Autor Wątek: Szarpnie przy przełączaniu z P na D lub R  (Przeczytany 21162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Szarpnie przy przełączaniu z P na D lub R
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lutego 2021, 20:43:15 »
Piszesz jakieś bzdety Ciężko coś zrozumieć

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lutego 2021, 21:44:41 »
Dla osób które czytają ze zrozumieniem i śledzą temat od początku. Znalazłem linkę od wkladania parkingu P.
Biegnie po silniku po prawej stronie i schodzi w dół do skrzyni biegów. Taka najgrubsza na silniku.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Lutego 2021, 21:59:10 »
Przepraszam pomyliłem się.
Przeglądałem układy przeniesienia napędu na allegro i okazuje się że mają linkę do hamulca P. Natomiast niektóre hybrydy 4 generacji mają blokadę P uruchamianą elektronicznie tak jak na przytoczonym wcześniej filmie. Ciekawe dlaczego Toyota stosuje dwa typy blokady do jednej generacji układów hybrydowych.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 22:27:53 wysłana przez Gawel89 »

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lutego 2021, 22:37:04 »
Koniec końcu temat szarpania rozwiązany. :-) stąd ta wajcha zmiany biegów. Zagladalem tam jak sprawdzalem olej i tak patrze ta linka podobna do tej ze zdjęcia. Zajzalem i faktycznie wchodzi w dół pancerz do obudowy a sama linka zamovowana jest do małej dzwigni w skrzyni biegów. Eureka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lutego 2021, 22:40:03 »
W Camry tez jest szarpanie. Czy to znaczy ze ma manualna linke do P?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Chinob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lutego 2021, 22:50:07 »
Nie mam pojęcia jak jest w camry ale podejrzewam ze wszędzie gdzie włożyli taka dużą wajche moze być takie rozwiązanie. Samo szarpniecie wyżej zostalo opisane.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lutego 2021, 23:23:18 »
A zawsze można przełączyć bieg zaraz po odpaleniu auta czyli jak tylko piknie gotowość do jazdy to od razu przerzucić na bieg i wtedy nie szarpnie nic.

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Maja 2021, 20:43:15 »
Posiadam Priusa 3 2015 r

Też to zjawisko mam i bardzo mnie to irytuje a szarpnięcie jest odczuwalne.

Wyczytałem tutaj coś o lince i pancerzu co mianowicie acid na myśli w czym to mam pomoc

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
Szarpnie przy przełączaniu z P na D lub R
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Maja 2021, 20:51:04 »
Spróbujcie jak Wam szarpie przed zgaszeniem auta dać na N, a później na P, przy starcie nie powinno nic szarpać, jeśli szarpie warto pozaglądać do skrzyni bo lepiej nie będzie tylko gorzej z czasem

My21 2.0 TS exe+vip
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 21:27:06 wysłana przez Dziuba »

Offline maciejsz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Maja 2021, 11:18:42 »
Masz rację ja to już rozpracowałem,wjazd do garażu mam pod górkę.Trzeba zrobić tak:stajemy na podjeżdzie lub zjeżdzie trzymamając naciśnięty hamulec nożny zaciągamy ręczny,dżwignia na n i puszczamy nożny-auto się ustabilizuje,następnie naciskamy nożny włączmy p i możemy wyłączyć napęd.Póżniej nic nie bądzie szarpało.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Maja 2021, 08:49:59 »
Standardowo, jak powinno się robić w każdym automacie z blokadą. Zatrzymuję się, wrzucam luz, czekam aż auto samo się zatrzyma i dopiero P. Jeśli się nie zatrzyma, to ręczny i dopiero P. Nie wiem dlaczego ludzie o tym zapominają/nie wiedzą i używają blokady ASB jakby była hamulcem dodatkowym :( Potem siedzą i myślą, co to może być.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Maja 2021, 21:34:09 »
Standardowo, jak powinno się robić w każdym automacie z blokadą. Zatrzymuję się, wrzucam luz, czekam aż auto samo się zatrzyma i dopiero P. Jeśli się nie zatrzyma, to ręczny i dopiero P. Nie wiem dlaczego ludzie o tym zapominają/nie wiedzą i używają blokady ASB jakby była hamulcem dodatkowym :( Potem siedzą i myślą, co to może być.

To tak nie działa, auto szarpie nie zależnie od tego czy zrobimy taką kombinację alpejską (swoją drogą nie potrzebną), jest to wina układu napędowego, dostaje jakiś naprężeń przy uruchomieniu i zapadka na trybie p się "zakleszcza", parkuje zawsze na równej nawierzchni i gdy tylko temperatura spadnie to zaczyna się szarpanie. Szarpanie występuje tylko w momencie kiedy uruchomiony zostanie silnik spalinowy (jak szybko wrzucimy wsteczny to nic nie będzie szarpać), więc kolejność zaciągania hamulca ręcznego z przeżucaniem trybu "P" nie ma żadnego znaczenia.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Maja 2021, 08:41:59 »
A jak wyłączałeś samochód, to działał silnik spalinowy?
SAP ABAP Certified Developer

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Maja 2021, 21:06:53 »
A jak wyłączałeś samochód, to działał silnik spalinowy?

Robiłem to we wszystkich możliwych konfiguracjach, zarówno z włączonym silnikiem spalinowym jak i wyłączonym, nic to kompletnie nie zmienia.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Maja 2021, 21:42:26 »
Nie wiem czy już wcześniej nie opisywałem tego  winnym wątku, ale mam taki sam objaw.
Tyle tylko ( z racji że kilka razy dziennie odpalam samochód i gdzieś jadę) ma szeroki wachlarz przypadków kiedy się to dzieje.
I tak:
Zimny silnik, załączenie prawie od razu spalinowego np. zimą - szarpnięcie zawsze występuje (niezależnie czy stoję na płaskiej czy pochyłej nawierzchni)
Ciepły silnik, silnik nie zdąży się załączyć (bo jest np. dogrzany - samochód stal np. kilka minut) - brak szarpnięcia, lub ewentualnie jak silnik się zdąży załączyć ale ogólnie jest nagrzany to efekt jest mniejszy.
Zimny silnik, ale jest ciepło na dworze np. około 15 st. C i silnik się samoczynnie nie uruchamia tylko ruszam na EV - nigdy nie szarpie.

Czyli podsumowując, moim zdaniem jest to zależne od tego czy jednostka spalinowa zdąży się załączyć czy nie i czy silnik i skrzynia ewentualnie olej w skrzyni biegów jest ciepły.
Jeśli jednostka spalinowa pracuje i olej w skrzyni jest zimny to efekt jest mocniejszy.
Czym cieplej i jednostka spalinowa nie jest włączona, efektu szarpnięcia brak.

Mam już na liczniku ponad 30 tys. km i mam tak od początku.

Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl