Autor Wątek: Czujnik zajętości tylnej kanapy.  (Przeczytany 9372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marshall

• Toyot Leżący
  • *
Czujnik zajętości tylnej kanapy.
« dnia: 23 Października 2020, 13:10:12 »
Mam pytanie. W jaki sposób system rozpoznaje czy na tylnej kanapie siedzi pasażer czy nie ? U mnie zaczyna to szaleć, nikt z tyłu nie jedzie a czerwone ikonki pasażerów świecą a sygnał piszczy. Muszę się zatrzymać wyłączyć zapłon i uruchomić ponownie żeby zgasło i się uspokoiło. Innym razem z tyłu pasażer jedzie a jego ikona nie znika  i nawet jakby pasów nie zapiął to by nie komunikowało o tym fakcie. Zdjąłem tylną kanapę tj. siedzisko i poza zatrzaskami i gąbką nic tam nie ma, żadne kable nie dochodzą do siedziska więc podejrzewam nie ma tam żadnych mat które wykrywają ciężar pasażera. Gdzie może być czujnik odpowiedzialny za zajętość kanapy ? Ew jak to całkowicie wyłączyć lub naprawić bo jest to wkurzające zwłaszcza jak zależy na czasie i trzeba szukać pobocza żeby się zatrzymać i resetować zapłonem. Pacjent Auris kombi hybryda 2017. Dzięki.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Czujnik zajętości tylnej kanapy.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2020, 13:25:29 »
Nie ma czujników. Jest jakaś logika typu otwarte drzwi tylne i zamknięte, domniemanie że ktoś siedzi więc świeca kontrolki. Jeśli zapięty pas z tyłu to potwierdzenie że ktoś siedzi. Wypięcie pasa podczas jazdy sygnał dźwiękowy i aby się go pozbyć trzeba zatrzymać auto, otworzyć i zamknąć drzwi tylne. Jakoś tak :) Ja wyłączyłem pikanie pasów aplikacja dr.Prius i mam spokój.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2020, 21:03:22 »
U mnie padł czujnik zapięcia pasa środkowego i na gwarancji wymieniali.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2020, 21:06:48 »
Przerabiałem kiedyś podobny problem.

Nie ma w tylnej kanapie czujnika sprawdzającego czy ktoś siedzi. Są tylko czujniki zapięcia pasa w obudowach klamer - tych, co wystają z kanapy. Prosty mechanizm - pas zapięty = obwód otwarty; pas odpięty = obwód zamknięty (i odpowiednia kontrolka na desce rozdzielczej się świeci). Czyli nie jest to nawet "czujnik", ale po prostu przełącznik mechaniczny otwierający/zamykający obwód.

System działa w ten sposób - jeśli przed uruchomieniem samochodu / ruszeniem z miejsca po uruchomieniu nie otworzysz tylnych drzwi, to komputer zakłada, że nikt z tyłu nie siedzi i nie uruchamia systemu ostrzegania dla tylnej kanapy wcale.

Jeśli natomiast otworzysz przed ruszeniem któreś z tylnych drzwi, to system się aktywuje i zaświecają się kontrolki na desce rozdzielczej. Wtedy jeśli nie dojdzie do zapięcia pasa, to po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach komputer stwierdza, że nikt tam nie usiadł i wyłącza kontrolkę. Jeśli natomiast pas zostanie zapięty (nawet gdy stanie się to już w trakcie jazdy), to system ostrzegania dla tego konkretnego pasa się aktywuje i gdy podczas jazdy pas zostanie odpięty, to rozpoczyna się ostrzeganie (najpierw pika rzadko, potem pika często).

Mój problem polegał na tym, że podczas jazdy czasem system zaczynał ostrzegać o odpięciu jednego z pasów w czasie jazdy, chociaż nikt z tyłu nie siedział, a nawet pas nie był wcale zapinany (system był aktywny, bo otwierałem tylne drzwi przed jazdą).

Przyczyną okazał się przetarty przewód dochodzący do obudowy klamry - obwód początkowo był zamknięty (pas nie był zapięty - kontrolka świeciła się przez chwilę po ruszeniu), ale czasami zdarzało się (jazda na wybojach, albo po prostu auto się nagrzało w środku i zadziałała fizyka - rozszerzalność cieplna), że obwód się rozłączał w miejscu przetarcia przewodu - system rejestrował to jako zapięcie pasa. Po jakimś czasie obwód znowu się zamykał w miejscu przetarcia (np. kabelek znowu się przesunął) i komputer stwierdzał, że pas odpięto - zaczynał piszczeć.

Jeśli masz auto na gwarancji - to zgłoś. Jak nie, to każdy elektryk sobie z tym poradzi. Chyba, że lubisz się bawić w elektrykę, to możesz to łatwo sam naprawić. Wystarczy znaleźć który przewód jest przetarty i go wymienić/naprawić. Przewody są ukryte w rurkach karbowanych (peszelach) między pasem zaczepionym do obudowy klamry.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2020, 21:09:18 wysłana przez tkf »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2020, 21:16:25 »
U mnie auris 2013r i podczas podróży wielokrotnie się zdarzyło, że dzieciaki dotknęły środkowego miejsca na tylnej kanapie i piszczało, że pasy niezapięte. Przypadek?

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2020, 21:21:18 »
Na ten środkowy pas to jest chyba nawet biuletyn serwisowy. :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl