Autor Wątek: Wyprzedaż rocznika 2020.  (Przeczytany 13826 razy)

Offline adam_12

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2025
Odp: Wyprzedaż rocznika 2020.
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Października 2020, 00:40:55 »
Wyprzedaż 2020 jednak jest, cennik z 9.10, kilka tys. mniej niż poprzedni cennik z września, dla TS

https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_ts_21_wyprzedaz.pdf

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Października 2020, 09:12:12 »
Wyprzedaż 2020 jednak jest, cennik z 9.10, kilka tys. mniej niż poprzedni cennik z września, dla TS

https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_ts_21_wyprzedaz.pdf
I jest niestety gorzej niż rok temu: https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_sedan_wyprzedaz.pdf

Tylne czujniki parkowania w sedanie w tamtym roku były w cenie, a do przednich dopłacało się tylko 1zł. Znikło wykończenie wnętrza w kolorze jasnym (ten kto to wybrał przy kupnie to już przy odsprzedaży będzie miał wyższą cenę za samochód). AA i CP na szczęście w standardzie. Siłą rzeczy, gdybym dzisiaj kupował to chyba i tak wybrałbym Corolle, ale chyba już tylko za pakiet Safety Sense, w pozostałych kwestiach Elantra jest... lepsza.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Października 2020, 09:36:29 »
Ciekawe jak będzie wyglądał rynek wtórny wolnossących sedanów, bo jak sprawdzać cenniki 2021 u naszych południowych sąsiadów, to z oferty znika 1.6, a w jego miejsce wchodzi 1.5 znany z yarisa.  Ten kto kupił w tym bądź zeszłym roku sedana w benzynie przy odsprzedaży zrobi interes życia.

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Października 2020, 09:48:11 »
Ciekawe jak będzie wyglądał rynek wtórny wolnossących sedanów, bo jak sprawdzać cenniki 2021 u naszych południowych sąsiadów, to z oferty znika 1.6, a w jego miejsce wchodzi 1.5 znany z yarisa.  Ten kto kupił w tym bądź zeszłym roku sedana w benzynie przy odsprzedaży zrobi interes życia.
Wychodzi ,ze jakiegoś białego kruka posiadam jasne wnętrze silnik 1.6 a tak na poważnie to ten 1.5 tez jest wolnossący

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2020, 09:50:08 wysłana przez j_24 »
Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Października 2020, 10:16:56 »
Wychodzi ,ze jakiegoś białego kruka posiadam jasne wnętrze silnik 1.6 a tak na poważnie to ten 1.5 tez jest wolnossący

Jest wolnossący, ale ma już wtrysk bezpośredni, co może stanowić jakąś przeszkodę przy zagazowaniu. Ma też trzy cylindry, co mnie akurat nie przeszkadza, ale dla purystów będzie to problem.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Października 2020, 13:02:18 »
Cytat: j_24 w Dzisiaj o 09:48:11
Cytat: peterbilt2k w Dzisiaj o 09:36:29

Jest wolnossący, ale ma już wtrysk bezpośredni, co może stanowić jakąś przeszkodę przy zagazowaniu. Ma też trzy cylindry, co mnie akurat nie przeszkadza, ale dla purystów będzie to problem.
Czyli jest po prostu dynamiczniejszy itp... Osobiście zaś preferuję 4 cylindry, większa kultura pracy samej jednostki co przedkłada się na komfort. Ale każdy wybiera samochód w końcu pod siebie ;)

Wracając do tematu. Według nowego cennika promocji za aktywowanie aplikacji MyT otrzymuje się rabat 1000zł na akcesoria, pamiętacie, czy było to rok temu np?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Października 2020, 13:26:15 »
Ten bon1000 zł na akcesoria obowiązuje tylko od 8-0.9 do 30-10, wcześniej tego nie było.
Ma się tylko 30 dni na zarejestrowanie usług Connect inaczej przepada. Mi na Rav4 się udało rzutem na taśmę (uruchomiłem 7-10 a kupiłem 8 09) i wczoraj zrealizowałem ten "prezent"
Nie do końca jest różowo, bo np.pakiet protection kosztuje w promocji przy zakupie auta 1000zl ale juz na ten "bon" nie przysługują promocje i wszystko jest po cenach za sztukę, do tego montaż jest  płatny.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Felek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Października 2020, 00:01:08 »
Z tego co mi kiedyś mówiono to osoby, które oczekują na zamówione już auto będą objęte promocjami, które pojawią się w trakcie tego okresu oczekiwania.
Auto wyceniałem w sierpniu - executive 2.0 z kolorem i vodafone z 137000 proponowali 126500. Wyhaczyłem ofertę na 124000 ale jeszcze nie zamawiałem auta. Kilka dni później wszedł cennik wrześniowy obniżający cenę bazową o 6000. Moja oferta nie została jednak zaktualizowana bo rzekomo już zawierała ten upust. Zamówiłem więc w kwocie 124000. W kolejnym tygodniu podpisuję umowę leasingową i odbieram to auto. Pojawia się jednak kolejny cennik obniżający cenę bazową o kolejne 6000. Tym samym rabat wynoszący początkowo prawie 10%  <taniec> stopniał najpierw do 5%  :o, a teraz do około 2%  :wallbash:.
Jak tu rozmawiać w kontekście wykorzystania tych promocji w podpisanej umowie przedwstępnej? Na mój rozum udzielony rabat powinien być stały, a w przypadku zmiany ceny bazowej, umowy powinny być przeliczone.  <regulamin>

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Października 2020, 07:19:23 »
...

Felek u mnie z ponad 10% stopniało do 0,5%...

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Października 2020, 07:55:20 »
...

Tak naprawdę cena bazowa jest stała ( to ta przekreślona). Cena pojawiająca się obok to cena z rabatem.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Października 2020, 08:20:46 »
...

Tak naprawdę cena bazowa jest stała ( to ta przekreślona). Cena pojawiająca się obok to cena z rabatem.

Jak najbardziej to rozumiem. Nawet jestem w stanie przyjąć,że wiedział 1,5 tygodnia wcześniej o planowanej obniżce ceny (tej pierwszej - wrześniowej) i nawet od tej ceny dał rabat - czyli nawet po obniżce był w stanie jeszcze spuścić z ceny. Natomiast jeśli tak i uwzględnił ją w ofercie,to na chłopski rozum (ja wiem,że tak to nie działa) to skoro w październiku jest kolejna obniżka o 6 tysięcy to cena auta też powinna spaść o 6 tysięcy. A dobrze wiemy,że tak nie będzie. I w chwili obecnej to moje auto kosztujące 131736 zł jest raptem o 600 zł tańsze niż gdybym w ogóle nie próbował negocjować...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Października 2020, 08:24:11 »
To ci co kupili np. w maju też powinni dostać obniżki? Przecież wiadomo że zbliżając się do końca roku cena maleje a w przyszłym roku będzie jeszcze niższa na ten rocznik.
Jeśli nie wywiążą się z terminem dostawy wtedy możesz znowu negocjować cenę. Zresztą możesz i teraz spróbować a nóż widelec.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 08:29:50 wysłana przez Krisman »

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Października 2020, 08:53:34 »
To ci co kupili np. w maju też powinni dostać obniżki? Przecież wiadomo że zbliżając się do końca roku cena maleje a w przyszłym roku będzie jeszcze niższa na ten rocznik.
Jeśli nie wywiążą się z terminem dostawy wtedy możesz znowu negocjować cenę. Zresztą możesz i teraz spróbować a nóż widelec.

Krisman rozumiem,że jeśli ktoś zamówił w maju i w oczekiwaniu na samochód zmieniła by mu się cena to przyjąłby to bez cienia refleksji czy "marudzenia"? Ludzie zamawiający w sierpniu/wrześniu zamawiali auta,które dopiero będą produkowane w październiku i później - bo zamawiali już MY21. Więc jaka jest różnica między tymi z sierpnia/września a tym,który zamówi w październiku ? Skoro wszyscy i tak czekają na auto? Nie mówimy o odebranym aucie. Poza tym pewnie każdy z tych co podpisali zamówienie usłyszał,że jeśli będzie taniej w czasie oczekiwania na auto, to cena zostanie obniżona - przy czym po pierwszej obniżce każdy usłyszał "że ta była już wliczona w cenę".

Chciałbym zauważyć tylko,że zamówienie auta to nie jest kupienie TV w sklepie - że kupujesz w maju za 5 tysięcy,a w czerwcu plujesz sobie w brodę bo na promocji jest za 4 - przez miesiąc mogłeś z niego korzystać. Tutaj nadal czekamy na auto.

Przy okazji - jeśli ktoś kiedyś pracował w salonie sprzedaży to pewnie będzie wiedział - czy to nie jest tak,że skoro w cenniku spada cena, to i dealer mniej płaci za auto ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Października 2020, 10:29:25 »
Rozumiem żal ale to są negocjacje i Ty mimo tego że obniżyli cenę, a Tobie nie chcieli, zgodziłeś się.
4 lata temu negocjowałem Avensis i nie chcieli zejść z 110k na 105k tłumacząc, że to już po kosztach. Odpuściłem i kupiłem Tucsona, jakież było moje zdziwienie gdy dosłownie dwa dni później to samo auto było do wzięcia za 103k. To  są handlowcy i chcą ugrać jak najwięcej.
Tym razem kupując Ravkę wytrzymałem ciśnienie i dostałem nawet więcej niż oczekiwałem (choć 2 tygodnie wcześniej nie było nawet rozmowy)
Patrzę wczoraj w cennik i co widzę? Ta sama wersja w benzynie (którą ja mam) jest... Droższa od hybrydy, no i też mam trochę "kaca" bo jednak wtedy różnica była duża w drugą stronę.
Jeśli się nie wyrobią to wtedy jest twoja szansa, inaczej bym nie liczył na gest dobrego Samarytanina.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline dawidos160

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Października 2020, 12:18:07 »
Jeśli się nie wyrobią to wtedy jest twoja szansa, inaczej bym nie liczył na gest dobrego Samarytanina.

To że się nie wyrobią to jest już pewne,bo TMP potwierdziło,że w ogóle nie mieli w planach na październik produkcji Manhattan Grey - może w listopadzie wyprodukują - sytuacja taka jak ludzi z Denim Blue. A zamawiałem auto w sierpniu.

Krisman ja to wszystko rozumiem - w sensie,że oni chcą ugrać jak najwięcej, ja chcę jak najtaniej - swoje wynegocjowałem i na moment negocjacji byłem więcej niż zadowolony - ot okazało się,że moje negocjacje nie były warte funta kłaków bo teraz auto kosztuje tyle,co wynegocjowałem i podczas negocjacji usłyszałem,że jak będzie taniej to obniżą cenę i jak są obniżki cen to nic za tym nie idzie.  Inna sprawa czy teraz w ogóle idzie coś obniżyć jak już są takie obniżki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl