Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Października 2020, 15:21:36 »
Droga hamowania też latem dużo słabsza, a to akurat ma znaczenie, ale dla rozsądnych ludzi wystarczy.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Października 2020, 15:54:14 »
Droga hamowania też latem dużo słabsza, a to akurat ma znaczenie, ale dla rozsądnych ludzi wystarczy.

Nie ma czegoś takiego... Tak samo z hamulcami. Zawsze powinno stosować się najskuteczniejsze. Jedynie czynnik ekonomiczny powinien mieć znaczenie - najlepsze w założonym budżecie.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Października 2020, 17:03:24 »
Jeżdżę na crossclimate od 1,5 miesiąca (jeździłem na nich w poprzednim aucie przez 1-2 lata, tylko tam się nazywały crossclimate+, tu jest crossclimate SUV), zrobione 4,5kkm. Mniej zrywa przyczepność niż oryginalne dunlopy (na jeździe testowej je miałem, napęd 4x2).
Wg. karty są o 1 czy 2 dB cichsze od dunlopów. W poprzednim aucie nigdy mnie nie zawiodły, czy śnieg, czy deszcz.

Zresztą w salonie opiekun sprzedaży auta powiedział, że rzeczywiście, w testach te CC są topowe, bo wcześniej mnie namawiał na rezygnacje z całorocznych. A jeżdżę na całorocznych już ponad 10 lat i przekonałem do nich kilka osób :-).
Ja tez poszedłem w CrossClimate SUV do mojej RAV. Sprawują sie bardzo fajnie i co 4-ry lata  mam nowy komplet. Wcześniej kilka lat na innym aucie tez je miałem i nie zawiodły mnie zarówno w górach na śniegu jak i deszcz. Są ok na lato i zimę ( których praktycznie już nie ma)

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Października 2020, 18:41:20 »
Ja całorocznych nie rozważam w ogóle - w sytuacji kiedy jednak spadnie śnieg  :grin: to w mojej ocenie całoroczne są już niebezpieczne w użytkowaniu.
Te goodyear ultragrip G-1 wyglądają nieźle i są cichsze aczkolwiek też i droższe. Ostatecznie albo G1 albo NOKIAN'y

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Października 2020, 19:44:03 »
Absolutnie nie polecam całorocznych, kupiłem najdroższe jakie były w poprzednim aucie - żeby było bezpiecznie. Na mokrym jest fatalnie, bardzo łatwo tracą przyczepność. Nigdy więcej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Października 2020, 20:34:29 »

Nie ma czegoś takiego... Tak samo z hamulcami. Zawsze powinno stosować się najskuteczniejsze. Jedynie czynnik ekonomiczny powinien mieć znaczenie - najlepsze w założonym budżecie.
Mnie nie musisz przekonywać, ja staram się stosować zasadę: stać mnie na nietanie auto, stać mnie na dobre hamulce i opony. NIGDY nie oszczędzam na "kartce papieru" która spaja mój pojazd z drogą, bo tyle mniej więcej wynosi powierzchnia styku opon z drogą.
Ale lepiej kupić bardzo dobre wielosezony, niż jakieś barachło nawet zimowe w nazwie. Ja z doświadczenia bardziej zwracam uwagę na zachowanie latem niż zimą, bo wtedy "puszczają hamulce" przecież  jest taka piękna pogoda i do tego ponad 30 stopni... a wielosezonowa właśnie wtedy jest niebezpieczna. Zimą każdy uważa wiedząc, że jeździ jednak na "suplemencie" pełnowartościowej opony letniej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Października 2020, 20:39:07 »
Ja całorocznych nie rozważam w ogóle - w sytuacji kiedy jednak spadnie śnieg  :grin: to w mojej ocenie całoroczne są już niebezpieczne w użytkowaniu.
Te goodyear ultragrip G-1 wyglądają nieźle i są cichsze aczkolwiek też i droższe. Ostatecznie albo G1 albo NOKIAN'y
Ja bym szedł w G1, żeby nie było miałem i goodyear (dla mnie obok michałków i dunlopów najlepsze) i nokian (moim zdaniem przeciętne)

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Października 2020, 21:02:39 »
Staracie się kupować zawsze opony z DOT bieżącego roku? G1 z 2019 a 2020 to różnica 500 zł za komplet. Jak do tego podchodzicie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Października 2020, 21:06:56 »
oba spoko, bierz tańsze chyb że są różnice w oznaczeniu! (hałas, nośność indeks prędkości itp, jeśli to samo,one są pokryte specjalnym preparatem hamującym starzenie i nie jest to marketing, działa do 3-5 lat!)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Października 2020, 07:38:12 »
Witajcie czy ktoś użytkuje takie opony zimowe:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-evo2-suv-w320a-225-60-r18-104-h-/308771677?origin=shopping&gclid=Cj0KCQjwoJX8BRCZARIsAEWBFMJX4I9dWywP8gV4bWl61dKtYDoulOkhyktXVDRCUrs4YuhtDv0xbr8aAho7EALw_wcB

Dostałem je w zeszłym roku przy zakupie nowego samochodu.............. i po przejażdżce po śniegu zdjąłem je i sprzedałem, wracając do znienawidzonych na tym forum Dunlopów  :cool: :grin:
Nie wiem czy w przypadku tych opon można było mówić o jakiejkolwiek trakcji na śniegu i mokrym asfalcie - ale czasami cena opon zwycięża ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Października 2020, 10:53:18 »
Absolutnie nie polecam całorocznych, kupiłem najdroższe jakie były w poprzednim aucie - żeby było bezpiecznie. Na mokrym jest fatalnie, bardzo łatwo tracą przyczepność. Nigdy więcej.
Witajcie czy ktoś użytkuje takie opony zimowe:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-evo2-suv-w320a-225-60-r18-104-h-/308771677?origin=shopping&gclid=Cj0KCQjwoJX8BRCZARIsAEWBFMJX4I9dWywP8gV4bWl61dKtYDoulOkhyktXVDRCUrs4YuhtDv0xbr8aAho7EALw_wcB

Dostałem je w zeszłym roku przy zakupie nowego samochodu.............. i po przejażdżce po śniegu zdjąłem je i sprzedałem, wracając do znienawidzonych na tym forum Dunlopów  :cool: :grin:
Nie wiem czy w przypadku tych opon można było mówić o jakiejkolwiek trakcji na śniegu i mokrym asfalcie - ale czasami cena opon zwycięża ;)

Czyli całoroczne nie, zimówki Hankooka również nie. Za chwilę na placu boju spośród dziesiątek opon pozostanie jeden albo dwa modele superpremium. ;-)
Wszystko po to, żeby zamontować w średniej klasie suvie o raczej "emeryckim" charakterze.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Października 2020, 13:03:27 »
Też miałem te Hankook w swoim poprzednim samochodzie, również je dostałem od dilera do modelu  Tucson i to według mnie najgorsze  opony jakie miałem na śnieg. Polskie Dębice były lepsze o niebo na śniegu. Najlepsze to były good year, dunlop i michałki, Nokian i Vredestain środek stawki, moim zdaniem bez szału.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Października 2020, 17:09:33 »
Dziwią mnie te negatywne opinie nt. całorocznych opon. Może piszcie jaką markę i model użytkowaliście. Ja mam Michelin CrossClimate od 3 lat w drugim aucie i jestem bardzo zadowolony - nie miałem nigdy problemów na mokrym ani na suchym, a samochód ma tył napęd i maks moment 500 Nm, także sądzę, że w AWD tym bardziej się sprawdzą. A może się mylę i w SUVie to nie zdaje egzaminu? Zimy są coraz łagodniejsze i opona całoroczna wydaje się być dobrym kompromisem, bo w zakresie 0-10 opona letnia staje się zbyt twarda, a zimowa znowu zbyt miękka - tu pozostaje pole do popisu dla producentów - mogliby wprowadzić do sprzedaży oponę jesienno-wiosenną ;-)

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Października 2020, 17:21:30 »
Bardziej obawiam się o opony całoroczne przy temperaturze 25+

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl