Autor Wątek: czy kupić AURISA  (Przeczytany 13223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tojo

• Prawie Toyot
Odp: czy kupić AURISA
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Września 2020, 11:59:23 »
tojo  widzę że rozglądamy się za autem o tym samym przedziae cenowym. Czekam do końca roku na wyprzedaże. Tez chciałem kupić toyotę ( nowa corollę,ale zrezygnowałem )
rozważam zakup tych modeli ,szukam auta demonstracyjnego lub z przebiegiem do 20tys kilometrów max za 90tys zł/
Wybiorę  z pośród tych modeli ;
Nowa mazda 3
Kia Xceed 140KM
Nissan Qashqai 1.3 140KM, produkowany od 6 lat ,ale nadal dobrze wygląda i dealerzy ,,walą,,  <taniec>  obniżkami
Mitsubishi Eclipse cross silnik 163KM

tojo rozważ również zakup golfa VII z wreszcie dobrym silnikiem TSI,  lepiej sie prowadzi niż auris i wygląda lepiej

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-salonpl-tsi-130km-comfortline-led-climatronic-vat-od-dealera-ID6CALIn.html#08f5235485

Golf super ale boję się tych wynalazków TSI,TCE,ECOBOST ,mam wrażenie że to max pojedzie z 4-5 lata i się rozpadnie ,a może się po prostu nie znam i brać w ciemno ...Mazda 3 i Kia Xceed super drugą kilka razy jechałem ,niestety mocno drogie . Oczywiście nowa Corolla świetnie wygląda (hatchback) ,ale widzę że u Ciebie szybko nastąpiła rezygnacja z tego pomysłu ...dlaczego ?

https://toyotaplus.pl/oferta/toyota-auris/83260 został tylko ten Auris bo dwa które obserwowałem już poszły

pzdr

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Września 2020, 17:36:32 »
jeżeli patrzysz na nowe auta to drogie , demo już możesz kupić za 85tys.
Chciałem kupić nowa corollę hatchbeck z silnikiem 1,2. Nie jestem gigantem 182cm , jak usiądę za kierownica ,to za mną może usiąść .....pies. Silnik na autostradzie przy szybkości 140-150 pokazywał spalanie 11litrów :wallbash:
Jak przeczytałem temat Awaria , na naszym forum ,i podobne na forach niemieckich  to juz wiem że dobrze że tego badziewia nie kupiłem.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Września 2020, 18:34:01 »
Kilka dni temu sprzedałem go, dołożyłem 15 tyś i kupiłem nową SKODĘ OCTAVIĘ (z wyprzedaży 2019r. z rabatem ponad 30 tyś)
Nową w sensie że niejeżdżoną bo to poprzedni model ale i tak rabat imponujący.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Września 2020, 18:38:26 »
tojo  widzę że rozglądamy się za autem o tym samym przedziae cenowym. Czekam do końca roku na wyprzedaże. Tez chciałem kupić toyotę ( nowa corollę,ale zrezygnowałem )
rozważam zakup tych modeli ,szukam auta demonstracyjnego lub z przebiegiem do 20tys kilometrów max za 90tys zł/
Wybiorę  z pośród tych modeli ;
Nowa mazda 3
Kia Xceed 140KM
Nissan Qashqai 1.3 140KM, produkowany od 6 lat ,ale nadal dobrze wygląda i dealerzy ,,walą,,  <taniec>  obniżkami
Mitsubishi Eclipse cross silnik 163KM

tojo rozważ również zakup golfa VII z wreszcie dobrym silnikiem TSI,  lepiej sie prowadzi niż auris i wygląda lepiej

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-salonpl-tsi-130km-comfortline-led-climatronic-vat-od-dealera-ID6CALIn.html#08f5235485

Golf super ale boję się tych wynalazków TSI,TCE,ECOBOST ,mam wrażenie że to max pojedzie z 4-5 lata i się rozpadnie ,a może się po prostu nie znam i brać w ciemno ...Mazda 3 i Kia Xceed super drugą kilka razy jechałem ,niestety mocno drogie . Oczywiście nowa Corolla świetnie wygląda (hatchback) ,ale widzę że u Ciebie szybko nastąpiła rezygnacja z tego pomysłu ...dlaczego ?

https://toyotaplus.pl/oferta/toyota-auris/83260 został tylko ten Auris bo dwa które obserwowałem już poszły

pzdr

W tych pieniądzach można kupić o 2 lata starszą Auriske Hybrid. I masz automat i dużo niższe spalanie .

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-hybrid-135-active-9243122252

https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-hybrid-135-comfort-vat-23-9560507677

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Września 2020, 19:27:33 »
,,Normalne,,  :wallbash: na tym forum hybryda najlepsza na wszystko. :wallbash:
Będziesz chciał kupić diesla , nie kupuj hybrydę
chcesz auto  na PB , nie kupuj hybryde
a może samochód na LPG , nie kupuj tylko hybrydę

Idzie baba do lekarza , co pani jest , mam hybrydę w głowie i w .............

RAV4 2.5 hybrid

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Września 2020, 19:36:36 »
,,Normalne,,  :wallbash: na tym forum hybryda najlepsza na wszystko. :wallbash:

Bo lepsze jest wrogiem dobrego.  :cheesy:

Po drugie ja proponuje. A decyzje każdy podejmuje sam w zależności co mu bardziej odpowiada i do czego ma większe przekonania. Ja do Hybryd nie miałem przekonania ale jak zagłębiłem się w temat i przejechałem się to zmieniłem zdanie. Jak to mówią w życiu trzeba spróbować wszystkiego. Ja lata jeździłem na PB później na LPG ostatnie lata to diesel awięc czas na Hybrydę.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 20:02:19 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Września 2020, 22:45:33 »
No i te spalanie (po odłączeniu 2 cylindrów około 3 l/100 km przy prędkościach 120 km/h  ).
Pluto, a może byłbyś łaskaw podać wynik przy takiej prędkości z kilkudziesięciu kilometrów...? Chwilowe spalanie nie ma tu żadnego znaczenia. Jak chcesz, to mogę wrzucić zdjęcie z chwilowego spalania Aurisa II HSD przy 170 na poziomie 2l/100km, a jak puszę pedał gazu to będzie 0l/100km... Czy to ma jakikolwiek związek z rzeczywistością. Średnie spalanie dla auta, o którym piszesz to około 7 litrów.

,,Normalne,,   na tym forum hybryda najlepsza na wszystko.

Darek60, w tej swojej litanii zapomniałeś o kombinacji Hybryda z LPG..., czyli o najbardziej ekonomicznym współczesnym napędzie. Nie zmienia to jednak faktu, że to nadal hybryda... :grin:
A swoją drogą, jesteśmy w dziale Auris, dla którego HSD to optymalny napęd dla przeciętnego użytkownika, więc czego się spodziewasz...? Twoją niechęć do HSD znają już chyba wszyscy na tym forum. Zwróć jednak uwagę, że jesteś BARDZO odosobniony w swoich poglądach. Przypadek...? :o <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 22:47:35 wysłana przez Jasio »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Września 2020, 22:58:54 »
No i te spalanie (po odłączeniu 2 cylindrów około 3 l/100 km przy prędkościach 120 km/h  ).
Pluto, a może byłbyś łaskaw podać wynik przy takiej prędkości z kilkudziesięciu kilometrów...? Chwilowe spalanie nie ma tu żadnego znaczenia. Jak chcesz, to mogę wrzucić zdjęcie z chwilowego spalania Aurisa II HSD przy 170 na poziomie 2l/100km, a jak puszę pedał gazu to będzie 0l/100km... Czy to ma jakikolwiek związek z rzeczywistością. Średnie spalanie dla auta, o którym piszesz to około 7 litrów.

,,Normalne,,   na tym forum hybryda najlepsza na wszystko.

Darek60, w tej swojej litanii zapomniałeś o kombinacji Hybryda z LPG..., czyli o najbardziej ekonomicznym współczesnym napędzie. Nie zmienia to jednak faktu, że to nadal hybryda... :grin:
A swoją drogą, jesteśmy w dziale Auris, dla którego HSD to optymalny napęd dla przeciętnego użytkownika, więc czego się spodziewasz...? Twoją niechęć do HSD znają już chyba wszyscy na tym forum. Zwróć jednak uwagę, że jesteś BARDZO odosobniony w swoich poglądach. Przypadek...? :o <zalamka>
Myślałem że najbardziej ekonomiczny współczesny napęd  to elektryk, ale trudno w jaskini hybryd o racjonalne myślenie.
Nawet jak będzie samochód napędzany wiatrem ,to tu sie dowiemy że hybryda jest ,,lepsza,, :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Września 2020, 23:11:17 »
Myślałem że najbardziej ekonomiczny współczesny napęd  to elektryk
No nie wiem Jak ładujesz tylko w domu to tak jak np na autostradzie amber to nie.Elektryk to samochód tylko do miasta .

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Września 2020, 23:26:50 »
Na razie jednak tych napędzanych wiatrem nie widać. Elektryk? Tak, ale jak jeździsz na niezbyt długie trasy. Tak jak Pawel.Kwa zauważa, przy ładowaniu na stacjach autostradowych nie jest już tak różowo. Poza tym trasa na ten przykład do Włoch, Chorwacji itp. "Normalnym" samochodem możesz zrobić w jeden dzień. Elektrykiem przy postojach na ładowanie, zapewne dodatkowy nocleg. Nie zawsze ten Twój "najbardziej ekonomiczny" napęd, takim będzie.
Kup, pojeździj, podyskutujemy. Ale tylko tym jednym, nie używaj innych samochodów ze swojej stopki. Większość jednak ma jeden samochód i ten musi być jak najbardziej uniwersalny.

A co do VW 1,5ACT, to jeździłem takim w oryginale, nie w Skodzie, ale tak jak Jasio zauważa, bez szans na 3,7 średnie przy 120. Może 6 jest szansa, ale nie niżej. No chyba, że masz cały czas z góry.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2020, 23:34:21 wysłana przez wściekła mysz »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Września 2020, 23:40:23 »
Myślałem że najbardziej ekonomiczny współczesny napęd  to elektryk, ale trudno w jaskini hybryd o racjonalne myślenie.
Podaj mi przekonujące wyliczenia tej opłacalności dla przeciętnego użytkownika... Przeciętnego podkreślam, bo o takim pisałem. Nawet jak ładujesz tylko w domu, to i tak HSD+LPG wyjdzie taniej. Pomijam już fakt, że zdecydowana większość mieszkańców miast (a póki co, przy obecnej efektywności akumulatorów, niestety elektryk to samochód głównie miejski) mieszka w blokach i nie ma dostępu do gniazdka w garażach, o ile w ogóle takowe posiada. Póki co, elektryk ma zastosowanie tylko wtedy, kiedy masz na dachu fotowaltaikę. Czy przeciętny użytkownik samochodu w Polsce ma taką instalację...? Ładowanie z szybkich ładowarek przy trasach szybkiego ruchu to 60-70 zł na 100 km. Znalezienie darmowej ładowarki w mieści graniczy często z cudem. Pomijam już fakt, że takowe są tylko w kilku (może kilkunastu) największych miastach. Chcesz coś jeszcze dodać w kwestii swojego "racjonalnego", a może lepiej "jaskiniowego myślenia"...? Czekam niecierpliwie i ślę pozdrowienia :-P

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Września 2020, 23:55:51 »
Darek 60 ma same nieekologiczne samochody a pisze o ekologii dziwne prawda

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Września 2020, 07:25:47 »

Zdjęcie przedstawiało chwilowe spalanie po odłączeniu 2 cylindrów, a nie po puszczeniu gazu bo wtedy albo automat przerzuca się na luz i wyświetla się odpowiedni komunikat lub spalanie spada do zera jak jedzie na biegu  :wallbash:
Poniżej zdjęcie z przebiegu od tankowania (174 km) i średnia wg. komputera to 5,0 l/100km ( ile w rzeczywistości to zobaczę jak będę tankować).

A co do VW 1,5ACT, to jeździłem takim w oryginale, nie w Skodzie, ale tak jak Jasio zauważa, bez szans na 3,7 średnie przy 120. Może 6 jest szansa, ale nie niżej. No chyba, że masz cały czas z góry.

Podobają mi się wypowiedzi osób które nigdy nie jeździły opisywanymi samochodami a wypowiadają się i w dodatku wypisują przypuszczenia a nie fakty.
Ale niestety tak samo było na innym forum samochodowym jak opisywałem wrażenia z jazdy Toyotą Auris Hybrid i także wypisywali "pseudo znawcy samochodów" że hybryda do to zło, nie samochód i spala 2 razy więcej niż podaje producent - w rzeczywistości to fajne auto a spalanie z dystansu 70 000 km miałem 4,7 litrów  :grin:
Gdyby nie fakt że potrzebowałem auta do jazdy w trasie i czasami do ciągnięcia lekkiej przyczepy to pewnie dalej bym nią jeździł. Co nie zmienia faktu że użytkuję drugą hybrydę (Yarisa) i nie zamierzam się z nią rozstawiać.
A co do spalania 6 litrów na 100/km to faktycznie Skoda Octavia 1,5 ACT tyle spala ale w mieście przy spokojnej jeździe  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Września 2020, 10:41:18 »
Pluto,

zrób kiedyś test na dłuższej trasie przy prędkości około 120 km/h. Ciekaw jestem wyniku. To, że będzie 3 z przodu nie jest realne. Podejrzewam, że jak wyjdzie około 5 to i tak będzie dobrze. Przy tej prędkości niestety opory powietrza już robią swoje.

Na ostatnim zdjęciu średnia 5,0 jest przy średniej 75 km/h. Jeżeli większość z tych 174 km zrobiłeś w mieście, to świetny wynik. Jeśli to trasa to raczej marny.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2020, 10:43:06 wysłana przez Jasio »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Września 2020, 11:35:23 »
Podobają mi się wypowiedzi osób które nigdy nie jeździły opisywanymi samochodami a wypowiadają się i w dodatku wypisują przypuszczenia a nie fakty.
Czy aż taka wielka różnica jest pomiedzy Passatem a Octavią, z tym samym silnikiem 1,5 ACT? Czy jak będę jeździł Octavią 1,5 ACT, tylko z innym wyposażeniem, albo z innym nr VIN, nie będę mógł się wypowiedzieć w temacie? Chcesz przedstawić fakty? Przejedź się autostradą ze stałą prędkością 120km/h, wrzuć licznik z odcinka 100km i zobaczymy średnie 3,7. Nie będzie dyskusji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl