Autor Wątek: Słabe ładowanie alternatora  (Przeczytany 5388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Słabe ładowanie alternatora
« dnia: 15 Października 2020, 14:04:41 »
Witam. Mam trochę za małe ładowanie alternatora podczas normalnej jazdy jest niby w dolnym dopuszczalnym zakresie czyli w okolicach 13,8-14V ale jak np puszczę nogę z gazu to spada do ok 13,3-13,5, a na wolnych obrotach waha się w okolicach 13,6-13,8. Jak włączę światła+dmuchawę to w miarę trzyma się w podanych widełkach, jedynie jak włączę podgrzewanie tylnej szyby i lusterek to spada o 0,3v poniżej powyższych wskazań.
Mam pytanie w związku z tą sytuacją czy w grę wchodzi jedynie pełna regeneracja alternatora? Czy może wystarczy jak wymienię regulator? Dodam że łożysk nie słychać, nic nie szumi, nie dzwoni itp.
Chciałbym to jakoś podratować przed zimą, tym bardziej że będę jeździł głównie na małych ok 5-cio kilometrowych odcinkach.

Offline mothra

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Słabe ładowanie alternatora
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2020, 19:38:35 »
Przerabiałem temat 4 lata temu, też się zdziwiłem że ładowanie wacha się od 13 do 14 v. Próbowałem zmienić regulator, ale nie znalazłem nowego. Skończyło się na rozebraniu  alternatora, przeczyszzeniu i złożeniu z powrotem. Ładowanie ciągle się wacha, ale aku jest ładowane i narazie nie było problemów z odpaleniem.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2020, 08:52:37 »
Toyoty mają "inteligentny" alternator, który ładuje prądem i podaje napięcie w zależności od stopnia zapotrzebowania "zgłoszonego" przez akumulator.
Przerabiałem ten temat kilka lat wstecz i opisałem na jakimś forum Toyoty. W moim samochodzie napięcie podawane przez alternator waha się od 12,6 V do 14,2 V od wielu lat i wszystko jest OK. Zaciągałem języka w ASO i potwierdzili moje spostrzeżenia tłumacząc to "inteligencją" alternatora. Niektórzy elektrycy też radzili wymienić alternator, bo trudno im było przyjąć, że mogą być takie alternatory. Widocznie byli uczniami "starej" szkoły, a dodatku zbyt leniwi, by ciągle uczyć się.  :grin:

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2020, 15:26:04 »
Informacja godna dobrego browara :). Generalnie to bardzo ciekawa sprawa. U mnie właśnie ładowanie waha się w podobnym przedziale jak u Ciebie. A czy doszedłeś do tego co w tych alternatorach jest innego? Która część odpowiada za tą "inteligencje"? :)
Dla porównania podczas pomiarów brałem moje drugie auto (Honda Jazz) i tam ładowanie utrzymywane jest w granicach 14-14,4v bez wzgędu na uruchomione odbiorniki prądu. Dlatego właśnie zwątpiłem jak zobaczyłem jak to wygląda w Toyotce. Ale ok, skoro tak ma być, nie dotykam :)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2020, 16:37:50 »
Cieszę się, że pomogłem wyzbyć się niepotrzebnych stresów. :good:
Nie jetem elektrykiem samochodowym, nie znam się za bardzo na urządzeniach elektrycznym, więc nie podpowiem, co odpowiada za "inteligencję" alternatora. Na pewno jednak ta "inteligencja" jest w nim zamontowana. :grin:

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2020, 15:12:02 »
Inteligencji tam żadnej nie ma, znam się na elektronice, ale już kilka toyot miałem i zawsze tak napięcie się wahało  między 13-14.4 V i nic się nie działo. Tylko spadek poniżej 13V utrzymujący się dłuższy czas może oznaczać zwarcie na uzwojeniach stojana i ładowanie wtedy jest dużo mniejsze i kiedyś może braknąć prądu do odpalenia samochodu (przeważnie zapala się wtedy kontrolka ładowania na wolnych obrotach, choć też niekoniecznie), chwilowe spadki poniżej 13V mogą po prostu oznaczać chwilowe duże zapotrzebowanie na prąd (np. ogrzewanie tylnej szyby itd.)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2020, 18:39:54 »
Dlatego wyraz "inteligencja" ująłem w cudzysłów. :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl