Autor Wątek: Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS)  (Przeczytany 13456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Felek

• Toyot Leżący
  • *
Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS)
« dnia: 28 Października 2020, 21:01:00 »
Witajcie,
Od minionej soboty jestem szcześliwym posiadaczem corrolki ts. Auto pieknie się prowadzi, spalanie wg komputera bajka - czekam aż zapali się rezerwa na drugie tankowanie i czy faktycznie się ono potwierdzi.... Ale nie o tym chciałem pisać.
W sierpniu kiedy rozważałem kupno tego samochodu byłem na jeździe próbnej. Pamiętam, że w trakcie jazdy komputer wielokrotnie informowł mnie (akustycznie i graficznie) o ryzyku zderzenia z autem, do którego podjeżdżałem np. na światłach. Trzeba było klikać OK na kierownicy aby móc wyciszyć dźwięk w celu kontynuowania rozmowy z dealerem. W kupionym egzemplarzu tego nie mam choć wszystkie systemy są włączone i ustawione w maksymalnej czułości (komputer niczego nie pokzuje, cisza) choć wersja wyposażenia jest wyższa i z pewnością powinna to posiadać (to chyba będzie układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia).
Pytanie do Was - czy ja sobie czegoś nie uroiłem? Czy jednak faktycznie powinno to tak działać jak pamiętam z jazdy próbnej?

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS)
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Października 2020, 23:19:12 »
Podejrzewam, że chodzi bardziej o przednie czujniki parkowania.
PCS wyświetla czerwony komunikat HAMUJ! i wydaje inny dźwięk. Poza tym gdy zagrożenie minie (z reguły mniej niż sekundę od powiadomienia) to jest cisza i nic się nie wyświetla.
Jeśli zatrzymasz się odpowiednio blisko za poprzedzającym pojazdem to czujniki parkowania zareagują jeśli je masz.

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline Felek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2020, 00:37:55 »
Czujniki parkowania reagują, ale przy malych odległościach od przeszkody. Czy możliwe, że ich czułość jest kalibrowana i w moim egzemplarzu reagują dosyć późno?

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2020, 07:26:46 »
Ustaw czułość PCS na dużą (trzy kreski) standardowo jest średnia (dwie kreski) , trochę powinno się częściej włączać

Offline Krzysiek3m

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2020, 14:58:48 »
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich posiadaczy Toyot!

Z niecierpliwością czekam na swoją Corollę, ale Covid w Wydziale Komunikacji i problemy z rejestracją przeciągają odbiór auta.

Mam pytanie do użytkowników hybrydowych Coroll TS 2.0  z 2019/2020 roku - czy system ten działa dobrze i nie powoduje jakiś niebezpiecznych sytuacji na drodze, typu: wyprzedzam jakieś inne auto, a system wykryje z naprzeciwka inny samochód i włączy automatyczne hamowanie? bo mam nadzieję, że jeśli włączam kierunkowskaz, to system ochrony przed kolizją nie będzie mnie wyręczał w hamowaniu..?
Toyota Corolla TS Kombi 2.0 Hybrid Dynamic Force - Comfort + Tech

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2020, 15:08:38 »
Jeżeli system dojdzie wniosku wysokiego prawdopodobieństwa kolizji to najpierw wzmocni siłe hamulców a następnie zacznie hamować. Kierunkowskaz nic do tego nie ma. Zresztą PCS można wyłączyć jak się ma obawy

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2020, 15:26:51 »
@Krzysiek3m nigdy nie miałem takiej sytuacji, prawdopodobieństwo takiej reakcji jest raczej niewielkie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2020, 16:09:29 »
Nigdy nie miałeś alarmu i komunikatu "HAMUJ!" ??

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2020, 16:23:02 »
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich posiadaczy Toyot!

Z niecierpliwością czekam na swoją Corollę, ale Covid w Wydziale Komunikacji i problemy z rejestracją przeciągają odbiór auta.

Mam pytanie do użytkowników hybrydowych Coroll TS 2.0  z 2019/2020 roku - czy system ten działa dobrze i nie powoduje jakiś niebezpiecznych sytuacji na drodze, typu: wyprzedzam jakieś inne auto, a system wykryje z naprzeciwka inny samochód i włączy automatyczne hamowanie? bo mam nadzieję, że jeśli włączam kierunkowskaz, to system ochrony przed kolizją nie będzie mnie wyręczał w hamowaniu..?
Jestem użytkownika Sedana, ale chyba nie musisz się martwić o autohamowanie. System działa na dość bliskim dystansie i żeby zaczął działać przy takim wyprzedzaniu to będzie to Twoje ostatnie zmartwienie, może zaś Ci pomóc, jak samochód przed Tobą zacznie manewr wyprzedzania i Ci zajedzie drogę.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Października 2020, 18:27:50 »
Nigdy nie miałeś alarmu i komunikatu "HAMUJ!" ??
Takiej, że dzieje się to podczas wyprzedzania nie miałem.
Komunikat HAMUJ! widuję czasami.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Października 2020, 18:57:25 »
Ja taki komunikat miałem jak zamontowałem bagażnik rowerowy na hak i wrzuciłem wsteczny ale to nic dziwnego. Raz podczas jazdy na wprost zagapiłem się i pojawił się komunikat hamuj i dźwięk ale nie wiem czy sam zaczął hamować czy ja byłem szybszy.
Jeśli wyskoczysz na tak zwanego trzeciego i będzie już tak krytycznie że zadziała ten system to będzie i tak bez różnicy bo to nie będzie jego wina że nie zdążysz się schować.

Offline David87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Października 2020, 22:18:17 »
Nigdy nie miałem takiej sytuacji. System działa aż za dobrze. Uwaga bo awaryjne hamowanie jest bardzo gwałtowne.

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2021, 09:41:00 »
Ja miałem dość nieprzyjemna sytuacje z tym systemem, chciałem się wbić do ruchu z podporządkowanej w lewo, jak już przejechał autobus chciałem się wbić w przerwę między następnym autem nadjeżdzającym z lewej, pas prawy wolny, jak zacząłem ruszać nagle awaryjnie mi zahamował i wylądowałem na środku pasa. Dobrze, że pojazd z lewej był na tyle daleko ze zdążył wyhamować.. nie wiem może jeszcze boczny czujnik coś wychwycił.. ale bardzo nie fajne doświadczenie..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tom__86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2021, 13:48:48 »

Ja miałem dość nieprzyjemna sytuacje z tym systemem, chciałem się wbić do ruchu z podporządkowanej w lewo, jak już przejechał autobus chciałem się wbić w przerwę między następnym autem nadjeżdzającym z lewej, pas prawy wolny, jak zacząłem ruszać nagle awaryjnie mi zahamował i wylądowałem na środku pasa. Dobrze, że pojazd z lewej był na tyle daleko ze zdążył wyhamować.. nie wiem może jeszcze boczny czujnik coś wychwycił.. ale bardzo nie fajne doświadczenie..

Dziwne. Boczny czujnik parkowania jest zbliżeniowy więc raczej bez szans żeby wykrył to auto z lewej. Miałeś włączony kierunek w lewo? Czy był jakiś obiekt na poboczu na przeciwko ciebie w trakcie skręcania?

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Offline Obskurant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2021, 13:51:51 »

Dziwne. Boczny czujnik parkowania jest zbliżeniowy więc raczej bez szans żeby wykrył to auto z lewej. Miałeś włączony kierunek w lewo? Czy był jakiś obiekt na poboczu na przeciwko ciebie w trakcie skręcania?

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Bardziej chodzi o to jakby wykrył autobus który przejeżdżał, a ruszyłem jak tylko już mnie miną, przez awaryjne hamowanie naraziłem się na uderzenie następnego samochodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl