Autor Wątek: Jazda na ręcznym - Auris HSD  (Przeczytany 1992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Jazda na ręcznym - Auris HSD
« dnia: 18 Października 2020, 20:32:56 »
Witajcie,

ostatnio wyjeżdżając z parkingu niechcący cofnąłem i ruszyłem na ręcznym (zaciągnięty prawdopodobnie na dwa "ząbki") kilka metrów i pojawił się komunikat zwolnij hamulec ręczny. Czy mogłem coś uszkodzić w aucie?

I drugie pytanie: mam w aucie bardziej zużyte klocki hamulcowe z tyłu (mają 5 mm) niż z przodu (mają 9 mm). Czy to normalne w hybrydzie, że te tylne zużywają się szybciej?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jazda na ręcznym - Auris HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2020, 07:14:14 »
Jak byś uszkodził (zerwał linkę) to byś poczuł, także spoko, nic się nie stało.
Tarcze i klocki też przeżyły te kilka metrów
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2020, 08:35:00 »
I drugie pytanie: mam w aucie bardziej zużyte klocki hamulcowe z tyłu (mają 5 mm) niż z przodu (mają 9 mm). Czy to normalne w hybrydzie, że te tylne zużywają się szybciej?
Prawdopodobnie masz z przodu wymienione klocki na nowe, a te z tyłu jeszcze są dobre, bo tylne zużywają się wolniej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2020, 08:43:12 »
bo tylne zużywają się wolniej.
Nie w hybrydzie.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2020, 14:41:40 »
Zapewne fabrycznie nowe klocki różnią się grubością. Nie jest to tak znacząca różnica, jak w przypadku tarcz przód/tył, ale kilka mm będzie

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2020, 10:10:44 »
Witajcie,

ostatnio wyjeżdżając z parkingu niechcący cofnąłem i ruszyłem na ręcznym (zaciągnięty prawdopodobnie na dwa "ząbki") kilka metrów i pojawił się komunikat zwolnij hamulec ręczny. Czy mogłem coś uszkodzić w aucie?

Auto użytkuje córka 200km od mego domu, zatem nie ja myję auto i nie miałem możliwości tego wcześniej zauważyć.

Przy wymianie kół na zimowe zauważyłem, iż felgi kół tylnych są znacznie bardziej zapylone/zabrudzone od klocków niż felgi kół przednich.
Dla kół przednich aut nie hybrydowych jakie użytkowałem i obecnie użytkuję (z hamulcami tarczowymi przód i tył), zabrudzenie przednich felg od klocków jest znacznie większe niż kół tylnych.

Wniosek może (nieuprawniony ?) być taki, iż na ile się da, to napęd HSD hamuje silnikiem elektrycznym, sprzężonym z kołami przednimi, co w typowym hamowaniu prowadzi do tego, że klocki z tyłu zużywają się bardziej.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2020, 11:50:44 »
Wniosek jak najbardziej uprawniony.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2020, 22:39:41 »
Szybsze zużycie tylnych w hybrydzie to znak że kierowca jeździ ekonomicznie i z przodu hamuje głównie silnikiem elektrycznym.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2020, 23:40:27 »
Szybsze zużycie tylnych w hybrydzie to znak że kierowca jeździ ekonomicznie i z przodu hamuje głównie silnikiem elektrycznym.
W takiej sytuacji pierwsza wymiana całego zestawu hamulcowego tj. wszystkich tarcz i klocków powinna nastąpić przy 200tyś km bo tak to wygląda przy "normalnym" użytkowaniu hybrydy która wręcz zmusza do zrównoważonego i ekonomicznego stylu jazdy, przy przewidywaniu każdego kolejnego manewru na drodze, braku agresji

"upalanie" hybrydy niekorzystnie wpływa na "zdrowie" baterii mocno podnosi jej temperaturę a tym samym skraca jej żywotność, najgorsze są mocne przyspieszania ponieważ przy max rozładowywaniu baterii jej temp mocno wzrasta i skraca się żywot szczególnie środkowych ogniw które są słabiej wentylowane

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Października 2020, 00:18:21 »
Klocki ze swej natury zużywają się 2-3 krotnie szybciej niż tarcze.  Wymieniałem komplet klocków przy 105 tys km a zużycie tarcz jest minimalne.  Na baterię jest 10 lat gwarancji więc nie ma co się nią nadmiernie przejmować.  Pytanie czy zawieszenie w Aurisie jest równie solidne jak w Priusie?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Października 2020, 11:03:30 »
U mnie po trasie Rzeszów, Siedlce, Wawa, Siedlce, Rzeszów ciągiem, felgi przednie czarne, przeraziłem się widząc to na stacji paliw bo faktycznie nigdy trgo nie było widac. Średnio ponad 100km/h i często gęsto musiałem mocniej zahamować przy trzech osobach nie koniecznie zgodnie ze sztuką. Co do "upalania" co autor ma na myśli? Czy jadąc te swoje 60km/h przed eko kierowca, wciskając gaz do spodu do tych swoich 150km/h to upalanie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl