Autor Wątek: Klapa bagażnika zacina się RAV4 2013 r.  (Przeczytany 11385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Klapa bagażnika zacina się RAV4 2013 r.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2021, 08:27:34 »
Chodzi o koszt tego co jest tam w środku, koszty produkcji, opracowania itd. Same materiały to planetarka, silnik, bardzo prosta elektronika, ślimak, reszta spreżyna itd to już detale. W materiałach to koszt może 1-1,5k za sztukę, nie więcej.

Offline Maciej Talarski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Sierpnia 2021, 09:32:04 »
Witam ponownie, zdecydowałem się na zakup chińskich zamienników, wymiana okazała się jednak drobnym wyzwaniem z uwagi na to, że zamienniki miały zbyt wysoki zaczep (od strony tyłu auta) przez co klapa się nie domykała. Zaryzykowałem i wyciąłem z uszkodzonych oryginałów te zaczepy kulowe i wstawiłem do nowych "zamienników" (być może można to zrobić w bardziej finezyjny i profesjonalny sposób, ale nie znam go - przyznaję). Zamienniki chodzą bez problemu od miesiąca, może nawet kilka sekund szybciej trwa zamykanie i otwieranie - względem oryginałów, ale to może być subiektywne odczucie. Dam znać jeżeli coś niepokojącego się z nimi stanie i poinformuję jaki jest ich stan po okresie zimowym. 

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2021, 20:21:39 »
Kupiłem używane siłowniki elektryczne (nowych nie znalazłem), ponieważ założyłem, że to one mogł był przyczyną, natomiast sytuacja jest taka sama. Kupiłem kolejne, ale te w ogóle nie ruszyły (okazało się że z wersji poliftowej i zero reakcji). Nie wiem teraz czy to faktycznie wina siłowników, czy kupiłem również wadliwe i czy dalej kupował i szukał czy może była inna przyczyna tej przypadłości.

Zaczął mi niedomagać prawy siłownik. Kupiłem komplet używanych z wersji poliftowej. Siłowniki wymienione i działają bez problemu.
Nie wiem czy to miało jakieś znaczenie ale nie wymieniałem 2 siłowników od razu. Najpierw wymieniłem uszkodzony prawy. Parę razy zamknąłem i otworzyłem klapę. Dopiero wtedy zabrałem się za lewy.
Pytanie, ile te wytrzymają bo pierwsze wytrzymały 5,5 roku od daty zakupu. 

Offline RAV4 IV 2017

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 IV 2017
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Marca 2023, 15:23:37 »
Witam Użytkowników.
Jestem tutaj "nowy", jest to mój pierwszy wpis ... niestety i mnie od kilku dni dotyczy awaria klapy bagażnika (RAV4 IV gen. 2017 r.) Po analizie poprzednich wpisów Użytkowników skłaniam się do wniosku, że najprawdopodobniej to wina siłowników. Klapa przy otwarciu blokuje się skokowo tzn. otwiera na wysokość ok 15-20 cm. i zatrzymuje (dwa sygnały dźwiękowe przy tym). Kolejne naciśnięcie przycisku jej otwarcia (z pilota, wnętrza samochodu czy samej klapy) powoduje kolejną próbę otwarcia. Podnosi się o kolejne 15-20 cm i zatrzymuje z identycznym sygnałem dźwiękowym. Przy domykaniu w pozycji max. dolnej domyka  się automatycznie. Z poziomu pulpitu kierownicy wszelkie zmiany ustawień nie są skuteczne. Gdzie nie podjadę do warsztatu to rozkładają ręce.
Może ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć godny warsztat/miejsce (poza ASO tam widzę cena kategoria grozy) gdzie można dokonać naprawy ? Lokalizacja to woj: lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie, podkarpackie ... tutaj się poruszam.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.     

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl