Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #105 dnia: 13 Listopada 2020, 17:42:06 »
"Najlepsza opcja to pozycja stojąca, ponieważ na opony wywierany jest mniejszy nacisk. Jeśli konieczne jest ułożenie na stosie..."
Cytat z podanej przez Ciebie strony
Zrobisz jak uważasz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #106 dnia: 13 Listopada 2020, 18:05:34 »
Ja to rozumiem - nie chcę stosu. Chciałem położyć po jednej. Nie rozumiem w jaki sposób nacisk miałby być większy, przecież z podłożem styka się większa powierzchnia. Na paru innych stronach też widziałem sugestie że po jednej można spokojnie kłaść.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Listopada 2020, 18:11:42 »
Na 200% można, ba, nawet po dwie, po prostu napisałem jak jest zgodnie ze "sztuką" ;)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Listopada 2020, 18:23:42 »
No to dobrze bo nie mam miejsca a pod sufitem półkę z MDF spokojnie zmieszczę :)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline batalista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 15 Listopada 2020, 18:20:38 »
Witam

Mam pytanie o opony CrossClimate. Obecnie do kupienia widzę 225/60 R18 104W. I do tego najczęściej z dodatkowym rantem. Oryginalnie mam 225/60 R18 100H bez rantu. Czy wyższy wskaźnik nośności jak i wyższy wskaźnik maksymalnej prędkości nie wpłyną negatywnie na jazdę/komfort. Nie zależy mi na sportowym prowadzeniu tylko bezpiecznym i komforcie. Czy ktoś jeździe na takich parametrach? 

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Listopada 2020, 19:43:52 »
Jakiej marki zimowki masz W (270km/h)?

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Listopada 2020, 21:13:04 »
CrossClimate to wielosezonowe Michelin.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline batalista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 15 Listopada 2020, 21:40:17 »

Michelin Crossclimate. To są wielosezonowe opony. W rozmiarze naszych RAV4 czyli 225/60 R18 na sprzedaż obecnie widzę tylko z nośnością 104 oraz prędkością "W". W RAV4 wystarcza nośność 100 i prędkość H ( 210 Km/h i tak szybciej nie pojadą). Stąd moje pytanie czy ktoś ma takie opony bo czytam, że wielu jeździ na wielosezonowych i czy odczuwają jakieś niedogodności związane z innymi parametrami. Przyjmuj się, że taki opono mogą być bardziej twarde a przez to mnie komfortowe. Ale może tak nie jest. Może ktoś podzielić się spostrzeżeniami?

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Listopada 2020, 22:21:19 »
Mysle, ze glowna roznica, to ta w portfelu.
Ja kupilem Bridgestonki (V) i ciezko powiedziec czy bylaby jakas roznica gdyby mialy inny parametr, to pytanie bardziej do fachowcow od opon. Ale jezeli decydujesz sie na caloroczne to zakladam ze osiagi na sniegu nie sa dla Ciebie najistotniejsze

Offline batalista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 15 Listopada 2020, 22:45:48 »
Ja kupilem Bridgestonki (V) i ciezko powiedziec czy bylaby jakas roznica gdyby mialy inny parametr, to pytanie bardziej do fachowcow od opon. Ale jezeli decydujesz sie na caloroczne to zakladam ze osiagi na sniegu nie sa dla Ciebie najistotniejsze
Nie są. W Szczecinie śnieg jest atrakcją w 1 z 365 dni w roku. Mieszkam tu od 20 lat i nie pamietam zaśnieżonych ulic

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 15 Listopada 2020, 22:48:40 »
Ja tez jestem za Michelin CrossClimate, cena ich jest ok. Maja homologację na zimę, nie trzeba przekładać 2 x do roku. Po 4-5 latach jak sie zużyją będą nowe świeże. One dobrze radzą sobie tez na śniegu. Teraz zim prawie nie ma wiec 1-den wyjazd w góry na ferie będzie ok. Natomiast jeśli ktoś mieszka w górach to pewnie 2 komplety trzeba mieć. Ale czy np. w Gdańsku czy Warszawie........ja ujarzmić ze nie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Listopada 2020, 22:59:42 »
Nie są. W Szczecinie śnieg jest atrakcją w 1 z 365 dni w roku. Mieszkam tu od 20 lat i nie pamietam zaśnieżonych ulic

Trochę pojechałeś z tym brakiem śniegu u nas od 20 lat ;) Przed świętami 2012 było niewesoło :)
Większy indeks to lepsza "sztybność" i prowadzenie, a nośność też ok. Ja bym się nie zastanawiał jeśli chciałbym wielosezony. przy takich balonach jakie mamy w ravkach nie odczujesz dyskomfortu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #117 dnia: 16 Listopada 2020, 14:49:53 »
Może ktoś podzielić się spostrzeżeniami?

Mam już nakręcone na nich >7kkm. Wszystko w normalnych warunkach pogodowych, jeszcze bez śniegu. Sprawują się dobrze. Przy ruszaniu idzie zerwać przyczepność (4x2), ale przy prędkości, mokrej nawierzchni, zakręt - nie udało mi się zrobić ślizgu. Tylko tutaj boję się o dachowanie, sedanem (też na crossclimate+) robiłem bokiem ślizg, tu nie mam odwagi dobić do takich prędkości ;).

Jest dobrze, na pewno na jeździe testowej (ten sam model) dunlopy zrywały mi przyczepność szybciej (dużo szybciej), niż te micheliny. A moje auto od początku (tj. o 9km) na crossclimate, więc nie miałem odniesienia do tej sztuki jaka była zmiana pomiędzy oponami. Dunlopów się pozbyłem :).

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 16 Listopada 2020, 16:29:08 »
Założyłem w końcu koła z oponami zimowymi Zeetex WH1000 SUV 18".Miałem duże obawy przed i po kupnie tych opon,ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów stwierdzam,że opony są bardzo ciche (a na tej ciszy mi zależało),są cichsze od tych letnich Dunlopów .Bardzo dobrze sprawdzają się na mokrej i suchej nawierzchni.Jechałem do 140km/h i są rewelacyjne.Ciekawe jak to będzie na śniegu lub błocie pośniegowym,jaka będzie droga hamowania itp.Pomimo ,że to chinole to jestem miło zaskoczony zachowaniem tych opon.Jak ktoś mało jeździ w zimie i z rozsądnymi prędkościami to te opony są super,no i ta cena.                                                                                                                                                     

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 16 Listopada 2020, 17:59:46 »
W sumie mają dobre opinie na portalu oponeo, a cena jak za opony do małego yarisa.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl