Witam,
jestem od niedawna użytkownikiem toyoty RAV 4 IV gen. przed liftem (rok prod. 2013). Borykam się z problemem zacinającej się w trakcie pracy klapy bagażnika. Otwarcie bagżnika z przycisku w aucie, kluczyku czy na belce bagażnika powoduje uruchomienie mechanizmu, zaczyna podnosić się i po jakiś od 10 - 50 cm staje i pojawia się sygnał dźwiękowy informujący o zablokowaniu. Muszę jej pomagać ręcznie, tzn. delikatnie popychać - i wówczas z pomocą się podnosi. Przy zamykaniu jest podobnie, zacina się, muszę delikatnie ją domykać, przy zamykaniu czasem jest od 1 do 5 takich cykli. Kupiłem używane siłowniki elektryczne (nowych nie znalazłem), ponieważ założyłem, że to one mogą być przyczyną, natomiast sytuacja jest taka sama. Kupiłem kolejne, ale te w ogóle nie ruszyły (okazało się że z wersji poliftowej i zero reakcji). Nie wiem teraz czy to faktycznie wina siłowników, czy kupiłem również wadliwe i czy dalej kupować i szukać czy może być inna przyczyna tej przypadłości. Żaden mechanik w okolicy nie chce się podjąć tej naprawy, do ASO mam ok 100km, a ponadto wyobrażam sobie kwotę tej naprawy... Przestałem korzystać z bagażnika ponieważ już brakuje mi cierpliwości. Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnymi problemami.