Autor Wątek: Hybryda - położenie automatu w trybie N  (Przeczytany 20498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Hybryda - położenie automatu w trybie N
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Października 2020, 20:30:35 »
Wymieniacie koła na włączonym zapłonie? WTF :D?
Cytat mechanika przy wymianie opon: Auto zostawić bez hamulca ręcznego i na luzie (N).
Oczywiście tego nie zrobiłem, wyjaśniłem o co chodzi. Mechanik spojrzał na mnie trochę ze zdziwieniem. Dla niektórych ludzi hybryda to coś z nie tego świata. Dlatego o tym piszę bo niektórzy (np. mój sąsiad) nie wie o tym jak się dba o baterie. Gdy mojemu sąsiadowi próbowałem wyjaśnić kilka rzeczy, odpowiedział że auto ma na gwarancji i nic go bateria nie obchodzi.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Października 2020, 20:39:22 »
Oponiarze każą zostawiać auto na N dla własnej wygody - jak kolega tomeksp wyżej napisał, po to, żeby mogli sobie przetoczyć auto w razie potrzeby. Wszystko zależy jaki podnośnik ma oponiarz - są takie podnośniki, że jak ustawisz samochód w odpowiedniej pozycji do podniesienia go, to nie otworzysz drzwi kierowcy, bo kolumna podnośnika jest za blisko.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Października 2020, 20:40:33 »
mozna zostawić na N i wyłaczyć zapłon :)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Października 2020, 21:03:38 »
mozna zostawić na N i wyłaczyć zapłon
Jak wyłączysz zapłon to automatycznie wchodzi na P (Prius 3), a jak jest w Corolli hybryd?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Października 2020, 21:28:25 »
Jakiś dziwny temat wymiana kół na P i przy wyłączonym silniku .Co to za zmieniacze jak musza przepchnąć samochód o kilka cm ja wolę sam bez przepychania na N

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Października 2020, 21:37:47 »
mozna zostawić na N i wyłaczyć zapłon
Jak wyłączysz zapłon to automatycznie wchodzi na P (Prius 3), a jak jest w Corolli hybryd?
W Priusie tryb P nie jest na dźwigni tylko w osobnym przycisku - przełączenie w tryb P odbywa się tam w pełni elektronicznie (zresztą w pozostałe tryby też, joystickiem).

W Corolli jest "tradycyjna" dźwignia, i trzeba ją przesunąć w tryb P. Może niech się wypowie ktoś kto ma Corollę Hybrid, bo sam jestem ciekaw czy idzie tam wyłączyć auto zostawiając je w trybie N?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Października 2020, 21:48:21 »
Może niech się wypowie ktoś kto ma Corollę Hybrid, bo sam jestem ciekaw czy idzie tam wyłączyć auto zostawiając je w trybie N?
Ja tak od wczoraj jestem ciekaw.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Października 2020, 22:01:59 »
Jak chcesz wyłączyć silnik to trzeba przełączyć na P inaczej na wświetlaczu pokazuje się napis przełącz na P i wyłącz zasilanie.Na N nogdy nie zostawiałem samochodu

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Października 2020, 08:13:28 »
Oczywiście że da się!!!.

Jak wyłączysz silnik na N to po 3 sek.  komunikacie ostrzegawczo - informującym , system przejdzie w tryb "DODATKOWE". Czyli zasilanie z 12V akumulatorka rozruchowego. Nad którym będzie czuwał komputer aby się nie rozładował całkowicie. Czyli jak podaje instrukcja chyba ok 2 godziny. Przez ten czas oponiarze zmienili by chyba kilkanascie kompletów opon czy kół.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2020, 08:21:15 wysłana przez Amper »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Października 2020, 15:21:47 »
Dzięki za wyjaśnienie. 2 godziny to faktycznie dużo czasu na zmianę opon.
A piszą w instrukcji co dzieje się po tych 2 godzinach?

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Października 2020, 15:25:34 »
Komputer wyłączy wszystkie urządzenia np. Radio czy podświetlanie zegarow czy oświetlenie wnętrza.
A akumulator  przejdzie w stan tzw. czuwania
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2020, 15:29:22 wysłana przez Amper »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Października 2020, 18:45:04 »
Oczywiście że da się!!!.

Jak wyłączysz silnik na N to po 3 sek.  komunikacie ostrzegawczo - informującym , system przejdzie w tryb "DODATKOWE". Czyli zasilanie z 12V akumulatorka rozruchowego. Nad którym będzie czuwał komputer aby się nie rozładował całkowicie. Czyli jak podaje instrukcja chyba ok 2 godziny. Przez ten czas oponiarze zmienili by chyba kilkanascie kompletów opon czy kół.

Prius nie ma takiej możliwości, ale nawet gdyby taką miał to bym z niej nie korzystał. Wolę dmuchać na zimne, zwłaszcza że aku 12V do hybryd mają małą pojemność i są bardzo drogie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Października 2020, 19:00:03 »
aku Prisa ma chyba taką samą pojemność jak Inne Hybrydy. Nie ma się czego bać. Pamiętam jak odebrałam  Corolle to używałem jej w trybie "DODATKOWE" czyli AKU 12V przyzwyczajony do standardowego napędu NIE HYBRYD. Zachwycając się pachnącym nowością  samochodu i pijać wódkę FINLANDIA- "tak to reklama", w mojej pomroczności pijackiej radosci , radio i systemy zgasły mi po jakimś czasie. Myśląc błędnie ze to wyłączyłem. Zdziwiłem się trochę po 10 godzinach nazajutrz ze cos piknęło sygnałem 3 razy. I sytem i auto ozyło niczym Feniks z Popiołów.  Teraz już wiem ze że malutkie AKU i system wznudziły się po tym czasie. Przepraszam za mój wywód i przemyslenia. :)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Października 2020, 19:17:43 »
Dużo osób na forum sygnalizowała, że nawet krótkotrwałe słuchanie radia przy wyłączonym aucie (hybrydach), skutkuje jego rozładowaniem. Warto poczytać!

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Października 2020, 19:46:19 »
Bzdura!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl