Autor Wątek: Klapa bagażnika zacina się RAV4 2013 r.  (Przeczytany 11389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Talarski

• Toyot Leżący
  • *
Klapa bagażnika zacina się RAV4 2013 r.
« dnia: 14 Października 2020, 12:21:07 »
Witam,
jestem od niedawna użytkownikiem toyoty RAV 4 IV gen. przed liftem (rok prod. 2013). Borykam się z problemem zacinającej się w trakcie pracy klapy bagażnika. Otwarcie bagżnika z przycisku w aucie, kluczyku czy na belce bagażnika powoduje uruchomienie mechanizmu, zaczyna podnosić się i po jakiś od 10 - 50 cm staje i pojawia się sygnał dźwiękowy informujący o zablokowaniu. Muszę jej pomagać ręcznie, tzn. delikatnie popychać - i wówczas z pomocą się podnosi. Przy zamykaniu jest podobnie, zacina się, muszę delikatnie ją domykać, przy zamykaniu czasem jest od 1 do 5 takich cykli. Kupiłem używane siłowniki elektryczne (nowych nie znalazłem), ponieważ założyłem, że to one mogą być przyczyną, natomiast sytuacja jest taka sama. Kupiłem kolejne, ale te w ogóle nie ruszyły (okazało się że z wersji poliftowej i zero reakcji). Nie wiem teraz czy to faktycznie wina siłowników, czy kupiłem również wadliwe i czy dalej kupować i szukać czy może być inna przyczyna tej przypadłości. Żaden mechanik w okolicy nie chce się podjąć tej naprawy, do ASO mam ok 100km, a ponadto wyobrażam sobie kwotę tej naprawy... Przestałem korzystać z bagażnika ponieważ już brakuje mi cierpliwości. Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnymi problemami.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2020, 12:31:18 wysłana przez Maciej Talarski »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Klapa bagażnika zacina się RAV4 2013 r.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2020, 12:37:48 »
A czy byles na akcji serwisowej? Toyota Rav4 i Lexus RX maja jakis wadliwy mechanizm podnoszenia klapy. Sprawdz czy jestes w tej grupie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2020, 12:48:37 »
Lub może masz zaprogramowaną niższą wysokość otwierania, ale napisałeś, że też problem z zamykaniem
https://motowahacz.pl/2015/05/toyota-rav4-elektrycznie-podnoszona-klapa-bagaznika/

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maciej Talarski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Października 2020, 12:59:10 »
Na akcji serwisowej nie byłem, ponieważ auto zakupiłem z rynku wtórnego (z Francji), mam je od miesiąca. Gdzie mogę znaleźć informację czy mój model powinien na takiej akcji być obecny?
Jeżeli chodzi o zaprogramowaną wysokość, to próbowałem ustawiać różne wysokości podnoszenia i niestety nic to nie zmienia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Października 2020, 13:10:28 »
W ASO po nr vin

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Maciej Talarski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Października 2020, 18:28:41 »
Wszedłem na stronę toyoty w zakładkę serwis, tam jest pole do wpisania VINu , po wpisaniu pojawia się informacja że dla mojego samochodu nie ma przewidzianych akcji serwisowych

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2020, 20:27:08 »
Silowniki
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2020, 22:31:29 »
Już wymieniał i dalej to samo, myślisz że oba komplety mają tą samą usterkę?

Offline szluki

• Początkujący
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2021, 01:39:24 »
Czy udało Ci się usunąć namierzyć co było problemem? Pytam ponieważ u mnie w rav4 z 2014 klapa sprawia podobne niespodzianki.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2021, 13:29:32 »
Witam, Borykam się z problemem zacinającej się w trakcie pracy klapy bagażnika. Kupiłem używane siłowniki elektryczne (nowych nie znalazłem), ponieważ założyłem, że to one mogą być przyczyną, natomiast sytuacja jest taka sama. Kupiłem kolejne, ale te w ogóle nie ruszyły (okazało się że z wersji poliftowej i zero reakcji). Nie wiem teraz czy to faktycznie wina siłowników, czy kupiłem również wadliwe i czy dalej kupować i szukać czy może być inna przyczyna tej przypadłości.
To wina siłowników, nadają się tylko nowe.
Wewnątrz siłowników, zwłaszcza zimą po ich pracy dochodzi do kondensacji pary wodnej, za każdym razem jak uruchamiamy podnoszenie wydziela się ciepło, potem korozja robi robotę.

https://www.youtube.com/watch?v=Sbv1_TPCgtw&t=973s
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2021, 13:35:51 wysłana przez animuss »

Offline Maciej Talarski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2021, 14:59:31 »
Dziękuję za rzeczową odpowiedź i przesłany link do filmiku - przekonuje mnie to i zniechęciło totalnie do zakupu używek więc zamówiłem nowe - na razie chińskie zamienniki - ale nowe (cena ok 900pln).
W sobotę byłem w serwisie, czekałem ponad dwie godziny, po tym czasie dostałem kluczyki z informacją, że dokładnie to nie wiedzą co jest przyczyną bo nie ma pełnej obsady elektryków w serwisie i nie muszę płacić - powiedzieli, że najprawdopodobniej siłowniki ale nie na sto procent... Zapytałem o koszta (bardziej z ciekawości niż przekonania do naprawy u nich) i dostałem odpowiedź, że ok 6 tyś. złotych siłowniki plus wymiana...
Dam znać co po instalacji chińskich zamienników jak to się sprawdza/nie sprawdza.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2021, 19:37:21 »
Miałem taką usterkę w trochę młodszej ravce  i po wymianie siłowników w serwisie problem został rozwiązany.
Koszt naprawy to było 6532,02zł z czego robocizna to koszt 59,74zł  <zalamka>

Prawda jest taka, że nie zawsze warto brać używkę, ale przecież wszystkiego nikt nie wie.  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2021, 19:39:53 wysłana przez animuss »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2021, 21:22:38 »
6000 tys za 2 siłowniki??..to jakiś żart??teraz wiadomo dlaczego te samochody cieszą sie takim wzięciem u miłośników cudzej własności.   Taki siłownik to MAX 500 zł powinien kosztować.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwca 2021, 21:54:13 »
Wywaliłbym te elektryczne, wstawił polskie z Krosna, koszt ok. 300-500zł i ręcznie bym zamykał do końca mojego lub auta  :wallbash: Cena  :czerwona:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2021, 23:22:05 »
6000 tys za 2 siłowniki??..to jakiś żart??teraz wiadomo dlaczego te samochody cieszą sie takim wzięciem u miłośników cudzej własności.   Taki siłownik to MAX 500 zł powinien kosztować.
Też mi się wydawało, że drogo, ale jak porównamy wymianę 1 opony z tylnej osi na nową identyczną - koszt materiału- opona sprowadzona z Toyota Niemcy 1150,05zł i robocizna/wymiana- 98,82 koszt - 1248,87zł,
 to już tak drogo nie wygląda.
 :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl