Autor Wątek: czy kupić AURISA  (Przeczytany 13197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tojo

• Prawie Toyot
czy kupić AURISA
« dnia: 18 Września 2020, 12:27:47 »
Witam krótko i na temat ,żeby nie zawracać wam głowy ....pytanie mam Megane z 2016 r i chciałbym ją zamienić na coś nowszego ,od lat podoba mi się Auris 2018r. 1,6 132 mam już na oku taki egzemplarz z programu "TOYOTA PLUS"  ale czy warto kupować auta ,których już produkcja została zakończona,czy nie będzie problemu z jej serwisowaniem itp (cześci) .

pozdrawiam serdecznie

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: czy kupić AURISA
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2020, 12:54:52 »
ale czy warto kupować auta ,których już produkcja została zakończona,czy nie będzie problemu z jej serwisowaniem itp (cześci) .
Myśląc w ten sposób, każdorazowo po wprowadzeniu nowego modelu powinniśmy iść do salonu kupić nowy egzemplarz, a "stary" samochód oddać na złom, bo nikt nie będzie chciał jeździć autami, których zakończono produkcję.
Rozejrzyj się na ulicy - tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
A Auris, to dobre bezawaryjne auto. Bez wodotrysków, ale za to proste konstrukcyjnie. Jak rdza blachy nie zje to silnik i mechanika przeżyje ciebie.

E18_Prestige_MultidriveS

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2020, 13:22:51 »
Mam hybrydowego Aurisa ale niedawno przez miesiąc (6 tys.km) jeździłem Megan diesel sedan 2018. Meganka dużo większa w środku, szersza i więcej miejsca z tyłu. Spalanie diesla 1.5 takie jak hybrydy 1.8. Zawieszenie Megan z jednej strony bardziej komfortowe i większy prześwit ale z drugiej strony porażka jeśli jadąc po rondzie i przejeżdżając przez tory tramwajowe tył podskakuje i leci w bok. Co lepsze w Megance ?Światła, audio nawet w podstawowej wersji, informacje o pojeździe typu ciśnienie w każdym z kół (Auris tylko jedna kontrolka że coś nie tak) tempomat i ogranicznik oraz felgi już w najniższej wersji. Zaletą mojego Aurisa jest napęd hybrydowy i zawieszenie (wielowahacz z tyłu w hybrydzie) Skoro jednak myślisz o klasycznym Aurisie benzynowym  proponuje pojeździć nim bo według mnie w to krok w tył w stosunku do Meganki.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2020, 14:37:38 »
To nie jest tak że Aursy nie są już produkowane :) Nie są w obecnej generacji.
Auris to tak naprawdę Corolla :D Nie wiem czemu Toyota tak zrobiła że przez te 2 generacje, wersje hatchback nazywały się Aurisami ;) Teraz Corolla hatchback to bezpośredni następca Aurisa :)

Offline tojo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2020, 16:11:56 »
Mam hybrydowego Aurisa ale niedawno przez miesiąc (6 tys.km) jeździłem Megan diesel sedan 2018. Meganka dużo większa w środku, szersza i więcej miejsca z tyłu. Spalanie diesla 1.5 takie jak hybrydy 1.8. Zawieszenie Megan z jednej strony bardziej komfortowe i większy prześwit ale z drugiej strony porażka jeśli jadąc po rondzie i przejeżdżając przez tory tramwajowe tył podskakuje i leci w bok. Co lepsze w Megance ?Światła, audio nawet w podstawowej wersji, informacje o pojeździe typu ciśnienie w każdym z kół (Auris tylko jedna kontrolka że coś nie tak) tempomat i ogranicznik oraz felgi już w najniższej wersji. Zaletą mojego Aurisa jest napęd hybrydowy i zawieszenie (wielowahacz z tyłu w hybrydzie) Skoro jednak myślisz o klasycznym Aurisie benzynowym  proponuje pojeździć nim bo według mnie w to krok w tył w stosunku do Meganki.

Bardzo ciekawy wpis !!! Auris ma być z 2018 r. wersja Premium 48 tyś przebiegu ,czyli teoretycznie mocno doposażona , czego zabraknie w porównaniu do Megane (też mocno doposażona) to bodajże czujniki ciśnienia ,funkcji że auto samo zaparkuje , składanych automatycznie lusterek  oraz asystent ruszania pod górę (genialna sprawa),natomiast ma Elektrochromatyczne lusterko wsteczne,asystent pasa ruchu,podgrzewane przednie siedzenia, można rzec Francuz lepiej wypada . Moim jednak główną myślą przewodnią jest ,prosty i dobry silnik wolnossący bez turbo,bez filtra cząstek itp , prosty i żeby nie płacić tysięcy złotych na serwisie .1,6 132 valvematic na mój pierwszy rzut oka wygląda na taki w porównaniu do 1,6 sce 116 km ,który jest niby dość powszechną konstrukcją ale mocno czułą ......no i zaczynają się drobne problemy z elektryką jak to czasem bywa z Renault ,i mam wrażenie że za rok,dwa zacznie się już coś bardziej sypać ,stąd moje poszukiwania i być może powrót do japońskiej marki od której zaczynałem moją przygodę z motoryzacją ah ta Corolla E12 :)

dzięki za każda sugestie
pozdrawiam

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2020, 17:09:59 »
Jeśli myślisz że w nowych Toyotach  nic się nie psuje to się możesz zdziwić. Ludzie narzekają w Aurisach na złej jakości materiały wykończeniowe skrzypienie siedzeń i zawieszenia słabe audio Poczytaj opinie w internecie albo tutaj jakie ludzie mają problemy i się pytają jak je rozwiązać. Jeżeli miałbym kupić Aurisa  to tylko hybrydę lub z silnikiem takim jak ty chcesz 1.6 benzyna Nie wiem czy nie lepiej by było jeździć teraz tym co masz a za parę lat kupić elektryka.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2020, 20:10:27 »
Bardzo ciekawy wpis !!! Auris ma być z 2018 r. wersja Premium 48 tyś przebiegu ,czyli teoretycznie mocno doposażona[...]

to raczej lepszy golasek.

Jeśli myślisz że w nowych Toyotach  nic się nie psuje to się możesz zdziwić. Ludzie narzekają w Aurisach na złej jakości materiały wykończeniowe skrzypienie siedzeń i zawieszenia słabe audio

Tyle, że to nie jest "psucie się".

Poczytaj opinie w internecie albo tutaj jakie ludzie mają problemy i się pytają jak je rozwiązać. Jeżeli miałbym kupić Aurisa  to tylko hybrydę lub z silnikiem takim jak ty chcesz 1.6 benzyna Nie wiem czy nie lepiej by było jeździć teraz tym co masz a za parę lat kupić elektryka.

Najprostsze wolnossące silniki bez interseowania się turbinami, wtryskami, dwumasami, DPFami, itd...
Dla mnie elektryk, to na razie zabawka albo dla ekooszołoma... Dla Kowalskiego, to jeszcze dobre kilka lat, chyba, że nagle mocno stanieją...

« Ostatnia zmiana: 18 Września 2020, 20:14:43 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Września 2020, 21:30:12 »
Tyle, że to nie jest "psucie się".
Tak ale ja przy 90 tys musiałem wymienić sprzęgło  i pompę cieczy, problemy z zaciskami, musiałem wymienić głośnik bo się spalił. Jak poczytasz co ludzie piszą to się okaże że ta Toyota wcale nie jest taka bezawaryjna może tylko mniej się psuje niż inne marki Ja akurat jeździłem renault laguną i do 150 tys oprócz drobnych pierdółek nic poważnego mi się nie popsuło a podobno to królowa lawet Elektryki na pewno za 4 lata stanieją a raczej chcą zrobić żeby utrzymanie diesla i  benzyniaków zdrożało czyli wprowadzić jakieś opłaty za zanieczyszczanie środowiska

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2020, 22:30:13 »
czego zabraknie w porównaniu do Megane (też mocno doposażona) to bodajże czujniki ciśnienia
przecież to w standardzie jest
oraz asystent ruszania pod górę (genialna sprawa),
to też
funkcji że auto samo zaparkuje
nieprzydatny gadżet. Mam SIPA (parkowanie równoległe) , ani razu nie użyłem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2020, 23:02:42 »
W Megane można wyświetlić wskazanie ciśnienia w każdym z kół (cyfry) zarówno na postoju jak i podczas jazdy. W Aurisie jest tylko kontrolka na desce że coś nie tak ale bez wskazania w którym kole. Dopiero aplikacja Tire Assistant wyświetla ciśnienie w każdym z kół ale tylko na postoju, jak pojazd ruszy aplikacja zamyka się.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Września 2020, 23:13:12 »
tojo napisz ile chcesz wydać kasy to będzie można porozmawiać o konkretach,  <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline tojo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Września 2020, 00:39:06 »
tojo napisz ile chcesz wydać kasy to będzie można porozmawiać o konkretach,  <taniec>

Pany ,za Megane +/- 40 tyś może dostanę , i chciałem dołożyć max 20 tyś , ale jak coś naprawdę podejdzie to i drugie tyle dołożę tzn bank dołoży ;) ....tak wiem spora rozpiętość cenowa

pzdr

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Września 2020, 08:01:49 »
Tak ale ja przy 90 tys musiałem wymienić sprzęgło  i pompę cieczy, problemy z zaciskami, musiałem wymienić głośnik bo się spalił. Jak poczytasz co ludzie piszą to się okaże że ta Toyota wcale nie jest taka bezawaryjna może tylko mniej się psuje niż inne marki

Oczywiście, że nie jest bezawaryjna, po prostu rzadziej ma problemy. Jeśli szukasz takiego auta, to musisz je wybierać z głową. Ja nigdy nie miałem nowego auta, zawsze kupowałem 5-10 letnie auta i tylko z jednym miałem większe problemy (taka konstrukcja). Z drugiej strony z zaciskami miałem problemy w każdym aucie (zapiekam je bo rzadko używam hamulców - hamuję niemal wyłącznie biegami). Po prostu wybieram auta mniej awaryjne, zprostymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi, niewysilonymi silnikami, itd... Auri 1,6 132KM jest właśnie takim autem.

funkcji że auto samo zaparkuje
nieprzydatny gadżet. Mam SIPA (parkowanie równoległe) , ani razu nie użyłem.

Dokładnie. ;) Po 3 latach nawet nie wiem jak to się włącza. ;)

W Megane można wyświetlić wskazanie ciśnienia w każdym z kół (cyfry) zarówno na postoju jak i podczas jazdy. W Aurisie jest tylko kontrolka na desce że coś nie tak ale bez wskazania w którym kole. Dopiero aplikacja Tire Assistant wyświetla ciśnienie w każdym z kół ale tylko na postoju, jak pojazd ruszy aplikacja zamyka się.

IMHO pierdoła jak wiele innych gadżetów w aucie...
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 08:04:32 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Września 2020, 09:57:14 »
tojo  widzę że rozglądamy się za autem o tym samym przedziae cenowym. Czekam do końca roku na wyprzedaże. Tez chciałem kupić toyotę ( nowa corollę,ale zrezygnowałem )
rozważam zakup tych modeli ,szukam auta demonstracyjnego lub z przebiegiem do 20tys kilometrów max za 90tys zł/
Wybiorę  z pośród tych modeli ;
Nowa mazda 3
Kia Xceed 140KM
Nissan Qashqai 1.3 140KM, produkowany od 6 lat ,ale nadal dobrze wygląda i dealerzy ,,walą,,  <taniec>  obniżkami
Mitsubishi Eclipse cross silnik 163KM

tojo rozważ również zakup golfa VII z wreszcie dobrym silnikiem TSI,  lepiej sie prowadzi niż auris i wygląda lepiej

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-salonpl-tsi-130km-comfortline-led-climatronic-vat-od-dealera-ID6CALIn.html#08f5235485
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 09:59:07 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Września 2020, 11:50:42 »
Miałem przez 4 lata Aurisa II FL Hybrid  i powiem że auto jest poprawne do bólu.
Czy bym kupił go ponownie ? - pewnie tak jakbym szukał akurat takiego auta (nawiasem mówiąc bardzo nudne auto, lejesz paliwo, jeździsz, lejesz paliwo i tak w kółko  :grin:).
Kilka dni temu sprzedałem go, dołożyłem 15 tyś i kupiłem nową SKODĘ OCTAVIĘ (z wyprzedaży 2019r. z rabatem ponad 30 tyś).

Długo szukałem auta w przedziale do 80 tys. (duża jest konkurencja teraz i przypadkowo natrafiłem na Skodę).
I stało się OCTAVIA 1,5 TSI STYLE DSG 150 KM z bardzo bogatym wyposażeniem m.in światła FULL LED adaptacyjne, virtalny kokpit, ACT odłączane 2 cylindry, 2 strefowa klimatyzacja, czujniki przód + tył, kamera, asystenci bezpieczeństwa, bez kluczykowy dostęp, czujnik deszczu, światła, martwego pola, aktywny tempomat, smart link, pakiet gwarancyjny 4 lata i kupa innych dodatków.

Różnica niby 40 cm długości a w środku sporo więcej miejsca w kabinie, nie mówiąc o bagażniku. W porównaniu z Aurisem to Octavia ma twardsze zawieszenie ale za to jest ciszej w czasie jazdy z prędkościami 100-150 km/h.
No i te spalanie (po odłączeniu 2 cylindrów około 3 l/100 km przy prędkościach 120 km/h  :good:).

Całkowite inne wrażenia z jazdy, chodź zarówno plastyki jak i materiały mam wrażenie że nie rożnią się między autami.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl