https://zapodaj.net/84a89c59bbf8b.jpg.html
https://zapodaj.net/e28d649e29e64.jpg.html
https://zapodaj.net/f7db022f7faf3.jpg.html
https://zapodaj.net/187af6975493e.jpg.html

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Października 2020, 02:05:43 »
W mojej skromnej opinii,  montaż instalacji wyglada na ?klasyczny wrzut w jeden dzień?. Listwa wtryskowa z racji swoich gabarytów, wymusza zastosowanie długich wężyków a ich długość będzie w bezpośredni sposób wpływać m.in. na dynamikę  jazdy na lpg oraz sposób przełączania paliw. Ten silnik aż się prosi o montaż pojedynczych wtryskiwaczy i wtedy wężyk łączący wkrętkę z wtryskiem miałby nie kilkanaście centymetrów a 1 czy 1,5cm. Ogolnie to zasilanie silnika w lpg, powinno być odwzorowaniem zasilania benzynowego. Jeśli wtryskiwacz poda dawkę gazu kilkanaście centymetrów wcześniej to czy zawory ?poczekają? aż ta dawka do nich doleci ? Raczej nie.... wydaje mi się, pomijam kwestie estetyczna montażu - chociaż przy prawidłowym to by estetyka sama wyszła, ze po małych poprawkach u FACHOWCA instalacja powinna zacząć działać prawidłowo. Masz może informacje jak była strojona instalacja oraz czy kolektor był demontowany do nawiertów ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline steveblade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Października 2020, 17:27:57 »
yunior81 - dzięki za opinię! :good:
Sprawdziłem w galerii na stronie Energy Gaz Polska, jak oni montują instalację w aurisach i potem podjechałem do Auto Gaz Mazowsze w Warszawie. Pracownik potwierdził, że przewody są za długie i pasuje to do opisywanych objawów. Mają mi zamontować odwrotnie listwę i w ten sposób skrócić przewody. Cena - 200zł. Będę to robił dopiero na początku listopada, dam znać czy przerywanie zniknęło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl