Autor Wątek: Auris II hybryda start silnika  (Przeczytany 5479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
Auris II hybryda start silnika
« dnia: 17 Października 2020, 12:24:39 »
Witam serdecznie,
Czy to normalne, że odpalając autko na zimnym silniku wpierw załącza się elektryk a po paru sekundach silnik spalinowy, nawet jeżeli bateria jest praktycznie załadowana do pełna? Samochód nie powinien iść na elektryku aż do wyczerpania baterii? Dziękuję za pomoc  :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Auris II hybryda start silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2020, 14:57:12 »
A ogrzewanie masz włączone czy wyłączone? Jak włączone to silnik spalinowy od razu wystartuje bez względu na stan baterii, bo potrzebuje ciepła do ogrzania kabiny.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 14:58:59 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2020, 15:02:42 »
Tu nie chodzi o ogrzewanie bo latem jest tak samo. Tak, silnik spalinowy uruchamia się kilka sekund po włączeniu auta i jest to normalne zjawisko.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2020, 15:11:13 »
No, ale jak ja przez tydzień miałem hybrydę, to jak uruchamiałem w garażu auto bez grzania, to zapalały się tylko kontrolki i z garażu wycofywałem /pod górkę/ bezgłośnie, tylko na elektryku. Żona dziwiła się, co to za auto widmo jakieś. Potem za bramę cofałem na elektryku i następnie start na trasę z mocniejszym depnięciem na gaz, to dopiero wtedy włączał się spalinowy. Wydaje mi się więc, że w sprawnym aucie bez włączonego grzania i z naładowaną baterią nie powinien od razu startować spalinowy. Choć zdarzało się, że włączał się od razu spalinowy. Ale wtedy nie wnikałem w to, dlaczego tak się dzieje. Po prostu bywało różnie. Może bateria była niedoładowana?  :o
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 15:14:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2020, 16:23:10 »
No, ale jak ja przez tydzień miałem hybrydę, to jak uruchamiałem w garażu auto bez grzania, to zapalały się tylko kontrolki i z garażu wycofywałem /pod górkę/ bezgłośnie, tylko na elektryku. Żona dziwiła się, co to za auto widmo jakieś. Potem za bramę cofałem na elektryku i następnie start na trasę z mocniejszym depnięciem na gaz, to dopiero wtedy włączał się spalinowy. Wydaje mi się więc, że w sprawnym aucie bez włączonego grzania i z naładowaną baterią nie powinien od razu startować spalinowy. Choć zdarzało się, że włączał się od razu spalinowy. Ale wtedy nie wnikałem w to, dlaczego tak się dzieje. Po prostu bywało różnie. Może bateria była niedoładowana?  :o

Cofanie realizowane jest podobno wyłącznie przez silnik elektryczny. Dlatego spalinowy się nie odpali dopóki jest właściwy stan naładowania baterii.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2020, 16:35:06 »

Cofanie realizowane jest podobno wyłącznie przez silnik elektryczny. Dlatego spalinowy się nie odpali dopóki jest właściwy stan naładowania baterii.

Mi się odpala przy cofaniu mimo pełnej baterii. Pewno chce nagrzać wnętrze.

A przy okazji jak Toyota jest taka skora do oszczędzania to dlaczego nie da się wyłączyć dużego ekranu ? A tryb Eco i PWR prawie się nie różnią no i szkoda że silnik 1.8 nie zmienia cyklu Atkinsona na Otto co poprawiło by dynamikę (tak jak to zrobiono w 1.2T).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2020, 16:44:12 »
Auris odpala zawsze aż do lekkiego podgrzania silnika. Jak tego nie chcemy a bateria ma minimum 3 działki, możemy po uruchomieniu włączyć EV mode. Yaris inaczej, nie odpala po uruchomieniu i jedzie z baterii aż do spadku poziomu naładowania do określonego poziomu.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2020, 16:45:00 »
Jak jest zimny, jak ciepły to jest inaczej

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2020, 16:51:38 »
Byłem przy autku i sprawdziłem  :-) Jak mam włączone ogrzewanie na fulla to włącza mi się po paru sekundach silnik spalinowy. Gdy natomiast wyłączę wszystkie urządzenia i odpalę auto ponownie to zostaje tylko w trybie elektrycznym :-) Dzięki za liczne odpowiedzi. Ps. Jak to jest z tą baterią? Jeżeli zostaje na trybie ev na postoju i bawię się np radiem w aucie, to nie wyładowuje akumulatora 12v? :o

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2020, 17:57:05 »
Czy to normalne, że odpalając autko na zimnym silniku wpierw załącza się elektryk a po paru sekundach silnik spalinowy, nawet jeżeli bateria jest praktycznie załadowana do pełna?
Jeżeli bateria ma minimum 4 kreski (Prius 3) to zaraz po odpaleniu auta wciskam EV i wówczas ICE się nie włącza.
Jak to jest z tą baterią? Jeżeli zostaje na trybie ev na postoju i bawię się np radiem w aucie, to nie wyładowuje akumulatora 12v?
Nie nic się nie stanie, w takim przypadku radio czerpie energię z baterii trakcyjnej, gdy bateria się nadmiernie rozładuje wówczas automatycznie włącza się ICE.
Reasumując, do puki nie wyłączysz systemu hybrydowego, możesz bawić się wszystkim i nic się nie stanie (łącznie z aku 12V, mało tego wówczas bateria doladowuje aku 12V)
Przestrzegam jedynie przed włączeniem przycisku Start bez hamulca, i słuchać radia, bo wtedy można rozładować aku 12V.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2020, 17:59:19 wysłana przez mbauris »

Offline czakim1986

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2020, 19:16:07 »

Przestrzegam jedynie przed włączeniem przycisku Start bez hamulca, i słuchać radia, bo wtedy można rozładować aku 12V.
[/quote]

Dzięki za super wytłumaczenie. Możesz tylko dokładnie powiedzieć o co Ci chodzi w ostatnim zdaniu, bo nie wiem za bardzo jak to zinterpretować. Mogę słuchać radia, ale muszę włączyć silnik w trybie ev plus przycisk p wciśnięty, tak?
I mam jeszcze jedno pytanko, sorki ze ich tak dużo, ale to moja pierwsza hybrydka w życiu  :embarassed:
Jeżeli przyjechałem np pod dom i chce wyłączyć silnik, to wpierw z trybu D muszę przejść na N i później wcisnąć P i zaciągnąć ręczny czy bezpośrednio z Drive wciskam P i ręczny? Dziękuję wszystkim cierpliwym i wyrozumiałym  :roll:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Października 2020, 20:43:21 »
Z D wciskasz przycisk Power i auto się wyłącza aktywując P samoczynnie. Jeśli chcesz ręczny zaciągać bo masz pod górkę/z górki to najpierw ręczny a później Power.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2020, 20:59:59 »
Z D wciskasz przycisk Power i auto się wyłącza aktywując P samoczynnie. Jeśli chcesz ręczny zaciągać bo masz pod górkę/z górki to najpierw ręczny a później Power.

Właśnie się zastanawiałem po co jest ręczny jak skrzynia blokuje ?  :o Po drugie przy okazji czy na mrozie można bez obaw zaciągać ręczny zwłaszcza jak się wieczorem jedzie po deszczu i zaciąga ręczny a w nocy jest mróz. Były kiedyś problemy że mokra linka zamarzała w pancerzu i nie dało się spuścić z ręcznego.  :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2020, 21:09:50 »
W każdym automacie z zapadkami jeśli jest z górki pod górkę powinno się zaciągnąć ręczny przed P aby ciezar auta spoczywał na hamulcach a nie na zapadkach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl