Autor Wątek: Szarpnie przy przełączaniu z P na D lub R  (Przeczytany 21156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
Odp: Szarpnie przy przełączaniu z P na D lub R
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Grudnia 2020, 07:51:56 »
Sprawdziłem. Włączenie samochodu rano (temp. od 2 -6 st.C), przy włączonym trybie EV brak szarpnięcia przy przełączeniu na R. Jak tylko załączy się silnik spalinowy (włączone nawiewy, ogrzewanie szyb, foteli itp. ), szarpnięcie jest odczuwalne.
Wniosek z tego taki że to silnik spalinowy przy niskich temperaturach i stosunkowo wysokich obrotach (przy zimnym silniku potrafi być około 1500 obr. na postoju) , powoduje szarpnięcie.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Grudnia 2020, 14:05:20 »
Włączenie samochodu rano (temp. od 2 -6 st.C), przy włączonym trybie EV brak szarpnięcia przy przełączeniu na R. Jak tylko załączy się silnik spalinowy (włączone nawiewy, ogrzewanie szyb, foteli itp. ), szarpnięcie jest odczuwalne.
Wniosek z tego taki że to silnik spalinowy przy niskich temperaturach i stosunkowo wysokich obrotach (przy zimnym silniku potrafi być około 1500 obr. na postoju) , powoduje szarpnięcie
Ja mam Priusa 3, i nie odczuwam szarpnięć. Zastanawiam się czy ma to związek z faktem że Prius posiada joystick (super wygodny wynalazek, szkoda że Corolla hybryd nie kontynuuje tego po Aurisie hybryd), a Corolla typową dźwignie jak przy automatach. Ciekawe czym się różnią obie dźwignie w sposobie działania? Możliwe że tu jest "pies pogrzebany".

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2021, 20:37:07 »
Mam ten sam problem w Camry z 2019 (problem występuje od nowości)
Dzieje się tak tylko przy niższych temperaturach, wczoraj tak szarpnęło silnikiem, że zaczynam drążyć temat na nowo (póki co niczego nowego się nie dowiedziałem) - prawie rok temu w serwisie oczywiście dowiedziałem się, że "to normalne w hybrydach, corolle też tak mają" - dla mnie nie jest to normalne bo największy złom z automatyczną skrzynią biegów tak mocno nie szarpie.
Według mnie silnik spalinowy pracuje na podwyższonych obrotach i podczas przerzucania na R lub D obroty drastycznie spadają (ponieważ silnik robi za generator) wtedy następuje mocne szarpnięcie (więc wydaje mi się, że jest to problem z "oprogramowaniem") - w momencie wrzucania biegu również wyczuwalny jest opór na dźwigni "skrzyni biegów".
Ogólnie to gdy silnik się lekko ustabilizuje, czyli obroty mu spadną (po nie wiem 1 minucie, czy coś takiego) to można wrzucić bieg bez szarpnięcia.
W trybie EV problem nie występuje w ogóle, więc 100% winy ponosi silnik spalinowy (ze swoimi obrotami).
Postaram się to udokumentować tym razem, otworzę maskę i będę nagrywał - może na niej będzie widać efekt szarpnięcia.

Hamulec ręczny, czy też pochyłość podłoża nie mają kompletnie nic do gadania w tym temacie - ponieważ parkuje na równym terenie i sprawdzałem wszystkie możliwe kombinacje alpejskie. Hamulec nożny (siła nacisku) też nie ma nic do gadania, bo również to sprawdzałem

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2021, 20:41:56 »
Mam ten sam problem w Camry z 2019 (problem występuje od nowości)
Dzieje się tak tylko przy niższych temperaturach, wczoraj tak szarpnęło silnikiem, że zaczynam drążyć temat na nowo (póki co niczego nowego się nie dowiedziałem) - prawie rok temu w serwisie oczywiście dowiedziałem się, że "to normalne w hybrydach, corolle też tak mają" - dla mnie nie jest to normalne bo największy złom z automatyczną skrzynią biegów tak mocno nie szarpie.
Według mnie silnik spalinowy pracuje na podwyższonych obrotach i podczas przerzucania na R lub D obroty drastycznie spadają (ponieważ silnik robi za generator) wtedy następuje mocne szarpnięcie (więc wydaje mi się, że jest to problem z "oprogramowaniem") - w momencie wrzucania biegu również wyczuwalny jest opór na dźwigni "skrzyni biegów".
Ogólnie to gdy silnik się lekko ustabilizuje, czyli obroty mu spadną (po nie wiem 1 minucie, czy coś takiego) to można wrzucić bieg bez szarpnięcia.
W trybie EV problem nie występuje w ogóle, więc 100% winy ponosi silnik spalinowy (ze swoimi obrotami).
Postaram się to udokumentować tym razem, otworzę maskę i będę nagrywał - może na niej będzie widać efekt szarpnięcia.

Hamulec ręczny, czy też pochyłość podłoża nie mają kompletnie nic do gadania w tym temacie - ponieważ parkuje na równym terenie i sprawdzałem wszystkie możliwe kombinacje alpejskie. Hamulec nożny (siła nacisku) też nie ma nic do gadania, bo również to sprawdzałem
Ja również zauważyłem, że jak silnik spalinowy chwilę pochodzi (u mnie nawet krócej niż 1 min, nie mierzyłem ale wydaje mi się że ok 20-30s) to szarpnięcia nie ma.
Szarpnięcie pojawia się tylko jak odpalamy na zimno auto (z włączoną spalinówką) i od razu ruszamy.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2021, 23:35:03 »
Jest tam taka zapadka na kole zebatym która blokuje mechanizm na P...jeżeli silnik niepracuje jej odblokowanie jest nieodczuwalne...rano gdy sie rozgrzewa wiadomo pare rzeczy sie kręci dlatego podniesienie jej mechanizmem dzwigni biegow jest odczuwalne. U Mnie jest tak samo i wydaje Mi sie ze niekoniecznie tylko rano. Auto ma 40 tys i ma to od samego początku. Na joysticku musialo to jakos byc inaczej zrobione. Moze jakas automatyka to podnosila i być moze sie to psulo ale to takie moje gdybanie. Po cos to zmienili a czy na lepsze sie okaże.

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Stycznia 2021, 02:43:15 »
Jest tam taka zapadka na kole zebatym która blokuje mechanizm na P...jeżeli silnik niepracuje jej odblokowanie jest nieodczuwalne...rano gdy sie rozgrzewa wiadomo pare rzeczy sie kręci dlatego podniesienie jej mechanizmem dzwigni biegow jest odczuwalne. U Mnie jest tak samo i wydaje Mi sie ze niekoniecznie tylko rano. Auto ma 40 tys i ma to od samego początku. Na joysticku musialo to jakos byc inaczej zrobione. Moze jakas automatyka to podnosila i być moze sie to psulo ale to takie moje gdybanie. Po cos to zmienili a czy na lepsze sie okaże.

Jest to bardzo możliwe, w zasadzie też to podejrzewam, tylko trochę dziwi mnie fakt, że "skrzynia" nie szarpie po zmniejszeniu delikatnie obrotów (po tych kilkudziesięciu sekundach).
Dziwne jest również to, że po wrzuceniu biegu silnik gwałtownie zmniejsza obroty (według mojego słuchu, bo obrotomierza nie mam) - być może gdyby jeszcze przez chwilę utrzymał podwyższone obroty to szarpanie nie byłoby tak odczuwalne (chyba, że się mylę i silnik nie zmniejsza obrotów, tylko przez obciążenie zmienia się jego dźwięk).

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Stycznia 2021, 10:22:11 »
Witam,
mechanizm blokady skrzyni w pozycji P działa dokładnie na takiej samej zasadzie jak w poprzednich hybrydach wyposażonych w "joystick".
https://www.youtube.com/watch?v=-dHeRJdrnI8&t=5s (24:00)
https://www.youtube.com/watch?v=5lg6yC5_-Bs (12:00)

Silnik spalinowy w momencie gdy auto stoi pracuje tylko jako generator prądu, tam nie ma żadnego ruchomego sprzęgła, które mogło by przekazywać moment obrotowy na koła. W momencie gdy auto porusza się z prędkością 5-15km/h MG1 zmienia swoją prędkość aby przekładnia planetarna mogła przekazywać moment obrotowy z silnika spalinowego bezpośrednio na koła. Za start z miejsca odpowiada wyłącznie MG2 (czego wadą jest relatywnie słabe przyśpieszenie 0-100 w porównaniu do zwykłych jednostek spalinowych o podobnej mocy).
Czy koledzy mogą sprecyzować czy szarpanie jest wyczuwalne na silniku (poprzez wibrację) czy jak w starych automatach gdzie auto chciało ruszyć do przodu lub do tyłu?

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Stycznia 2021, 14:27:59 »
Witam. jak w starych automatach

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Stycznia 2021, 15:16:55 »
Mam ten sam problem w Camry z 2019 (problem występuje od nowości... następuje mocne szarpnięcie (więc wydaje mi się, że jest to problem z "oprogramowaniem") [/i]

Tak
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Stycznia 2021, 12:25:11 »
Witam,
mechanizm blokady skrzyni w pozycji P działa dokładnie na takiej samej zasadzie jak w poprzednich hybrydach wyposażonych w "joystick".
https://www.youtube.com/watch?v=-dHeRJdrnI8&t=5s (24:00)
https://www.youtube.com/watch?v=5lg6yC5_-Bs (12:00)

Silnik spalinowy w momencie gdy auto stoi pracuje tylko jako generator prądu, tam nie ma żadnego ruchomego sprzęgła, które mogło by przekazywać moment obrotowy na koła. W momencie gdy auto porusza się z prędkością 5-15km/h MG1 zmienia swoją prędkość aby przekładnia planetarna mogła przekazywać moment obrotowy z silnika spalinowego bezpośrednio na koła. Za start z miejsca odpowiada wyłącznie MG2 (czego wadą jest relatywnie słabe przyśpieszenie 0-100 w porównaniu do zwykłych jednostek spalinowych o podobnej mocy).
Czy koledzy mogą sprecyzować czy szarpanie jest wyczuwalne na silniku (poprzez wibrację) czy jak w starych automatach gdzie auto chciało ruszyć do przodu lub do tyłu?

Tak jak w starym automacie zostawionym na bardzo stromej górce - gdzie najpierw się wrzuciło P a potem dopiero jak auto się lekko cofnęło ręczny.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Stycznia 2021, 19:53:40 »
Jeżeli szarpnięcie jest zbliżone do tego z klasycznego automatu to powoduje je cofnięcie blokady. Na filmie (https://www.youtube.com/watch?v=-dHeRJdrnI8&t=5s) 24:00 i 33:00 widać jak cały mechanizm działa. W naszych hybrydach blokada jest zamontowana na przekładni planetarnej na której po jednej stronie jest silnik spalinowy, a po drugiej stronie MG1 pracujący w roli generatora po uruchomieniu silnika. Podczas generowania prądu przekładnia planetarna jest obciążona przez ruch satelit z MG1 co powoduje delikatne przemieszczenie koła pierścieniowego czyli naszej blokady skrzyni biegów, która napiera na "hak" wysuwany elektronicznie. Zwolnienie naprężonego "haka" może powodować trzask. W klasycznym automacie takie naprężenie występuje np. gdy auto stoi na wzniesieniu bez ręcznego. Zauważcie, że "hak" nie zawsze wskoczy w zagłębienie w przekładni planetarnej co tłumaczy częstotliwość występowania tego zjawiska.
O trwałość raczej bym się nie obawiał.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Lutego 2021, 01:17:13 »
Ogolnie doszlismy o co tam chodzi ale co do tak samo dzialajacego jak poprzednio modelu pozwole sie nie zgodzic. Jezeli staniemy powiedzmy na lekkim wzniesieniu przelaczymy na P trzymamy hamulec samochód gasimy zobaczcie co sie dzieje jak bedziemy reke trzymali na lewarku i puscimy hamulec lewarek sie poruszy czyli niemozliwe zeby bylo to elektronicznie tylko zespolone a mechanicznie :) Dlatego czujemy szarpniecia przy wkladaniu biegów jezeli mechanizm jest w jaki kolwiek naparty a silnik sie odpali. Takie Moje myslenie.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Lutego 2021, 07:22:48 »
Wybierak można obejrzeć na allegro, są na nim tylko wtyczki tak jak w poprzedniku. Linek do automatów już się nie stosuje.
Szarpnięcie często występuje jeżeli przy parkowaniu lub cofaniu przed zgaszeniem auta uruchomiony jest silnik. Wibracja gaszonego silnika powoduje mocne zazębienie blokady P.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Lutego 2021, 13:33:29 »
content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/1613132243016-1695761127.jpg
Jest linka
Ale wszystko jest na logike razem z szarpnieciem
Dlatego nie tylko dla nowego disine nie tylko zeby reka miala gdzie leżeć a wlasnie po to zeby dlugie ramie moglo włożyć parking. Z malym jojstikiem raczej bylo by to niemożliwe lub by sie zlamal. Tam podejrzewam także niebylo miejsca zaślepki z boku do rozblokowywania skrzyni biegów.
Ale serio zrób to co napisalem wyżej poloz reke na lewarek wystarczy pomyslec a nie musze szukac zdjęć
 :laugh: mam nadzieje ze sie dołączą z ta nieszczęsna linko.

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Lutego 2021, 13:35:42 »
Jessu niewiem jak to zrobic nie dolaczylo innych ale skopiujcie wklejcie do zdjecia ten adres na gorze.
 :wallbash:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl