Autor Wątek: Kupno zimowych opon  (Przeczytany 65129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Kupno zimowych opon
« Odpowiedź #420 dnia: 18 Października 2025, 09:58:38 »
Z prostej sprawy zrobiony został epos nieomal na miarę Eneidy ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #421 dnia: 18 Października 2025, 11:11:26 »
ale zobaczymy czy łaskawa Toyota się zgodzi

Jakie sa konswekencje zalozenia lancuchow? Ale takie formalnie zdefiniowane przez producenta albo importera, nie te "wydaje mi sie, ze strace gwarancje".
Rav4 jest ze wzgledu na swoje braki i buble jest chyba najczesniej modowanym (albo drugim po tesli) samochodem na swiecie.
Zegary, tablety, wygluszenia, podswietlenia, kamery, silowniki, uje muje dzikie weze. Znasz przypadki utraty gwarancji czy tam zerwania przez leasingodawce umowy z winy leasingobiorcy z tego tytulu?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #422 dnia: 18 Października 2025, 11:17:15 »

Jakie sa konswekencje zalozenia lancuchow? Ale takie formalnie zdefiniowane przez producenta albo importera, nie te "wydaje mi sie, ze strace gwarancje".
Rav4 jest ze wzgledu na swoje braki i buble jest chyba najczesniej modowanym (albo drugim po tesli) samochodem na swiecie.
Zegary, tablety, wygluszenia, podswietlenia, kamery, silowniki, uje muje dzikie weze. Znasz przypadki utraty gwarancji czy tam zerwania przez leasingodawce umowy z winy leasingobiorcy z tego tytulu?
Jak zmasakrujesz łańcuchami nadkole czy błotnik to nie możesz mieć pretensji do Toyoty. Zakładasz na własną odpowiedzialność. Tyle wynika z zapisu w instrukcji obsługi. Ni mniej, ni więcej.
Reszta to miejskie legendy. MSZ.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #423 dnia: 18 Października 2025, 11:56:58 »

Jak zmasakrujesz łańcuchami nadkole czy błotnik to nie możesz mieć pretensji do Toyoty. Zakładasz na własną odpowiedzialność. Tyle wynika z zapisu w instrukcji obsługi. Ni mniej, ni więcej.

Czyli RTFM przed kupnem :)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #424 dnia: 18 Października 2025, 12:26:07 »

Czyli RTFM przed kupnem :)
Tak, jak kupowałem samochód to przed zamówieniem zapytałem się o wszystkie istotne dla mnie kwestie. Łańcuchy do nich nie należały ;)
Nie na wszystkie uzyskałem odpowiedzi ale wtedy doczytałem w internetach lub w innym salonie.
Precyzyjniej, instrukcję czytałem jeszcze przed odbiorem acz po zamówieniu samochodu.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #425 dnia: 18 Października 2025, 13:21:35 »
U jakiego dilera przekazują instrukcję dla pojazdu po jego zamówieniu ?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #426 dnia: 18 Października 2025, 13:22:58 »
Znalazłem w internecie.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #427 dnia: 18 Października 2025, 19:29:49 »
skrócona ma 200 stron, pełna 1200.
a na każdej stronie trzy czwarte strony ostrzeżeń dla debili. Żeby nie pić benzyny, borygo i kwasu z akumulatora.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #428 dnia: 18 Października 2025, 19:32:29 »
skrócona ma 200 stron, pełna 1200.
a na każdej stronie trzy czwarte strony ostrzeżeń dla debili. Żeby nie pić benzyny, borygo i kwasu z akumulatora.
To wszystko dupokrytki dla Toyoty. Takie same jak ta z łańcuchami do 19”.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #429 dnia: 22 Października 2025, 17:21:37 »
Z prostej sprawy zrobiony został epos nieomal na miarę Eneidy ;)
Podziękuj TCE, która zamiast dać zgodę na korzystanie z kół 18 robi z ludzi idiotów ani razu nie odnosząc się do tego tematu (ciekawe czy te zgody były w ogóle legalne skoro tak unikają tematu), odpisuje na odwal się i jeszcze rzekomo wysyła odpowiedź na skargę listem poleconym, który idzie tydzień i dojść nie może. Poniżej mail z dzisiaj, na który czekałem...tydzień, a sprawa zdążyła mnie na tyle wydrenować nerwowo i w sumie finansowo też (musiałem zwracać felgi 18), że planuję skierować to dalej do UOKiKu, żeby potencjalnie oszczędzić innym w podobnej sytuacji (odezwało się do mnie parę osób, więc jednak nie jestem jedyną osobą w Polsce) takiej patologii.

Szanowny Panie,

dziękujemy za kontakt oraz przekazane uwagi.

W nawiązaniu do prowadzonej korespondencji w przedmiotowej sprawie:
1. Podtrzymujemy w całej rozciągłości nasze dotychczasowe stanowisko przedstawione w piśmie z dnia 13 października 2025 r.;
2. Informacje dotyczące stosowanych opon oraz urządzeń wspomagających jazdę w warunkach zimowych, w tym po śniegu, są zawarte w powszechnie dostępnej instrukcji obsługi pojazdu.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #430 dnia: 22 Października 2025, 20:20:22 »
To nie TCE hamletyzuje nad doborem opon i łańcuchów.
Oni jasno sprecyzowali swoje zdanie w instrukcji obsługi.
Opony 19” - nie wolno stosować łańcuchów. Co należy rozumieć - jak je założysz - to na własną odpowiedzialność i nie możesz rościć pretensji do Toyoty gdy zrobisz sobie nimi kuku.
Nie ma to nic wspólnego z warunkami dopuszczenia pojazdu do ruchu!
To są dwie zupełnie niezależne sprawy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #431 dnia: 22 Października 2025, 20:45:28 »
odpisuje na odwal się i jeszcze rzekomo wysyła odpowiedź na skargę listem poleconym, który idzie tydzień i dojść nie może
To jest przewidywanie i zabezpieczanie się w razie jak miałoby dojść do oficjalnych ruchów gdzie liczyłby się daty i dostarczenia.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #432 dnia: 22 Października 2025, 22:24:47 »
To nie TCE hamletyzuje nad doborem opon i łańcuchów.
Oni jasno sprecyzowali swoje zdanie w instrukcji obsługi.
Opony 19” - nie wolno stosować łańcuchów. Co należy rozumieć - jak je założysz - to na własną odpowiedzialność i nie możesz rościć pretensji do Toyoty gdy zrobisz sobie nimi kuku.
Nie ma to nic wspólnego z warunkami dopuszczenia pojazdu do ruchu!
To są dwie zupełnie niezależne sprawy.
Wiesz co, tak się składa, że opony wybrałem dosyć szybko, przy okazji dowiadując się o tej absurdalnej zależności między niemożliwością założenia łańcuchów na 19 i jednocześnie niechęcią TCE do wydawania zgód na 18.
Umiem czytać i rozumiem instrukcję, moje wypowiedzi nie są w ogóle o tym tylko o sytuacji gdzie przynajmniej od 2018 w Corolli, Auris i RAV4 jest ten sam problem, że nie można normalnie korzystać z auta zimą przez narzucanie rozmiaru kół wykluczajacego jednocześnie łańcuchy, które ludziom wykorzystującym auta trochę bardziej ambitnie mogą być jednak przydatne.
Jeżeli uważasz za normalne tak patologiczną obsługę klienta i to, że TCE dawała pisemne zgody na alternatywne rozmiary kół załączając naklejkę homologacyjną, której zdjęcie i kod produktu są na forum i nagle udaje, że tego nie robiła i zamiast temat pod dywan to spoko, ale dla mnie to normalne nie jest i nie mam zamiaru być traktowany jak .
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2025, 22:28:27 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #433 dnia: 22 Października 2025, 22:26:39 »
odpisuje na odwal się i jeszcze rzekomo wysyła odpowiedź na skargę listem poleconym, który idzie tydzień i dojść nie może
To jest przewidywanie i zabezpieczanie się w razie jak miałoby dojść do oficjalnych ruchów gdzie liczyłby się daty i dostarczenia.
Chętnie przekażę UOKiKowi całą korespondencję, bo chyba nigdy nie spotkałem się z tak słabą obsługą klienta, która mówi przykładowo, że 13.10. zleca wysyłkę listu poleconego, który przez tydzień nie dochodzi.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #434 dnia: 22 Października 2025, 23:21:55 »
Chętnie przekażę UOKiKowi całą korespondencję, bo chyba nigdy nie spotkałem się z tak słabą obsługą klienta, która mówi przykładowo, że 13.10. zleca wysyłkę listu poleconego, który przez tydzień nie dochodzi.
A nie jest tak że UOKIK odprawi Cię z kwitkiem i skieruje do Rzecznika Konsumentów czy coś w ten deseń ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl