Autor Wątek: Corolla 2015 - skrzypienie w tylnym zawieszeniu  (Przeczytany 1516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lotis01

• Początkujący
Corolla 2015 - skrzypienie w tylnym zawieszeniu
« dnia: 04 Października 2020, 13:11:02 »
Witam,
Od ponad 2 lat "mechanicy" z ASO nie są wstanie zdiagnozować skrzypienia w tylnym zawieszeniu ....
- skrzypienie z tyłu / wyraźnie z prawej strony
- na szarpakach nie słychać
- bujanie na parkingu - nie słychać
- przejeżdżając przez progi zwalniające - czasami słychać 
- słychać na pofałtowanym asfalcie, nierównościach drogi, przy zjeżdzaniu z krawężnika, zjeżdzając na parkingi podziemne (w momencie zmiany nachylenia - zjazd / poziom) . skrzypi jak "wóz drabinasty"
- amortyzatory były wymieniane na gwarancji, pózniej zamieniane lewa / prawa strona
- spray'e sylikonowe lały się w "dużych" ilościach ... aż kapało na podłogę w ASO ...
- wszystkie uszczelki drzwi, klapy bagażnika też przesmarowane ....

kilkukrotnie sugerowałem mechanikom, że to może tuleje / "silentblocki" belki ... ale Panowie uważają, że to nie wchodzi w grę (nigdy nie mieli takiej usterki w tym modelu ...)

a może jednak tuleja belki skrętnej ?  (widzę, że do tego modelu też można je kupić - producenci MEYLE lub FEBI)
czy ktoś z Was wymieniał tuleje belki skrętnej w corolli z 2015 roku ?

« Ostatnia zmiana: 04 Października 2020, 13:15:46 wysłana przez Lotis01 »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Corolla 2015 - skrzypienie w tylnym zawieszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Października 2020, 08:39:42 »
Coś jest na rzeczy z tym skrzypieniem. Miałem E12 skrzypiał prawy przedni przód, tak samo E18. Ty piszesz o E15 - tyle że tył. Objawy te same i miejsca występowania skrzypienia takie same. Ja się poddałem, choć podejrzewam sprężyny, ale nie jestem mechanikiem i moja ocena może nie być wiarygodna.
Co do silentbloków. Miałem kiedyś R9, które także skrzypiało  - właśnie z tyłu. Mechanicy od razu wytypowali ten element do wymiany. Wymieniłem i nic się nie zmieniło więc może ci w ASO mają rację ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2020, 12:05:34 »

Coś jest na rzeczy z tym skrzypieniem. Miałem E12 skrzypiał prawy przedni
Mam e12, skrzypi mi jak jest ciepło i sucho z prawego przodu a mam wymienione amorki i sprężyny w sumie całość robiłem razem z tym łożyskiem nad amortyzatorami. No i zaczęło mi po paru miesiącach skrzypieć, oszaleć idzie. Na kanale jedyne co to niby trzeszczy to na gumie  stabilizatora, więc wymieniłem, chwila spokoju i znowu trzeszczy na nierównościach i przy kręceniu kierownicą. Więc już nie wiem skąd, podejrzewam te wymienione łożyska nad amortyzatorem, ale stamtąd nic akurat nie słychać a odgłos niesie się od spodu, ale na pytanie skąd nie można znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Chyba zastosuję też smar silnikowy na każdy gumowy element.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2020, 15:46:55 »
Mam e12, skrzypi mi
de facto mi skrzypiało od nowości. Obecna też skrzypi od nowości. Oczywiście w sytuacjach opisanych przez założyciela wątku
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl