Autor Wątek: Kupno podnośnika typu bałwanek  (Przeczytany 10168 razy)

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
Kupno podnośnika typu bałwanek
« dnia: 20 Października 2020, 13:52:28 »
Jak w temacie, potrzebuję sobie zakupić podnośnik typu bałwanek. Wymagana praca od 13,5 cm do 45 cm. Do wykorzystania przy osobowych oraz Rav4.
Ofert jest dużo, lecz w opisach raz piszą zakres pracy 40 cm i w tym samym ogłoszeniu 45 cm. Boję się zakupić badziewia z dalekiego wschodu.
Czy ktoś używa coś podobnego i może napisać własne uwagi, na co zwrócić uwagę.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Kupno podnośnika typu bałwanek
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2020, 15:27:15 »
Mój św. pamięci teść miał warsztat wulkanizacyjny. Najpierw kupował produkcję polską, potem raz kupił badziewie z Chin, które nie chciało się popsuć. Nie namawiam, ale może...

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2020, 16:18:53 »
Używam podnośnik z firmy Mar-Pol  https://mar-pol.sklep.pl/podnosnik-pneumatyczny-3-5t-trzybalwankowy,3,8740,8373, użytkuję na potrzeby firmy już trzeci sezon, bez problemu podnosi ciężkie busy, terenowe Hiluxy, Ravkę. Zakres to  min ok. 15cm max ok. 40 cm. Jak chcesz wyżej podnieść mam dorobioną dodatkową podstawę z drewna o grubości ok. 10 cm wtedy podniesiesz na pół metra.:)
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2020, 20:25:53 »
 Dzięki za odzew. Biorę pod uwagę podnośnik 3,5T firmy Mar-Pol cena 398 zł. z pierścieniem dodatkowym gumowym lub Tagred 3,5T też z pierścieniem gumowym w cenie 389 zł.  Obie firmy chwalą się wysokością podnoszenia do 45 cm. Nie wiem czy faktycznie mają te 45 cm. Napisz mi jeszcze czy do tego musi być mocny kompresor?

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2020, 20:51:13 »
Dzięki za odzew. Biorę pod uwagę podnośnik 3,5T firmy Mar-Pol cena 398 zł. z pierścieniem dodatkowym gumowym lub Tagred 3,5T też z pierścieniem gumowym w cenie 389 zł.  Obie firmy chwalą się wysokością podnoszenia do 45 cm. Nie wiem czy faktycznie mają te 45 cm. Napisz mi jeszcze czy do tego musi być mocny kompresor?

Da radę zwykły kompresor z marketu 8 bar
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia 2020, 10:02:58 »
Mam takie pokrewne pytanie. Czy podnosisz auto za progi w miejscach dedykowanych oryginalnemu podnośnikowi a czy może są jeszcze jakieś bezpieczne punkty podparcia?
Pytam bo sam mam żabę Yato do 2,5t z której dotychczas korzystałem przy wymianie i którą chciał bym dalej używać. Żaba przy podnoszeniu przesuwa się po kostce i to trochę mnie to martwi bo na fabryczny punkt podparcia w takiej sytuacji działa siła przykładana nie tylko w pionie co może prowadzić do deformacji oryginalnego miejsca podparcia. Najchętniej to bym podniósł auto w taki sposób jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=yTZ8gOd57H8&t=277s tyle że jak pytałem na serwisie to oczywiście nic nie wiedza ale chyba nie wolno. Gdyby nie to że na YT do góry idzie PB a nie cięższa hybrid to bym się nie pytał, ale tak mam wątpliwości.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2020, 10:56:13 »
Jak podnoszą podnośnikiem w serwisie to też nie w tych miejscach z krawędzią, więc są.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2020, 13:02:46 »
Mam takie pokrewne pytanie. Czy podnosisz auto za progi w miejscach dedykowanych oryginalnemu podnośnikowi a czy może są jeszcze jakieś bezpieczne punkty podparcia?
Pytam bo sam mam żabę Yato do 2,5t z której dotychczas korzystałem przy wymianie i którą chciał bym dalej używać. Żaba przy podnoszeniu przesuwa się po kostce i to trochę mnie to martwi bo na fabryczny punkt podparcia w takiej sytuacji działa siła przykładana nie tylko w pionie co może prowadzić do deformacji oryginalnego miejsca podparcia.

Kombinujesz. Jakby żaba się nie przesuwała, to wtedy pracowałaby nie tylko w pionie i dodatkowo deformowała próg. Ramie żaby podnosi się po łuku, więc podczas podnoszenia podstawa podnośnika musi się przesuwać, żeby samochód z niej nie spadł. Jest dobrze.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2020, 13:17:48 »
Że kombinuje to fakt  :grin: ale w serwisie tłumaczyli mi że właśnie podnoszą podpierając na krawędziach.
Podnośnik teleskopowy czy słupkowy będą bardziej, nazwijmy to przyjazne dla tych dedykowanych fabrycznych punktów podparcia a żaba już niekoniecznie.
Wiem ze możecie się ze mną nie zgadzać ale już miałem raz sytuację w której właśnie żaba z zamontowaną gumową osłona lapy zdeformowała fabryczny punkt podparcia.
Gdyby pokazany na filmie punkt podparcia mógł mieć zastosowanie w hybrydowej wersji nie ciągnął bym wątku - żaba zostaje.
Jeśli nie to muszę szukać innego podnośnika do garażu.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2020, 14:11:18 »
Wiem ze możecie się ze mną nie zgadzać ale już miałem raz sytuację w której właśnie żaba z zamontowaną gumową osłona lapy zdeformowała fabryczny punkt podparcia.

Albo miała uszkodzone ramię albo kółka nie mogły się poruszać.

Miejsca podparcia są OK.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2020, 15:00:13 »
Na instrukcji PDF pobranej ze strony MyT na stronie 741 znalazłem info ze można podnosić tak jak na filmiku który wcześniej podlinkowałem.
A przynajmniej tak zrozumiałem że można  :cool:
W takim razie dwie kobyłki żaba i w piątek jedziemy z zimówkami  :grin:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2020, 15:35:15 »
Nie kumam... Dwa tygodnie temu wymieniałem koła sam. Cztery razy podnośnik i auto w górę, oddzielnie na każde koło. Kobyłki mam, tylko po grzyba ich używać?
Jak mam przygotowane koło, auto na podnośniku stoi 5 minut na koło.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2020, 15:43:35 »
Nie kumam... Dwa tygodnie temu wymieniałem koła sam. Cztery razy podnośnik i auto w górę, oddzielnie na każde koło. Kobyłki mam, tylko po grzyba ich używać?
Jak mam przygotowane koło, auto na podnośniku stoi 5 minut na koło.

Jak to nie kumasz? Centralny punkt przód - oba koła w górę na raz + kobyłki jako zabezpieczenie na wypadek awarii podnośnika hydraulicznego (utrata siły nośnej).
Jak wymienię przód to centralny punkt podparcia tył - oba koła w górę na raz + w/w zabezpieczenie kobyłkami.
Co w tym dziwnego że asekuruję podnośnik kobyłką? Zawsze tak robię.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudnia 2020, 15:49:18 »
Kombinujesz, używasz dużej ilości narzędzi -> zwiększasz poziom skomplikowania -> zwiększasz ryzyko niepowodzenia. Klęknie jedna kobyłka i zaliczysz wtopę na maksa. Po cholerę robić takie naprężenia? Czy musisz mieć podniesiony cały samochód do wymiany kół?
Zmień każde koło oddzielnie tak jakbyś wymieniał koło z flakiem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudnia 2020, 16:03:00 »
Dobrze robi, jeśli podnosi centralnie to ZAWSZE kobyłki. Trzyma żaba a kobyłki tylko zabezpieczają.
Nawet przy pojedynczym zmienianiu kół też powinno się zabezpieczyć samochód przed np.awarią lewarka.
Byłem kiedyś świadkiem takiego zdarzenia, wadliwy lewarek się rozpadł i auto poleciało na tarczę.
Ja zawsze wkładam pod spód zmieniane koło w razie "W"
Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 16:06:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl