Autor Wątek: Jak usunąć plamy po owadach?  (Przeczytany 4677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skylog

• Gość
Odp: Jak usunąć plamy po owadach?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Października 2020, 12:37:01 »
W ceramikę też wgryzają się soki z drzew, żywica, smoła, ptasie odchody, owady. Zwykle tak że przechodzą przez warstwę ochronną i wchodzą w reakcję z lakierem. Jakby człowiek chciał w pełni zabezpieczyć auto to tylko folia.

Ale nie dajmy się zwariować. Folia na auto droga, ceramika również droga w stosunku do tego co daje (chyba że sobie sam ktoś położy, ale jest przy tym zabawy). W lecie proponuję dobry płyn na owady np ten co pisałem wyżej, na te co nie chcą zejść delikatnie gąbka zielona od Sonax (bez przyciskania) i myjka ciśnieniowa albo myjnia samoobsługowa. I nie codziennie, a raz na tydzień, albo po jakieś długiej trasie gdzie przód aż czarny od robaków.

Podjechać, spryskać odczekać kilka minut (nie w słońcu, i nie pozwolić wyschnąć), spłukać myjką pod ciśnieniem. A to co zostanie jeszcze raz spryskać, przetrzeć gąbką zieloną spłukać i wszystko. Nie dajmy się zwariować. A jak ktoś chce zabezpieczenia ala powłoka to są inne środki, dużo tańsze łatwiejsze w aplikacji, ale na pewno nie tak trwałe. Osobiście na szybko używam Prostuff Water Gold, albo teraz tańsza nowość do ADBL Ceramiq Booster czy jakoś tak (będę testował). I te detailery oparte na SiO2 nie posiedzą roku czy pięciu ale 1mc-3mc i przy tak banalnej aplikacji, nakładać co mycie. Wtedy nadbudowuje się warstwy itd. A efekt po np Prostuff Water Gold może zadziwić niejednego, szczególnie w deszczu.
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2020, 12:39:46 wysłana przez Skylog »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Października 2020, 12:57:38 »
Dzięki za odp. skoro faktycznie nie pomoże to nie ma sensu...Dla samego wyglądu ceramiki nie będę robił. Sam nie położę, nie mam do tego cierpliwości :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Października 2020, 08:53:02 »
Ja używam do tego alkoholu isopropylowego, tani i bardzo skuteczny. Większość "firmowych" odtłuszczaczy to mieszanki i dlatego powinno się bardzo uważać gdzie się to aplikuje.

alkohol izoprop to właśnie ipa. Białe osady, uszkodzenia plastiku ponownie ipa traktujesz?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Października 2020, 09:13:04 »
Ale używam czystego bez wspomagaczy.
A na plastiki mam Shiny Garage Jet Black Exterior Trim Restorer, nie jest drogi a moim zdaniem dobry.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Misquamacus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Października 2020, 09:58:40 »
Dzięki za odp. skoro faktycznie nie pomoże to nie ma sensu...Dla samego wyglądu ceramiki nie będę robił. Sam nie położę, nie mam do tego cierpliwości :)

Folię kładziesz na kilka/10 lat, można przeboleć, a cały front, progi, klamki, lampy - zabezpieczony pięknie. Nie jest to zresztą jakiś majątek, za full front z folii na 10 lat płaciłem 5500 brutto, a przy myciu rewelacja. Co innego ceramika, faktycznie niewielkie zabezpieczenie, podkręcenie wyglądu raczej. Dużo tańsze, ale słabszy efekt.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Października 2020, 10:46:34 »
Osobiście nie wiem, może bredzę, nie znam się, czy jest możliwość alby klej z folii wchodził w reakcję z lakierem. Bo tu też można się przejechać, już totalnie.

Offline Misquamacus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Października 2020, 11:51:35 »
Producent daje gwarancję, że nic złego się nie będzie działo. Przynajmniej tak jest przy tych foliach, którymi się zainteresowałem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Października 2020, 13:10:38 »
Ale używam czystego bez wspomagaczy.
A na plastiki mam Shiny Garage Jet Black Exterior Trim Restorer, nie jest drogi a moim zdaniem dobry.

Też bez wspomagaczy. Zresztą w domu mam bańki z IPA 100% stężenia.
Tylko rozcieńczyłem to wodą. Zobaczę tego shiny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl