Autor Wątek: RAV4 2.0D D4D UTRATA MOCY  (Przeczytany 2863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D@wid

• Prawie Toyot
RAV4 2.0D D4D UTRATA MOCY
« dnia: 21 Października 2020, 19:32:00 »
Witam jestem nowym użytkownikiem Toyoty posiadam rav4 2.0d z 2005 i pojawił się problem mianowicie na każdym biegu auto przyspiesza tylko do 2tys obrotow a następnie odcina go. Zamieniłam przepustnice wyczyscilem egr i zawor scv i dalej to samo może ktoś pomoże. Jeszcze jedno pytanie jak powinien zachowywać się zawor scv czy powinno być widoczne gołym okiem jak się go wyjmie i podlaczy do prądu że coś tam w nim pracuje dziękuję za porady

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2.0D D4D UTRATA MOCY
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2020, 09:54:07 »
Zamiast losowo wymieniać części, to podłącz się do auta i odczytaj błędy. Jeśli nie masz czym, to albo podjedź do mechanika albo zamów sobie z portalu na literę A interfejs OBD Bluetooth, którym połączysz się z telefonem. Preferowana ta druga opcja, bo jeszcze pewnie Ci się kiedyś przyda ;) Koszt taki jak dwa razy podłączenie pod komputer + możesz sobie odczytywać parametry silnika gdzie chcesz i kiedy chcesz. Bez sprawdzenia co pokazuje komputer to będzie zgadywanka, a tak może od razu znajdziesz przyczynę problemu, a jak nie to podasz na forum i prędzej Ci ktoś pomoże.

Tu koledzy piszą, że jak się podaje prąd, to zawór stuka: https://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=10436
Piszą też o dwóch zaworach, a Ty piszesz o jednym wymienionym (tak zrozumiałem) - do sprawdzenia.

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2020, 11:15:28 »
Podobne objawy miałem tylko że w Fiacie , co jakiś czas występował chwilowy spadek ciśnienia paliwa, po wykasowaniu błędu problem mijał .
Powodem była woda w filtrze paliwa. Ale jak kolega wyżej pisał potrzebne sprawdzenie błędu .

Offline D@wid

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2020, 15:19:16 »
Na samym początku podłączyłem się pod kompa i nic ie pokazało żadnych błędów po czym po odlaczalem kostki od przeplywki i od przepustnicy i wtedy wywaliło błąd P0488 jak wszystko podłączyłem powrotem tego błędu już nie dało się wykasować zmieniłem przepustnice i błąd zniknął. Potem powrotem zmieniłem przepustnice na swoją stara i błędu już nie ma jak teraz odczytuje błędy to nic nie wyskakuje A auto dalej nie chce jeździć normalnie

Offline D@wid

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2020, 15:21:30 »
Mój zawor też stuka jak mu podam prąd tylko chodziło mi czy ma być widoczne gdzieś na zaworze że coś tam w nim się porusza czy tylko ma stukac.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl