Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #285 dnia: 30 Września 2025, 16:58:25 »
To już bardziej wiarygodnego źródła informacji nie będzie:

https://www.austria.info/pl/informacje-praktyczne/samochodem/

Austria - Albo opony zimowe z alpejskim znaczkiem albo łańcuchy.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
Mylisz się. Na drodze oznakowanej znakiem C-18 masz obowiązek założyć łańcuchy niezależnie od rodzaju ogumienia. Także na na opony zimowe. Poza tym tak, zimówki lub letnie z łańcuchami.
W praktyce nikt nie zakłada na zimówki łańcuchów a tym bardziej jak ma napęd na 4 koła bo to bez sensu.
Ten znak w Polsce najczęściej dotyczy samochodów ciężarowych.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #286 dnia: 30 Września 2025, 17:22:53 »
W Polsce być może, w Austrii czy w Niemczech zakładają.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #287 dnia: 30 Września 2025, 17:24:51 »
To już bardziej wiarygodnego źródła informacji nie będzie:

https://www.austria.info/pl/informacje-praktyczne/samochodem/

Austria - Albo opony zimowe z alpejskim znaczkiem albo łańcuchy.

Mylisz się. Na drodze oznakowanej znakiem C-18 masz obowiązek założyć łańcuchy niezależnie od rodzaju ogumienia. Także na na opony zimowe. Poza tym tak, zimówki lub letnie z łańcuchami.
W praktyce nikt nie zakłada na zimówki łańcuchów a tym bardziej jak ma napęd na 4 koła bo to bez sensu.
Ten znak w Polsce najczęściej dotyczy samochodów ciężarowych.

Wybacz, ale trochę farmazony piszesz, napęd 4x4 w RAVce jest trochę pseudo AWD i nie jest żadną gwarancją, zwłaszcza na lodzie czy głębokim śniegu, a znak obowiązuje wszystkie auta, nie wiem skąd w ogóle wziąłeś taką informację.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #288 dnia: 30 Września 2025, 18:06:40 »
Parę ładnych lat temu przy wjeździe na górska drogę do Zieleńca stała policja i pilnowała żeby łańcuszki zakładać. W Tucsonie FWD też wielokrotnie zakladałem łańcuchy. Zimowe opony niewiele pomogą jak jest odpowiednio stromy podjazd. Co innego AWD. Wjeźdżając w Zwardoniu na górze Małego Rachowca na nieubity parking pomimo łańcuchów się wycofałem, bo za chwile bym się zakopał. Audi A6 Allroad bez łańcuchów przejechał na luzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 30 Września 2025, 22:12:46 »
Jeździłeś rav4 AWDi na zimówkach w górach? Głębokość śniegu 20 cm lub oblodzona droga nie stanowi problemu. Takie są moje doświadczenia. Nie wiem skąd te wątpliwości.
Jeśli chcesz być poprawnym użytkownikiem AWD, kup 4 łańcuchy na wszystkie koła.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 30 Września 2025, 22:33:15 »
Prościej jeszcze mają napisać?
https://www.taurus.info.pl/blog/porady/przepisy-dotyczace-lancuchow-sniegowych-w-europie

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 30 Września 2025, 22:36:42 »
Każdy samochód z dowolnym napędem na 4 koła i z dobrymi zimówkami poradzi sobie dużo lepiej w zimowych warunkach niż napęd na jedną oś z łańcuchami.
Rav4 AWDi ma świetny napęd na 4 koła.
Pseudo...

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #292 dnia: 30 Września 2025, 22:44:57 »
Prościej jeszcze mają napisać?
https://www.taurus.info.pl/blog/porady/przepisy-dotyczace-lancuchow-sniegowych-w-europie

Przeczytaj raz jeszcze co napisałem odnośnie tego znaku (u nas to C-18, w Austrii nie wiem jaki ma numerek).
Ty przytaczasz przepis ogólny. A znak jest „przepisem” szczególnym.
Podam przykład:
Masz drogę powiatową poza miastem. Nie masz znaku ograniczenia prędkości - limit to jest 90 km/h.
Ta sama droga ale stoi znak ograniczenia prędkości 40 to limit jest 40 km/h. Nie możesz jechać szybciej, choć w PoRD nadal jest ten sam zapis, że na drogach poza obszarem zabudowanym limit jest 90 km/h. Podobnie jest z przytaczanym przez Ciebie zapisem. On obowiązuje wszędzie, o ile nie jest ustawiony znak drogowy o nakazie stosowania łańcuchów.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2025, 22:53:30 wysłana przez topoll »

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 30 Września 2025, 23:14:22 »
To na tych odcinkach dróg oznaczonych takim znakiem jest obowiązek używania łańcuchów LUB opon zimowych z piktogramem alpejskim (góra z płatkiem śniegu).
Znak to tylko symbol łańcuchów oznaczający odcinek o trudnych warunkach drogowych itd.
To dotyczy Austrii.
W Polsce ustawodawca nie przewiduje w prawie istnienia opon zimowych i przepisy KD w tym zakresie są sprzed dekad.

« Ostatnia zmiana: 30 Września 2025, 23:16:02 wysłana przez Walianders »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #294 dnia: 30 Września 2025, 23:21:20 »
W dodatku: Oznaczenie M+S nie oznacza opon zimowych tylko 3PMSF oznacza homologację zimową. Zarówno klasycznych zimówek jak i wielosezonowych.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 30 Września 2025, 23:21:50 »
Wymyślacie przepisy, których nie ma w Austrii. Na odcinek za znakiem tylko na oponach zimowych lub letnich z łańcuchami. To mówi ten znak. Nic innego.
Dobranoc.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 30 Września 2025, 23:25:40 »
Cały czas powtarzam że opona zimowa z piktogramem alpejskim czyli góra z płatkiem śniegu.
M+S (mud & snow) od tego roku już nie wystarczy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #297 dnia: 30 Września 2025, 23:33:01 »
Wymyślacie przepisy, których nie ma w Austrii. Na odcinek za znakiem tylko na oponach zimowych lub letnich z łańcuchami. To mówi ten znak. Nic innego.
Dobranoc.

W tym co wklejasz, drugi akapit od końca.
„Obowiązek użycia łańcuchów przez kierowców aut do 3,5 t istnieje tylko wtedy, jeśli samochód porusza się na letnich oponach w zimowych warunkach albo na drogach odpowiednio oznakowanych.”
 „ALBO” nie „I”
alternatywa nie koniunkcja
Albo jeszcze inaczej.
W zimowych warunkach możesz jeździć na letnich ale musisz założyć łańcuchy. Niezależnie od tego czy ten znak jest czy go nie ma. Jak jest ten znak masz nakaz założenia łańcuchów w każdym samochodzie, niezależnie od ogumienia. Ponieważ znak ten obowiązuje wyłącznie w warunkach zimowych.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2025, 23:43:55 wysłana przez topoll »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #298 dnia: 30 Września 2025, 23:39:32 »
Widziałem jak RAVka potrafi tańczyć na wielosezonowych oponach w zimie, oglądałem filmiki z pojazdami i jako właściciel nie czuję się na tyle komfortowo, żeby nie mieć łańcuchów, bo tak, dołączany elektrycznym silnikiem tylny napęd to nie pełnoprawne 4x4 i takie są po prostu fakty.

Poza tym jak już pisałem, planuję jeździć w góry mniej dostępne zimą, np. Bieszczady i tam na porządku dziennym jest znak C-18, który obowiązuje wszystkie auta, nie tylko dostawcze jak pisałeś. Co do innych krajów europejskich to uczepiłeś się trochę Austrii, ale są też np. Włochy, Francja czy Szwajcaria, gdzie przy znaku jest wymagane założenie łańcuchów.

Jak już pisałem, każdy odpowiada za siebie, ale ja nie wyobrażam sobie nie mieć możliwości legalnego założenia łańcuchów na auto typu RAV4 ryzykując nawet drobne uszkodzenie podwozia z odmową naprawy (instrukcja zabrania korzystania z łańcuchów na kołach 19) i przepłacając za 19tki, które mi tutaj tylko wadzą i o tym w sumie są moje wypowiedzi.

Offline AndrzejGx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #299 dnia: 01 Października 2025, 10:25:27 »
Jeżeli wiesz że będziesz jeździł w trudnym terenie i chcesz/musisz mieć łąńcuchy to da się coś znaleźć. Cena troche zaporowa ale jak ktoś musi i chce to co zrobić.

Łańcuchy śniegowe Pewag Servostar SUV RSC 910 V
Łańcuchy śniegowe König K-Summit XXL K66

Ja też chiałem kupić koła 18" na zimę żeby mieć opcję założenia łańcuchów. Odbieram samochód na początku następnego tygodnia wiec mam jeszcze czas na podjęcie decyzji zanim trzeba będzie zmienić opony.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2025, 10:36:35 wysłana przez AndrzejGx »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl